Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Модератор Космически науки
Преди 15 минути, vorfax said:

Има астрономически доказателства, но търсиш исторически. А историческо доказателство би било, ако Исус Христос напише, че е развил популярна легенда. Само това ли би те изтръгнало от сляпата вяра?

 

Пропускаш няколко много важни факта.

1. Никъде в Евангелията не се говори, че Исус Христос е роден на 25-ти декември. Това го няма никъде. Ако изнамериш текст в Евангелията за раждане на 25-ти декември и те признавам. Даже напротив - текстуалните доказателства показват, че е имало хора, които са били на нощна стража, за да пазят овцете, което по-скоро намеква за раждане през пролетта. Оттук насетне цялата астрономическа "нумерология" рухва.

2. Ранните християни не са се интересували толкова много от раждането на Исус. За тях Възкресението е бил истинският празник и даже някои от тях са били против празнуването на каквото и да е рождество, за да се отличават от шумните светски рождени дни в Римската империя.

3. Избирането на датата 25-ти декември е станало значително по-късно в човешката история, след векове, и то се прави именно да се приобщят езичниците, които празнуват по това време Сатурналия.

 

Честно казано ме разочароваш. Очаквах действително да познаваш по-добре историята, отколкото да развиваш нумерологии.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

25 декември е рожденията ден на Митра, така че християните просто са си присвоили този празник, барабар с редица други. Но това е широко известен факт, така че няма какво да го дъвчем отначало.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вярно, че не беше роден тогава. И на първи януари не е. Но за мен е все едно, нали е просто човек. Само изтъквах приликата на култа към Слънцето с религиите, които явно произлизат от него. Ти наричаш астрономията нумерология, но няма нищо общо с нея. Аз не вярвам в зодиите, но вярата на хората в зодиите е разнесла една легенда достигнала и до наши дни.

През 4-ти век един заможен човек раздал богатството си. Приписват му се много легенди - как спасил потъващ кораб, като пъхнал жив шаран в пробойната, как негова икона се явила на руски княз, та чак до възкресяването на три насечени и вече  осолени деца. Този човек се казвал Никола. После го направили светец, познат е като Синтерклаас, Ноел Баба, Миколаж, Санта Клаус, Дядо Мраз, св. Николай Чудотворец. Милиони вярват в него, а ти се биеш в гърдите, че имало някакви такива и онакива, които вярвали в безсмъртен човек.

Исус Христос не си е признал, че е разказал вече известна му история, и воала, доказа, че съществува Господ! Изглежда напразно съм търсел разумна дискусия с вярващи в богове. Те просто не разсъждават, заети са да вярват.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно как защитникът на вярата се захваща с датата 25 Декември, но не и със всички останали паралели между образа на слънчевия Хор и Христос! Дори и датата 25 Декември да е късна прибавка от митраизма всички останали неща са си изначално в евангелията. Типичен случай имаме тук на псевдонаучна аргументация при която се изтъква един аргумент в който противника греши, но не и всички останали в аргументи при които е прав. Историята на Исус си е точно копие на тази на Хор и на други слънчеви божества, тоест тя е копирана и не се е случила точно така както е описана в Библията. Ако въобще се е случила. Исус е месия, цар, водач в Юдея, но божествения елемент е зает от вън. Кошидовски много добре е описал случката, но трябва да се чете. Вавилонски и египетски митове и легенди има в Библията, а Новият завет е написан в оригинал на гръцки.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 20 минути, makebulgar said:

Типичен случай имаме тук на псевдонаучна аргументация при която се изтъква един аргумент в който противника греши, но не и всички останали в аргументи при които е прав

 

Ти като голЕм учен да си чувал нещо за ефекта на доминото? Върни се няколко поста по-рано. Естествено, че ако даден аргумент е в основата на дадено твърдение на опонент, няма нужда да се занимавам с останалите му аргументи. Оборвам основата. Останалото рухва.

Ти използваш типичен похват за псевдоучените. Също както "невярващите" в кацането на Луната дълбаят всяка една снимка и оттук-оттам изскачат дреболии, съответно се държат като длъжни да им бъдат оборени и оспорени всичките дреболии, така и ти едва ли не ме караш да оборвам всичко на vorfax.

Не е необходимо. Той допуска фундаментална грешка от самото начало и останалото рухва по ефекта на доминото.

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 22 часа, makebulgar said:

 

Галахаде, слагай на кантара колкото си искаш учени, но науката не работи с кантар, и в науката дори и само едно доказателство може да преобърне тонове религиозни книги и мнения.
И това че за теб мнението ми е "мъгляви заклинания" явно показва колко си сериозен в науката. Показва и това колко наука вкарват въпросните учени-християни в аргументацията си относно съществуването на Бог. Празнодумието не са факти и доказателства в подкрепа на съществуването на богове.

Науката със сигурност е доказала това че книгите, митовете и легендите за боговете са истински и автентични, но това не означва че те са нещо действително случило се. Със сигурност митовете и легендите за Слънчевия Бог е доказано че са НЕИСТИНА, тъй като учените са доказали че слънцето е термоядрен реактор, а не е някакъв чичко със лъчист венец на главата. Тоест тези герои-богове са измислени разкази за природни явления.

И Галхаде, няма смисъл да даваш повече примери, тъй като явно примерите ти са едностранчиви и неподходящи, като такъв е и този със абсурдната ти логическа конструкция при която щом едната теория е невярна значи и другата е невярна. Единственият извод който може да се извади от написаното е, че няма смисъл да се води научен спор със вярващи по темата за съществуването на боговете. Явно такива спорове излизат от науката и забиват във псевдонауката, а всеки невярващ в крайна сметка ще бъде изгорен на кладата. Вярата е идеология защитавана със всякакви средства и поради това с нея не може да се общува на научно ниво. Науката Библеистика много добре се е изказала по въпроса за произхода на Библията, за това, че божиите "чудеса" със които в нея се опитват да доказват силата на Йехова са прости природни явления, че наред с историческите сведения има много измислици идващи от по-ранни митове и легенди. Това че в Библията съществуват няколко исторически сведения не правят достоверно всичко написано в нея, и със сигурност не могат да служат като доказателство за съществуването на Йехова. Науката отдавна е доказала че човека не е създаден от кал, че света не е на 6000 години, че десетте божи заповеди не са дадени от някакъв бог, а са си били популярни в Близкия изток и преди Моисей и т.н. и т.н.

Наистина няма смисъл диалога да продължава, тъй като написаното явно показва всичко! 

Гласовете на Науката и нейните дъщери Историята, Археологията, Физиката, Химията и т.н. както и единогласния, единозвучен и единомислещ хор на академичната общност и всички учени по света ги чуват на един друг форум. Тъй че остави тези бъртвежи за там, а тука ако имаш някакви факти да казваш, казвай.

Що се отнася до чудесата, които били прости природни явления - ами щом са толкова прости, явно атеистите ще да са много по-прости от тях, щом са имали тъпотата и невежеството да твърдят, че това са невъзможни неща според "Науката". Поредния пример, че невежеството и простотията са основните източници на атеизма. Невежество - защото не са знаели и не са си направили труда първо да проверят, а после да твърдят, че нещо дето го има, го няма. Тъпота защото ползват аргумент, за който си нямат представа какво представлява и дали може да се обърне срещу тях. Както много пъти вече се е случвало.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Невежеството не е на атеистите, които знаят че вярващите обожествяват природни явления. Невежеството е на вярващите, които не знаят че чудесата приписвани на боговете им са природни явления, а самите богове са измислени от хора, които са гледали първо небесните тела, а после са обобщили в свръхестествена всевиждащ създател и повелител. Науката може да обясни всичко, в това число появата на боговете, в това число нуждата на хората от богове, а най-лесно й е да опише хронологически как са се появявали и изчезвали религиозните представи. Затова и спора с вярващите на тема Бог е безсмислен. Самият факт, че има такъв спор доказва липсата на богове.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, vorfax said:

И как са го доказали тогава, че няма обмен на приказки, идеи, знание, религия?

Казваш, че има различия. Какво доказва това? Нищо. Ще обясня защо.

Нещо, което се подминава е в какъв свят са излюпени тези религии. Ако беше в наши дни, при наличието на доктори и интернет, те щяха да претърпят пълен крах. Но какви са били условията, които са направили историята за магьосник, който е възкръснал Божи син? Първо, нека е ясно, че по това време е било бъкано от самозванци шарлатани, божи синове и прочие. Гъч! Населението е необразовано и просто. На него му се продават бѝлета за повишаване на либидото, за изцеряване от чума, магия за влюбване, кости от светци на килограм и т.н. Христос, ако приемем, че е съществувал, съвсем не е единствения, който проповядва и който е следван подире му от последователи. Не е единствения оратор, който се изхранва с невероятни разкази, обещания за отвъден свят, легенди за чудеса и т.н. Гениалното и новаторското, което този оратор възприема, е да се обърне към многолюдната бедна прослойка, вместо да цица от богатите.

ХРИСТИЯНСТВОТО - СТАРА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС

SAlexandrov, ти твърдиш, че няма копиране между религиите. Нека проверим това:

Слънчевия бог Хор на Египет има враг наречен Сет. Метафорично, всяка сутрин те влизат в битка, битка между тъмнината и светлината, Бог срещу Злото. Хор бил роден на 25-ти декември, от девицата Изида Мери. Неговото раждане е съпроводено от звезда на Изток, която кара трима крале да я следват, за да се поклонят на новородения спасител. На 12 години, бил учител на заблудени деца. На 30 бил покръстен от лице познато като Анап и така започва мисията си на духовен водач. Хор имал 12 ученика/последователи/, които пътували с него, свидетели на чудеса като излекуване на болни, или ходене по вода. Хор е бил познат под много имена като "Истината", "Светлината" "Богопомазан Син", "Божий Пастир", "Божи Агнец" и много други. След като бил предаден от Тифон, Хор бил разпънат, погребан и след три дни възкръснал.

Атис от Фригия, роден от девица Нана на 25-ти декеври. Разпънат, положен в гроб и след три дни възкръснал.

Кришна от Индия, роден от девица Деваки и звезда на изток възвестява идването му. Върши чудеса със своите ученици и след смъртта си възкръсва.

Дионис от Гърция, роден от девица на 25-ти декември, бил пътуващ учител, който вършел чудеса като превръщане на вода във вино. Бил наричан "Кралят на кралете", "Алфа-та и Омега-та" и мн. др. И след смъртта си възкръсва.

Митра от Персия, роден от девица на 25-ти декеври. Има 12 последователи и върши чудеса. След смъртта си е погребан, а след три дни възкръсва. Също е наричан "Истината", "Светлината" и много други.

Исус Христос бил роден от /девица/Дева Мария на 25-ти декември във Витлеем. Раждането му било известено от звезда на Изток, която била следвана от трима крале, за да открият и се поклонят на новия месия. На 12 години бил дете-учител, а на 30 бил покръстен от Йоан Кръстител. Така става духовен водач. Исус има 12 последователи, които пътуват с него, върши чудеса, като лекуване на болни, ходи по вода, съживява мъртви. Познат е още като "Кралят на кралете", "Синът Божий", "Светлина на света", "Алфа-та и Омега-та", "Божи Агнец" и много, много други. След като е предаден от своя ученик Юда, и продаден от него за 30 сребърника бил разпънат на кръст, положен в гроб, а след 3 дни възкръсва и се възнася в небето.

БИБЛИЯ ИЛИ УРОК ПО АСТРОНОМИЯ?

Не, това не е един Бог, не е усещане, че "има нещо", както в тази тема някой хора учат, това е върволица от закономерности и то закономерности, които си имат обяснение, а не са паднали свише:

Кръстът на Зодиака, една от най-старите концептуални рисунки в човешката история, показва образно как Слънцето преминава през 12-те основни съзвездия в течение на цяла година.

Самата дума зодиак произлиза от антропоморфирането на съзвездията. Тях въплъщавали в сложни митове, включващи тяхното придвижване и взаимовръзки. Например Водолей - носителят на водата през пролетта.

Преди всичко, рождената последователност е напълно астрологическа. Звездата на Изток е Сириус, най-ярката звезда на нощното небе, която на 24-ти декември се подрежда в една линия с три ярки звезди от "Коланът на Орион". Трите ярки звезди в "Коланът на Орион" и днес се наричат така, както са наричани от древни времена Три Краля. И Тримата Крале и най-ярката звезда Сириус всички те се оказват на в една линия с изгрева на 25-ти декември. Ето защо тримата крале следват звездата от Изток, за да локализират изгрева - раждането на Слънцето. Дева Мария е съзвездието ДЕВА, също така познато като Дева Девственицата. Virgo от латински означава девствен. Древният глиф за Дева е променено M. Ето защо Мария, заедно с другите девственици майки, както майката на Адонис - Мира, или майката на Буда - Мая, започват с буквата M. Съзвездието Дева също така е наричано "Дом на Хляба" и представянето на ДЕВА е девственица, която вържи сноп пшеница. Този "Дом на Хляба" и символът на пшеницата представляват август и септември, времето за урожай. На свой ред Витлеем всъщност в превод значи "дом на хляба". Витлеем се отнася до съзвездието ДЕВА място в небето - не на земята.

Има и други много интересни феномени, които настъпват около 25-ти декември, или зимното слънцестоене:
От лятното до зимното слънцестоене дните стават по-къси и по-студени, и от перспективата на северната хемисфера, появяването на Слънцето се премества на юг и става по-малко и по-оскъдно. Скъсяването на дните и края на реколтата с приближаването на зимното слънцестоене, са символизирали процесът на смъртта при древните. Това била смъртта на Слънцето. И на 22-ри декември, предаването на престола от Слънцето е напълно осъществено. За Слънцето придвижването на юг продължава 6 месеца. И става в най-ниската точка на небето. Тук става любопитно нещо:
Слънцето спира движението си на юг, всъщност се движи едва видимо 3 дни. И в течение на тази тридневна пауза, Слънцето пребивава в близост до Южния Кръст, или съзвездието Кръст. И след този период, на 25-ти декември, Слънцето се премества с един градус но този път на север, предвещавайки по-дълги дни, топлина и пролет. Казано по този начин:
Синът/Слънцето/ умира на Кръста, мъртъв е 3 дни, възкръсва или се ражда отново. Ето защо Исус и многочислените други богове Слънца споделят концепцията за разпятието, трите дни на смърт и възкресението. Това е период на промяна за Слънцето, преди да смени посоката си на движение в северната хемисфера носейки пролетта, а с нея спасение.
Между впрочем, възкръсването на Слънцето не се е празнувало до пролетното равноденствие, или Великден. Защото през пролетното равноденствие Слънцето официално побеждава тъмното зло и дневната светлина от този момент става по-дълга от нощта и настъпва пролетното обновление.
Вероятно най-очевидното от целия астрологически символизъм около Исус е тази, отнасяща се до 12-те му ученици /последователи/. Всъщност това са 12-те съзвездия от Зодиака. Където Исус е Слънцето, с което те пътуват. Всъщност, числото 12 изобилства в Библията. 12 племена в Израел, 12 братя на Йосиф, 12 съдии в Израел, 12 велики патриарси, 12 пророка, 12 царя на Израел, 12 принца на Израел, Исус влиза в храма на 12 години.

Този текст е повече астрологически, отколкото всичко друго.

Синът на Бог, светлината на света, възкръсналия спасител, който ще се върне пак, както го прави всяка сутрин, със славата на Бог: "За да даде светлината на познание за величието на Бог" който ни предпазва отново от злото на тъмнината, като се ражда всяка сутрин, и може да бъде видян как идва в облаците, високо в небето с короната му от тръни, или слънчеви лъчи.

Времето, необходимо за преминаване през всичките 12 знака е приблизително 25.765 години. Това се нарича Велика Година, и древните общества са били доста осведомени за това. Те отбелязвали периода от всеки 2150 години като ЕРА. От 4300 пр. н. е. до 2150 пр. н е. е била ерата на ТЕЛЕЦ.
От 2150 пр. н. е. до 1 н. е. била ерата на ОВЕН.
И от 1 н. е. до 2150 н. е. е ерата на РИБИ, ерата, в която сме днес.
И през 2150 ще преминем в друга ера, ерата на ВОДОЛЕЯ.
И така Библията отразява говорейки недвусмислено символичното преминаване през 3 Ери, загатвайки за четвърта.

Златният Телец е ТЕЛЕЦ и Моисей символизира прехода в новата ера от ОВЕН към ТЕЛЕЦ. И при другите божества се отбелязват тези преходи. Като Митра, предхристиянския Бог, който убива бика/телец/ в същата символика. Исус се явява фигура, която влиза в ерата след ОВЕН - ерата на РИБИ, или две риби. Смволиката на рибите изобилства в Новия Завет.В Лука 22:10, когато Исус е попитан от учениците си, къде ще бъде следващата Пасха /преминаване/, когато той си отиде, Исус отговаря: "Когато влезнете в града, там ще срещнете мъж, носещ стомна вода, последвайте го в дома в който влезе". Този скрипт най-точно разбулва всички астрологически препратки.
Мъжът носещ стомна с вода е ВОДОЛЕЙ - Носител на вода, който винаги е рисуван като мъж, който излива вода от стомна. Той представлява ерата след РИБИ. И когато Слънцето - Богът Слънце, напуска ерата на РИБИ на Исус, той влиза в дома на ВОДОЛЕЯ, защото ВОДОЛЕЙ следва след РИБИ, заради прецесията на равноденствията. Това което Исус им казва е, че след ерата на РИБИ идва ерата на ВОДОЛЕЙ.

Из "Духът на времето".

И въпросът е кой може да вярва в религия основана на алегории, като тази с края на света, и литературния и астрологичен хибрид Христос, най-вероятно изплагиатстван от египетския Бог-Слънце Хор, ако знае това? И най-честия отговор ще бъде, че това не се знае. Защото християнството, като много други религии, не просто проповядва, но и оплюва и отрича всичко останало.

Да си припомним що е то Витлеемската звезда, за която си имаме отдавна друга тема:

Цитирай

"Звездата", която "повела" влъхвите всъщност е конюнгцията на планетите Сатурн и Юпитер, което през 7 г. пр. Христа е станало 3 пъти - на 29 май преди изгрев слънце, на 3 октомври в полунощ и на 5 декември след залез слънце. Врачанския митр. Паисий (в "По следите на Иисуса+, СИ, 1967г.), счита че в евангелския пасаж за звездта (Мат. 2:6), която влъхвите са видели на ИЗТОК има неточност, тъй като според това дали е в ед. или мн. число думата означава освен ИЗТОК и ИЗГРЕВ. Иначе казано влъхвите са видели звездата не просто на Изток, а при изгрева - т.е. за станалото на 29 май. Тръгването им се свързва с 3 октомври и в такъв случай Рождеството ще е на 5 декември. Тъй като Юпитер е царската звезда, а Сатурн е символизирала Сирия и в частност и Юдея, а конюнгцията е станала в съзвездието "Риби", което означава край, то влъхвите изтълкували явлението, че в Юдея ще се роди царя на свършека на света. И тръгнали да му се покланят.

За щастие за разлика от обществените събития при природните закономерности има по-голяма предвидимост. Астрологията може да е псевонаука, но като е известено нейното учение не е трудно да се направи точна преценка едно астрономическо явление какви точно размисли може да породи. Макар че точно в този случай има е едно циклично социално явление - индиктът, т.е. периодичното преброяване на населението на Рим. Тъй че в случая си имаме съвсем конкретен факт, а не просто някакво копиране.

Отклонението в датите да не впечатлява толкова. Преди Грегорианския календар другите не са били точни. Затова сега има разлика между нов и стар стил.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

И накрая, преди да си легна, един последен коментар към makebulgar и vorfax. И към двамата:

Изхождате от много погрешна философска предиспозиция. Едва ли не искате да ви докажа, че християнството е вярно и предлага нещо ново като учение, но абсолютно забранявате на християнското учение да стъпва на предишни учения, предишни философии. Нямате основания да предявявате подобна претенция. Естествено е, че и в други култури има човешки стремежи. Естествено е, че някои хора дори могат да стигнат логически до идеята за възкресението... За християнина всеки човек е създаден по образ и подобие на Бога, но е грешен. Той може донякъде да стигне до истината. Не е нужно да си християнин, за да видиш колко много грешим. Но дори и някой да стигне до истината отчасти, до момента, в който някой наистина не умре за греховете на хората и не възкръсне наистина, познанието остава непълно...

Самият апостол Павел говори за непълното познание. Преди идването на Христос някои хора са стигали до определени изводи и заключения, но едва чрез Христос може да се постигне пълнота.

Не говоря това, за да ви проповядвам, а да ви кажа - абе никой не ви отрича правото да сте невярващи. Ама ако ще ми критикувате християнството, поне се запознайте с него!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За мен интерес ми представляваше единствено защо един вярващ е вярващ. Вече писах, познавам такива, които вярата ги озарява и ги прави добри хора. Мога само да се радвам за тях. Други, като дъновистите, видях, че ползват своя култ/движение/секта като някаква компенсация за личното си нищожество и формират някакво грандоманство на база това, че са посветени, избрани, преродени велики люде и т.н. В защита на християнството виждам най-често невежество, а лично мен и интелекта ми, сме обидени когато ни се пускат "доказателства", които са преднамерени логически грешки, каквито бяха посочени и в тази тема. Разбира се това, че някой не може да защити вярата си не означава, че тя не е вярна/права, но обобщено от последните страници мога да си направя извода, че вярващите са вярващи защото им се вярва, но не и защото имат конкретна причина за това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами факт е, че напълно изолирани култури са стигнали до извода, че има Бог, вместо примерно за "мировая революция" и светло комунистическо бъдеще. В науката ако няколко независими лаборатории потвърдят дадено откритие, то се приема като научна истина. В случая вярата в Бог съществува при култури развили се напълно изолирано и независимо една от друга. Защо обаче всички стигат до един краен резултат, а на никой не се е поискало да вярва в нещо друго.

Атеизмът по своята същност не е невярване, а невежество. В интерес на истината невежите хора не вярват и в много други научни истини. Често се случва някой неграмотен или слабограмотен да крещи, че туй от учените нямало никаква полза, а света се крепял на такива като него (прости и необразовани). 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 31 минути, vorfax said:

Разбира се това, че някой не може да защити вярата си не означава, че тя не е вярна/права, но обобщено от последните страници мога да си направя извода, че вярващите са вярващи защото им се вярва, но не и защото имат конкретна причина за това.

 

Аз не мога да разбера какъв е проблемът с това? Ако един човек се чувства комфортно с личните си философски възгледи, било то атеизъм, било то християнство - кому пречи? Аз съм вярващ, да, и донякъде "защото ми се вярва", но има ли нещо лошо в това?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Отговорът е много прост. Всички имат родители. Родителите са първите богове за бебетата - всемогъщи, надвесени, навсякъде, определящи съдбата и живота им, дундуркащи ги и наказващи ги. После тази нужда се прехвърля в други роли. Мъжете се женят за новите си майки, жените - за новите си бащи. Идоли, звезди, лидери - хората искат да отнемат от бремето си и да оставят друг да решава вместо тях, а също така искат да се чувстват под нечий протекторат.

Първите богове са идеализирани природни стихии, които човек не е можел да подчини и разбере. Защо навсякъде има концепцията за Бог? Ами навсякъде има вятър, Слънце, вулкани, езера, облаци и т.н.

Преди 10 минути, Galahad said:

В науката ако няколко независими лаборатории потвърдят дадено откритие, то се приема като научна истина.

Самата истина, но пропускаш един важен критерий: ако само в един и от милион опита резултата не се подчинява на очакванията, то цялата хипотеза рухва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, SAlexandrov said:

Аз не мога да разбера какъв е проблемът с това? Ако един човек се чувства комфортно с личните си философски възгледи, било то атеизъм, било то християнство - кому пречи? Аз съм вярващ, да, и донякъде "защото ми се вярва", но има ли нещо лошо в това?

Тема на дискусията не беше дали пречиш някому, а защо атеистите са заблудени. И аргументацията се зае да докаже, че вярващите не са, но лично за мен беше слаба, да не кажа никаква, то не може и друго да се очаква де, иначе щеше да е наука, а не вяра, но е обидно вярващ да ти привежда аргументи, които са просто манипулации, защото това е обида към интелекта на опонентите/събеседниците. Ето това мога да назова като нещо лошо - загубата на време с несъстоятелност, защото аз чета с идеята да се обогатя, не да уча някой как да живее живота си или да го съдя.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 18 минути, Galahad said:

В интерес на истината невежите хора не вярват и в много други научни истини. Често се случва някой неграмотен или слабограмотен да крещи, че туй от учените нямало никаква полза, а света се крепял на такива като него (прости и необразовани). 

Разбира се, че не вярват, защото не го разбират. И на помощ им се притичва религията - цяло общество, което го приема в лоното си като равен и му дава универсален отговор за всеки въпрос, на който невежеството му е безпомощно да отговори: "Господ тъй рече!"

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 6 часа, Galahad said:

Ами факт е, че напълно изолирани култури са стигнали до извода, че има Бог, 

Атеизмът по своята същност не е невярване, а невежество. В интерес на истината невежите хора не вярват и в много други научни истини. Често се случва някой неграмотен или слабограмотен да крещи, че туй от учените нямало никаква полза, а света се крепял на такива като него (прости и необразовани). 

Напълно изолирани култури също така са стигнали до извода, че трябва да изобретят писменост, да създадат обществена структура (обикновено монархия), армия,  да се къпят, да носят гащи...Което не доказва бог, а доказва, че психосоматично човешкият вид е детерминиран с еднакъв тип генетична матрица.

Статистически процентно най-много атеисти има в Швеция, Дания, Естония, Чехия... Най-малко - в Танзания, Уганда, Нигерия, Бангладеш... Съответно изводът е очевиден. Но за любознателните деца, каквито знам, че четат на форума, ще поясня витиеватото прозрение на уважаемия Galahad: невежеството шества с пълна сила сред атеистите в Швеция, а е изцяло изкоренено във вярваща Уганда; затова, мили деца, не ходете да живеете и учите в Швеция, а вървете в Уганда.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 2 часа, Incorrectus said:

Напълно изолирани култури също така са стигнали до извода, че трябва да изобретят писменост, да създадат обществена структура (обикновено монархия), армия,  да се къпят, да носят гащи...Което не доказва бог, а доказва, че психосоматично човешкият вид е детерминиран с еднакъв тип генетична матрица.

Усещаш ли се, че като кажеш нещо от типа на "човешкият вид е детерминиран", автоматично караш останалите да зададат въпроса - КОЙ е детерминирал човешкия вид да е такъв :) Или пак ще тръгнем в тази плоскост дали природните закони имат законодател или нямат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, SAlexandrov said:

Усещаш ли се, че като кажеш нещо от типа на "човешкият вид е детерминиран", автоматично караш останалите да зададат въпроса - КОЙ е детерминирал човешкия вид да е такъв :) Или пак ще тръгнем в тази плоскост дали природните закони имат законодател или нямат.

НиКОЙ не е детерминирал човешкия вид като такъв. Нуждите му и съответните решения които човека взема за са ги задоволи са определени от средата в която живее. Съответно сходната среда води до сходни решения. Такава е основата на еволюционната теория, която се потвърждава от хиляди примери. И не е нужно някой свръхестествен Бог да създава някакви матрици. 

Средата определя нуждите, и по тази причина например акули, риби, делфини, разни древни водни динозаври, и други живеещи във водата и движещи се бързо еволюират по сходен начин - перки на опашката, странични перки, гръбна перка и вретеновидно тяло. И това е въпреки различните еволюционни пътища по които са влезнали във водата. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, SAlexandrov said:

Усещаш ли се, че като кажеш нещо от типа на "човешкият вид е детерминиран", автоматично караш останалите да зададат въпроса - КОЙ е детерминирал човешкия вид да е такъв :) Или пак ще тръгнем в тази плоскост дали природните закони имат законодател или нямат.

Еволюцията детерминира живота на планетата Земя. Тя създава и унищожава отделни видове със сходни черти. Хората също се упражняват в това - примерно създали са всички породи кучета.

Преди 1 час, SAlexandrov said:

КОЙ

Защо не "КАКВО"? Ако някой търси силата на която да се кланя, това е естественият подбор. Откъде идва тази увереност, че някой (в м.р. ед.ч.) е причина за това - знаеш ли го или си подучен от книги на религиозна тематика?

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, SAlexandrov said:

Усещаш ли се, че като кажеш нещо от типа на "човешкият вид е детерминиран", автоматично караш останалите да зададат въпроса - КОЙ е детерминирал човешкия вид да е такъв :)

Ти не беше ли учил биология?

Цитирай

Или пак ще тръгнем в тази плоскост дали природните закони имат законодател или нямат.

Тук те обърква думата. Природните закони не са закони в смисъл на правила, които се спазват и са дадени от някой. Те са законемерности/описания.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 часа, vorfax said:

Наистина не е ясно. Разясни.

Няма такова правило. Делението с нула дава безкрайност. Някак е интуитивно ясно - когато разделиш на съвсем малки части получаваш огромно число.

Тъй де, не е лъжа, но какво точно доказваш?

 

Цитирай

"виждаме" абстрактни образи, знаем, че не са 1:1 с действителните обекти и ... така, опознаваме обективната действителност, и ако си  обясним "механизма" ... "чуденките" може да станат по-малко-:), а чудесата - ще изчезнат като аргумент при дискусии.

Има такъв пример ... ако речем да делим на нула:

a2 - a2 = a2 - a2  ... очевадно равенство:)

a*(a-a) = (a+a)*(a-a) ... съкращаваме на (a-a)

a = a +a =2a  ... при a=1 , ...  имаме 1=2:116: - явно едно не е равно на две.

 

Цитирай
Преди 18 часа, Малоум 2 said:

Така че - върху нас "падат" множество вълни и фотони -трептения- изменения от околна среда. За част от тях - имаме развити, еволюционно, сетива...

Тъй де, не е лъжа, но какво точно доказваш?

 

Ами, че лесно се доказва... съществуване, например:

Взаимодействам, следователно съществувам!  Чрез взаимодействие - лесно откриваемо и измеримо .

Но има и Въздействие на външни  за вещевия обект, "падащи" върху му полета. Самият обект, не може да откликне с ОВ, ако няма съвпадения (кратни и резонансни - "видими" за Човек и уредите му) по трептения. Те изменят състоянието на вещевите, но дали Човек може да го отчете, да го измери (да го включи в наука) - зависи от БЪРЗИНА-та на ставащото. Установено е, че в КМ не може "и двете" (едновременно: импулс и координати), да се "видят". И Теорията на вероятностите, влиза в сила и то - предсказателна сила (!?) за изход от експеримент с ясни начални условия - тая ... " неясна сила", дето я търсят вярващите в нематериалното.:)

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Т.е. обясняваш, че има очевидни неща, лесно доказуеми, лесни за проверяване, интуитивно ясни. Но Бог не е едно от тези неща. За да се обясни е въведена съвсем нова парадигма - вяра.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 7 часа, SAlexandrov said:

Усещаш ли се, че като кажеш нещо от типа на "човешкият вид е детерминиран", автоматично караш останалите да зададат въпроса - КОЙ е детерминирал човешкия вид да е такъв :) Или пак ще тръгнем в тази плоскост дали природните закони имат законодател или нямат.

Усещам се, но въпросът е не "кой", а "какво". Въпросът  "кой" насочва към антропоцентризъм, който ми е противен като претенция всичко съществуващо да се върти около малкия човек или около проекции на идеализирания човек там във висините божии. А на въпроса "какво" бих отговорил ясно - Майката Природа чрез нейните механизми на пораждане и еволюция детерминира човека и всичко останало.

P.S. Чак сега виждам, че и vorfax е отговорил по сходен начин на въпросите "кой" и "какво".:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 18 часа, vorfax said:

Отговорът е много прост. Всички имат родители. Родителите са първите богове за бебетата - всемогъщи, надвесени, навсякъде, определящи съдбата и живота им, дундуркащи ги и наказващи ги. После тази нужда се прехвърля в други роли. Мъжете се женят за новите си майки, жените - за новите си бащи. Идоли, звезди, лидери - хората искат да отнемат от бремето си и да оставят друг да решава вместо тях, а също така искат да се чувстват под нечий протекторат.

Първите богове са идеализирани природни стихии, които човек не е можел да подчини и разбере. Защо навсякъде има концепцията за Бог? Ами навсякъде има вятър, Слънце, вулкани, езера, облаци и т.н.

Самата истина, но пропускаш един важен критерий: ако само в един и от милион опита резултата не се подчинява на очакванията, то цялата хипотеза рухва.

Добре де, ама като култа им е към родителите, защо тогава им трябва да си измислят и Бог. Някои пък обичат колата си, ама нямат нужда да си добавят и някаква по-висша кола, на която да се молят. 

Ти явно не правиш разлика между бог на морето и море, бог на слънцето и слънце и т.н. Ако погледнеш идолите ще видиш обаче, че въпросният бог обикновено си има своя форма, различна от тази на съответния обект. Ако беше вярно това, дето твърдиш, то тогава всички богове-слънце щяха да мязат на смайлики. :ag:

Доколко е вярно, че съотношението 1:милион е решаващо в свят, където няма идеални условия, а има примерно триене, което пречи на създаване на вечния двигател го оставям на страни, тъй като в нашия случай всички култури са стигнали до вярата в Бог.

Преди 12 часа, Incorrectus said:

Напълно изолирани култури също така са стигнали до извода, че трябва да изобретят писменост, да създадат обществена структура (обикновено монархия), армия,  да се къпят, да носят гащи...Което не доказва бог, а доказва, че психосоматично човешкият вид е детерминиран с еднакъв тип генетична матрица.

Статистически процентно най-много атеисти има в Швеция, Дания, Естония, Чехия... Най-малко - в Танзания, Уганда, Нигерия, Бангладеш... Съответно изводът е очевиден. Но за любознателните деца, каквито знам, че четат на форума, ще поясня витиеватото прозрение на уважаемия Galahad: невежеството шества с пълна сила сред атеистите в Швеция, а е изцяло изкоренено във вярваща Уганда; затова, мили деца, не ходете да живеете и учите в Швеция, а вървете в Уганда.

Докато не всички изолирани култури са се сдобили с писменост, армия, да смятат, че къпането не е вредно и опасно за здравето начинание и да носят гащи. Даже ако питаш автохонците, гащите са чисто автохонен български патент.

Showing_method_of_attack_with_boomerang_

За да не смущават добродетелта на днешната европейска публика някои днешни туземци ги показват с гащи или препаски, но това е резултат от вече няколко века общение с други култури. Иначе ето автентичен туземец в пълно бойно облекло.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 28 минути, Galahad said:

 

Showing_method_of_attack_with_boomerang_

За да не смущават добродетелта на днешната европейска публика някои днешни туземци ги показват с гащи или препаски, но това е резултат от вече няколко века общение с други култури. Иначе ето автентичен туземец в пълно бойно облекло.

Според теорията на вероятностите и еволюционната теория, въпреки, че някои изолирани племена стигат до един и същи решения като Бог, или да речем гащите, съществуват и племена които не достигат до въпросните решения. Всичко е въпрос на конкретната среда, която въпреки че е сходна в някои аспекти се различава, и до конкретните случайни събития които се случват във средата. По тази причина примерно туземеца е въоръжен с оръжие и има щит подобно примерно на римляните, тъй като средата го изисква (има други племена наоколо), но човека не носи гащи, тъй като средата не го изисква (горещо е) за разлика от тази на римляните.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...