Отиди на
Форум "Наука"

Суровото месо или защо и как се консумира


makebulgar

Recommended Posts

  • Потребител

всеядни сме станали за да оцелем, но принципно не сме месоядни. физиологически не сме пригодени да ядем месо. нито зъбите ни могат да се справят с разкъсване и дъвчене на сурово месо, нито храносмилателната ни система е месоядна (нужни са къси черва и висока киселинност). печеното месо можем да го ядем, но не можем да ядем само печено месо. след ядене само на печено месо в продължение на месец-два, човек ще е сериозно болен, поради липса на нужните му вещества, които са изгорели в огъня. скорбута е най-известния резултат от липсата на витамини. истинските хишници ядат месото прясно с всичките естествени елементи в него, и могат да разграждат месото напълно. 

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 179
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

А какво ще стане ако някой се храни само със сурово месо? Какви поражения ще има?

Това с оцеляването е ясно. И в него е голямата разлика - нито един вид не се е справил така разнообразно въпреки предлаганите от средата възможности. За това винаги съм се чудила в какъв ред са се развивали събитията в изграждането на хранителните навици на хората.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

само със сурово месо ако се храни човек първо ще му пострада вкуса и настроението, тъй като рецепторите ни за вкус и мирис не са настроени за сурово месо и кръв, а са настроени за сладки плодове, ядки, солено.. след това ще пострадат зъбите, тъй като не са устроени за обработка на сурово месо. месото ще бъде гълтано на големи парчета, а това значи, че в стомаха няма да се обработи напълно от слабата киселина. на организма и особено на мозъкът за храна и енергия трябва да се осигуряват захари и особено глюкоза. тя може да се достави и с месото, тъй като в него има склад от гликоген, който може да бъде превърнат в глюкоза. процесът на преобразуване обаче е свързан с отделяне на разни отрови като пикочна киселина и на амоняк. те вредят и натоварват органите. резултатът от яденето на сурово месо ще е по-добър сравнено с яденето на печено месо, тъй като в суровото са се съхранили някои полезни вещества, които огъня унищожава, но пак човекът ще се разболее. и ще се чувства зле. 

ескимосите се справят с такава храна, но живеят по-малко, а и ако имаха избор щяха да изберат плодовете и хляба пред суровото месо. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

нали затова сме открили огъня, за да обработваме термично месото и да си усвояваме белтъчините на воля ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Стига толкова, че ся някой маниак ще вземе да прочете за съхранилите се полезни вещества в суровото месо и от утре новата суперхрана сурово месо ще навлезе в менюто. Какво ще има за вечеря, мамо? Сурови кюфтета по чирпански, малкото ми вампирче. Знам, че са ти любимите.

Направо ще е някакъв гаден хорър.

Редактирано от Wolt
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 минъти, Wolt said:

Сурови кюфтета по чирпански, малкото ми вампирче. Знам, че са ти любимите.

Направо ще е някакъв гаден хорър.

Никакъв хорър не е. В Брюксел се научих да ям един пастет от сурова кайма с подправки и е супер вкусен.

Освен това май забравяме, че доста меса ги ядем без термична обработка. Ето как да си приготвим телешка пастърма: http://recepti.gotvach.bg/r-6872-%D0%9F%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B0_%D0%BE%D1%82_%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE_%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE

киснем, сушим и готово. Живеем в хоръра на самозаблудите :))))

 

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 34 минъти, Last roman said:

нали затова сме открили огъня, за да обработваме термично месото и да си усвояваме белтъчините на воля ;)

Абе ние ли сме го "открили" или в някой пожар е замирисало на много вкусни работи не се знае... :))))

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тея неща все пак минават през обработка. Някак си се губи знакът на равенство между пастърма и прясно отрязано, кървящо месце. Не става ли въпрос точно за това? Сочно, капещо прясно месце. Аз това разбирам като ми кажат сурово месо, а не се появява образ на луканка в главата ми.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не си кулинарствал достатъчно може би...http://www.novinar.bg/news/karpacho-ili-apetitno-meze-ot-surovo-meso_MzA5Nzs5.html

Подправянето за вкус въобще не го броя за обработка.

Просто суровото месо само по себе си не е вкусно, за това се налага да го дирижираме с различни подобряващи апетита ни похвати. Но, че се яде - яде се. Нищо, че си мислиш, че луканката не била сурово месо. Сурово-овкусено е :))))

Има и меса, които май не стават за сурова консумация - свинското и пилето. Но защо не знам. Може би защото не са вкусни дори и подправени.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

яденето на сурово месо е съпроводено с високриск от инфектиране, затова се нуждае от термична обработка. А, и заради вкусовите качества разбира се. :) 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещата просто изгубиха всякакъв смисъл. Знам, че искаш да докажеш правотата си по всякакви начини. Но работата, е че луканката не е пример за сурово месо. Специално това си е толкова обработено месо, че изобщо не се вписва в картинката. Тея неща престояват, съхнат. Изобщо нещата са твърде далече от сурово месо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

прясното и суровото месо са различни термини. луканката, суджука и другите изсушени салами са си сурово месо, но не прясно. и в тях са се запазили полезните вещества които изгарят при печенето. но това са подробности. въпросът е че не сме устроени за ядене на месо по принцип. най-близките ни човекоподобни са вегетарянци наблягащи на плодове, растения и ядки, като изключение прави шимпанзето, което хапва от време на време други маймуни, но без да ги пече.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Домашен суджук от свинско,собствено производство: 

 месо ,сланина , червен пипер,копър,сол.

Готовата кайма се пълни в тънките черва и се суши на проветриво и така от памтивека насам.

Никакви подправки,стабилизатори или допълнителна обработка.

Е нетрайно е, защото свършва бързо.

Препоръчва се да се яде всеки ден,за детоксикация или превантивно.

 

 

Редактирано от mnoogo
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, тва изложено на атмосферни влияния месо така ще се запази с полезни вещества вътре, че направо ще се удвоят, няма проблеми. 1:1 с оригинала направо. А за това, че по принцип не сме били устроени да ядем месо и най-близките човекоподобни направо може да премине към тематиката с конспирациите. Изобщо се занимавам с щуротии пак. Най-добре да отида да си одрежа малко от домашната луканка дето ми съхне на терасата и да се напълна догоре с полезни вещества.

Редактирано от Wolt
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

доста се отклонихте от първоначалната тема, затова създадох  нова за свободни разсъждения относно Вселената, месата и нашето място в консумацията им. :)

 

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво те притеснява, след като рибата можем да я ядем сурова, направо прясна? Стридите са фантастични, стига да се докопаме до тях. И сигурно точно това сме правели мноого време преди да започнем да си варим и печем (за да варим първо трябва да си измислим съд за варенето). Сушенето на месото със сигурност е открито с цел запазване. Нямаме данни от кога го обработваме и от кога го готвим. Нямаме дори данни дали не сме хапвали с апетит себеподобни по-често от колкото предполагаме.

Следобед се зачетох за Ергастърите и огнищата им. Проблемът с разгадаването на огнищата е в установяването на  знаенето да си запалим огън. Дали техните огнища са от собствено запален или взет от естествен източник огън е догатка. Ако е второто се досещаме, че ако е трябвало да си хапнат месо, а са нямали огън...Разбира се, че когато сме разбрали,че печеното е по-вкусно сме го предпочели. Но това е станало достатъчно късно, за да считаме предците си за капризни на тема мръвка с кръвчица. В някои племена и до днес се пие кръв направо от животното. В Библията има забрана за консумацията на кръв - значи поне до преди около 3000 години се е консумирала в общества в пряк контакт с развитите цивилизации (семитски племена). Ако проследим днешните кулинарни навици по света ще останем удивени от кулинарното разнообразие съчетано с какви ли не традиции и изобретателност по отношение на храните. Определено не капризите са направили човекоподобните всеядни. Точно обратното - пробвали са какво ли не, къде ли не. Само така може да се еволюира в такъв колоритен на тема ядене вид. И ето ни сега тук, доволни и хапващи всичко, което не може да ни убие,  та даже и това, което в някои свои атрибути може да ни убие сме се научили да го папкаме (токсични риби например).

За мен в случая важното е връзката интелект-храна. Тя ми се набива непрекъснато пред очите. Цялата Е е почин за набавяне на енергия от средата. Всичко, което развиват организмите, генетичното наследство е свързано основно с начините да се набавя необходимото. Логично най-интелигентният вид е този, които умее да си набавя от средата всичко, което може да го захрани. Във всякакъв вид, стига да може да се изконсумира и от всеки източник. Маймуните не го могат, ние обаче започваме да го правим със сигурност много отдавна и не толкова физическият, колкото умственият напредък (за мен обусловен и воден именно от  търсенето на енергийни природни източници и опитите за покоряването им) правят разликата драстична.

Пс. Само пропуснах да отбележа и това, че намираме начина да не бъдем изядени от другите. Защото Е същественото освен да си набавяш храна важно е и да не те хапнат. Тъжно за също така всеядните прасета...с които имаме такава хубава и вкусна съвместимост...

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минъти, Wolt said:

Моето място в консумацията ще си остане на маса с добре опечени меса, добре осолени и изсушени мезета, и чаша вино. :)

Моли се да не ти се случи някоя Ленинградска блокада :))))

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, *abi* said:

Има и меса, които май не стават за сурова консумация - свинското и пилето. Но защо не знам. Може би защото не са вкусни дори и подправени.

Ти ми дай рибица, па ме чакай да умрем :baby:

http://1.bp.blogspot.com/-MAd9Sg3CVjs/VKqJ_9CC7WI/AAAAAAAAHxQ/i4MyoANsnk8/s1600/DSC02019.JPG

Средната продължителност на живот на ескимосите била едва 35 г. Нямах представа.

ПП: И в българската кулинария имаме опит с храненето с кръв - кървавицата.

 

1 hour ago, *abi* said:

...Разбира се, че когато сме разбрали,че печеното е по-вкусно сме го предпочели.

Всъщност това не е така очевидно. Дали като сложим подправки на едно месо то става по-апетитно за един лъв да речем? Как точно еволюира обонянието и вкусът, че нещо е вкусно, а друго не е? От научно-популярни филми съм останал с впечатлението, че причината хората да преминат към термична обработка не е въпрос на вкус, а на пестене на време и енергия.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 58 минъти, vorfax said:

Всъщност това не е така очевидно. Дали като сложим подправки на едно месо то става по-апетитно за един лъв да речем? Как точно еволюира обонянието и вкусът, че нещо е вкусно, а друго не е? От научно-популярни филми съм останал с впечатлението, че причината хората да преминат към термична обработка не е въпрос на вкус, а на пестене на време и енергия.

Нещо не разбирам как се пести време и енергия така. Мисля, че ако си купя месото и го тресна на масата както си е с опаковката пестя повече време и енергия от това да го сготвя.

Как точно еволюира обонянието и вкусът, че нещо е вкусно, а друго не е?

Нямам ясна представа. Надявам се да се споделят знания по въпроса в темата.

ПС. Мерси за рибицата! Не се сетих за нея. А нещо птиче в такава форма има ли???

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Wolt said:

Аз пък си мислех, че Прометей е дал огъня на хората. С оглед на останалите размисли и страсти, май ще се окаже, че верно е Прометей. :)

Предположенията, че са си разнасяли огъня и са си го отглеждали като тамагочи, съм го прочела в дебелите авторитетни книжки. Моделът на "Прометейщината" е напълно уместен. .

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

От ядене на кръв боли корема! В Иван Вазово така я приготвят, като наливат кръвта с фунията в червото. Обаче, като хапнеш повечко и боли корем. Боли и ако пиеш кръв. Аз съм пил кръв и корема ме е болял после, колкото повече пиеш, толкова повече боли.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...