Отиди на
Форум "Наука"

Лъжата на века: детоксикацията на организма е измама


Last roman

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Без значение дали са краставици, падащи на шайби през пръски вода, или модели, седящи самодоволно до куп зеленчуци, трудно е да не бъдете въвлечени в индустрията на детоксикацията. Идеята, че може да "отмиете" калорийните си прегрешения е перфектен антидот на фастфуд ежедневието и лубрикирания от алкохол социален живот.

Но преди да избършете праха от сокоизстисквачката или да направите първите си колебливи стъпки към клиника за прочистване на червата, ето нещо, което трябва да знаете: детоксикацията - идеята, че може да промиете системата си от нечистотии и да направите органите си перфектно чисти и готови за работа - е измама.

Това е псевдо-медицинска концепция, замислена да ви продава продукти.

„Да говорим ясно - казва Едзард Ърнст, пенсиониран професор по медицина в университета в Ексетър, "има два типа детоксикация: единият е порядъчен, другият - не. Порядъчният той описва като лечение на хора със застрашаваща живота пристрастеност към наркотици. "Другият е дума, открадната от предприемачите, измамниците и шарлатаните, за да продават фалшиво лечение, което едва ли не пречиства тялото от токсини".

Ако токсините се натрупваха по начин, по който тялото да не може да ги отдели, вероятно щяхте да сте мъртви или да се нуждаете от сериозна медицинска интервенция. "Здравото тяло има бъбреци, черен дроб, кожа, дори бели дробове, които извършват детоксикация непрекъснато," коментира той. "Няма известен начин да бъде накарано нещо, което работи перфектно в едно здраво тяло, да работи още по-добре."

Голяма част от маркетинговите приказки се въртят около "токсините": отровни субстанции, които поглъщате или вдишвате.Не е напълно ясно обаче какви са тези токсини. Ако те бяха назовани, можеше да бъдат отчетени нивата им преди и след процедура, за да се провери ефективността й. Но точно както попаднали в окото ви частички, ако се опитате да се фокусирате върху тези токсини, те стават на практика невидими.

През 2009 г. група учени, събрани от британската благотворителна организация Sense about Science, се свърза с производителите на 15 продукта, продавани в аптеките и супермаркетите, претендиращи, че извършват детокс. Продуктите варираха от диетични хранителни добавки до сладки кремове и шампоани. Когато учените поискаха доказателства, подкрепящи твърденията за детоксикация, нито един от производителите не успя да даде дефиниция какво точно има предвид, камо ли пък да назове токсините.

И все пак, необяснимо, рафтовете на магазините за здравословни храни все още са пълни с продукти, съдържащи в името си думата "детокс". Това очевидно е маркетинговият еквивалент на нарисуването на "ивици за скорост" върху колата. Може да си купите таблетки, тинктури, чайове, маски за лице, соли за баня, четки за коса, шампоани, гелове за тяло и дори преси за коса.

Йогата, почивките в луксозни хотели и масажите също обещават да ви помогнат в пречистването. Може да се подложите на 7-дневна диета и вероятно наистина ще свалите килограми, но това няма нищо общо с токсините, а е просто защото сте гладували в продължение на седмица.А отделно идва и процедурата по иригация на червата или по-просто - клизма

Поддръжниците й ще заявят, че вредни плаки от остатъчни изпражнения остават в червата ви в продължение на месеци и вкарват причиняващи заболявания токсини обратно в тялото. За тяхно съжаление - и вероятно за ваше щастие - досега няма лекар, който да е виждал тези митични плаки, а мнозина всъщност препоръчват да се избягва тази процедура, заявявайки, че с нея може да получите перфорация на червата.

Други тактики са по-подмолни. Дезинтоксикиращите подложки за крака стават кафяви през нощта от нещо, което според производителите са токсични утайки, извлечени от тялото ви. Само че всъщност няма нищо такова - те просто съдържат субстанция, която потъмнява, смесена с потта ви.

"Скандално е - ядосва се Ърнст - Това е престъпна експлоатация на наивните обикновени хора и донякъде разчита на нещо, което всички ни се иска да имаме - просто решение, което да ни избавя от греховете ни, така да се каже. Хубаво е да си мислим, че то би могло да съществува, но за съжаление това е невъзможно."

Фактът, че концепцията за дезинтоксикацията е толкова мъглява, може би обяснява защо тя успява да избегне подозрението на обществото

Когато повечето от нас произнасят думата "прочистване", това обикновено става в края на тежък уикенд. „Определено има полза да имате не-алкохолни дни в живота си," казва Катрин Колинс, диетолог от болницата "Сейнт Джордж". "Това вероятно ще ви даде шанса да преосмислите навиците си за пиене, ако прекалявате с алкохола. Но идеята, че черният ви дроб по някакъв начин има нужда от „прочистване", е абсурдна."

Черният дроб разлага алкохола в двустъпков процес. Ензимите в черния дроб първо превръщат алкохола в ацеталдехид, много токсична субстанция, която уврежда клетките на черния дроб. След това той почти незабавно се преобразува във въглероден двуокис и вода, от които тялото се освобождава. Прекаленото пиене на алкохол може да надвиши капацитета на тези ензими и натрупването на ацеталдехид да доведе до увреждане на черния дроб.

Умереното и рядкото пиене обаче може да има и защитен ефект. Изследвания са установили, че абсолютните въздържатели и консумиращите прекалено много алкохол имат по-кратка средна продължителност на живота от хората, които консумират алкохол умерено и в малки количества.

"Знаем, че малко алкохол понякога е полезен," коментира тя. "Може би защото неговият седативен ефект леко ви отпуска, или защото той поддържа черния дроб в добра форма с ензимите му за дезинтоксикация, които да помагат в справянето с другите употребявани от вас токсини.

Ето защо официалните препоръки на властите не гласят ‘Не пийте'; те казват: ‘Няма проблем да пиете, само че го правете умерено.' Нещата стоят малко по следния начин: малко от това, което не ви убива, може да ви действа лечебно."

Тази поговорка е приложима и на друго, неочаквано място - за броколите, любимата съставка на масовото насаждане на "суперхрани"

Броколите наистина помагат на черния дроб, но за разлика от героичния им имидж, който названието "суперхрани" подсказва, те определено не са толкова добри герои. Броколите, както и всички зелеви кръстоцветни растения - обикновено и брюкселско зеле, карфиол и синап - съдържа цианид. Консумацията внася в организма малка частица отрова, която подобно на алкохола задейства ензимите в черния дроб, така че те да се справят по-добре с други отрови.

Колинс избухва в смях при споменаването на суперхраните. "Повечето хора смятат, че би трябвало да ограничите или да обръщате специално внимание на определени групи храни, но това категорично не е вярно," казва тя. "Перфектното „пречистване" на организма е постижимо чрез отказване на цигарите, спортуване и поддържане на здравословна, балансирана диета, примерно средиземноморската."

Затворете очите си и си представете маса с карирана покривка, покрита с меса, риба, зехтин, сирена, салати, пълнозърнест хляб, ядки и плодове. Всички тези храни дават протеин, аминокиселини, ненаситени мазнини, фибри, скорбяла, витамини и минерали, поддържащи в перфектна форма тялото - и имунната му система, която най-добре предпазва от болест.
http://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=9192

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не го знам този сайт, но браво, че пускат и такива неща. Защото мен лично ми е писнало от здравословно хранене, био храни, а като чуя детоксикация направо ми прилошава. Лошото е, че и медицински специалисти пеят в тоя глас. А ако направим една анкета и то само сред населението, което изобщо е чувало маркетинговия термин детоксикация, съм сигуен, че % на хората, които са уверени, че такова нещо има ще е над 90.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато се натровиш с домашна ракия-менте(метилов алкохол),пиеш един литър домашна ракия-истинска и се детоксикираш.  :-)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това се дължи на факта, че етанолът измества метанола като субстрат от активния център на ацеталдехиддехидрогеназа. Принципът е конкурентно изместване и няма нищо общо с детоксикацията.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Статията има право единствено в частта в която критикува начина по който хранителните индустрии се възползват от идеята за детоксикацията и здравословното хранене за да си продават продуктите. Методите на статията обаче да се демонизира здравословното хранене с цел да се изобличи индустрията са грешни.

Здравословното хранене, което напрактика е свързано с естествено подпомагане на организма за детоксикация, е доказано че е полезно, че удължава живота и подобрява качеството му. И тази детоксикация не е само изчистване на някакви токсини и химикали, а е изчистване от всякакви ненужни натрупвания - мазнини, въглехидрати, витамини, белтъци, сол..., които освен, че са полезни могат да бъдат и вредни в по-големи количества. Организма има механизми да ги обработва и да се справя с тях ако са в по-големи количества, но ако несъзнателно е претоварван с тях дълго време, то той се мъчи, и изтощава, и в крайна сметка ще се разболее. Всички органи в човешкия организъм имат ограничения във възможностите си да се справят с големи количества нужни или ненужни полезни или вредни вещества. Така ако се яде много солено в крайна сметка бъбреците ще откажат и живота ще приключи. Ако се ядат много въглехидрати без нужите витамини в крайна сметка производството на инсулин ще спре, а черния дроб ще се разложи от цироза, и живота отново ще спре. Ако се ядат много мазнини те ще се натрупват, ще променят механиката на организма, а той ще се опитва да ги изхвърли през кожата. Ако се прекалява с месото организма малко по малко ще се самонатравя с произведения от разграждането на сложните белтъци ацетон.

Още пророк Данаил е препоръчал изчистващ и разтоварващ хранителен режим единствено от зеленчуци и вода за 10 дена за да им се изчистят на някакви хора лицата.

Quote
1:11 Тогава Даниил рече на надзирателя, когото началникът на скопците беше поставил над Даниила, Анания, Мисаила и Азария:
1:12 Опитай, моля, слугите си десет дни, през което време да ни се даде зеленчук да ядем и вода да пием;
1:13 после нека се прегледат пред тебе нашите лица и лицата на юношите, които ядат от изрядните ястия на царя; и според каквото видиш постъпи със слугите си.
1:14 И той ги послуша в това нещо, и ги опита десет дни.
1:15 И на края на десетте дни техните лица изглеждаха по-красиви и по-пълни отколкото лицата на всичките юноши, които ядяха от изрядните ястия на царя.
1:16 И тъй, надзирателят отнемаше от тях изрядното ястие и виното, което трябваше да пият, и им даваше зеленчук.
1:17 А на тия четири юноша Бог даде знание и разум във всяко учение и мъдрост;

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

преди много време, след една битка, 6 месеца десният ми нервус радиалис не работеше, и по това време освен, че се учех да пиша с лявата ръка прочетох и някои книги по темата със здравословната храна, които ми бяха подръка в къщи. наред с тях прочетох и малко за метаболизма, обмяната на веществата и храносмилането от един стар учебник по анатомия на човека.

книгата която ми направи впечетление тогава, с логиката и примерите си, е ето тази, и е за всеки, без значение слаб или дебел, или болен или здрав:
sila-za-jivot.jpg
 

по онова време спрях да пия кафе, да ям шоколад и лютеница :) така след известно време когато организма ми отвикна от тези храни можех да ги усещам най-добре. лютеницата се оказа че е една от най-киселите храни, и не напразно служи за отмъщение върху капаците на колите :) от веществата в един шоколадов бонбон пък не можех да спя цяла нощ :)

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

и аз съм впечатлена от демонстрираните познания, но в крайна сметка стигам до извода, че т.нар. здравословно хранене е балансираното такова

греша ли?

Друг въпрос: Това за съдържанието на желязо в Спирулината вярно ли е? Някой има ли представа как да се приема при анемия (липса на желязо в организма).

Не, че не мога да си намеря инфо, но да попитам и за мнения тук.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, правилно си разбрала. 'Здравословното хранене' /поне това, което внушават разните там гурута/ не е синоним на балансирано хранене. Иначе при анемия е добре да не се приемат добавки, а просто да се отиде на лекар, който да изпише съответния желязосъдържащ медицински продукт /ферофолгама, сорбифер, тотхема и пр./. Хранителните добавки са за здрави хора с хипохондрични проблеми.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On ‎03‎.‎01‎.‎2016 at 21:50, *abi* said:

и аз съм впечатлена от демонстрираните познания, но в крайна сметка стигам до извода, че т.нар. здравословно хранене е балансираното такова

греша ли?

Друг въпрос: Това за съдържанието на желязо в Спирулината вярно ли е? Някой има ли представа как да се приема при анемия (липса на желязо в организма).

Не, че не мога да си намеря инфо, но да попитам и за мнения тук.

Точният отговор не знам, мисля че Спирулината са водорасли нали така ? Имам аквариумни рибки и знам че тези водорасли са много полезни за рибките. Цените на храните за рибки със спирулина са в пъти по високи от евтините храни. Понеже гледам рибките за красота а не за бизнес мога да си позволя да купувам такива храни и съм много доволен. Рибите са гръбначни животни донякъде роднини и предполагам водораслите са полезна храна.

Искам да споделя една теория за храненето , ще я напиша накратко тука . Аз не съм вегетарианец, но повече обичам зеленчуците - патладжани, чушки и прочее тиквички отколкото месото, но ям и меса и салами. Според тази теория - месото на животните които са генетически и родственно по далече от нас е по - полезно от месото на животните които са генетически и родственно по - близки до нас ! Какво ще рече това ? Че месото на птиците и пилетата е по полезно от свинското, телешкото , овчето и месото на бозайниците. Месото на рибите от своя страна е още по - полезно от птичето ! А раци, омари, скариди, октоподи, охлюви са най - полезното за нашите организми месо !

Аз не съм специалист по храните но считам теорията за правилна. Ако има възможност ям пилешко пред свинско, риба пред пиле, скарили и оамри и октоподи предпочитам пред рибата ! Отделно - ако ми предложат яйца , мляко или хайвер винаги предпочтиам хайвера - все едно червен или черен.  Въобще , аз много храна на един път не мога да ям става ми лошо ако смесвам или преяждам. Предпочитам простата, не силно смесена храна, па ако ще да е добре сварена фасул чорба. Никога не ми е ставало лошо от риба, хайвер, омари или калмари и стриди, макар че никога не съм отказвал такива ястия.

***

Чукнах на гугъла .

Arthrospira  (лат.) — род цианобектерий  (синезелёных водорослей) порядка  (Oscillatoriales). Человеком и различными видами животных употребляются в пищу в основном два вида: .... имеющие коммерческое название «Спирулина».

Синьозелените водорасли са наши много далечни родственици ! Предполагам са много полезни ! Много обичам и гъби - те също са отделно царство в живият свят различават се както от животните така и от растенията. Мисля че и благородните плесени са полезни и си ги хапвам в сиренцето и кашкавалчето с голямо удоволствие. Хапвм едно триъгълно парче сирене с благородна плесен и си лягам.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма никакво значение, дали ядем 'близки' или 'далечни' роднини. В организма белтъците от различен произход се разлагат до едни и същи аминокиселини - присъщи за всички живи същества. Същото е с въглехидратите и мазнините.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да но има и минерали , макро и микроелементи, наситени и ненаситени мазнини, различни видове холестерини. Мазнините на морските животни обикновенно са особенно ценни. Минералните вещества в водораслите сьщо. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

човешкото тяло може с две и с двеста. статистиката е една, но изключенията казват друго.

някои карат само на ориз, други само на мас от тюлени, трети на макдоналдс 

универсална диета няма

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Last roman said:

Няма никакво значение, дали ядем 'близки' или 'далечни' роднини. В организма белтъците от различен произход се разлагат до едни и същи аминокиселини - присъщи за всички живи същества. Същото е с въглехидратите и мазнините.

До колкото ми е известно всичко се е хранело, с това, което е било достъпно. В Е план няма изразени здравословни предпочитания, а "отровното" не плод на съзнателна Е в ущърб на човека. В края на краищата само Е е отговорна за това кой с какво ще се храни. Оказало се е, че ние сме се изхритрили да плюскаме почти всичко :))) За това винаги ми е било интересно следното: Независимо от това, че хората живеят в различни райони те са в състояние да консумират без проблем храната на всички останали. Дори изолираните общности няма да имат проблем да се приспособят за кратко време към съвсем непозната им човешка храна. Винаги ме е интригувало как човекоподобните стават такъв хранително-всестранен вид, толкова добре пригоден да консумира в пъти по-голямо разнообразие от храни за разлика от другите видове. Където и да се намира си набавя храна, и след хиляди години в един регион, за отрицателно време се приспособява към нова храна в друг регион. А правени ли са опити с маймуни да бъдат изхранвани с нашето гурме-меню?

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Хубаво е хората накрая да разберат, че не можеш да се "пречистиш", с пиенето на чай, вода, сокчета и подобни. Всичко това се основава на идеята, че тялото е като скачени съдове - в единия наливаш разредител, който преминава във втория, в който се намират вредните токсини, чиято концентрация пропорционална намалява, докато част от този разтвор се изхвърля от тялото.

Но това е една инфантилна представа за физиологията на човека, която показва некомпетентността на "специалистите", които проповядват този метод. А това най-често са нутриционисти.

Все още никой не може да разбере какво представляват опасните "токсини", които са в храната, въздуха и водата. Само се знае, че ги има и тялото не може да се справи с тях, ако не изпиете 5 литра вълшебен чай...

Истината е, че черният дроб при нужда синтезира изключително потентни ензими, които могат да катаболизират огромно количество от разнородни съединения (включително и изключително екзотични).

Реалната "детоксификация", която протича в черния дроб, протича на няколко фази. В първата с помощта на множество различни ензими - оксигенази, хидролази, пероксидази, дехидрогенази и други се създават нови групи в молекулата, което предшества нататъшния метаболизъм. Интересното е, че бактериите използват подобни стратегии за метаболизъм на различни странни съединения - пестициди, горива, масла и подобни. Именно с помощта на подобни бактерии се осъществява процесът "биоремедиация" - естествена "детоксификация" в природата.

При следващата стъпка модифицираното съединения се "съединява" с "преносител", а в третата стъпка комплексът се трансформира допълнително и се екскретира от тялото.

Интересното е, че поглъщане на малко количества "токсини" подобрява дейността на черния дроб. Да вземем пример с обикновен алкохол. Приемът му стимулира секретирането на алкохол дехидрогеназата и ацеталдехид дехидрогеназата - двата основни ензима в метаболизма на етанола. Така при поглъщане на допълнителни по-големи количества, нужният ензимен апарат е вече готов.

Нужните ензими се синтезират при необходимост - основен принцип на икономичността в живите системи.

Ако случайно в тялото ви се натрупват токсини, те не могат да се изчистят с вода и чай, а краят ще е фатален. Тази теза лесно може да се изпробва с реален токсин 1f642.png:)

 

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Романе и ти не си прав. Истината е някъде по средата.

Наред със сложните биохимични вериги, действат и прости физикохимични процеси.  Айде сега, концентрационните закони не действали.  Повишена концентрация --> утаяване.  Добавяне на вода --> разтваряне на утайката. Както сапунът и др. перилни препарати емулгират и вдигат мръсотиите от дрехите, така и от организма може да се отмият шлаките. Понеже ще ме осмееш за думата шлаки - това са атеросклеротичните плаки, подаграта, калцирането, шиповете и какви ли не още явни утаявания. Да не говорим за вътреклетъчните, които са по неуловими. Ако кажеш - я върви измий някоя атеросклеротична плака, аз ще ти кажа изцапай някоя дреха с кръв, вино или нещо подобно. Ако я измиеш веднага само с вода или някои прости кухненски вещества, няма да остане нищо. Ако оставиш да застарее нищо не маха петното. Същото е с плаките. Да, те обрастват, омрежват се биологично, но в начален стадий са подвластни на простата физико-химия :)

Редактирано от Exhemus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Незнам имали изследване за вредите които понасят тези разни реформ кухни, хранене, добавки, изкуствени храни? Кофтито е, че когато пациентът попадне при съответният лекар, специалист най-рядко го разпитват така дълбого. Най- много пие ли алкохол, пуши ли, ако е по-дебел как се храни и толкоз. Концентрират върху заболяването и най-често употребяват думичката НЕ. Непуши, непий, неяж мазни храни. Много рядко ще се хвани някой сериозен лекар да проучи пациента до такава дълбочина, че да му даде съвети за в бъдещият живот....

Например замислял ли се е някой, защо старите хора ядат много неща на дребно нарязани късчета и например ябълките белени? Нали като малки ни казват хапи с кората там са витамините/сегашните са наситени и с редица отрови и ваксове/...а гледаш старците акуратно с ножката режат на 8 късчета, обелват ги и така си ги ядат. И не само заради липсата на зъби....Защото кората тежко се смила и в червата почва да гние....Нали е същото и с люспите на бобчето, доматите....

И кой ти дава тогава леки и бързи резултати за отслабване за + енергия? Фитнес фашистите и тяхната огромна индустрия...Ежедневно те нападат с расни супер витамини, кремове, напитки, машини и треньори, прочие. И нали сме в демокрация, лекарите само скърцат с зъби но нищо не могат направи...

Незнам дали ви е познат артистът Ищван Буйтор но той почива заради такава една диета. За някой си филм трябвало да ослабне. И някой му препочел диета на течност. Получава възпаление на червата и в следствие на това почива....

И колко анонимни жертви има на тези убийци, които и до ден днешен рекламират в медията, спа–хотели 3, 5, 7, 30 дневни детоксикации....

Никой не е проучил....

:angry:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...