Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители

 

Последните научни изследвания показват: ако мислите, че една от конспиративните теории е реалистична, вероятно ще смятате и други конспиративни теории за верни, дори да си противоречат една на друга. 

"Най-добрата предпоставка за вярата в конспиративна теория е вярата в други конспиративни теории", казва Вирен Свами, професор по психология, който изучава вярата в конспирациите в Университета на Уестминстър в Англия. 

През 2010 г. Вирен Свами обобщава изследванията си в научна публикация, в която пише, че вярващите в конспирации е по-вероятно да имат циничен възглед за света като цяло и политиката в частност. Конспиративните теории също изглежда са по-убедителни за хората с ниско самочувствие, особено по отношение на чувството им, че могат да правят свободен избор. Конспиративните теории са начин да се реагира на несигурността и безпомощността.

Икономическите кризи, терористичните атаки и природните бедствия са реални заплахи, над които имаме малко власт. В тези моменти на безсилие и несигурност, част от мозъка, наречена амигдала, започва да действа. 
Амигдалата най-често се свърза с емоциите като страх и тревожност. Състояния като гняв, бягство и някои защити се активират, благодарение на амигдалата.Тя също така е отговорна и за тревожността, аутизма, депресията, нарколепсията, посттравматичния стрес, фобиите и шизофренията.

Пол Уолън, учен в Дартмунт Колидж, който изучава амигдалата, казва, че амигдалата скокообразно започва да активира останалата част от мозъка като ускорява аналитичната й дейност - да прави преоценки на информацията, в опит да се създаде съгласуван и разбираем разказ, за да разберем какво точно се е случило, какви заплахи все още съществуват и какво трябва да се направи. Резултатът от тази трескава дейност на мозъка е генериране на нови разкази, които нагнетяват параноя след извънредни и шокиращи събития.

"Ако вие знаете истината, а другите не, това е начин да се утвърди собственото ви чувство, че сте независим играч", казва Вирен Свами. За вас е успокояващо, че имате собствено проучване, дори и ако това изследване е погрешно. Вие се чувствате добре, като "мъдрата стара коза в стадо овце".

Kaтрин Олмстед, историк в Университета на Калифорния, Дейвис, казва, чеконспиративни теории няма да съществуват в един свят, в който не съществуват реални конспирации.

В действителност, достъпът до висококачествена информация в интернет само влошава нещата. Тенденцията да се обръща внимание само на доказателства, които подкрепят това, което вече вярваме е добре документиран и общ човешки недостатък. Хората са писали за него в продължение на векове. 

През 2006 г. политолозите Brendan Nyhan и Jason Reifler наричат това явление "ефект на обратния огън". Те доказват, че усилията да се развенчае неточна политическа информация може да само да направи хората по-убедени, че невярната информация е вярна, отколкото ако не се полагаха усилия за опровергаването й

По този начин, интернет и другите медии само спомагат да се утвърди параноята. Защото наличието на повече алтернативни версии само затвърждава вярата в конспирациите.

Проблем ли са конспиративни теории?

Отделно, че са някаква форма на параноя, те може да предизвикат опасни последици за вашето здраве. Например, изследвания показват, че афро-американците, които смятат, че СПИН-ът е оръжие, разработено срещу тях от правителството са по-малко склонни да практикуват безопасен секс. Ако смятате, че правителства или корпорации крият доказателства, че ваксините причиняват вреди на децата, вие вероятно ще се опитате да не ваксинирате вашите деца. Резултатът е: епидемии на морбили и магарешка кашлица, инфекции и няколко смъртни случая в места с ниски нива на ваксинации на деца.

http://nauka.offnews.bg/news/%D0%A1%D0%BA%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BA_3/%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8_50.html

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 322
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители
  • Потребител

Тук възниква един интересен въпрос- доколко религиите и конспиративните теории се родеят и дали механизмът им на възникване не е сходен. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хубава тема и аз бях отворил такава,  "От начало мислех ,че ще мога да обхвана всички конспирации измислени и поддържани от  конспиратофили, но те се оказаха изключително много.Даже има вестник който издават за любителите на конспирации.Тия налудничави конспирации се подържат от огромен брой хора.Според теорията на конспирацията ,тия измишльотини се делят на категории и подкатегории в които има отделни страници." Вярващите в конспирации изглеждат плашещо много.Не зная дали това впечатление е вярно или просто ненормалните вдигат по голям шум и само изглеждат много.Преди нямаше такива конспиративни теории или поне броят им беше по малък както и последователите им.Та в този смисъл току що ми хрумна(ето как се пръкват конспирациите), "Тия консерванти и подобрители размекват мозъка и карат хората да вярват в конспирации, щот' преди нямаше такива. СЛОЧАЕНОС?НЕ МИСЛА!  "

Илюзорната корелация

Илюзорната корелация, т.е. да виждаме връзка между явленията там, където ги няма, е психологически феномен, който се среща в почти всички хора, точно както почти всички хора са податливи на оптичните илюзии. http://nauka.offnews.bg/news/%D0%A1%D0%BA%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BA_3/%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81-%D0%9D%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0_8442.html

                                                                                  

 

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

Добър ден виртуални приятели ! 

Похватът е сравнително стар , когато искаш да прикриеш следи, да скриеш своите <войни> , създаваш един Цирк с много шантавели навързани от сценаристи , ненормалници и глупаци говорят за сериозни неща. как по/добре можете да размажете картината на вашите пакости.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От кого или какво зависи дали един въпрос или тема ще попадне в отдела конспирационни измишлйотици или не? Трябва да се види в чия полза е поддържането и разпространяването на тези? Най-големите от тези са самите научни среди поддържани с финансовата подкрепа на тайните служби...Защо ли? Защото много пъти суровата истина би била много пъти по-вредна от лъжата, или да скрият своите конспирации.

Например за катастрофата на съветската К-219 атомна подводница /1986 октомври/ и филм направиха. Където преписват малко историята, затова капитанът Игор Британов съди и след 3 години процес получава 100 000 долара обезщетение.

Но.

След 2 години я откриват на 6000 метра дълбочина счупена на две, със разкъсани отвори на ракетитне хранилища и с липсващи ракети с 34 атомни глави. И до ден днешен не се знае къде са....

Най много за американските тайни знаем, защото все пак е демокрация, но и останалите багабонти правят са доста много. Само за примерр няколко пройекта изследвани от конгреса на САЩ.

 

CHATTER

Bluebird , Artichoke

MKNAOMI

MK-ULTRA

:046:

Link to comment
Share on other sites

Нямам желание да пиша много.Тайни, тайни действия и събития е имало и в близките десетилетия ще има, това са просто Тайни или полутайни , но не и конспирации. Освен това какво е конспирация, че да говорим за такава, заговор срещу кого, Народите, опората на Системата, Множеството от хора, което е Посочено , но Не е субект в играта за Власт , в прокарването на Глобални или регионални визии и планове.Упражняването на власт изисква умела игра с масите , което дава свобода , Игра без правила, Тайните и Лъжите са всекидневие , или не сте съгласни.  Измислените тайни планове, проекти , действия , грандиозна система от манипулации могат да бъдат една доста успешна и трикозна Манипулация водеща до социална апатия и душевно скопяване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето ви една класическа и истинска конспирация: Преди 30 години избухна реакторът в Чернобил. След няколко дни радиоактивният прах достигна България. Тогавашната власт не само скри тази заплаха за здравето от обикновените хора, но и забрани на тези, които са разбрали (от  лабораторни уреди например) да говорят за радиация.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

а какво ще кажете за следната конспирация.

америка и долара са източени до дупка, натрупан огромен дълг. "наблюденията" на жълтия камък показват, че е много вероятно да изригне и ... му помагат да изригне. който ял - ял, форсмажорни обстоятелства, някой ще даде фира и т.н.

звучи циментово логично. дали ще стане... не съм ванга.

 

така или иначе голямата игра....  да го кажем геополитика вече ще е малко. геополитика ще е ако е политика на държава. а тук нещата са наддържавни. 1-5% от хората, най-богатите, ще си вземат такъмите и ще се изнесат където са намислили, ни лук яли ни мирисали. ако вече са преинвестирали такъмите си?! а може да са и шепа хора, знае ли човек.

и по новините ще излезе.... жълтия камък изригна, кофти работа, но ние владеем положението. до последно. само да не си намясто по-близо от 1500км. те тогава стой та гледай.

невъзможно!? - и още как

дали ще стане само един знае.

това е като шаха, варианти много, опит за заблуда, заблуждаващи ходове.... обикновено когато се изясни е твърде късно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А за енергийният ритуал с Олимпийските игри в Лондон и жертвоприношението на Уитни Хюстън и Даяна знаеш ли я? До сега тя ми беше фаворит, но нищо чудно Йелоустоун да я измести. Подсещаш ме за http://www.xnetbg.net/new/ Не съм влизала от години, но там бях чела култово конспирационно творчество!

Намерих я твоята, определено ми изтепа рибоците: http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=248&aid=28

Събитие 5. Количеството на малките земетресения рязко нараства. Трус от 4,8 точно в калдерата. Появява се хелий-4. Расте температурата. За специалистите всичко е ясно. Активизират събитията в Украйна. Всички се страхуват от възраждаща се Русия, въвеждат санкции, разполагат бази, нови провокации в Сирия, Турция, Централна Азия... Загиващата Европа вече е вторична. Саудитска Арабия е отписана, нефтените й залежи се взимат под контрол. Пуска се Ислямска държава. В Прибалтика, Румъния и България се появяват американски войски.

За всичко са помислили!

А тук и историята с ковчезите-мистерия се повтаря: http://strogosekretno.com/247/2/%D0%A9%D0%B5-%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%BB%D0%B8-%D0%99%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%83%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%83%D0%BD.html

Така и не разбрах кой ще се занимава да ги заравя тези 5 милиона ковчези, от къф зор се правят "концлагери" и къде в "Унищожената УСА" ще стават погребенията - но на фона на доводите на Великите Конспирации, такива въпроси са в сферата на адски досадните подробности обгърнати в многозначително мълчание. 

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В зората на форума бяхме атакувани от орди конспиратори и много често се пращаха линкове към тоя култов сайт. С времето или ги изпобаннахме или осъзнаха, че щуротиите им тука няма да хванат почва и постепенно изчезнаха почти напълно. Това беше и целта ни тогава, но трябва да си призная, че малко ми липсват - там веселбата винаги е гарантирана ;) 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

затова фармацията е измислила антипсихотични и седативни лекарства. :) 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Warlord said:

В зората на форума бяхме атакувани от орди конспиратори и много често се пращаха линкове към тоя култов сайт. С времето или ги изпобаннахме или осъзнаха, че щуротиите им тука няма да хванат почва и постепенно изчезнаха почти напълно. Това беше и целта ни тогава, но трябва да си призная, че малко ми липсват - там веселбата винаги е гарантирана ;) 

Нали???? Не случайно имам нелечима слабост към купона на конспираторите :)))) Винаги успяват да ме шашардисат с уникалните им хрумки и с убедителност, нетърпяща възражения. Не мога да спра да им се удивлявам: "мама му стара как са се сетили, да спретнат такава фантастика и то от реални данни".

Днес така се забавлявах с Йелоустон. Тъкмо си мислех, че май са се поизчерпали тематично, а те вече пускат и ядрени бомби във вулкани подло зад гърба ми. Никога не бих се сетила, че може да се вторачат в Йелоустон, Олимпиадите и да жертвопринесат Унитни Хюстън на рептилите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Жълтия камък има железна логика. Мен също ме удиви мащаба на замисъла, на свързване на точки. Не бях се и замислял дори. Но ... и други неща са извън... обхвата на що-годе "нормалната" ми фантазия. А като се погледне историята - едно след друго безумия. Ама на, документирани дори. 

Изненадата е едно от основните оръжия за ловуващите животни. И при военни действия. И изненадата не е само засадата. Изненадата е неочаквана. Нещо, което противника не си е помислял или не го е допускал. Заради вътрешни (напр. самоувереност) или външни (заблуждаващи ходове) причини. В историята си го пише. Па и не само в историята. Наоколо пълно с лъжещи и мажещи хора, скрити и явни реклами, шоута. Чак ме е страх да си помисля какъв процент от чутото и видяното на улицата, медиите и интернет е искрено и вярно.

Пак се сещам за книжлето "Черния лебед".

 

"Олимпиадите" са друга категория ... конспирации (или не, незнаем на 100%). Животинските и военните изненади е ясно че съществуват. Те са някак земни, материални. Докато "олимпиадите" са идеен тип. Като тайни общества, религии, ритуали. Това са други манджи и някои ги подценяват ноооо, зомбирането си работи, пропагандата, рекламите. Къде е границата? 

Типа дето пише за олимпиадите определено не е идиот. Само дето нещата дето ги пише са ми някак извън обхвата, в когнитивната мъгла. Което нищо не означава. 

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Жълтият камък има толкова желязна логика , че на човек чак му се насълзяват очите...от умиление....

Обаче я кажи в контекста на конспирациите что се случва с Ямалската дупка.Или викаш там висшето партийно и държавно ръководство е взело нужните мерки , защото е знайно , че Третият (Рим) се държи и Четвърти няма да има.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Момци, чепкате глупости, я гледайте сега каква ултраконспиративна бомба ще ви хвърля

- flat earth society:

 http://www.alaska.net/~clund/e_djublonskopf/Flatearthsociety.htm

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

това много постно, варлорде. и няма нищо общо с конспирациите. ако някой не е наясно, българската дума за конспирация е заговор. вярването или чистото шикалкавене е друго мезе. заговора е замисъл на група човеци да подведат и измамят друга група човеци с някаква цел.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Анджък де, тва цялото общество (!) вярва, че има световен заговор срещу нас, който ни будалка, че земята била кръгла. И посреща на нож всякакъв аргумент против вярата си :)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Потребител
On 18.12.2015 г. at 18:41, kall said:

Тук възниква един интересен въпрос- доколко религиите и конспиративните теории се родеят и дали механизмът им на възникване не е сходен. 

напълно идентични са процесите. Не само механизма на възникване а и динамиката, значението, смисъла... Но е сложно да се опише накратко. Наложи се преди доста години да започна с тази тематика поради стекли се лични обстоятелства, а и винаги съм имал притегляне към "това как точно се получава"... Досетих се, че многобройните явления, касаещи понятието "ВЯРА" и "ВЯРВАНЕ" (наложи се за тия две понятия да сложа доста по-широк пълнеж от конвенционално приетия) са комплексен психичен феномен. И той трябва да има "един корен", усилията ми бяха да открия един общ контекст сред който са всички конкретики от битието на средностатистическия социален индивид...

Ако някой прояви интерес бих опитал импровизирано да нахвърлям фрагменти от картината и общи положения.

Темата се оказа огромна, поне в моя интерпретация, ми е трудно да опиша комплексни взаимодействия между условни елементи в комплексна концепция, чрез езикови и речеви средства. Поне за мен е трудно, при толкова много опити, вече доста години. Един от проблемите е, че езика е нещо като последователен линеен "интерфейс" на предаване на информация. А комплексните концептуални модели имат многомерен строеж. Оказа се, че човешката психика, както и "вселената" са комплексни по своя характер и за да се отразят с някаква степен на адекватност, е нужно концепцията по същите да е също комплексна.

От друга страна - ВЯРА и ВЯРВАНЕ са с толкова дълбоко значение, че тяхното опознаване открива възможности за разбиране на множество явления от битието на човека не само в сегашно, а и в цялата историческа реалност - включително касаещи множество от темите на форума, които видях, особено в този раздел. 

 

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, ramus said:

Ако някой прояви интерес бих опитал импровизирано да нахвърлям фрагменти от картината и общи положения.

Давай, поне аз съм заинтригуван:-)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В един филм го казаха:

"Дори и да не вярваш в гравитацията, няма да полетиш!"

По принцип - може да се вярва само на факти, постигнати при еднакви и известни методики. Това е вяра в науката.

Също по принцип - не се вярва сляпо на тълкувания от авторитети, за същността, предизвикала фактите... Защото същността е скрита от ограничените възможности за наблюдавания. Същността се явява вероятностна - поне това показват законите на микро света.

Вярванията са необходимост.

Но свобода (духовна) се постига при осъзната необходимост. Затова е по-добре да се вярва в науката, която задава въпроси и търси отговори, отколкото в нещо илюзорно и "извънземно". Осъзнаването "започва" с  допускане, че има нещо извън нас! И при по-късно мислене ... започваме да знаем, че има нещо независещо от съзнанието - например, природните закони. Гравитацията действа независимо от нашето знание ... става съ-знание след възпитание и обучение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 18.12.2015 г. at 13:55, nik1 said:

"Е, ЦРУ са толкова печени, че може би нарочно са вкарали и грешки в плана, за да звучи по-автентично - ще кажат привържениците на конспиративната теория. Как да им възрази човек?" - ей това изречение много ми допадна. Като гледам филми и много се дразня как лошите са идиоти и никога не преценяват рисковете. Не подхвърлят грешни следи, не предугаждат ходовете на добрите, не се презастраховат, абе направо си просят да бъдат хванати. А когато имаш интелигентен престъпник трябва да търсиш и интелигентните решения, които би ползвал за престъплението си, не баналните.

Кажете, че не съм в течение: 11 септември не съм вярвал, че е от ЦРУ, но какво стана с рухването на небостъргачите, които иначе би трябвало да устоят. Помогнато ли им е да паднат след самолетите?

Мисля, че има един много силен коз "за" конспирациите, който се игнорира: При всичките условия за изпълнението им и всичките интереси произтичащи от тях, абе верно ли пък никой не създаде една конспирация? Обратното противоречи на логиката. В крайна сметка конспирацията е просто заговор, а историята на всяка държава е поредица от заговори, включително нашата. Власт без конспирации не е власт!
 

Цитирай

 

Вярно, в обективната действителност наистина съществуват заговори, признава фон Рандо. Например - тайни договорки между монополите, картели на мълчанието, поръчкови убийства. Та нали ЦРУ наистина беше изградило цяла международна мрежа от тайни затвори за изтезаване на пленници? И кой ли не знае, че на земното кълбо живеят хора могъщи, хора не толкова могъщи и хора съвършено лишени от могъщество - и че могъщите често лъжат останалите? С други думи, в теориите на заговора има и неналудничави съставки. Техните привърженици обаче винаги твърдят и още нещо: всичко е навързано, само дето връзките не се виждат. Типичният въпрос, който винаги задават, гласи: „Вярваш ли на съвпадения?”.

В най-чистия си вид теориите на заговора целят да намерят виновник за всяко зло.

Но теориите на заговора удовлетворяват и една разбираема човешка необходимост: да се въведе някакъв разумен ред в световния хаос. Като бонус техните привърженици получават и усещането, че принадлежат към кръга на посветените, които единствени знаят „истината”.

 

Между другото знаете ли конспирации в България? Не? А какво точно е шуробаджанащината? Не сте ли чували за цяла рода придърпана от един или друг политик във властта, без нужните качества? А за кръгове от фирми? За назначени на принципа "ритахме заедно футбол като малки"? Не е ли това конспирация властимащите да си поделят властта и парите измежду свои, "богоизбрани" и да не се дава път на способни и подготвени хора, които иначе биха свършили работата, за която им се плаща? И се спира само до тук? Нее, не вярвам.

Но има нещо, което се подминава. Една конспирация е истинска конспирация, когато не е на страниците на пресата или звучи недостоверно. Примерно човешкият фактор за съществуването на СПИН. Аз не мога да докажа, че вирусът е създаден от човек, но има ли човек, който може да ми докаже, че не е?

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...