Отиди на
Форум "Наука"

Разконспирирано


Recommended Posts

  • Потребител

Реших да си отворя тема за разкоспириране на конспирациите. 

В кратце ви запознах с терзанията ми около търсенето на Хитлер на втора страница ето тук http://nauka.bg/forum/topic/17726-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/?page=2 Но нека имам малко повече уважение и си прехвърля мъката в Паранауките, защото там ѝ е мястото. 

Моите приятели Рамбо, Дедективът (10 години бродещ след Хитлер) и някакъв испаноговорящ Охранител-транспонтер се отзоваха къде??? Разбира се, че в Балилоче!!! Култов епизод, който надмина и най-мерзките ми очаквания. За прословутото средище в Барилоче не може да не знаете - там са щъкали всякакви нацисти, а според митовете и легендите, и самият Хитлер си е поживял добре в околоностите му. Като се замисля, такова околосветско пътешествие е направил след смъртта си, че всеки уважаващ себе си екстриймър би се пукнал от завист...То не бяха тунели, резиденции, подводници, почивка на Канарските острови, пълзене в джунглата и спа в лични ферми в Аржентина...На 56 с кило хапчета на ден и аз ще се пробвам, а ако сме още тук (надявам се) ще ви пиша къде са ме гипсирали след екшъна. 

На отсрещния бряг на Барилоче се намира прочутата вила Иналко, за която се разказват възможно най-страховитите истории. http://gizmodo.com/5860250/hitlers-secret-argentine-sanctuary-is-for-sale Една от любимите ми е за годишните им сбирки под прикритие в един хотел в Барилоче и естествено и във вилата. 

Рамбо подкукуроса екипа да се престорят на рибари и да се промъкнат тайно в залива, в който е построена. Пред него има две островчета и планът му да се скрият зад едното сработи безотказно. Проблемът е, че ни най-малко не приличаха на рибари и всеки елементарен бинокъл с късо покритие би ги разкрил на секундата. Но операцията трябваше да се извърши по афганистански модел и под смъртна заплаха от страна на предполагаемия пазач "защото били в Аржентина и там стреляли". 

Убедиха ни (всъщност повече ни убеждаваха, от колкото ни показваха какво става), че мястото е обвито в пълна мистерия. Буквално и пиле не можело да прехвръкне до там, а от лодката заснеха един навес, небеден за караулка, от когото трябваше да ги прострелят с картечница. Почти съжалих Рамбо, който навлече водолазен костюм (с около три номера по-голям) и заплацика "тайно" от едното островче към брега. Държеше дистанционна връзка с Охранителя, а ние треперехме от студ и страх пред екрана. С поразителна прилика с Лох Нес, Рамбо успя да се дотътри до пясъчната ивица, от където ни докладва, че къщата е изоставена. Докато се чудехеме защо Рамбо не плува под водата, а над нея той се намеси от екрана и компетентно ни обясни, че "ние хората много сме се заблуждавали какво значи да бъдеш незабележим". Тайната според Рамбо не бе "да не те виждат, а да се движиш колкото е възможно по-бавно". Сега си представете как една кафява мечка се прави на незабележима на Северния полюс, правейки се на костенурка. Горе долу така изглеждаше и той, докато ние залагахме ще го отстреят или ще го натупат и отстрелят...

След като Рамбо обяви публично резиденцията за изоставена се надигна и бодро закачи из района. Снима, перчи се и в някакъв момент от къщата излезе някой, тръгна в неговата посока. Грацията, с която залегна баретата би впечатлила всеки хореограф! Пазачът, или който и да беше това, се отдалечи, Рамбо цопна във водата, а "рибаската" им лодка се изпари като "подоводницата на Хитлер" - с пълна газ и тотално видима от целия залив. 

Но те не само, че не се предадоха, а решиха да осъществят и нощен набег. Всъщност набезите бяха два. Първото бе, че "зад къщата, трябва да има втора къща", но те не я откриваха на Гугъл мап - представян ни за специални сателитни снимки. Рамбо откри на нейно място "вдлъбнатина" и ни разкри, че най-вероятно тя е унищожена. За втората къща знаеха ето от този план: 

 

18kxszaorjq5vjpg.jpg

 

А на двете акции в горичката откриха един кюнец, за който няма да се лъжем - беше си наистина като въздухопровод. Тикаха му змия-камера и ни потвърдиха, че долу има греда, занчи бункер. 

До тук добре...Но пропуснаха да ни кажат, че те ни показват къщата, която е отпред на залива. А малко по-нагоре в гората има друго имение, което е построено именно по тези планове. Тоест, става дума за две имения :)))) Плановете са съвсем правилни и никой нищо не е срутвал, за да прикрие каквито и да било следи. 

Но най-важното, което не ни казаха е, че до там си има магистрала, която на всичкото отгоре е с покритие от Гугъл мап и може да си караме "кола" по нея от вкъщи. И естествено скриха от нас, че нетът бъка от снимки на фенове на каяка, които редовно си правят пикник на залива с предната къща, където мислехме, че Рамбо ще си остави кокалите... С червеното кръгче е отбелязано лобното място на Рамбо. Задният имот е този от плановете с двете къщи. А магистралата е в жълтичко и няма нито една дупка - проверих. И всеки може да си го провери стига да напише в търсачката на картата inalco nahuel huapi argentina, да свери плановете и да се поразходи из райнона с колата на Гуги. Вишката-караулка пък се оказа наблюдателна барака на орнитолозите посещаващи Националния парк.

Отне ми 10 минути да събера информацията и около 20 да си излея гнева, че Рамбо и компания са още живи - тук. 

Без име.png

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аби , направо ти се чудя , какво толкова им се вързваш точно на тия търсачи.Ми то явно това е новата пазарна ниша - Змийския остров в Бразилия , двамата братя с гигантите , другите двама с остров Оук (тия най ги разбирам , защото са инвестирали собствени средства , не са намерили съкровището и от някъде трябва да си избият инвестициите) , та да стигнем до оная бълвоч с русалките (и моят личен фаворит - брадатият ,, учен,, с овчия поглед).

Мен лично друго ме впечатлява друго - плановете за туй прословуто имение си се пазят в обществено достъпен архив , със свободен достъп къде стотина години.Това в Аржентина , която имаме за изостанала държава , даже не ми се прави сравнение с положението у нас например.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От начало мислех ,че ще мога да обхвана всички конспирации измислени и подържани от  конспираторофили, но те се оказаха изключително много.Даже има вестник който издават за любителите на конспирации.Тия налудничави конспирации се подържат от огромен брой хора.Според теорията на конспирацията ,тия измишльотини се делят на категории и подкатегории в които има отделни страници.Не ми се ще да ги разглежда отделно, само ще спомена някои от тях и ще дал линкове.Та има                                                                                   1.Глобални заговори                                                                                                    

а)Заговори на производителите.
б)Компютърни заговори.
в)Петролни заговори.
г)Мондиалистки заговор- тоест заговор за световно правителство.
д)Жидомасонски заговор - обединява концепцията за масонско еврейски заговор.
е)Арабски заговор - Глобален ислямски заговор против западната цивилизация.
ж)Малки заговори.

Категория ;Конспирология   - Подкатегориите със отделните страници са много; - Който иска може да ги отвари и разгледа. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F:%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F

Видни конспиролози измислили големи или известни конспирации;  -  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F:%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8

 Някои от най актуалните заговори според нашите медии;

 

10-те най-известни конспирации  http://lifestyle.ibox.bg/news/id_1580035460

Космос не съществува, а Хитлер е жив  http://megavselena.bg/kosmos-ne-syshtestvuva-a-hitler-e-zhiv/

Най-известните теории на конспирацията  http://kriminalnidosieta.com/strogo-sekretno/nay-izvestnite-teorii-na-konspiratsiya/       Суверенная наука: ученые доказали, что земля плоская, а физика — лженаука  http://ulgrad.ru/?p=140226

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имам си едната такава страст към разконспириране на разни работи. Същата я има и Умберто Еко, но никой не му се чуди :) Ок, не се сравнявам с великите, но удоволствието от разбиването на илюзии се оказа голям гъдел. Но има и нещо друго. Периодично, си задавам въпроса - защо това продължава въпреки доказаната всеобща вреда от него.

Примерно "търсенето на Хитлер" е старателно манипулирано в полза на измамата - снощи, откровено лъжеха публиката (която и каквато и да е тя). Снимките от "сателита" бяха старателно подготвени така, че втората част от имота с правилните по плановете къщи бе заличен, маскиран фотошопски с гъста гора - нямаше го. Бяха се постарали той да не присъства на кадър (и не само, а и околните селища и комплекси в района). Целият сроеж  е от 1945 г. - къща отпред на зерото и на около 300-400 м. към пътя са къщите от плановете. Снимките в голям мащаб обаче показваха едно "зелено нищо" в посока пътя. Това тенденциозно, за да видим план с две къщи, а да се окаже, че има само една! 

Подписвам се с пет ръце, че плановете бяха на къщите от изтрития (заличен) на екран имот - не е качено видеото иначе сами можете да се убедите как ментосваха публиката.  

Беше гротескно, защото показваха къщата на езерото от всичките и страни и от горе. Бърз поглед в мапс веднага разкрива, че плановете с "две къщи" са от  втората част на имота и всички постройки са налични и до днес. Правеха го на бърз кадър, но аз чета светаквично документи, карти, планове и т.н. Веднага видях, че плановете не отговарят на показваното. После трябваше само да отворя сателита, да напиша Вила Иналко и да сверя отново плановете качени и в нета, за да видя от къде всъщност са ги взели. И тези идиоти настояваха, че "задната къща е срутена" - такава на езерото изобщо не е имало и това се виждаше дори на сателитната снимка на екрана. За да са още по-убедителни настояваха, че "липсващата задна къща" уж намираща се на брега на езрото езерото е строена нарочно така, че да не се виждала от езерото. После я срутили щото...имало какво да крият! А там винаги е имало само от една къща. Което ме наведе на мисълта, че снимките от открития забит кюнец (на "бункер") в гората са правени на друго място и кюнецът са го натикали в пръстта самите те, с цел да представят и някакво "мистериозно откритие". 

Опитаха се да ни резнат с трагедията, че с агент по недвижими имоти не можели да влязат в този към езерото, защото "никой не бивало да ходи там". В същото време къщите - тази към езерото + другите в гората се продават от 2011 г. Плановете на целия имот са качени в интернет от поне 5 години - не  трябва никакъв публичен архив. Всичко което направиха по вода, можем аз и Гошо да го направим необезпокоявани от пътя по суша, дори да си опечем нединички - но в името на конспирацията Рамбо категорично ни изпорти, че от там не можело...да бе!!! :)))) Дори Еко би се възхитил от така безочливо екранизираната заблуда.  

Ето ги каяците как си правят пикник на кея: http://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g312844-d4039849-i87999372-Patagonia_Infinita-Villa_La_Angostura_Province_of_Neuquen_Patagonia.html и никой не ги отстрелва. 

Циркът е пълен защото Рамбо се доплацика потайно до брега, после "си извика" на брега оператор, който го снимаше от брега как се измъква още по потайно. Водата беше метър дълбока. Предполагам, че после опрераторът е прецапал до колене, изправен бодро, с камерата на гръб и то пред погледа на отегчения от човешката глупост, пазач. 

През цялото време пускат специален кадър от базата на кретените в Ел Ей, сграда тип-административна с веещ се американски флаг...Случайно? Не. това е чиста пропаганда - ние сме най-умните и печените. Това чудо го планират за снимки в 10 сезона! 

*****

Имам по-специално отношение към някои конспирации, защото съм тревожно белязана от ефекта на "Протоколите от Сион". Тук надменно можем да си мислим, че сме над тези неща, защото знаем за фалшификацията. Но "разкошната" книжка продължава официално да се ползва и до днес, а изумителното е, че въпреки категоричните доказателства и публичната информация за недостоверността на книжлето, то продължава да се разпространява със същия ефект, който е имало и преди 100 години. Запознати сме добре с последиците от него, нали? Днес са точно толкова поразителни и подхранват антисемитизма в целия му блясък. Пробвала съм да обясня на заклети коспиратори, антисемити, че Библията им е най-обикновена партенка. Разочаровените, подозрителни и пренебрегващи фактите погледи са ми били предостатъчни - пораженията са трайни. Еко се опита да помогне, но за съжаление е прекалено елитарен за масовата публлика. Елитарен е дори за немасовата. За това работата му в това отношение се свежда до някакъв кръг от просветлени, а общото ниво си остава същото - убедено, че ще бъде изядено от рептили ако си позволи една вечер да спи спокойно. Срещала напълно нормални хора, които по случайност са попадали на нещо такова и са оставали с впечатлението, че информацията е напълно достоверна. И няма кой да ги защити от разпространението на такава, а никой не е длъжен да отсява непрекъснато, нито има време за това - ето, аз положих достатъчно усилия, за да разкажа как се прави псевдо-продукция. 

Бих се ангажирала в дейност срещу настоятелното бълване на идиотщини в информационния поток. Не в разкоспирирането им както правят някои (това няма никакъв траен ефект), а направо в акции за забрана. Хващат  в манипулация - спират  от екран. Стоп на продукцията. Триене от мрежата. Баста! Никаква свобода за словоблудстването поне от предендиращите да са официални източници. Но това пък ще доведе до такива нови конспиративни теории, че ще се удавим в дяволския им кръг...

*****

ПС. Нашите планове също са налични. Имаме архив от последните 100 години, който е обществено достъпен. За София е на ул. Сердика №6. Всичко, което е строено с планове е заведено там. На базата на този архив се определя и културното наследство, но и него кучета го яли. От там се взимат и плановете и скиците на класическите сгради в София - повечето, от които вече не съществуват, не защото ни няма плановете, а защото не сме в състояние да ги стопанисваме, липсва ни далновидност, вкус и хъс (освен това е и доста скъпо удоволствие да притежваш и поддържаш такива имоти) - за справка: последните мохикани в центъра на столицата, повечето от които вече са за бутане. 

 

 

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, *abi* said:

кефи как се дублираме 

Отдавна исках да пусна тази тема.Мен не ме интересува опровергаването на отделните конспирации, те не са издържани логически.Интересуват ме хората които вярват в тях.Това са любители, които обичат теориите на заговорите, те не вярват само в един, а във всички тях едновременно.И не само вярват, а фанатично се борят против опровергаването им, като пренебрегват мнението на авторитетни учени.Игнорират фактите, не се съобразяват постиженията на науката, за тях слуховете и съмненията са вече достатъчни.Просто искат   да има конспирации.Не мога да разбера каква нужда имат от тях?Защо постъпват по тоя начин, какво ги кара да правят това?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Основен стимул за вярата е страхът. Страх от това да те излъжат, страх за живота, страх за близки, страх от неизвестното и т.н. В борбата против страха хората са готови да се доверяват на несигурни източници и думи, които им звучат смислено и според тях търсят някакви тайни и загадки, които целят вреда на човека.  В тоя ред на мисли не съществуват теории на конспирйциите за хубави неща, за романтика, за щастие, тъй като няма кой да ги поддържа живи. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 19 минъти, makebulgar said:

Основен стимул за вярата е страхът. Страх от това да те излъжат, страх за живота, страх за близки, страх от неизвестното и т.н. В борбата против страха хората са готови да се доверяват на несигурни източници и думи, които им звучат смислено и според тях търсят някакви тайни и загадки, които целят вреда на човека.  В тоя ред на мисли не съществуват теории на конспирйциите за хубави неща, за романтика, за щастие, тъй като няма кой да ги поддържа живи. 

Защо някои вярват в конспирации, а други не вярват?Те не се ли страхуват?Не е вярно че няма конспирации за хубави неща.Комунизмът беше такъв глобален заговор.

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпрос на образованост е вярата. По-образованите познават света по-добре, и така се страхуват по-малко от неизвестното. И имат по-малка нужда от това някой друг да им казва как стоят нещата. Примерно списвача на сайта феномениБГ.ком дълго време вярвал в разни конспирации, писал разни статии, но по-късно като се образовал и като прочел една статия за конспирациите около атаките на 11 септември в Ню Йорк, се отказва от повече от 95% от публикациите си.

 

Статията в която разказва за прехода си е "Конспирации, конспиративно мислене и псевдонаука".

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Искаш да кажеш че глупавите и неграмотните влизат в категорията на вярващите?Така излиза, че само тъпаците вярваха в комунизма, та и още го харесват.

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За много хора мога да кажа от първа ръка, че вярата в конспирации е своего рода бунтарство срещу установения ред. Такива се имат за Галилей и Бруно едва ли не( те са били преследвани от статуквото, нас също ни отричат и замълчават, нали така. Тоест това е заговор срещу идеите ни, уцелили сме правия път и потомците ще знаят, че сме били прави). Тук основната идея е, че "официалните" източници( университети, гимназии, учебници, журнали с импакт-фактор, вестници, т.н.)  лъжат и нарочно манипулират съзнанието на хората, за да се скрие някаква по-висша истина. Или просто с цел контрол. Този начин на мислене намира изключително добра хранителна среда всред хора, които са неуспешни с учението например, но са интелигентни и любознателни обаче. Така де, това е идеален начин вината за провалите да не е в собствения мързел или просто в некадърността на определени преподаватели, или в собствената среда( семейна, приятели и подобни). Наместо това виновна е "официалната" наука, която е манипулирана, използвана за пропаганда, учебниците са пълни с лъжи, писани от евреи и подобни. Този тип улитане в конспирации е доста разпространен именно в БГ и другите бивши соц страни, може би и политиката на режима преди 1989 има известни заслуги за оформянето на подобен светоглед. Просто това е начин да се покаже несъгласието с официалната политика, да не говорим, че не всичко е било съобщавано на хората. Толкоз за този тип конспиративност.

2-ри тип. Тук слагам здравните недоразумения( антивакс и прочие). В този случай играе роля страхът за собствения живот и този на близките. Медицината не предлага чудеса, там също стават и грешки. А пък и съвременната медицина за съжаление си е доходоносен бизнес в голяма степен( но това не значи, че има алтернатива). А казват, че надеждата умира последна, т.е. когато лекарите не дават надежда идват конспираторите и шарлатаните като лешояди. 

3. Религиозност. Тук са разните младоземни креационизми и подобни. Дадените хора просто в случая са много религиозни и всяко нещо, защитаващо вярата им е добре дошло, без оглед на фактите. 

И разбира се има още много други фактори- семейна среда, политически нагласи и прочие, и прочие. Но прави впечатление, че всичките конспирации наподобяват религиозни култове, т.е. аз ги определям като "светски" религии.  

  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минъти, vvarbanov said:

Искаш да кажеш че глупавите и неграмотните влизат в категорията на вярващите?Така излиза, че само тъпаците вярваха в комунизма, та и още го харесват.

Искам да кажа, че колкото по-образован е човек толкова по-малко вярва в грешни неща в които някой се опитва да го убеди. И обратното - колкото по-малко знаеш толкова повече се доверяваш на авторитети или на псевдо-авторитети. 

Иначе комунизма като идея вероятно е добра идея и богомилите са били близко до него в общините си, но онзи комунизъм от миналия век не е идеалния, а беше дефакто диктатура. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Искам да кажа, че колкото по-образован е човек толкова по-малко вярва в грешни неща в които някой се опитва да го убеди. И обратното - колкото по-малко знаеш толкова повече се доверяваш на авторитети или на псевдо-авторитети. 

Иначе комунизма като идея вероятно е добра идея и богомилите са били близко до него в общините си, но онзи комунизъм от миналия век не е идеалния, а беше дефакто диктатура. 

Казваш ,че по глупавите повече вярват в конспирации, но защо не се влияят от неоспорими доказателства?Доказателството не се нуждае от доверие, в него не се вярва.

п.п.Линка ти ,не се отваря.

п.п.п.Аз ти дадох информация че има конспирации и за хубави неща.Какво значение има  ,че комунизма не е бил идеален, а диктатура...Става въпрос че има хубави конспирации, няма значение дали са измишльотини или фантазии, та нали за такива говорим.Защо изместваш въпроса?

 

 

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 52 минъти, vvarbanov said:

Казваш ,че по глупавите повече вярват в конспирации, но защо не се влияят от неоспорими доказателства?Доказателството не се нуждае от доверие, в него не се вярва.

п.п.Линка ти ,не се отваря.

п.п.п.Аз ти дадох информация че има конспирации и за хубави неща.Какво значение има  ,че комунизма не е бил идеален, а диктатура...Става въпрос че има хубави конспирации, няма значение дали са измишльотини или фантазии, та нали за такива говорим.Защо изместваш въпроса?

 

 

Върбанов, чети внимателно написаното, и го обмисляй, щото именно от грешки в превода и в четенето се коренят грешните теории и някои конспирации. Горе никъде не говорим за глупави хора, а говорим за необразовани. Необразования не винаги е глупав, а сред много образованите има пълни глупаци. Тия расъждения трябва да се правят по инерция, и затова човек трябва малко от логика да разбира и от това какво са логическите заблуди. Тоест вярващия не е задължително да е нискообразован, и съответно това не означава че е глупав, но съответно колкото повече се образова човек в науките и колкото по-широка култура и мироглед има, толкова по-трудно ще му е да вярва в грешни убеждения на авторитети или псевдо-авторитети от телевизора, религиозния храм или друго място. 

Вярващите в конспирации са по-трудно възприемчиви към доказателствата тъй като човекът принципно има избирателна възприемчивост. Много по-лесно му е да защитава нещо в което е повярвал въпреки че то може да е грешно, отколкото да повярва в нещо друго дори и то да е подкрепено някакви доказателства. По същия начин му е много по-лесно да възприема лесносмилаемите новини по телевизора, и му е много по-трудно да възприема сложните детайли записани в дебелите книги свързани с висшата математика, астрофизиката, медицината, философията и т.н. Научно издържаните доказателства за повярвалия в конспирацията могат да звучат като лъжи или да се самозаблуждава че са лъжи. Повярвалия веднъж в нещо трудно се отказва от вярата си, тъй като така се компрометират всичките му предходни действия в защита на вярата. 

Комунизмът вобще не може да се каже че е някаква теория на конспирацията, при това свързана с нещо хубаво. Комунизмът си е опит на група хора преди 100 и повече години да въведат нови модели на управление, така че да се перемахне монархията и феодализмът. Тоест това не е конспирация, а е социален процес. 

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз въведох термина глупав нарочно.Значи според теб колкото един човек е по образован, без значение дали е глупав или умен, той по малко вярва в конспирации.Тоест само от образованието зависи склонноста на човек към вярата му в заговори.Разбрах те, но само образованието не е достатъчно!

 Преди имаше заговор на група хора(комунисти ) да завземат властта и сега (уж)има заговор на група хора да завземат властта.Това са заговори, само дето комунистите го правеха уж за хубаво, а пък другите са мръсници.Това не е социален процес. какъв социален процес доведе социализма в Източна Германия, то и ние го получихме без пари наготово?Това е утопична конспиративна теория измислена предварително и осъществена чрез насилие с оръжие.То ако беше социален процес, в развитите капиталистически държави хората отдавна трябваше да копаят с мотики в колхозите и да произвеждат москвичи.Виж разпадането на социализма е закономерен социален процес.

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

нужно ли е доказателство, че през цялата история на човечеството е имало заговори? и с какво основание можем да твърдим че сега няма заговори?

те затова са и заговори, защото не се свеждат до публиката. често са и дълбоко скрити или ако са на държавно ниво стриктно засекретени. често и заговорите са замаскирани като нещо друго, наметнати са с камуфлажна покривка. и ние само можем да гадаем кое как и защо. и често разбираме след няколко поколения.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минъти, sirius said:

нужно ли е доказателство, че през цялата история на човечеството е имало заговори? и с какво основание можем да твърдим че сега няма заговори?

те затова са и заговори, защото не се свеждат до публиката. често са и дълбоко скрити или ако са на държавно ниво стриктно засекретени. 

Нужно ли е да ти казвам ,че тука става въпрос за отбрани измислени заговори в които вярват само лишените от образование според makebulgarbg.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

всъщност въвеждането в темата на комунизма си е някакъв вид конспирация, която е същата като описаните по-горе в статията на Популяр механикс отклонения към нацизма. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 минъти, sirius said:

нужно ли е доказателство, че през цялата история на човечеството е имало заговори? и с какво основание можем да твърдим че сега няма заговори?

те затова са и заговори, защото не се свеждат до публиката. често са и дълбоко скрити или ако са на държавно ниво стриктно засекретени. 

заговорте не са теории на конспирациите. теориите на конспирациите се създават като паралелна псевдо-история на реално случили се събития. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

има и такива. аз им казвам клюки. но да не изключваме и възможноста това да е и форма на дезинформация във вид на бълване или просто "осветяване" (раздухване) на клюки с цел отвличане на внимание. чиста военна аналогия е дървени или надуваеми танкове или бойни глави.

та да, темата тук е от надуваемите :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 19 минъти, vvarbanov said:

Нужно ли е да ти казвам ,че тука става въпрос за отбрани измислени заговори в които вярват само лишените от образование според makebulgarbg.

Върбанов, пак явно не си разбрал идеята. Не лишените от образование, а необразованите са склонни да вярват. Ти примерно можеш да си супер образован в математиката, физиката или литературата, и да си професор, но това не значи че си образован в религията или теориите на конспирациите, и съответно не можеш да вярваш примерно в Бог, или в някоя теория на конспирацията относно 11 септември. Ще вярваш в тия неща докато не изучиш изцяло и безпристрастно конкретните науки които се занимават с Бог (История на религиите, Библейска критика и т.н.) или подобни статии като по-горната от феномениБГ и Популяр Механикс за 11 септември. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, makebulgar said:

Върбанов, пак явно не си разбрал идеята. Не лишените от образование, а необразованите са склонни да вярват. Ти примерно можеш да си супер образован в математиката, физиката или литературата, и да си професор, но това не значи че си образован в религията или теориите на конспирациите, и съответно не можеш да вярваш примерно в Бог, или в някоя теория на конспирацията относно 11 септември. Ще вярваш в тия неща докато не изучиш изцяло и безпристрастно конкретните науки които се занимават с Бог (История на религиите, Библейска критика и т.н.) или подобни статии като по-горната от феномениБГ и Популяр Механикс за 11 септември. 

Съгласен съм, макар че не разбирам разликата между лишен от образование и необразован.Лишения от образование е необразован.Обаче въпреки че не съм изучавал История на религията и ....пак не вярвам в бог.То не вярвам и професорите които не са изучавали като мене религия и Критика на религията, да вярват в бог! Да изучиш религията пък не означава ,че ще повярваш непременно в бог.И обратно може въобще да не си учил нищо за религията и пак да вярваш в бог.Маке, да не си македонец и за това да не можем да се разберем добре?

---------------------------------------

всъщност въвеждането в темата на комунизма си е някакъв вид конспирация, която е същата като описаните по-горе в статията на Популяр механикс отклонения към нацизма. 

Това е отговор на твърдението ти ,че няма хубави конспирации, не е отклонение от темата.Аз за този пример се сетих, нима искаш да се съглася след като има такива хубави примери.Ако само ти кажа че не си прав без да се обоснова ,ще ми повярваш ли?По скоро ти се отклони от темата с твърдението си, че няма хубави конспирации.До тогава никой никъде не е споменавал за такъв вид конспирации.

 

makebulgar, оценявам усилията ти да ми помогнеш и ти благодаря за това.Ти ме ориентира донякъде.

 

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, makebulgar said:

 Горе никъде не говорим за глупави хора, а говорим за необразовани. Необразования не винаги е глупав, а сред много образованите има пълни глупаци. Тия расъждения трябва да се правят по инерция, и затова човек трябва малко от логика да разбира и от това какво са логическите заблуди. Тоест вярващия не е задължително да е нискообразован, и съответно това не означава че е глупав, но съответно колкото повече се образова човек в науките и колкото по-широка култура и мироглед има, толкова по-трудно ще му е да вярва в грешни убеждения на авторитети или псевдо-авторитети от телевизора, религиозния храм или друго място. 

Искам да внеса малка поправка. Някой може да много добре образован за специалността си, да е отличен професионалист, ангажиран с нея и рутинния си живот. Хората нямат време да се образоват за всичко, нито са толкова откачени като мен да се ровят в това или онова. Съответно много лесно могат да бъдат вързани с постановка, подобна на описаната от мен. 

Представи си следната ситуация, в която хипотетично пак аз ще съм главният герой:

"Търсене на Хитлер" в момента се излъчва в събота в 23.00 ч. Случва се тази събота да попадна на него, останалото не ми е привлякло вниманието, виждам някакви хора, които се представят за авторитети, ловци на глави, барети и твърдят, че имат факти и доказателства, че може да е оцелял. Играя ролята на обикновен човек, който проявява някакво любопитства към нови "факти". Почти не съм имала време да се запозная с "качеството" на съответния канал. Виждам продукция, представят ми се за специалисти рутинният ми живот не ми е позволил да съм специалст по отсяването на психопрофили. Не съм гледала предишните епизоди, не съм си изградила представа за кастинга, просто заглеждаме нещо за 30-40 мин. колкото да ми се доспи. Видяното ме впечатлява, те напълно успяват да ме убедят в истинността на постановката, не съм достатъчно наблюдателна към "доказателствата" показвани за секунди - време достатъчно за да видя това, върху което ми обръщат внимание, но недостатъчно за да видя разликите в последващата екранизация. Оставам с впечатлението, че за толкова време, толкова може да се покаже и естествено се доверявам на видяното. 

Кажи ми кой е застрахован от това? Аз, ти, няколко човека тук...Останалите?

И в никакъв случай не можем да твърдим, че хората са длъжни непрекъснато да се образоват, за да не ги лъжат. Да, разбирам те, прав си по същество - това в момента е единствената застраховка. Но ако го караме по този начин, няма да ни остане време да си вършим дори ежедневните задачи.Защото вече стана така, че не можем да се предпазим от информационния боклук. Той прелива от екрана, от медиите, от форумите, по масите... 

Представи си как аз неинформираната след няколко дни съм на някакво събиране, разговорът си тече и в някакъв момент става удобно да споделя видяното. Мога да се басирам, че до тази вечер и вие масово не знаехте никакви подробности за тези имоти в Аржентина (не, че бихте се хванали, но не знаехте детайли). Ето така и някои от хората на събирането да не вярват в оцеляването на Хитлер, със сладкодумен преразказ бих могла поне да им вменя, че в Аржентина се случват някакви много потайни неща. И лавината на дезинформацията повлича, ли повлича. 

Хората нямат време, дори не е от образованието. И те точно на това разчитат. 

За мен проблемът е, че няма кой да ги спре. Хванали са ги в очебодеща измама (както аз в случая) - докладване, кратко разследване и моментално спиране от екран поради въвеждане в заблуда. 

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, vvarbanov said:

Отдавна исках да пусна тази тема.Мен не ме интересува опровергаването на отделните конспирации, те не са издържани логически.Интересуват ме хората които вярват в тях.Това са любители, които обичат теориите на заговорите, те не вярват само в един, а във всички тях едновременно.И не само вярват, а фанатично се борят против опровергаването им, като пренебрегват мнението на авторитетни учени.Игнорират фактите, не се съобразяват постиженията на науката, за тях слуховете и съмненията са вече достатъчни.Просто искат   да има конспирации.Не мога да разбера каква нужда имат от тях?Защо постъпват по тоя начин, какво ги кара да правят това?

Мен също ме интересуват хората, но мога да ти кажа, че не съм съгласна, че вярват във всичко. Доста дълго време наблюдавам. По-скоро си избират една или няколко, които отговарят на вътрешния им мироглед, на личностните характеристики. Да, зависи и от образовението и/или средата, но според мен много често е в резултат на психически проблеми - неврози, болезнени комплекси и т.н. 

Самата аз започнах да проявявам интерес към историята доста късно. Истината е, че в по-ранен етап от живота си се вълнувах единствено от кариерата си, която нямаше нищо общо с интересите ми от последните 15 години. В по-ранния етап беше много лесно да се хвана и се бях вързала на някои неща. Ако интересите ми не се бяха променили, то без бой си признавам, че щях да мисля, че тамплиерите и до днес крият някаква важна тайна. И нямаше да имам нито времето, нито желанието да се занимавам да опревергавам прословутия Рен льо Шато. Щях да си живея с привлекателната мисъл, че там рано или късно ще открият кой знае какво. Толкова е лесно да станеш жертва!  Обаче, на пук на тях, не успяха да ме зарибят с рептили или кемтрейлс :)))) Мисля, че вярващите в рептилите са хора със серозни психически проблеми - не става дума нито за образовение, нито за ниска интелигентност. Сопред мен да се вярва в подобна идиотщина е достойно за някаква диагноза. Впрочем, важи не само за рептилите.Например не мисля, че душевно здрав човек може да се захване със сатанизъм. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...