Отиди на
Форум "Наука"

Влак от Китай до Европа


mnogoznaiko

Recommended Posts

  • Потребители

 

Quote

 

Вземете една карта на света. Намерете на нея Шъхъдзъ в западен Китай, близо до границата с Казахстан. Проследете с пръст през границата, до град Актау, на брега на Каспийско море. После продължете през синьото петно, до Баку, и по-конкретно пристанището в Алят. После оттам заобиколете Армения, минете през Тбилиси и слезте надолу до Карс, в Турция. Това са 4766 км. Първият товарен влак, свързал през август Китай с Азербайджан по този маршрут и натоварен с 82 контейнера сода каустик, взе разстоянието до Баку за 6 дни, включително пресичането на Каспийско море. За сравнение, контейнерите, тръгващи от Варна, стигат до Китай за 35 дни.

Има още време до завършването на сухопътната връзка между Китай и Европа - линията до Карс ще бъде пусната догодина, а тунелът под Босфора все още не е изцяло оперативен. Но ако си мислите, че новият "железен път на коприната" е само мечта, то сте закъснели. "Транскаспийският международен транспортен път", както се нарича проектът, трябва да пренася 27.5 млн. тона товари годишно, а азерските железници вече потриват ръце, като очакват около 2020 г. приходите от транзит през страната да са между 600 и 700 млн. долара.

Именно към него България се опитва да се прикачи, като предложи миналата седмица на Китай да продължи от Одрин към Свиленград, а оттам към сръбската граница по модернизираната линия.

Желязната нишка на коприната

 

© Reuters

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Фериботи ли пренасят композициите през Каспийско море?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 52 минъти, Warlord said:

Фериботи ли пренасят композициите през Каспийско море?

 Нямаше ли линията да минава през Иран? Идеята беше да се построи нормално междурелсие от Иран до Китай през Туркменистан, Узбекистан и Казахстан до Китай. Най-големият проблем е идиотското широко съветско междурелсие (в момента в Литва се привеждат някои линии за нормално междурелсие).

Освен по 10-те км от Одрин до Свиленград товарите за Европа нямат друг избор. Само че "модерната" "високоскоростна" линия в България е еднопътна ( с един коловоз), с малка пропусквателна способност, а за състоянието и скоростта на свързаните с нея други линии към Румъния да не говорим. Например по линията СЗ-ВТ през Балкана товарни влакове не могат да се движат заради големия наклон. А до момента са похарчени милиони за някакви смешни магистрали като София-Гърция или Пловдив - Бургас, по които никога няма да се постигне трафик, който оправдава инвестицията в толкова скъпо пътно съоръжение, а за товарните превози не мисли никой в перспектива.

Редактирано от Perkūnas
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...