Отиди на
Форум "Наука"

Описът на "секретния фонд" на Националния музей


Р. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

Описът на т.нар. секретен фонд на Националния исторически музей ще бъде публикуван скоро. Ще бъде потърсен и първият опис на паметниците, пренесени в България след Първата световна война от Северна Гърция и Македония. Това научи "Дневник" от разговор с Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей.

Поводът за срещата беше съобщението разпратено от музея до медиите: "Във връзка със засиления интерес към българските паметници, събрани от нашата армия през 1917 г. от манастирите в Драма и Серес (днес в Северна Гърция) и от българските храмове в Охрид, Битоля, Струмица и Прилеп (днес в БЮРОМ) и поискани от патриарх Вартоломей, ръководството на Националния исторически музей съобщава, че те са изложени изцяло в зала 4 на музея."  

В зала 4 посетителите могат да видят десетина ценни експонати от Северна Гърция. Според директора на Националния исторически музей /НИМ/ Божидар Димитров останалите реликви от "секретния фонд" са из музея, а някои се реставрират.

Реставрацията на паметниците започнала през 1991 г. Тогава Божидар Димитров поискал секретният фонд, в който се пазело донесеното след Първата световна война и който през 1988 г. бил предаден на НИМ,  да стане публичен. Затова се обърнал с молба към министъра на културата Елка Константинова след международноправна справка. Справката била нужна, за да е сигурно, че не може други държави да предявяват претенции към паметниците, пренесени в България.

Елка Константинова, уговорена от Димитров, отпуснала и първите 710 хил.лв за възстановяване на експонатите, някои от които били в много тежко състояние. Реставрацията е продължавала и с дарения от Георги Агафонов от банка "Славяни", от Емил Кюлев, други бизнесмени, разказа директорът на музея.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/14/2648898_bojidar_dimitrov_shte_publikuvam_opisa_na_sekretniia/

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То е от вестника, но.... Написано е от Северна Гърция и Македония, трябва да е от Гърция и днешна Република Македония. Както е и написано БЮРОМ, трябва да е днешна Република Македония, дори съкращението е БЮРМ. Тея медии грам нямат географски и исторически познания....

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Националният исторически музей напомни, че български паметници, събрани от нашата армия през 1917 г. от манастирите в Драма и Серес (днес в Северна Гърция), могат да бъдат видени в зала 4 на музея. Антиките са от т.нар. секретен фонд.

zx620_2649071.jpg.b06683b759626f94fe2083

На снимката - кръст от манастира "Света Богородица" - Косиница.

Източник и всички снимки: http://www.dnevnik.bg/photos/2015/11/17/2649085_fotogaleriia_ot_sekretniia_fond_na_nacionalniia/

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...