Отиди на
Форум "Наука"

Модел на серийните убийства


Recommended Posts

  • Потребител
1 hour ago, nik1 said:

Тестостеронът прави мъжете агресивни  и това е всеизвестен факт

Здравейте отново :)

Това е така наречената "тестостеронова хипотеза", но и тя не е абсолютно доказана.

Вие или който и да било от мъжете във форума можете да имате висок тестостерон, обилна брада, характерните за тестостерона окосмявания, но това по никакъв начин не ви прави по-склонни към агресия или пък изввършване на престъпления.

Алкохолът примерно прави мъжете много по-агресивни от тестостерона.

Няма установена по непротиворечив начин сходимост между повишеното ниво тестостерон и агресивността. Адреналинът например може много по-лесно да бъде импликиран в подобна зависимост.

A и никак не е ясно дали проблемът е в тестостерона, а не в поредица от други фактори. Напр. според хипотезата на Гешвинд излагането на плода на високи нива на тестостерон повишават вероятността от дислексия, затруднения при ученето и писане с лявата ръка. Оттук затруднения в училище - отпадане от училище - криминалност, примерно. Но не защото тестостеронът е виновен, а защото са налични множество други фактори.

Това е само пример.

 

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 223
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребители

Не, не  е хипотеза, а е теза , която е в научно обръщение до днес (то и СТО е доказана абсолютно едва 50 години след формулирането и , да не говорим че поне 50 процента от теориите в теоретичната фиизка все още не са доказани емпирично)

http://dr-mgeorgieva.com/статии/тестостерон-и-агресия-при-мъжете

http://www.puls.bg/health/mind/news_17514.html

http://www.dnes.bg/health/2014/08/15/myjkata-agresiia-se-kontrolira-ot-testosterona.235811

http://vmh-bg.com/защо-мъжете-са-агресивни/

 

 

Много ясно че алкохолът "прави" някои от мъжете по-агресивни; Това е така защото сваля социалните задръжки пред тестостероновата агресивност на мъжете (друга такава няма открита досега)

http://blogzdrave.com/2011/08/25/как-действа-алкохолът-върху-мъжкото-т/


 

Цитирай

 

Напр. според хипотезата на Гешвинд излагането на плода на високи нива на тестостерон повишават вероятността от дислексия, затруднения при ученето и писане с лявата ръка. Оттук затруднения в училище - отпадане от училище - криминалност, примерно. Но не защото тестостеронът е виновен, а защото са налични множество други фактори.


 

 

Ццццц, не става.  Това не обяснява защо мъжете са по-агресивни от жените,  защо мъжете стват агресивни в приствието на жени, но не и  обратното;  или защо затворите са пълни главно с с мъже, вместо половете да бъдат разпределени по равно , неща които тестостероновата теза обяснява.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това са по-стари изследвания, nik1, като дори по времето си не са безпроблемни:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0890856709636352

Най-новите свързват тестостерона с домирането, не с агресията. За проява на агресия с цел доминиране са необходими други неща, не само единият тестостерон. Усвоени социални роли, ранна социализация, личностови особености, травми, какво ли не. Вкл. адреналин и ситуационни фактори като прием на алкохол.

В по-старите изследеания по тестостероновата хипотеза не са ясни много неща, най-очевидното от които е дали наличието на по-висок тестостерон води до агресивно поведение или в самия акт на агресия не се повишава тестостеронът, примерно.

Обикновено по хипотезата се цитират изследванията, които я потвърждават, но не се цитират изследванията на същия тип групи хора със същия метод, които не стигат до извода, че тестостеронът има връзка с агресивността. Напр. изследванията на затворници.

Ранните изследвания на хипотезата дори правят фундаменталната грешка да твърдят, че понеже тестостерон, инжектиран на мишки, ги прави по-агресивни, значи и при хората е така.

 

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доре,Разбирам накъде биеш, но не съм съгласен с този тип дискусия,пиши си каквото искаш ,а няма да участвам в тази дискусия по-нататък

/Показваш изследване от 1996 г, аз съм показал такова от 2014 (не върху мишки а върху хора) http://www.dnes.bg/health/2014/08/15/myjkata-agresiia-se-kontrolira-ot-testosterona.235811 оригинала е тук https://www.elsevier.com/about/press-releases/research-and-journals/testosterone-in-healthy-men-increases-their-brains-response-to-threat ,, и казваш  че тези изследвания, които аз съм показал били стари, а най-новите свързвали тестостерона с доминирането, и в която публикация от 1996 не виждам да са изследвани възрастни, а само юноши/

Та ето едно изследване от 2016 (  Доре,ако искаш пак повтаряй че тези от 2016 не са в научно обръщение и са стари)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27524498

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Напротив, не се отказвайте - на мен ми е приятно да разговаряме. Иска ми се само да хвърля малко повече светлина.

Генезисът на немалка част от по-ранните изследвания в криминологията е редуционистки. Напр. понеже населението на затворите е предимно от мъже, значи има нещо престъпно у мъжете (?!) и това е..... (попълнете тук по избор). Отнякъде нататък в заподозрените фактори се добавя и тестостеронът (защото медицинската наука е открила хормоните).

Резултатите на немалко изследвания се дължат например на това, че не са могли достатъчно да изолират конкретния изследван фактор от всички останали възможни. Напр. дори в дребни неща като това че и мъже, и жени са еднакво склонни на агресия, но мъжете притежават по-голяма физическа сила. Следователно е по-вероятно те да извършват насилствени престъпления. При жените агресията взема други форми.

Ако за насилствените престъпления имаше един-единствен фактор, то той отдавна да е елиминиран.

Ако обвиним тестостерона за насилието, това значи да направим от всеки мъж потенциален насилник. Това е логическата грешка, която се опитвам да предотвратя.

Включително защото изследванията в криминологията се използват за създаване на конкретни мерки и политики, а тестостероновата хипотеза е довела до решаване на проблема с кастриране. Физическо осакатяване на хора*. И то до съвсем неотдавна, aко не и досега**. Махаме мъжкото от мъжа и готово? А проблемът с престъпноста далеч не се решава с подобни средновековни методи.

Затова трябва да се подхожда предпазливо.

-----

*Това не само за насилствени сексуални, ами дори за инриминирани като сексуални престъпления неща, напр. хомосексуализъм. Вижте Алан Тюринг.

**Доклад на комисията срещу изтезанията на Съвета на Европа относно прилагането на кастрация в Чешката република, където практиката на "доброволна" (разбирайте под заплаха за по-дълги присъди и други методи на "внушение" от позицията на силата) кастрация продължава:

http://www.cpt.coe.int/documents/cze/2009-02-05-eng.htm

 

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И да допълня, по повод на практическите приложения на хипотезите в криминологията,

на основата на тестостероновата хипотеза с времето се прилагат и медикаментозни терапии (наричани не напълно коректно "химическа кастрация") върху извършителите не само на сексуални, но и на насилствени престъпления, напр. с хормонални средства като това:

https://en.wikipedia.org/wiki/Depot_medroxyprogesterone_acetate

С хормонални средства се постига (временно) редуциране примерно на ексхибиционизма и педофилията.

Не е установен обаче никакъв ефект върху агресивността и склонността към насилие. Затова употребата им за тези цели е прекратена (множество нерядко опасни и трайно увреждащи странични ефекти без никаква терапевтична полза).

Докато за контролиране на сексуалните импулси у педофили и извършители на сексуални престъпления е в реда на обичайната медицинска практика да се прилагат хормонални средства (различни от химическа или хирургическа кастрация), съчетани с психотерапия, никое хормонално средство не се е показало като решение за насилствените престъпления.

По причина, че агресивното поведение се дължи на множество фактори.

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

... и още една статия, която дава добър обзор въху проблема с насилието:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2606715/

Съжалявам, че ги вадя така една след друга в отделни постинги, тръгнах пак да пиша, докато съм заета с друго и пиша на час по лъжичка...

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

Ще добавя и аз трохичка към интересната тема - Джеймс Фелън има десетки интересни видеа в тази връзка и най-вече във връзка с откритието, че той самият е психопат.

Spoiler

 

И още една идея във връзка с причините за липса на съвест и чувство на вина при психопатите:

Цитирай

The second kind of dissociation relates to the observation that the mind is modular. That means we don’t use our entire brain circuitry all the time, and during different behavioral and emotional states, different circuits are activated. Testosterone is hypothesized to disrupt the connection between the cerebral cortex and the limbic system, and so enhances this kind of dissociation.

This increase in mind modularity has been related to sociopathy/psychopathy by some experts. In a previous blog I reviewed Psychopaths in Everyday Life, a book by Robert Rieber. There is a great quote from the book that relates to your question. It is,

The true psychopath compels the psychiatric observer to ask the perplexing and largely unanswered question: Why doesn’t that person have the common decency to go crazy?

So why don’t psychopaths have the common decency to go crazy? Dr. Rieber explains, “Since psychopaths act as if they were perfectly normal, i.e. sane, they must be skilled in a cunning manner to dissociate any real guilt that they should feel about their antisocial behavior.” He also says that since psychopaths dissociate, they don’t go crazy. He believes dissociation prevents them from experiencing guilt. He also says that many psychopaths do have some level of guilt they are dissociated from.

http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/full/158/8/1239

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Повече за ранното детство на Бънди: https://www.paperhelp.org/samples/Essay-on-Ted-Bundy-Upbringing-Unraveling.pdf

Очевидно не е израстнал в толкова добра, спокойна или "нормална" семейна среда.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Преди 12 часа, caress… said:

 

Spoiler

 

И още една идея във връзка с причините за липса на съвест и чувство на вина при психопатите:

 

<< И още една идея във връзка с причините за липса на съвест и чувство на вина при психопатите >>>

Това не вярно , аз имам съвест,поемам вина, НО в кординатната система на една твърде различна ценностна система.........

Редактирано от laplandetza
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, caress… said:

Повече за ранното детство на Бънди: https://www.paperhelp.org/samples/Essay-on-Ted-Bundy-Upbringing-Unraveling.pdf

Очевидно не е израстнал в толкова добра, спокойна или "нормална" семейна среда.

+ Добре написан материал, който предлага обоснована хипотеза - със садистичен дядо по майчина линия, подозиран като негов баща, и майка, която от своя страна го заблуждава, че му е сестра /но не съвсем, ако подозрението е вярно/, Бънди не е имал най-безоблачното детство.

Виждате ли някакъв паралел между неговия случай и този на Харолд Шипман "Доктор Смърт"?

https://en.wikipedia.org/wiki/Harold_Shipman

Като ОТ - компютърът се оказва по-ефективен при полицейското преследване на Тед Бънди от човешкия фактор, и то в далечната 1975:

In Washington state, investigators were still struggling to analyze the Pacific Northwest murder spree that had ended as abruptly as it had begun. In an effort to make sense of an overwhelming mass of data, they resorted to the then-innovative strategy of compiling a database. They used the KingCounty payroll computer, a "huge, primitive machine" by contemporary standards, but the only one available for their use. After inputting the many lists they had compiled—classmates and acquaintances of each victim, Volkswagen owners named "Ted", known sex offenders, and so on—they queried the computer for coincidences. Out of thousands of names, 26 turned up on four separate lists; one was Ted Bundy. Detectives also manually compiled a list of their 100 "best" suspects, and Bundy was on that list as well. He was "literally at the top of the pile" of suspects when word came from Utah of his arrest.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ted_Bundy

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Прочетох темата и ми стана интересно. Обаче забелязах нещо, което на мен ми направи силно впечатление. Вие говорите почти само и единствено за САЩ. Учените чиито изследвания ползвате са американци, случаите които разглеждате са от САЩ. А какво се случва по нашия край? Какви масови убийци има в България, на балканите?

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

До колкото разбирам подобни случаи на серийни убици са по-често срещани в големите държави като САЩ и Русия, при нас има няколко документирани случая, но не това, което виждаме в САЩ и Русия, а на мен ми е интересно ако нещо се знае за другите големи държави като Индия, Китай, Япония и др.

Ето и най-известния случай в Българя: https://bg.wikipedia.org/wiki/Жоро_Павето

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Дора беше посочила в един от предишните постове Недялко Димитров /Момата/, но не смятам, че той би могъл да бъде причислен към серийните убийци, според мен е бил наемен килър, убиващ за пари.

http://kanal3.bg/news/40039-IZDAHNA-Momata---edin-ot-nay-brutalnite-seriyni-ubiyci-v-Balgariya

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Просто процентът на такива хора е малък и затова в обществата с малко население са единици. Отделно има и други социално - психологически фактори като усещането за нивото на безнаказаност в страната, условия за живот и т.н. 

Когато се говори за тежкото детство на такива - да, вероятно има такъв момент, но данните според мен трябва да се преценяват много внимателно. Защото ако изхождат от самия индивид, то възможността той да манипулира разпитващия с измислици е твърде висока ... 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В спомените на Филип Тютю (Тодор Диамандиев, роден в една махала в Търновския Балкан) има интересна сцена. Той описва, че от малък ставал свидетел на силната скръб на майка си, която много плачела за негово братче, убито от турци или цигани. Ставайки свидетел на мъката на жената и дългите и плачове, както той сам казва: "с мене стана нещо и оттогава загубих чувството на жалост към който и да било човек". 

Това не е съвсем така, защото поведението му после по време на хайдутлука му говори обратното - той проявява доста често странно състрадание, например влиза да обира една заможна туркиня, взима й златото, тя го сварва на местопрестъплението и започва да плаче. Той пита защо и тя кзвва, че щяла да жени дъщеря си или сина си с тях. Той не само не й посяга, като на опасен свидетел, но и оставя половината от откраднатото обратно... Fair enough, както биха казали англосаксите... 

Но все пак психологическият момент на пречупването на способността му на състрадание е интересен, защото съм убеден, че е описан искрено и обективно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

https://en.wikipedia.org/wiki/Harold_Shipman

За този гледах скоро документален филм, той е бил много уважаван доктор в малко английско градче и е имал огромен авторитет и доверие сред пациентите си и сред колегите си. Някои от неговите бивши пациенти и колеги и досега не искаха да приемаха очевидните факти и не вярват, че той е бил извършител на стотици убийства.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 30.07.2016 г. at 23:43, Galahad said:

Под серийни убийци в темата се имат предвид психопатите. Иначе снайперистите и военните пилоти също си водят колко души са убили, но там мотивите са други.

При тях причината е психично отклонение на убиеца. Не говорим за имитатори, които целят да прикрият едно съвсем съзнателно убийство, като го вкарат в модел на серийно. Понякога, психичното отклонение може наистина може да е проблем на миналото на човека, т.е. някое събитие или серия от събития да са разстроили психиката му. Но понякога може да си е психично заболяване.

Интересът на филмите и романите към типичните серийни убийства е голям, защото те са по-трудно разкриваеми. Статистиките на криминолозите дават изключително висок процент (май беше някъде около 95%) при обикновените умишлени убийства на случаите, в които убития е познавал своя убиец. Говорим за нормална държава и нормална обстановка, а не примерно по време на война. По тази причина обикновените убийци много по-бързо биват разкривани и залавяни.

Втората затрудняваща особеност е, че психопата мисли нестандартно и е трудно да се предвиди следващия му ход. То си е нещо като да познаеш шестица от тотото. 

Трета особеност, която най-вече се отразява на масовостта е, че психопата концентрира върху убийствата цялостната си дейност. Сиреч той живее за да извърши тези убийства. Когато примерно е за пари, човекът е по-нерешителен и колеблив, защото си прави сметка, че няма полза да вземе парите, ако не може да ги похарчи, защото ще го убият. Психопата залага всичко за да постигне следващото убийство.

У нас май в "Триъгълника на смъртта" - Елхово, Грудово, Звездец има някакъв развъдник на психопати: Нов случай с канибал в Средец

Отдалечеността и запустялостта на района, навярно?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 4.08.2016 г. at 16:07, самотния вълк said:

Ако си представим, че лицето Х при пиянско сбиване убива човек. След известен период убива роднина при имотен спор. По късно при пътен инцидент убива другия шофьор при възникналия скандал. Това прави ли Х сериен убиец или следва да се разглежда като три отделни убийства?

Вероятността е висока - държи се системно по един и същи начин, сиреч убива (има я спецификата, че винаги има някакъв повод, но въпреки това).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Без да съм психолог, това което ми прави най-много впечатление при Тед Бънди и при Харолд Шипман е че и при двамата убийствата са свързани по различен начин с травма от детството им, причинена от майката. При Тед Бънди майка му го лъже, че е негова сестра /истинският му баща е неизвестен/ и той научава истината чак през студентските си години, дотогава живее с мисълта, че е дете на дядо си и баба си - впоследствие майка му се жени за човек от средната класа и той живее при новия си баща, приема фамилното му име, но като осиновен. Убийствата започват малко след като научава, че не е осиновен от сестра си, а е нейно дете. По същото време е отхвърлен от първата му и единствена сериозна връзка с жена, с мотива, че не е достатъчно амбициозен и способен. Всички убити от него млади жени имат някаква физическа прилика с тази негова първа приятелка.

Харолд Шипман става свидетел на смъртта на майка си, когато е бил 17-годишен, той е бил извънредно привързан към нея. Майка му умира от рак на белите дробове, но всъщност от голяма доза обезболяващ морфин. Всички убийства на Шипман след това /а само документираните са над 200, приписват му 500/ са извършени по един и същи начин - със свръхдоза морфин. Жертвите му са 80 процента възрастни жени. За разлика от Бънди, Шипмън е имал семейство с четири деца и жена, която до последно не е искала да повярва, че мъжът й е сериен убиец.

Свързващото звено и при двамата е травма в детството, причинена от фигурата на майката.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да не забравяме, че ако серийният убиец е психопат, то обикновено семейството също е част от лустрото, от маската му, от опита му да прилича, колкото се може повече на другите, да не се отличава от тях, да изглежда "нормален", дори незабележим, под радара, с нищо ненабиващ се на очи. 

Има огромно количество хора, преживели тежки травми в деството си, но самата травма, колкото тежка и белязваща да е, не е достатъчен фактор. За щастие.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Майката е тази, която обучава и развива емоционално детето - нивото на емоционална интелигентност се залага от майката. Всякакви девиации, изкривявания, травматични преживявания във връзка с майчината фигура оказват дълбоко влияние върху психиката.

Цитирай

Studies examining the relationship between parenting style and child antisocial behavior emphasize the importance of parenting characteristics in the development of children’s antisocial behavior. Specifically, harsh and inconsistent parenting is associated with the development of aggression, delinquency, and conduct problems. In this “parent effects model” negative parenting style is believed to influence a child’s antisocial behavior (Collins, Maccoby, Steinberg, Hetherington, & Bornstein, 2000Maccoby, 2000Moffitt, 2005). The few studies that have examined the relationship between parenting style and psychopathic personality have found evidence for an association between parenting style and children’s later psychopathic personality during adulthood. Studies using a retrospective study design have shown that male psychopathic prisoners had more adverse experiences during childhood (i.e., neglect, abuse, poor supervision) than non-psychopathic prisoners. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819029/

 

Редактирано от caress…
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Първо да се застраховам, като кажа, че не разбирам нищо от материята и съм тотален лаик.

Прави ми впечатление, че сякаш се налага мнението, че психопата е някаква отрепка, тежко ранен емоционално, неспособен да се социализира и прочее. Доколкото обаче схващам те развиват бурна дейност свързана с връзки с хора, финансови усилия, планиране... въобще бурна и трудоемка дейност по извършване на престъпления и тяхното прикриване. Например споменатия Тед Бънди. Очевидно е, че този човек няма никакви проблеми с общуването, с обучение, дори ако щете с общуване с жени. Огромната част от хората които получат тежки удари от живота се пропиват, развеждат, напускат работа, отделят се от другите хора. Дори и да са агресивни, те не могат да планират и осъществят такива неща.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...