Отиди на
Форум "Наука"

Един малко известен факт покрай нашата независимост


Last roman

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Русия заплаща Независимостта на България на Османската империя.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България.

Взривоопасна ситуация настъпва след нарушаването на Берлинския договор.

По настояване на Британската империя започват преговори с Високата порта.

Меморандум на Dett publique ottomane (Управление на турския държавен дълг), написан по инциатива на представителя на Англия в тази служба, внушава, че е настъпил моментът Турция да си вземе всичко, което България й дължи по Берлинския договор от 1878 г. ,оценено на 18 657 654 лири или 429 млн.

Франция и нейната Банк дьо Пари опитва да натрапи екстрено преди края на октомври 1908 г. краткосрочен заем на България от 7 млн. франка за три месеца за покриване текущите нужди на държавния й дълг. Срещу него Франция изисква нашата държава да заложи митническите си приходи и да приеме генерална конверсия (изменение на условията на бивши заеми) и унификация (свеждане до единна норма) на дълга, след което той да мине на международно обслужване и контрол. Франция се стреми да се възползва от това, за да въдвори международен банков контрол над България,което днес е постигнато от други банки.

В името на независимостта правителството на Александър Малинов прекратява преговорите с Ке д'Орсе (френското външно министерство) и с Банк дьо Пари.

България започва мобилизация на армията и подготовка за война.

Русия се заема да посредничи в преговорите и опрощава дълга на Османската империя останал неизплатен от турците към победителите от Руско-турската война от 1877-78 г., с условието Високата порта да се откаже от обезщетение от България и да признае независимостта й. Русия опрощава на Турция военната контрибуция по Берлинския договор в размер на исканото от нея обезщетение, а на България дава заем, равен на нейното предложение. Руската инициатива хармонира напълно на стратегическото противопоставяне на Антантата срещу Германия и Австро-Унгария и предотвратява военната опасност. Англия пък прави незабавен завой към пълна подкрепа на руското предложение. Австро-Унгария и Германия се опитват да отклонят руското предложение . Инициативата на Виена за тайни преговори в София е отхвърлена от правителството на Малинов. То следва линията за сътрудничество с Русия и така респектира Фердинанд, когато австрийският дипломатически представител Торн се опитва да преговаря.

Русия първа поздравява България с този голям политически и дипломатически успех. На 5 февруари 1909 г. император Николай II изпраща телеграма на цар Фердинанд I, като му честити независимостта на България.

Турците приемат руските условия официално на 6 април 1909 г.

До средата на април и другите велики сили признават нашата независимост. България се превръща в равноправна на европейските държави.

България изплаща до 1915 г. само 3 375 000 лв. Но и Русия не е настоявала за редовно изплащане.

По време на управлението на Александър Стамболийски съветската власт се отказва от погасяването на заема и дълга.Русия губи "не по-малко от кръглата сума 59 300 000 франка", както е записано в проспекта на заема, публикуван от клона на лондонската банкова къща "Шрьодер" в Хамбург. А в дирекцията на Дойче банк стигат до извода, че това са приблизително 80 млн. франка.

България използва неизплатените на Русия милиони за стопанско развитие.

С тях тя изкупува за 40 млн. лв. 309.614 км линии на Източните железници, за 2.667 млн. пощите и телеграфите и за 4.007 млн. всички пристанищни и брегови фарове на територията на Източна Румелия.

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Защо точно през септември 1908?

През лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите.

Австро-Унгария - една от Великите сили наложили Берлинският договор, два дена по-рано анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина и създава прецедент в нарушаването на Берлинският договор. Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф на среща във Виена, да съгласуват действията си.

На 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново се извършва символичен акт на продължение на Второто българско царство. Княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

http://yphalachev.blogspot.bg/2015/09/blog-post_21.html?m=1

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

България изплаща до 1915 г. само 3 375 000 лв. Но и Русия не е настоявала за редовно изплащане.

По време на управлението на Александър Стамболийски съветската власт се отказва от погасяването на заема и дълга.Русия губи "не по-малко от кръглата сума 59 300 000 франка"

Хубава тема.

В изложението не стана въпрос, какви са тези пари, които плащаме на Русия, защо, и защо не се плащат всички.

Както стана въпрос, че се опрощава дълга на Турция, но явно не се опрощава дългът на България, което пък е доста странно. (Който е много пъти по-малък от Турския, а Турция е основата на Войната и е нейната тежест да изплати разходите по нея).

Ако се добави ще излезе че България е купила освобождението си.

Просто някак си се включиха 3 те милиона в изложението. Ако може да се поправи, за да стане по-нагледно и да не изкачат суми неспоменати за какво са. На практика са от 75 те милиона златни франка. Които е трябвало да плащаме на Русия някъде до 1985г. за освобождението си.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И които са били в общи линии опростени - дали поради пословичното руско благородство, дали поради стечение на обстоятелствата /революцията в Русия/. Важното е, че благодарение на този ловък дипломатически ход е избегнат въоръжен конфликт с Турция, санкции от страна на Великите сили, финансова и икономическа криза. В общи линии единственият губещ е Руската империя - тя не получава турските репарации, с които се е 'нагърбила' България. Но добротата винаги се наказва ;)

По-подробни сметки във в. Сега:

http://www.segabg.com/article.php?sid=2010092200040001201

В действителност обаче са изплатени само анюитетите на заема за 1909 и 1910 г., като главницата към 31 декември е 81 509 010 франка, а в края на Първата световна война - 78 783 945. От окупационен дълг България изплаща до 1915 г. само 3 375 000 лв.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хубава тема, но първият пост е доста неясен и противоречив. Дори от него е ясно, че вместо на Турция България ще трябва да плаща този дълг на Русия, която един вид го е изкупила от Турция за сметка на своето вземане срещу нея. Така че в действителност Русия нищо не губи, напротив замества един длъжник, от който е все по-малко вероятно да получи каквото и да е било (Турция) с една държава във възход (България). Интересно е някой да каже какво става с остатъка от турския дълг към Русия по повод Освободителната война (1877-78), дали изобщо нещо някога е плащано по него.

На следващо място, доколкото знам, Съветска Русия не опрощава дългът на България по времето на Стамболийски, а той е заменен срещу задължение на България да издържа белогвардейцтие, поради която причина същите получават пенсия от България (вкл. наследниците на граф Игнатиев и др. подобни).

Без да политизирам темата на русофили - русофоби е хубаво да се порверява и мисли преди да се пише по такива "чувствителни" теми, като ролята на Русия в историята на Третата българска държава.

Редактирано от Bogoris
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Русия използва случая да замени фалирали си длъжник Османската империя с по-платежоспособната България. Иначе България е щяла да плаща на Турция, а дали Турция е щяла да плати нещо на Русия - по-скоро не. В случая Русия просто е защитила финансовите си интереси. Турските финанси си остават в окаяно състояние до Ататюрк.

След революцията СССР се оказва в окаяно състояние и гледа да изтъргува всичко, което може. Чуждите търговци по това време са наричали Ермитажа в Питер "антикварния магазин". За съжаление след нахлуването на Съветската армия в България след 1944г. българските архиви са изнесени в Москва и до сега достъпът до тях е проблемен. Но точно правителството на Стамболийски изпраща помощи за глада в Поволжието. Тъй че врътката е някъде там, но какво точно е станало ще се разбере едва когато българските изследователи получат отново достъп до изнесените в Москва архиви.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Февраль 1918 года принес миру очередную потрясающую новость из Петрограда — правительство большевиков объявило об «аннулировании» всех внешних долговых обязательств России, сославшись на то, что деньги занимали не они, а царь и Временное правительство."

"29 января — 4 февраля: советское правительство аннулировало царские долги"

http://rusplt.ru/ww1/chronicle/odessa-v-ogne-15911.html

СССР са обявили дефолт, те не връщат пари на никого, естествено че никой не връща и на тях.

Отначало много се учудих защо този случай не е раздухан през социализма. Как може да е останало парче от руския з@дник нецелунато до сега.Та работата не е в руското благородство.Турците не могат да ни изнудят да им платим рекет и ни джиросват на Русия.Така те успяват да ни измъкнат няколко милиона до първата световна война, сетне революцията през 1918 година слага край на всякакви плащания.

п.п.Тъй като СССР не връща задълженията защото са взети от царя, то ние дължим парите на него, но комунистите го убиха заедно с цялото му семейство и сега няма на кого да ги върнем.

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тъй де, големи късметлии сме значи. Иначе без тази рокада и без безусловната подкрепа на руснаците, обявената Независимост нямаше да бъде призната от нито една Велика сила и щяхме да взимаме заеми, за да плащаме дългове. Почти като сега ;)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Австро-унгария щеше да я признае (за да не я закачат за анексията на Босна), а покрай нея и Германия, ениуей. А е в интерес и на Русия турското влияние да се свива. Както и Турция нямаше да ни обяви война само заради това, дори и да знаеше, че нямаме подкрепата на ВС. Много по-логично, а и удобно е било през 1885 да го направят, но и тогава не се решават, че на всичкото отгоре и подкрепления срещу сърбите ни пращат ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

е да, 'евентуално така, пък вероятно - другояче', но тези разсъждения вече отиват в алтернативната история ;)

Фактите са, че единствено Русия стои зад обявената независимост. А дали е действала користно или безкористно, не е чак толкова от значение, при положение, че дава заема без гаранции и не поисква дълга си. Именно тя инициира и Освобождението на България, и признаването й за независима държава.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Онзи ден по Първа програма случайно попаднах на историческото предаване, което върви там (всеки понеделник, ако не греша). Темата естествено бе за независимостта. Участниците споменаха без подробности, че само социалистите като политическа сила са били против обявяването на независимостта. Някой знае ли нещо сериозно по въпроса и ако е така, какви са били причините им за тази позиция?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

България се намира в кръгът на руските интереси на балканите.То любов от пръв поглед между държавите няма.Едва ли Александър II, като е видял България я е харесал толкова много, че е решил да я освободи.Нито руските мужици са казали."дайте да отидем и да освободим нашите българи от турско иго".Не вярвам и Николай II да се е разчувствал от тежкото положение на българите и от съжаление да ни е изкупил дълга от турците.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е /колкото и да не ти се вярва/, явно понякога стават и чудеса. А едното не пречи на другото - тъкмо се съчетава 'полезното с приятното'. Пък за това, какво са казали 'руските мужици' и каква е била мотивацията им да се сражават и загиват за поробения 'братски християнски народ' си има достатъчно свидетелства, така че който се интересува - сяда и чете.

А фактите са си факти. Другото е злободневно мрънкотене. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това сме го разисква ли в други теми.

Най-синтезирано може да се каже така:

Русия иска проливите и започва войната с Турция. За да се легитимира пред Европа, войната се нарича освободителна.

По стечение на обстоятелствата и българите се включваме.

След като ставя ясно, че ще има България и тя ще е в Руско то влияние, Русия иска тя да е послушна и не съвсем малка (така ще има повечко земя около проливите). За да е послушна трябва да е "вързана" с нещо. Може и финансово.

Когато обаче България показва, че желае да е независима и силна. На Русия не и се харесва, понеже, ще загуби своето влияние и проливите.

Стратегията продължава и сега.

България сега трябва да е малка и слаба, за да е лесно да се стигне до проливите.

Колкото по-голяма, толкова по-голям проблем.

Тука нагледно е написано мнението на Русия.

post-6570-0-42864800-1425559316_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

що ли не четете пдф-ката, която я е пуснал Гербов, ами въртите и сучете всякакви офтопичета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Още веднъж да се уточни за неразбралите - Русия замества Турция като кредитор на България, тя не опрощава дълга. Защо прави това Русия - можем само да предполагаме, но е много по-вероятно да го прави, защото вместо фалиралата Османска империя има за длъжник България и по този начин може и допълнително да я контролира, отколкото, защото е симпатизирала на независимостта и е искала да помогне на "славянските си братя". Иначе miroki е систематизирал отношенията ни с Русия през следосвобожденската ни история повече от ясно, което обяснява и тази тема за 22 септември.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Както обаче показва развоят на събитията /породен и от спорaзуменията покрай 'кредитирането' на България/ - нито Русия си поисква парите, нито пък България бърза с изплащането. И в резултат на което - вместо един неизгоден кредит /и неизбежните международни усложнения за страната ни/, България получава един формален такъв с отложено /или по-точно с пожелателно/ плащане и който в края на краищата с нищо не я задължава. Съответно няма какво да се опитваме да преливаме от пусто в празно.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Разбира се, че Русия не опрощава дълга. Защо тогава царят и правителството не са сключили договор с френската банка? Сами ли са се натикали Русия да ги контролира?

Коментирайте нещата по същество.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Онзи ден по Първа програма случайно попаднах на историческото предаване, което върви там (всеки понеделник, ако не греша). Темата естествено бе за независимостта. Участниците споменаха без подробности, че само социалистите като политическа сила са били против обявяването на независимостта. Някой знае ли нещо сериозно по въпроса и ако е така, какви са били причините им за тази позиция?

Официално защото са били наясно, че ако се реализира независимостта, това ще издигне авторитета на Фердинанд, който от княз ще стане цар пък те били за република. Неофициално, защото тогава социалистите са били на сръбска издръжка, а Сърбия се вълнувала не от авторитета на Фердинанд, а от нарастването на авторитета и стабилността на България. Защото до независимостта България всъщност е Княжеството и Източна Румелия с генерал-губернатор българския княз. На тях по им е харесвал един друг вариант - Княжество България (Мизия), Източна Румелия (Тракия), Македония, Шопландия и Добруджа.

Съединението на България си е било българска заслуга. Русия просто е сменила неплатежоспособния длъжник с платежоспособен с опцията поне до изплащане на дълга да държи България в някаква финансова зависимост. По това време вече Стамболов е показал, че България не само може без Русия, но и се развива по-добре, както и че едната българо-руска любов не е достатъчна за да се упражнява желаният от императора контрол върху Задунайска губерния. По принцип при разделянето на държава подобно на отделянето на една фирма от друга е свързано и с разпределяне на дълговете. С Независимостта България се отделя от Турция и това поставя въпросът и с дълговете. Всъщност това е движещото за да мине всичко гладко. Защото Сърбия, Гърция и Румъния стават независими благодарение на руско-турската война 1877-1878г. Султанът губи територия, която и без друго вече е изгубил, но съвсем реално си прехвърля част от борчовете на друг. Останалите държави, вкл. Русия печелят, че длъжникът им се е разтоварил от част от борчовете. То е все едно ако през 1944г. българските войски бяха останали в Беломорието до сега, а сега Гърция да ни даде Беломорието, както и приспадащата му се част от гръцкия борч. А Османската империя го е била окъсала много повече от днешна Гърция.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...