Отиди на
Форум "Наука"

Краде ли лични данни Windows 10?


Recommended Posts

  • Потребители

Общо-взето подобренията на Уиндос 10, както и на вистата и осмиците не се разбра много какви са. И естествено хората масово се чудят защо са новите версии, щом по същество няма нищо ново.

Предлагам за коментар две статии в които се твърди, че Уиндос 10 все пак има някои подобрения - но те са основно в краденето на лични данни. Тъй като са на руски ще сложа и съвсем кратки резюмета към линковете.

Какво именно краде Уиндос 10

В статията под това заглавие се твърди, че Уиндос ни шпионира в следните насоки:

1. Целият печатан текст на всеки 30мин. се изпраща на сърварите

oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
pre.footprintpredict.com
reports.wes.df.telemetry.microsoft.com
Обяснението на Майкрософт е, че това се правело за ускоряване на набирането на текста.
2. На всеки 30мин. ОС изпраща данни за вашето местоположение с точност до няколко метра. Обяснението е, че това било необходимо на търсачката Bing за да дава по-точни онговори
3. Микрофона е включен постоянно, тъй че постоянно сте в "ефир". Предположението, че това е необходимо за функционирането на гласовия помощник Cortana обаче не се е оказало вярно, тъй като микрофонът си остава в ефир дори помощникът да бъде спрян.
4. Телеметрия - събират се всякакви данни, за това кои програми са установени и работят, вкл. и за номера на банкови карти. Данните се изпращат на сървърите
telecommand.telemetry.microsoft.com
telecommand.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
oca.telemetry.microsoft.com
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
sqm.telemetry.microsoft.com
sqm.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
5. Борба с пиратството - ОС следи за пиратски програми и фалове, вкл. филми и игри.
6. ОС сама включва уеб-камерата след като поработи известно време, а данните се изпращат на
i1.services.social.microsoft.com
i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net
Тъй че ако сте с уиндос 10 по-добре не се разкарвайте голи пред компютъра, дори да си мислите, че няма включено приложение, което да стартира камерата.
Под статията има текст, че авторитетността на източника не е установена, но някои от данните се потвърждават от лицензионното споразумение на Майкрософт, освен борбата с пиратството и снимането на паметта.
Проблем №1: Microsoft събира и пази историята на посетените web-страници, пароли към сайтове, названия на точките на достъп, от които се е включил ползвателя и паролите към тях. Данните се прикрепят към акаунта на Microsoft, паролата за който може да се разбие или открадне.
Проблем №2: За работата на виртуалния асистент Cortana се събират следните данни:
координатите на ползователя;
фрагменти от пощенската кореспонденция и SMS;
данни за позвъняванията: кой кому е звънил, колко често.
данни за о планирани събития от календара на ползвателя;
данни от книгата за контакти
каква музика имате, как са правени запитвания за търсене и разбира се образец от гласа
Проблем №3: Ползвателите получават уникален индентификационен номер ... който любезно се предоставя на рекламодателите.
Проблем №4. Ключа за шифроването също се съхранява от Microsoft, освен от потребителя.
И разбира се за накрая най-хубавото:
Проблем №5. Microsoft може да се разпорежда с вашите данни. Не само по искане на властите, но също така ако реши, че е необходимо за защита на някои клиенти.
We will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary to protect our customers or enforce the terms governing the use of the services.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Въпросът за личните данни е обяснен много ясно и изчерпателно тук (линк) - за непараноични потребители на IT. А параноичните, за да са спокойни, да вземат да си извадят кабела на нета, да се откажат от смартфони, да си почистят личните данни от данъчното, общината, здравната служба...

http://www.eset.com/bg/about/blog/article/windows10-privacy0/

Свободата, в това число на личните данни, е сложно понятие и обикновено се разбира превратно. Тя никога и в никоя епоха не е имала абсолютното измерение "свобода от...", а винаги е била "свобода, за да...".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"А ние можем да те посъветваме да четеш внимателно политиките за опазване на личните данни на всеки един софтуер, който използваш и да ограничаваш нещата, които не са необходими да разрешаваш."

Проблемът, според мен е, че ако си свикнал на определен стил на живот и си напъхал всичко вече в смартфона или компютъра не виждам как ще се върнеш назад.

Но, да му мислят американците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Важно е хората да са добре информирани какво точно им се случва като си инсталират Уин 10 за да преценят дали да го правят или да мислят за някаква алтернатива. Или поне как да го използват по безопасен за тях начин.

За голяма част от потребителите не е проблем, че някой ще има достъп до данните от компютъра им, макар че ще е им е безкрайно неприятно да го прави, при това без тяхно знание. Без тяхно знание в смисъл, че няма да са наясно, че той прави точно това, а не нещо по-невинно. Но това, че в Майкрософт може да се сдобият с 2375-те снимки на домашния любимец на някоя девойка и на коментарите във фейса и скайпа на 20 от приятелките й колко е бил сладък няма да е особен проблем нито за девойката, нито особена полза за Мяйкрософт. Освен разбира се опцията след това информирани търговци да я обсипят с прекрасни оферти с разни джаджи за домашен любимец.

Ако обаче камерата и микрофона могат да излъчват и записват без ваше знание и съгласие, това си е вече съвсем втори въпрос. Все пак повечето хора не биха се зарадвали да се появят техни голи снимки из нета, при това без поне да са позирали, та да покажат на света една по-добра визия. Но по-интересните хора имат и повече стаи.

Така стигаме до една не толкова голяма група, повечето от която обаче ползват платена легална операционна система за да осигурят по-голяма сигурност за своите файлове. Това са търговските компании, банките, изследователите и още много други, които искат тяхната работа да остане в тайна поне до определен момент. И за тях вече не е без значение дали някой получава копия от тях и какво прави с тях.

При инсталацията разбира се се одобрява споразумение с Майкрософт, но нея не винаги я прави самия потребител, а понякога я прави някой друг, на който просто му е казано да инсталира продукта.

А хората имат право да знаят какво точно "гледа" Майкрософт в техния компютър.

И що се отнася до дадения линк, опасявам се, че в България "Вервайте ни" отдавна не е задоволителен отговор, срещу който да се получи доверие.

Нарушава ли това сигурността на личните ми данни?
Не. С инсталирането на Windows 10 всички се доверяваме на политиката за управление на личната ни информация.
.........
Не е ли малко прекалено?
Въпрос, който няма еднозначен отговор.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И що се отнася до дадения линк, опасявам се, че в България "Вервайте ни" отдавна не е задоволителен отговор, срещу който да се получи доверие.

Именно. Ключовата дума е доверие. На какво е по-добре да се довериш за личните си данни, при положение, че те са навсякъде. На някоя БГ институция, която се управлява по български; на световно известна IT компания, която притежава твоите данни, но пък нейната дейност се следи и критикува изкъсо от светновни доброжелатели и недоброжелатели? Отговорът е очевиден, трябва да се доверяваме на фаворитите. С други думи, в Майкрософт данните ни са по-добре защитени, отколкото данните ни на хартиени и електронни носители в БГ институциите, които съдържат инфо за нас на документи, телефонни разговори и т.н.

При интелигентно управление на услугите, които предлага Майкрософт, потребителят има безброй възможности да ограничи и защити своите данни. А тези с голите снимки, опасявам се, тайно се надяват те да попаднат именно пред нечий поглед. Иначе защо ще ги правят. Т.е. каквото са пожелали, осъзнато или неосъзнато, това са получили. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това, че българските институции и олигополи злоупотребяват със събирането на лични данни не е аргумент, че трябва да бъде търпян и всеки друг. По-скоро точно обратното - трябва да се полагат усилия да се ограничи злоупотребата с данни както от страна на Майкрософт, така и от българските институции и олигополи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това, че българските институции и олигополи злоупотребяват със събирането на лични данни не е аргумент, че трябва да бъде търпян и всеки друг. По-скоро точно обратното - трябва да се полагат усилия да се ограничи злоупотребата с данни както от страна на Майкрософт, така и от българските институции и олигополи.

Не прочете ли съобщението, в което е казано, че данни се събират заради улеснение на потребителите, а не с цел злоупотреба. Злоупотребата не е цел, противното трябва да се докаже.

В основата на новата платформа е не просто потребителите да разполагат с нужната им информация навсякъде и по всяко време, но това да се случва лесно и бързо на всички устройства, които използват.

Разбира се, всичко това идва на определена цена. В случая с Windows 10 тази цена е личната информация на потребителя. Windows 10 за първи път в историята дава толкова големи възможности за персонализиране на компютъра, с който работи потребителя. Но това персонализиране няма как да се осъществи без детайлен прочит на всичко, което правим с компютрите си. Нещо, което доскоро бе патент само за мобилните устройства.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не прочете ли съобщението, в което е казано, че данни се събират заради улеснение на потребителите, а не с цел злоупотреба. Злоупотребата не е цел, противното трябва да се докаже.

Всъщност е точно обратното. Майкрософт трябва като всеки друг търговец да доказва безопасността на продуктите за клиентите си. В противен случай може и наистина да не извърши никакви злоупотреби ... тъй като никой няма да иска да ползва продукта й.

А с какво автоматичното включване на камерата и микрофона и предаването на образ и глас към сърварите на Майкрософт улеснява потребителите?!?

Липсата на задоволително обяснение е по-скоро аргумент изобщо да не се доверяваме на твърденията на Майкрософт.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всъщност е точно обратното. Майкрософт трябва като всеки друг търговец да доказва безопасността на продуктите за клиентите си. В противен случай може и наистина да не извърши никакви злоупотреби ... тъй като никой няма да иска да ползва продукта й.

А с какво автоматичното включване на камерата и микрофона и предаването на образ и глас към сърварите на Майкрософт улеснява потребителите?!?

Имат над 90 процента пазарен дял при ОС. Т.е. не никой, а всички ползват техните продукти?!

Чети линковете, просвещавай се. Ще научиш защо е нужно, а също така ще научиш как напълно да си изключиш камерата. Приличаш ми на един познат, който се оплакваше, че си принтирал важни документи на обществен принтер, а там се пази история. Да, ама важните документи ги получил по ел. поща. Т.е. те вече са някъде из световните сървъри, хехе.

Да имаш данни на сървърите на Майкрософт само по себе си не е зло. Нашите данни са навсякъде и то на далеч по-малко защитени или никак незащитени места.

http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows-10/camera-privacy-faq

http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows-8/camera-app-faq

Още по-лесно е да дръпнеш кабела на камерата и микрофона. И да ги включиш, когато ти потрябват.

И още едно решение за безопасността. За тези, които не се ориентират по менютата на ОС.

https://www.kaldata.com/comments.php?catid=1&id=103623

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Заради подобни новини ще стана фен на конспирациите. Сега "за наше улеснение" имат достъп до всичките ни данни, след години пак "за наше улеснение" ще ни сложат чипове и пак ще има хора като Incorrectus да ни просветляват колко е хубаво :grin: Даже си представям реклама за чипове: "Омръзна ви от досадните кредитни карти - трябва да ги пазите, заемат място в портмонето, притеснявате се да не ви откраднат пина - дойде края на това мъчение, благодарение на новият ни чип - безопасно, бързо, без притеснение - всичко е по-лесно, когато си с чип." :grin: А това с камерата и микрофона си е направо все едно Оруел го е измислил. Идва ми малко зловещо като цяло...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

и пак ще има хора като Incorrectus да ни просветляват колко е хубаво :grin:

Такова нещо не съм казвал. Казах, че е неизбежно, защото в никоя епоха индивидът не е бил свободен от зависимости всякакви и наблюдения над личния му живот. Казах, също така, че параноята, маскирана като борба за справедлива и свободолюбива кауза, тълкува лошо смисъла на понятието свобода.
Намесих се в дискусията, защото видях, че се подхваща конспиративна кауза, представена като свободолюбие. Без да се държи сметка за официалните изявления на компанията по въпроса. Хей така, по български, всичко трябва да се омърмори незабавно и да се мистифицира в конспиративна мъгла - досадна съвременна налудност, от която страдат много хора.
Цивилизованият свят общува на дневна светлина с разумни доводи. Такова е отношението на световно известната компания, при това лидер в IT, с нейните потребители. Противното трябва да се докаже с поне един пример за БГ юзър, който е обран от Майкрософт - прибрали са му банковите сметки; продали са му гарсониерата или ливадата на село; изтипосали са го дибидюс гол в някой сайт... Хората берат ядове с мрежата не заради Майкрософт, а заради това, че са невежи в компютърните технологии и не искат да се самоограмотят поне малко.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Само мога да кажа, че в наши дни, благодарение на компютърните технологии, работата на службите за разузнаване по света е неимоверно улеснена, както никога досега... И понеже гледам, че спорът може да поеме в руслото " за и против Microsoft", операционната система е без значение. Да, линуксите са по-сигурни( отчасти защото се ползват слабо като Desktop ОС и повече като сървърни), но не са "непробиваеми", а и си имат специфични проблеми. То, ако се позамисли човек, най-голямата заплаха за личните данни е в задкомпютърното устройство всъщност:-)

Редактирано от kall
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Имат над 90 процента пазарен дял при ОС. Т.е. не никой, а всички ползват техните продукти?!

Чети линковете, просвещавай се. Ще научиш защо е нужно, а също така ще научиш как напълно да си изключиш камерата. Приличаш ми на един познат, който се оплакваше, че си принтирал важни документи на обществен принтер, а там се пази история. Да, ама важните документи ги получил по ел. поща. Т.е. те вече са някъде из световните сървъри, хехе.

Да имаш данни на сървърите на Майкрософт само по себе си не е зло. Нашите данни са навсякъде и то на далеч по-малко защитени или никак незащитени места.

http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows-10/camera-privacy-faq

http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows-8/camera-app-faq

Още по-лесно е да дръпнеш кабела на камерата и микрофона. И да ги включиш, когато ти потрябват.

И още едно решение за безопасността. За тези, които не се ориентират по менютата на ОС.

https://www.kaldata.com/comments.php?catid=1&id=103623

90 % е делът на Уиндос, а не на Уиндос 10. 10 може и да се сдобие с печалната слава на провалилите се вее Виста и 8. Да не говорим, че с такива "подобрения" има реалният шанс да смъкне доста този славен процент.

За да тръгне някой да настройва ОС, да търси някакви допълнителни програми и да мисли как да се опази от Майкрософт не трябва ли първо да бъде информиран за рисковете, които крие новия продукт, после да прецени дали те са проблем за него и накрая да прави сметки как да подходи - дали да настройва ОС, дали да слага някаква допълнителна програма или изобщо на де слага Уин 10?

Темата е дали Уин 10 крие рискове за потребители и какви. А дали потребителят ще реши да поеме рисковете, дали да ги ограничи или да ги избегне нацяло като не си слага новата ОС това вече си е съвсем лична преценка.

Вече е съвсем отделен въпрос дали не трябва проблемните "подобрения" по подразбиране да не подават данни към Майкрософт, а тези, които толкова много държат да набират текст с няколко наносекутди по-бързо вече да ги отключват. За щастие в пазарното пространство празните места не остават дълго свободни и може да се предположи, че ако тази ниша просъщестува по-дълго, тя ще бъде запълнена от друг производител. Майкрософт може да бъде изместен толкова бързо, колкото бързо и изгря.

Само мога да кажа, че в наши дни, благодарение на компютърните технологии, работата на службите за разузнаване по света е неимоверно улеснена, както никога досега... И понеже гледам, че спорът може да поеме в руслото " за и против Microsoft", операционната система е без значение. Да, линуксите са по-сигурни( отчасти защото се ползват слабо като Desktop ОС и повече като сървърни), но не са "непробиваеми", а и си имат специфични проблеми. То, ако се позамисли човек, най-голямата заплаха за личните данни е в задкомпютърното устройство всъщност:-)

Опасявам се, че в случая е улеснена работата само на една служба за разузнаване. Другите може да получат нещо, само ако тя им даде ... разбира се срещу нещо в замяна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За да тръгне някой да настройва ОС, да търси някакви допълнителни програми и да мисли как да се опази от Майкрософт не трябва ли първо да бъде информиран за рисковете, които крие новия продукт, после да прецени дали те са проблем за него и накрая да прави сметки как да подходи - дали да настройва ОС, дали да слага някаква допълнителна програма или изобщо на де слага Уин 10?

Темата е дали Уин 10 крие рискове за потребители и какви. А дали потребителят ще реши да поеме рисковете, дали да ги ограничи или да ги избегне нацяло като не си слага новата ОС това вече си е съвсем лична преценка.

Вече е съвсем отделен въпрос дали не трябва проблемните "подобрения" по подразбиране да не подават данни към Майкрософт, а тези, които толкова много държат да набират текст с няколко наносекутди по-бързо вече да ги отключват. За щастие в пазарното пространство празните места не остават дълго свободни и може да се предположи, че ако тази ниша просъщестува по-дълго, тя ще бъде запълнена от друг производител. Майкрософт може да бъде изместен толкова бързо, колкото бързо и изгря.

Уиндоус 10 е критикуван за какво ли не, но никой не спори, че той е в пъти по-сигурен от предишните версии, да не говорим за любимото ти XP. Ако си мислиш, че с XP си по-осигурен, понеже в него няма новите модули, в дълбока заблуда си. Тук няма да изброявам новите модули за защита, достатъчно инфо има в мрежата.

Дадох ти линкове как да си изключиш камерата и микрофона и още ще ти дам за другите модули, ама няма файда. Ти си пееш твоята песен.

Не трябва по подразбиране да са изключени, защото масата потребители не пипат нищо по настройките и изключването по подразбиране би противоречало на обявената цел на компанията - да се навлезе в пазара на онлайн и мобилните услуги, който доскоро се владееше основно от Гугъл. Гугъл и Фейсбук, между другото, от години следят и записват лични данни. Но сега, когато Майкрософт също навлизат в този бизнес, голям проблем било?! Майкрософт не освобождават място (ниша), а опитват да заемат място, за да се конкурират с Андроид в онлайн услугите. А кой в бъдеще ще надделее в тази сфера, оставям на твоите гадателски умения. Аз с врачуване не се занимавам.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Уиндоус 10 е критикуван за какво ли не, но никой не спори, че той е в пъти по-сигурен от предишните версии, да не говорим за любимото ти XP. Ако си мислиш, че с XP си по-осигурен, понеже в него няма новите модули, в дълбока заблуда си. Тук няма да изброявам новите модули за защита, достатъчно инфо има в мрежата.

Дадох ти линкове как да си изключиш камерата и микрофона и още ще ти дам за другите модули, ама няма файда. Ти си пееш твоята песен.

Не трябва по подразбиране да са изключени, защото масата потребители не пипат нищо по настройките и изключването по подразбиране би противоречало на обявената цел на компанията - да се навлезе в пазара на онлайн и мобилните услуги, който доскоро се владееше основно от Гугъл. Гугъл и Фейсбук, между другото, от години следят и записват лични данни. Но сега, когато Майкрософт също навлизат в този бизнес, голям проблем било?! Майкрософт не освобождават място (ниша), а опитват да заемат място, за да се конкурират с Андроид в онлайн услугите. А кой в бъдеще ще надделее в тази сфера, оставям на твоите гадателски умения. Аз с врачуване не се занимавам.

Ами никой не спори, защото от това, което се вижда в темата определено не е? За кое е по-сигурен - че със сигурност няма да остане неотарашен байт в компютъра на всеки потребител, който си го е сложил ли?!?

Във Фейсбук хората публикуват данни - слагат онова, което искат да споделят с близки, познати, със света, а ако има чалъм и с всички извънземни във Вселената. Същината на Фейсбук е споделянето. Който не иска да прави това изобщо не си прави акаунт там. Има много ползватели на интернет, които нямат акаунт там.

Всяко нещо си има предназначение и като се отклони от него, става без значение. Навлиза в сферата на Гугъл, но все по-популярно става схващането, че Гугъл ще изрита Майкрософт от играта.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За кое е по-сигурен - че със сигурност няма да остане неотарашен байт в компютъра на всеки потребител, който си го е сложил ли?!?

Неотарашен байт в ОС, която е тяхна и само тяхна, в която всеки байт е създаден от тях...Техният високотехнологичен продукт да го пуснат на световната гмеж и да се откажат от всякакви средства за координация. На това ли се надяваш? И за какво ти е нужно това? Какво ще правиш с тази технологична свобода?

Можеше да привлечеш симпатии с тази тема, ако се беше развълнувал по въпроса преди няколко години, когато се появиха Google Now и Siri. Сега драстично си закъснял да обясняваш как някой ни следи данните. Не си изобщо актуален. Технологичният свят вече живее с това явление, в което едва сега се включва Майкрософт.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Неотарашен байт в ОС, която е тяхна и само тяхна, в която всеки байт е създаден от тях...Техният високотехнологичен продукт да го пуснат на световната гмеж и да се откажат от всякакви средства за координация. На това ли се надяваш? И за какво ти е нужно това? Какво ще правиш с тази технологична свобода?

Можеше да привлечеш симпатии с тази тема, ако се беше развълнувал по въпроса преди няколко години, когато се появиха Google Now и Siri. Сега драстично си закъснял да обясняваш как някой ни следи данните. Не си изобщо актуален. Технологичният свят вече живее с това явление, в което едва сега се включва Майкрософт.

Е, както се казваше - Альоша ваш, ама цимента наш. Та и в случая ОС на Майкрософт, но компютъра си е на потребителя. А и закупената ОС също си е на потребителя (безплатна ще е само временно, поне засега това са плановете).

Всеки влак си има пътници, а пътниците на влака Майкрософт (които си плащат билета) търсят преди всичко сигурност, т.е. че никой, дори създателя на ОС на първо място няма да се ровичка из компютъра им, а на второ място да пуска когато той реши микрофона и камерата, та да се бърка и в невиртуалния им живот.

Гугъл е друг влак, с други пътници и следователно си създава други проблеми. Гугъла набляга на облачното пространство. Пътниците в неговия влак не си държат багажа в купето, в което пътуват, а в общо багажно, където могат да си споделят товара. Иначе казано идеята е файловете изобщо да не се в компютъра, а на сървара и да се споделят с много повече хора от работещите за Гугъл. И както казах си създава други проблеми - напр. разместването на поредността на намерените сайтове срещу заплащане, идеята да не се дават резултати за сайтове, които не могат да се ползват с телефон и др. под. Защото с Гугъл човек търси информация и ако той не иска да покаже някои файлове, то тогава потребителят ще се насочи към друга търсачка. Все пак търсенето с Гугъла на е самоцел.

Едно нещо става значим за обсъждане проблем не когато се появи, а когато има вероятност да се разпространи в широк спектър. А разбира се както посочих по-горе то преди всичко трябва да е проблем. А твоите примери изобщо не са в час.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всеки влак си има пътници, а пътниците на влака Майкрософт (които си плащат билета) търсят преди всичко сигурност, т.е. че никой, дори създателя на ОС на първо място няма да се ровичка из компютъра им, а на второ място да пуска когато той реши микрофона и камерата, та да се бърка и в невиртуалния им живот.

Ами нека ви се бъркат, нека ви ровичкат... Щом вече кой поред пост не можеш да разбереш, че камерата и микрофонът подлежат на изключване и включване по желание на потребителя.

Давам поредно решение за ограничаване на настройките по подразбиране за такива като теб, които не се ориентират в менютата. И понеже явно не четеш моите линкове, изваждам ти най-важното, което дискредитира твоята параноя за тоталното следене.

DoNotSpy10 дава възможност за избор какво точно да бъде споделено или изцяло да изключи възможността за следене на ОС Windows 10. По принцип следенето може да бъде ръчно изключено в самата операционна система, но има параметри, които не са лесно достъпни.

https://www.kaldata.com/comments.php?catid=1&id=103366

Хората ти казват, че следенето може да бъде ръчно изключено, което е предвидено и допуснато от създателите на ОС, а не от някой друг. Което доказва, че те не са зли воайори, които обричат клетите юзъри на тотално следене.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В края на краищата ако човек не се кефи на 10-ката, си има и седмица, а пък ''най-асоциалните'' юзъри ползват Линукс. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В края на краищата ако човек не се кефи на 10-ката, си има и седмица, а пък ''най-асоциалните'' юзъри ползват Линукс. ;)

А най-големите шпиони не са Майкрософт, а Фейсбук. При чисто нова инсталация на ОС, първото нещо от мрежата, което й се лепва, е бисквитка на Фейсбук, без човек да е стъпвал там след преинсталацията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами нека ви се бъркат, нека ви ровичкат... Щом вече кой поред пост не можеш да разбереш, че камерата и микрофонът подлежат на изключване и включване по желание на потребителя.

Давам поредно решение за ограничаване на настройките по подразбиране за такива като теб, които не се ориентират в менютата. И понеже явно не четеш моите линкове, изваждам ти най-важното, което дискредитира твоята параноя за тоталното следене.

https://www.kaldata.com/comments.php?catid=1&id=103366

Хората ти казват, че следенето може да бъде ръчно изключено, което е предвидено и допуснато от създателите на ОС, а не от някой друг. Което доказва, че те не са зли воайори, които обричат клетите юзъри на тотално следене.

Проблемът е, че камерата и микрофона се включват автоматично по подразбиране, а не ръчно по желание. Това пък означава, че този, който не иска това да се случва, първо трябва да научи отнякъде с какви нови "екстри" го е обогатил Майкрософт. Както се видя от другата тема за 10-ката подобренията са или невидими за очи или са такива, че Майкрософт предпочита много-много да не споменава за тях.

Та да поясня пак - темата е за проблемите, които създава новия Уин 10. А как точно ще се решат както вече казах - всеки ще реши сам. Да не се ползва новия Уин 10 също е между възможните решения.

Съдейки по доверието, което може да се гласува на Майкрософт след тези "подобрения", всеки трябва да се замисли сериозно доколко са удачни предложените от теб "решения" на проблемите. Защото след като тихомълком започва да включва камерата и микрофона, то дори и да бъдат ръчно изключени, няма гаранция, че няма да се правят често ъпдейти, които ... да възстановяват настройките по подразбиране.

За Фейсбука както казах там основната идея е споделянето. А някои хора дотолкова се оливат в "споделянето", че не се сещам да им е останало нещо несподелено, което компанията а им отмъкне. Що се отнася до бисквитката, то тя е проблем: 1. На сигурността на ОС, т.е. ОС не е особено надеждна откъм сигурност 2. На вирусните и антиспам програмите и в случая най-вероятното 3. На потребителя, който е бърникал компютъра, но изобщо си няма прадстева нито какво е правил, нито какво е направил.

Всяка търговска корпорация гледа да си набута бисквитките в колкото може повече компютри. Ако не е Фейсбук ще са други. Тъй че решението е в сигурността на ОС, антивирусната и програмките за нежелани добавки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Проблемът е, че камерата и микрофона се включват автоматично по подразбиране, а не ръчно по желание.

Защото след като тихомълком започва да включва камерата и микрофона, то дори и да бъдат ръчно изключени, няма гаранция, че няма да се правят често ъпдейти, които ... да възстановяват настройките по подразбиране.

За Фейсбука както казах там основната идея е споделянето. А някои хора дотолкова се оливат в "споделянето", че не се сещам да им е останало нещо несподелено, което компанията а им отмъкне. Що се отнася до бисквитката, то тя е проблем: 1. На сигурността на ОС, т.е. ОС не е особено надеждна откъм сигурност 2. На вирусните и антиспам програмите и в случая най-вероятното 3. На потребителя, който е бърникал компютъра, но изобщо си няма прадстева нито какво е правил, нито какво е направил.

Всяка търговска корпорация гледа да си набута бисквитките в колкото може повече компютри. Ако не е Фейсбук ще са други. Тъй че решението е в сигурността на ОС, антивирусната и програмките за нежелани добавки.

Продължаваме абсурдния клинч с камерата. Ами много ясно, че по подразбиране се включва камерата. Като има такъв технологичен модул, то той трябва да работи по подразбиране, а не да изисква специални умения от потребителя, за да бъде включен. Така както осветлението на автомобила при закупуване е включено по подразбиране и работи, а не изисква специални умения, за да бъде задействано, свързано, инсталирано. По-старите камери изискваха инсталация и драйвер, новите тръгват автоматично със свързването към компа. Но всяко стартиране на камерата не означава, че отсреща дебне Бил Гейтс, за да те види как се разхождаш гол из стаята. Впрочем, Бил Гейтс би могъл да те види и през камерата на твоето XP, не си прави илюзии, че камерата на XP не тръгва автоматично. :eek_yello:

Има гаранция, ъпдейтите може да бъдат изключени. По подразбиране те действат автоматично като всичко друго и така трябва да бъде. Защото потребител, който не може да се научи как да си пуска и спира камерата по свое желание, не би могъл да се обучи как да си поддържа системата неавтоматично.

И тук споделянето е идеята, във връзка с новата политика за онлайн услуги и съвместяване в едно на всички услуги на Майкрософт - компютърни настолни и мобилни. Бисквитката на Фейсбук е проблем на браузърите, а не на това, което ти изброяваш. Защото не съм казал, че тя е зловредие, имах предвид, че е нахална. Съответно от браузърите някои или всички бисквитки може да бъдат забранявани, за което параноичният ползвател на интернет ще си носи съответните последствия.

Както се видя от другата тема за 10-ката подобренията са или невидими за очи или са такива, че Майкрософт предпочита много-много да не споменава за тях.

Та да поясня пак - темата е за проблемите, които създава новия Уин 10

Ето достъпно обяснени някои невидими и тайни подобрения на 10, хихи. Като прочетеш за тези, ще ти дам линк и за други, стига да искаш да четеш. Проблеми по сигурността Уин 10 не създава. Такива създават компютърните мошеници и си самосъздават потребителите, ако са невежи.

http://smartnews.bg/microsoft-windows-10-2/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Опасявам се, че в случая е улеснена работата само на една служба за разузнаване. Другите може да получат нещо, само ако тя им даде ... разбира се срещу нещо в замяна.

Далеч не е само една служба за разузнаване( и ще е добре да споделиш коя имаш впредвид), всъщност всяка с добри компютърни специалисти, то е близко до акъла:-) Само за пример- рекламите от Гугъл са въз основа на данните за предпочитанията на дадения потребител от резултатите от предишните му сърфирания. А това може да си е сериозна информация, при това не е трудно достъпна при добро желание.

П.С. Тук се навърташе един тип- Аватара май се пишеше... Та той има доста какво да каже по тази тема, жалко, че не се е появявал от доста време.

Редактирано от kall
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребители

Продължаваме абсурдния клинч с камерата. Ами много ясно, че по подразбиране се включва камерата. Като има такъв технологичен модул, то той трябва да работи по подразбиране, а не да изисква специални умения от потребителя, за да бъде включен. Така както осветлението на автомобила при закупуване е включено по подразбиране и работи, а не изисква специални умения, за да бъде задействано, свързано, инсталирано. По-старите камери изискваха инсталация и драйвер, новите тръгват автоматично със свързването към компа. Но всяко стартиране на камерата не означава, че отсреща дебне Бил Гейтс, за да те види как се разхождаш гол из стаята. Впрочем, Бил Гейтс би могъл да те види и през камерата на твоето XP, не си прави илюзии, че камерата на XP не тръгва автоматично. :eek_yello:

Има гаранция, ъпдейтите може да бъдат изключени. По подразбиране те действат автоматично като всичко друго и така трябва да бъде. Защото потребител, който не може да се научи как да си пуска и спира камерата по свое желание, не би могъл да се обучи как да си поддържа системата неавтоматично.

И тук споделянето е идеята, във връзка с новата политика за онлайн услуги и съвместяване в едно на всички услуги на Майкрософт - компютърни настолни и мобилни. Бисквитката на Фейсбук е проблем на браузърите, а не на това, което ти изброяваш. Защото не съм казал, че тя е зловредие, имах предвид, че е нахална. Съответно от браузърите някои или всички бисквитки може да бъдат забранявани, за което параноичният ползвател на интернет ще си носи съответните последствия.

Ето достъпно обяснени някои невидими и тайни подобрения на 10, хихи. Като прочетеш за тези, ще ти дам линк и за други, стига да искаш да четеш. Проблеми по сигурността Уин 10 не създава. Такива създават компютърните мошеници и си самосъздават потребителите, ако са невежи.

http://smartnews.bg/microsoft-windows-10-2/

Май не можеш да направиш разлика между включване на камерата на компютъра и инсталация на драйвери? Или може би колите стоят в магазина и чакат своя купувач със светнати фарове?!?

Едно от големите подобрения на ХР в сравнение с 98 беше, че автоматично разпознаваше в софтуера и само в по-специфични случаи се налагаше допълнително да се прави инсталация. В случая говорим за съвсем друго обаче. Че камерата си се включва сама и започва да предава образ, а не изисква някаква команда за да започне да го прави. Напр. както е при Скайпа - има опция за чат, има опция за аудиоразговор и опция за видео, но потребителя избира сам кое да включи.

Пак обръщам внимание, че за много от клиентите на компютърна техника и софтуер компютъра не е основна цел на познание, а само средство за постигане на съвсем други цели. Ще рече, че по правило повечето потребители са "невежи". А за да са по-малко "невежи" трябва да получават отнякъде информация и тази тема е точно с такава цел.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А най-големите шпиони не са Майкрософт, а Фейсбук. При чисто нова инсталация на ОС, първото нещо от мрежата, което й се лепва, е бисквитка на Фейсбук, без човек да е стъпвал там след преинсталацията.

Посетил си сайт в който има приложение на Facebook.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...