Отиди на
Форум "Наука"

Kапитан Вълчанов


Recommended Posts

  • Потребители

100-годишният капитан Васил Вълчанов е жива легенда. През 1960 г. с кораба си "Бреза" успява да пробие френската блокада на Средиземно море и доставя 240 тона тротил, противосамолетни оръдия, картечници и друго оръжие и муниции на бойците от Алжирския фронт за освобождение. След обявяването на независимостта през 1962 г. алжирците го обявяват за герой. И още не са го забравили. Онзи ден в резиденцията на алжирския посланик в София му бе връчен втори медал от президента на републиката Абделазиз Бутефлика по случай 60-годишнината на алжирската революция и неговия вековен юбилей. Целият живот на капитан Вълчанов е изпълнен с невероятни обрати и силни преживявания. През юни 1941 г. по време на Втората световна война италианският танкер, на който служи е торпилиран от британска подводница. Оцелява само той, след като пет часа плува със счупен крак и почти ослепял. 9 септември 1944 г. го заварва като помощник директор на пристанище Кавала, където е създал организацията Беломорски корабен риболов. Не му остава нищо друго освен да предаде всичко на гърците и да си тръгне. През 1947 г. отново е на вода. И отново оцелява на косъм. Като капитан на 180-тонния кораб "Пирин" е заловен от гърците и обвинен в саботаж. Чака го смъртна присъда. От затвора чрез нелегални куриери успява да изпрати писмо до българските власти. По онова време България и Гърция все още нямат подписан мирен договор след войната, затова освобождаването му е уредено чрез югославски дипломатически демарш. Част от историите си Васил Вълчанов разказва в книгата си "Секретни доставки на оръжие". Всички имена на хора, кораби, населени места, дати, факти и събития са достоверни. Измислено е само едно име - това на полковника от тайните служби, възложил му операцията с оръжието за Алжир. Макар оттогава да е минал повече от половин век и освен него всички важни действащи лица вече да са мъртви, 100-годишният капитан смята, че не трябва да разкрива името, защото е обещал да го пази в тайна завинаги.

post-10610-0-19091400-1438887417_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Защото е хем част от комунистическата история, хем показва някои тайни работи на българската държава от това време, вероятно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...