Отиди на
Форум "Наука"

Юнкерите Последните защитници на Руската империя Документален филм


Recommended Posts

  • Потребител

Много добър филм за съсловието на юнкерите и кадетите. Както ще видите, в редиците им са постъпвали и младежи от простолюдието, които са имали право и на нещо като стипендия, а всички военнослужещи са получавали всестранно образование. Именно юнкерите оказват сериозна съпротива на болшевиките във т.н. Октомврийско въстание в Москва през 1917 г. и след това стават гръбнака и основата на Белите армии. След краха на СССР се правят някои опити за възраждането на юнкерството, напр. училището в Новочеркаск, като се смята, че връщането към тези традиции би решило много тежки проблеми на съвременната руска армия - по-специално тормозът над младите войничета.

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Две песни за юнкерите:

Песен на юнкерите от Николаевското кавалерийско училище

Валсът на юнкерите

Юнкерите са курсантите във военните училища. Тъй като командния състав е бил от дворянството, то и юнкерите са набирани от тези среди, което ги е правело лоялни защитници на властта. Тогава армията и особено офицерството са били на почит, тъй че по принцип офицерите формират социалния елит. Затова и когато настъпва либерализация в подбора и се допускат и такива, които не са дворяни, то обучението си остава аристократична, както и перспективата да се озоват на върха на обществената пирамида. У нас юнкерите са използвани за потушаване на Войнишкото въстание, но за щастие у нас са се справили успешно. Във военните училища бъдещите офицери стартират от самото начало на военната йерархия, тъй че по същество това са си окомплектовани военни части, но от бъдещи офицери. Това се оказва важно при революцията, защото докато останалите офицери се оказват непризнати командири на разбунтували се части, то юнкерите си се подчиняват на своите командири. Това ги прави най-надеждните части при отпора срещу Октомврийския преврат в Русия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С риск да политизирам /излишно/ темата, автора й наясно ли е какво представлява Русия, м/у февруари и октомври/ноември 1917г.? Интересно, каква империя са защитавали юнкерите, ще се радвам на смислен отговор?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С риск да политизирам /излишно/ темата, автора й наясно ли е какво представлява Русия, м/у февруари и октомври/ноември 1917г.? Интересно, каква империя са защитавали юнкерите, ще се радвам на смислен отговор?

Soldaten, wie andere auch.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Добре де, оборихте ме.

Ако уважаемия автор е имал предвид възпитаниците на висшите и средни военни училища в Руската империя, ще зарадвам много да разбера, как точно юнкерите и кадетите защитават империята, в периода февруари - октомври 1917г.? Ще замоля да се пуснат линкове, цитати, това-онова по-подробно. Колко въстания, метежи, опити за преврат и пр. са организирали горните, за да защитят, респективно освободят империя. Че по това време императора малко е харестуван нещо. А какво е империя без император? Все едно аз да направя сватба с Кристана Локен, пък тя да не знае. :mrgreen:

Предварително благодаря!

ПС Щех да забравя! Мани, ами тея дето ритат къча на императора, покрай него и на империята, са се бивши юнкери и настоящи КаДети. Ти да видиш... :grin:

Редактирано от Rogi
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе ти остави тие дето ритат къча на императора .... те и бивши ученици в първи клас са били, но не в това си качество са му ритнали къча...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Остави това, ами кръволока Сталин, след като му омръзнало да плюска печени дечица гарнирани с шафран, взел че размислил и създал наново кадетския корпус. Ся, ще го броим ли Джугашвили за защитник на империята или... да!? Щото юнкери си има и при Ленин още. :grin:

Ха ха... сега видях, че юнкерите оказали единствената съпротива при Октомврийския преврат ( не е въстание ) и били "основата и гръбнака на белите армии". :harhar:

Колега, приятелски съвет, оставете историята, тя също ви е оставила отдавна и се отдайте на мистиката, кабалата, и каквото там още ви влече.

Някои лица, които твърдят, че са наясно със случилото се казват, че единствената съпротива на тълпите превзели Зимния и покрай това опандизили болшинството от Временното правителство, са оказали няколко купчини дърва за горене, солидна колекция алкохол в мазето и неизвестен брой лелки от т.н. "Женски батальон".

ПъСъ - моля Ви! Не сваляйте нивото на форума на "БГ Наука"!

Редактирано от Rogi
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нещо се увличаш. Естествено, че ще създаде кадетски корпус Сталин , той доста от институциите на старата армия е върнал. Е, та?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В кое точно се увличам? Може ли да бъдем пунктоални? Посъветвах учтиво колегата ППетров да се откаже от историческата секция на форума. Това за Сталин е шега от моя страна, но пропагандисти, или заблудени неосведомени душици, като автара го разпространяват навсякъде. Също така подобни типове плющят подобни, например за педерастията на цар Фердиданд. Нека припомня, темата е: Юнкерите Последните защитници на Руската империя. Аз само питах, как аджеба са я защитавали, нищо повече. Вие, като глобален модератор, с фунции в секция история, съгласен ли сте, че участието на юнкерите и кадетите в бялото движение, е съвсем друга тема/бира?

Или: да променим темата - колко от тези, които доказано ритат столчето под империята и императора не са юнкери и кадети. Става ли? Кратка справка: Този, който буквално натиска ръката на Николай втори да подпише абдикацията и ред други шашми около това събитие, е завършил Московското пехотно юнкерско училище през 1876г. Та така...

Редактирано от Rogi
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...