Отиди на
Форум "Наука"

Нова Финансова Система: Паралелна дигитална валута за базов доход чрез отрицателна лихва.


Recommended Posts

  • Потребител

СОЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ - БАЗОВ ДОХОД ЧРЕЗ ПАРАЛЕЛНА ФИНАНСОВА СИСТЕМА

Здравейте.

Казвам се Любомир Станков и съм член на МЕНСА. Това което следва да ви предоставя като концепция е изцяло нов модел за функциониране на икономиката. Знам ,че много от Вас ще са силно предубедени ,както и ,че на икономистите моето предложение ще им звучи като ерес. Въпреки това ви напомням ,че за хората като мен се твърди следното: "Хората, които имат стойност на IQ по-голяма от 150 притежават отлични предпоставки за творческа дейност и служат като ориентир за останалите. Те са големите имена на своето време - създават теории и изобретения. В света тези хора са приблизително 0,2%"

Същността на моето предложение е в сливането на три отделни елемента.

1. Теорията на Гезел за обезценяващите се пари и проведения успешен експеримент в австрийска община Вьоргл през 1932-1933 година.

2. Нашумялата идея за безусловен базов доход. Идея по която вече се работи много сериозно в момента и чиито социални резултати биха били неопровержими!

3. Технологията на криптовалутите. Биткойн е доказано успешен експеримент ,че тази технология работи. Възможностите на тази технология са необятни. Към момента ние ползваме потенциала на тази технология, точно толкова колкото преди време са ползвали потенциала на електричеството, преди да бъде измислен електромотора.

Когато тези три елемента бъдат обвързани в своята цялост , ние можем да постигнем изцяло нова финансова система! А именно: Капитала да се облага ежедневно с данък(отрицателна лихва) а събраните пари от този данък ежедневно да се преливат в сметките на потребителите под формата на базов доход.

Налети тези пари обратно в икономиката чрез потребителите, ще създадат един екзистенц минимум в потреблението и една чисто финансова основа за всеки един индивид.Криптовалутата е абсолютно прозрачна и неманиполируема, ще извадим почти целия бизнес от сивата икономика!

За икономистите ще обясня: В тази система ,подменяме инфлацията с отрицателна лихва, и вместо да печатаме нови пари ще раздаваме събраното на обществото като базов доход.

Тази система трябва да се въведе като паралелна валута която е в борд с фиатната(хартиената) ,трябва да се въведе като социална система не само за потребителите ,но и за бизнеса, защото подобна система ще стимулира не само потреблението но и производството. Дигиталните пари ще могат да се осребряват само от фирми(след платени данъци) и след % такса, защото е логично ,че ако не могат да изхарчат тези пари вътре в икономиката то това което искат да осребрят е или печалба или са вносители! По този начин ще спрем изтичането на пари от системата и ще стимулираме родната икономика.

Ето една примерна настройка как всеки пълнолетен Българин може да получава по един безплатен хляб на ден:

Утре държавата отделя 500 милиона (0.5 милиарда) и ги поставя в борд, с тях емитира същото количество КриптоЛевове и започва всеки ден да дава по 1 КриптоЛев на всеки пълнолетен гражданин... задължава бизнеса да ги приема със закон! Слага такса осребряване на КриптоЛев 20% само за фирми и след платени данъци! Забранява на хората да осребряват крипто. Облага цялото налично крипто в системата с 1% (един процент) отрицателна лихва дневно!
Това е по един безплатен хляб на човек на ден!
Естествено по натам като се види ,че системата работи ще вдигнем базовия доход или ще намалим отрицателната лихва, като изтеглим още пари от фиатната система и ги вкараме в крипто системата....(това следва да е политическо решение!) И запомнете, на 1000 ден приблизително държавата ще изхарчи и последната стотинка която има от тези 500 милион, но на 1001 ден ще вземе 1% от тях, защото те всички ще са в бизнеса... ще вземе 5 000 000 лв. и ще раздаде по 1лв. на 5 000 000 Българи! 1002 ден е същия като 1001 ден.... и тн. Потреблението продължава... излизаме от кризата и влизаме в новия световен ред!
Това може да се случи само с 500 милиона... смешни пари дори и за България!

Цялата концепция със сериозни подробности и малко пропаганда можете да прочетете тук:

www.moneyofthefuture.com/bg.html

Поздрави

Л.Станков

п.п

КГ125 проследих цялата тема за Гезел от 2012г.! Моите адмирации към твоята логика и познание! Предизвиквам те, „удари“ ме с цялата мощ на твоето съзнание и ми докажи ,че това което предлагам не е работещ модел! Не ,защото искам да споя а защото не искам да си губя времето ако греша в концепцията си! Само моля предварително да не се придържаме към конкретни настройки на моята система.... нека я погледнем като гъвкава и адаптивна към конкретните нужди на времето!

п.п 2

Предварително ще отговоря на подмятания от сорта „Вие да не би да предлагате – От всеки му според възможностите на всеки му според потребностите ?“

Да, това предлагам но в условия на демокрация, пазарна икономика и частна собственност!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не става - който не яде хляб ще се прекара, а останалите ще се скараме какъв да е хляба - бял, типов, ръжен.....

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само по 1 лв на ден (за един хляб или един банан, или един кроасан), а ако не изхабиш дневния лимит (примерно, ако е между 1 и 10 лв), го губиш.

А защо да не се насърчава спестовността? Аз може да искам да си купя някаква книга за 20 лв, примерно - речник, който ще ми помага в работата ми като преводач. Или - учебник по история, по който ще преподавам на учениците си. Или някакъв роман. И, вместо да спестя пари, дошли ми "от въздуха", аз ще ги загубя. И няма да имам нито хляб, нито банан, нито кроасан, нито час в интернет зала, нито речник, нито книга, нито учебник.

Какъв е смисълът да се получават едни пари, ако ще се губят?

Даваха се преди няколко години едни пари, май по 8-10 лв на ден. Ако безработният посещава някакъв курс по бизнес предприемачество. После уж щяха да се дават по едни пари - до 20 000 лв., ако човекът стартира собствен бизнес. Но не знам какво стана с тази програма и колко безработни стартираха свой бизнес.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Криптовалутите са добър начин за укриване на доходи и елиминиране на държавата като посредник в услугите. Точно затова всячески са гонени и забранявани от властимащите. Демек едър бизнес с криптовалута трудно се прави, поради факта, че с държавната матрица трудно можеш да се конкурираш и винаги има риск да ти блокират авоарите ако не играеш по правилата. Иваче държавата съвсем целенасочено създава инфлация, печатайки хартийки без покритие, за да могат потребителите да ги харчат, тъй като нямат резон да пестят постоянно обезценяващата се валута /това е идеята на консуматорското общество/. А човек без спесени реални активи е роб на системата и е принуден да работи и слушка цял живот, за да се пенсионира беден, болен и стар. Така действа дълговото робство в наши дни.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Този модерен бизнес експеримент не е решението, което се очаква да бъде открито. Представеният "Манифест" е идеален инструмент за умело набиране на реферали в системата Биткойн.
IQ>150? По Айзенк? Поздравления! Коефициентът измерва природната ни интелигентност. Но ако ползвате само 3% от мозъчните си клетки, то успешно постигате резултат 4,5. А човек с по-нисък коефициент на интелигентност може да бъде гениален в своята област, ползвайки 10% от възможностите си...
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Да бе, биткойни ли продаваш? За това ли става въпрос? Това за МЕНСА е хубаво, а как стоят нещата с образованието ви по икономика и финанси? А с това айкю досега нещо постигнал ли сте, или това е първото му изригване?

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

Като сме тръгнали , най / добре практически да премахнем финансовата система, Ако някога има силата да се въведе предложената горе система, то логичното и израстване е до отпадане на този вид обществени отношения/ капиталово финансови/.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

биткойнът вече е поскъпнал достатъчно /миналата година удари 1000 лева/, но след това федералните власти му нанесоха няколко страйка и цената му падна. Демек за начинаещ криптовалутър този вид виртуални пари не са изгодни поради високата цена и трудния майнинг /добив/. Затова по-изгодно е да започнеш да добиваш или пък да търгуваш с други набиращи популярност криптовалути като дарккойн и пр., които са ценово по-достъпни и предлагат още по-голяма непроследяемост от биткойна. Иначе всеки може да разработи електронна валута, но остава въпросът с нейното популяризиране и печелене на доверие на потребителите. Също и интернет сигурността е от особено значение, както и устойчивостта й на хакерски и правителствени атаки.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като сме тръгнали , най / добре практически да премахнем финансовата система, Ако някога има силата да се въведе предложената горе система, то логичното и израстване е до отпадане на този вид обществени отношения/ капиталово финансови/.

Именно! Нов свят! Към моментната ситуация тази система би помогнала на икономиката, момента е много подходящ да се стартира подобен експеримент... друг е въпроса ,че в много далечна перспектива ще асимилира и подмени текущата! Щом го прозряхте би ми било интересно какви биха били обществените отношения според Вас, ако няма да бъдат капиталово финансови ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

как какви? нали точно при комунизма няма да има нужда от пари...

напред...към "светлото бъдеще", а може и към "прекрасния нов свят"

дали мястото на паралелната валута не е при други пара-неща във форума?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изобщо не обичам да се повтарям... но щом се налага!

"п.п 2

Предварително ще отговоря на подмятания от сорта „Вие да не би да предлагате – От всеки му според възможностите на всеки му според потребностите ?“

Да, това предлагам но в условия на демокрация, пазарна икономика и частна собственост!"

Вие се опитвате да поставите равенство между "КОМУНИЗЪМ" и "демокрация, пазарна икономика и частна собственост"

Бих казал ,че звучи нелепо!

Link to comment
Share on other sites

Щом го прозряхте би ми било интересно какви биха били обществените отношения според Вас, ако няма да бъдат капиталово финансови ?

Няма да мога, едва ли има някой който да предвиди задоволително.

Бях почнал да Ви пиша почти страница, но го премахнах, възможно/ни развитие предложих, обаче не сега, да видим , някой ден..........

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

'ми...зависи от потребностите. Нали още преди мноооого-мноооого години са измислили "хляб и зрелища". ето, хлябът е осигурен, остава само да имаме 150-октанови зрелища с менса франчайз.

Иначе напълно съм съгласен, че е нелепо. Не може едновременно "на всекиму според потребностите" и пазарна икономика. Също както навремето не е станало и свобода, и равенство.

Пазарният комунизъм е нелеп. Да не се бърка с държавен капитализъм, то е друго нещо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Двете идеи - "гарантиран базов доход" и "на всеки според потребностите" са несъвместими. Базовият доход затова е базов, защото покрива базови потребности. Индивидът сам решава дали изобщо и как да покрие оставалите, по-високи потребности.

Идеята всъщност не е на левичари или комунисти, а на дясно мислещи и либертарианци. Какви са им мотивите:

- Държавата така или иначе харчи една камара пари за социални и всякакви други помощи. Вместо хиляда различни програми се предлага единен гарантиран базов доход на всеки пълнолетен гражданин. Всички досегашни програми се закриват.

- държавата се оттегля от пенсионната система

- въвежда се плосък данък без необлагаем минимум (този който имаме ние в момента) за всички други доходи извън гарантирания.

- значително се опростява администрирането на социалните услуги и данъчната система - съкращаване на бюрокрация

С една дума в подобна система те виждат повече капитализъм, отколкото в сегашната социална държава. Вместо държавата да ти осигурява жилище, купони за отопление, за храна, градски транспорт и т.н., тя ти дава всеки месец някакви пари , а от там нататък се оправяй както можеш.

Другият ключов момент е, че базовият доход е гарантиран само на пълнолетни граждани. Смята се, че досегашната система която стимулира определени групи да раждат деца само и единствено заради социалните помощи е порочна, а новата ще ограничи изцяло този феномен.

Разсъжденията на привържениците на идеята обаче винаги са върху действителността в богатите държави. Дали е приложима у нас е много съмнително.

Редактирано от Atom
Link to comment
Share on other sites

<<<..Двете идеи - "гарантиран базов доход" и "на всеки според потребностите" са несъвместими...>>

Съвсем съвместими са, дори в условията на Парично/консуматорска икономика с активна финансова технология.

<< ..Идеята всъщност не е на левичари или комунисти, а на дясно мислещи и либертарианци...>>

Идеята е много стара, до някъде е била прилагана вече, примерно в някои форми на социална икономика., до колкото си спомням пример Швеция преди над 30 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

<<<..Двете идеи - "гарантиран базов доход" и "на всеки според потребностите" са несъвместими...>>

Съвсем съвместими са, дори в условията на Парично/консуматорска икономика с активна финансова технология.

<< ..Идеята всъщност не е на левичари или комунисти, а на дясно мислещи и либертарианци...>>

Идеята е много стара, до някъде е била прилагана вече, примерно в някои форми на социална икономика., до колкото си спомням пример Швеция преди над 30 години.

Доколкото съм запознат, гарантираният безусловен базов доход е еднаква сума за всички пълнолетни граждани. Самият факт, че сумата е една и съща за всички не се вързва с концепцията "на всеки според потребностите", тъй като те са различни.

Аз например може да имам потребност да уча в АУБГ където таксата е около 10-12000 долара годишно, но не съм достатъчно талантлив да получа стипендия . Ако базовият доход е 500 лева и разчитам единствено на него няма как да задоволя тази потребност. Ти може да искаш да караш нов Мерцедес и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Едно е да искаш , друго е да имащ нужда, потребност. Това няма да определяш ти. Базово жизнено ниво за всички, не е възможно по / малко от това. Потребности за всеки по отделно, искаш да учиш . ще можеш , ако си много способен отиваш на специална подготовка. Искаш кола , тя ти е в базовото ниво, за какво ти е несубсидирания Мерцедес, да го карат тея дето ще работят часове допълнително 10 / 15 години напред, или началниците. Елементарно.

В момента има достатъчно ресурс за всеки жител и семейство да се създаде жизнено ниво , такова като за едно средно американско семейство, за всички на планетата, това никога не е било проблем.Проблемните неща са в целите и организацията, тук надскачаме с много тясната среда на икономиката и отиваме към реалния свят на материалодвижение .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз не разбрах какви биха били плюсовете и минусите, ако има/няма ББД и още - какви биха били плюсовете и минусите, ако ББД се изплаща в левове, в евро, в долари или в криптовалути?

На някого въпросът ми може да му се стори странен или глупав, но аз не съм икономист.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не разбрах на правещите хляба кой ще плаща? Така става че ще могат да получат пари само един път годишно и то след (платени?!) данъци, 20 процента такса и не съм сигурен този процент дневно, дали засяга криптолевовете в търговците на хляб.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма да мога, едва ли има някой който да предвиди задоволително.

Бях почнал да Ви пиша почти страница, но го премахнах, възможно/ни развитие предложих, обаче не сега, да видим , някой ден..........

Многоточието ми хареса! Въпроса наистина е доста сложен ,но и любопитен. Жалко ,че не сте пуснали тази страница с визия. Има нещо в тази система което ще окаже много голяма промяна и това нещо според мен ще се нарича вторичен пазар на активи с ниска стойност. Презапасяван с акцизни стоки примерно! По тази тема как бихте разсъждавали ?

Двете идеи - "гарантиран базов доход" и "на всеки според потребностите" са несъвместими. Базовият доход затова е базов, защото покрива базови потребности. Индивидът сам решава дали изобщо и как да покрие оставалите, по-високи потребности.

Разсъжденията на привържениците на идеята обаче винаги са върху действителността в богатите държави. Дали е приложима у нас е много съмнително.

Базови потребности.... хммм... тук може много да се варира в интерпретацията... факт е ,че ние не знаем как би функционирало едно общество дори и при частично безвъзмездно задоволяване на потребностите! Ами АКО се окаже ,че колкото по голям е обхвата на безвъзмездно задоволените потребности, толкова повече се раздава(труди) обществото. Лично аз не вярвам ,че това е възможно, но не трябва да пренебрегваме факта ,че подобен експеримент не е правен... не и в свободно общество(демокрация,пазарна икономика,частна собственост). Така ,че опцията в един момент колата да се счете за базова потребност не бива да се пренебрегва! Както съм споменал, обществото ще се движи от личния егоизъм.... (да имам повече от останалите) Атом - не сте прочел цялата концепция или не сте я разбрал на 100%. Аз съм обяснил ,че децата трябва да получават 50% от базовия доход а чак след завършено средно образование да получават целия доход, така ще ограмотим ромите!

Аз не разбрах какви биха били плюсовете и минусите, ако има/няма ББД и още - какви биха били плюсовете и минусите, ако ББД се изплаща в левове, в евро, в долари или в криптовалути?

На някого въпросът ми може да му се стори странен или глупав, но аз не съм икономист.

Това което предлагам е много по голямо от ББД... в моята система Базовия Доход е само страничен ефект! Буквално казано ,това което предлагам е архитектурата на новия световен ред!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

а имате ли влиятелна държава или армия с помощта на която да наложите новия световен ред? Щото ми се чини, че олигарсите на стария нов световен ред няма да са съгласни да предадат щафетата. ;)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Идеи които да променят статуквото /донякъде като тази/се раждат в кратуните на опозиционерите, но като дойдат на власт ги хваща деменцията

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А какво би станало с ББД и с криптовалутите, когато парите ... свършат?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм обяснил ,че децата трябва да получават 50% от базовия доход а чак след завършено средно образование да получават целия доход, така ще ограмотим ромите!

Идеята за ББД има някакъв смисъл точно от гледна точка на своята простота - безусловност. В случая се поставя условие за завършено средно образование. Преди да се стигне до дипломирането обаче най-вероятно ще се наложат други условия и съответно системи за контролирането им - посещаване на училище, задължителни имунизации и т.н. и т.н. С една дума "безусловността" изтече в канавката.

От друга страна, ако се дават 50% от ББД на малолетни без каквито и да е условия, то винаги ще се намерят хора, които да създават потомство само и единствено заради парите. За няколко поколения системата ще се срути. Т.е. идеята "безусловен базов доход" може да работи само при пълнолетни граждани.

Вярно е, че и в заглавието на темата думата "безусловност" липсва. В случая предлагаш "условен доход", което предполага сегашните системи - социални, пенсионни и др. подобни да останат да функционират. Нещо повече - нова бюрокрация ще трябва да контролира "условията" на новата система. Т.е. предимствата на системата ББД изчезват, а кои са предимствата на новата система не е съвсем ясно.

Редактирано от Atom
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Atom прочети поне за какво говориш!

Първия ми пост е едно въведение на базата на което излизаш със заключения...!

Има линк...!

Историк ,в тази система парите не могат да свършат!

Редактирано от AlximikA
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...