Отиди на
Форум "Наука"

Голямото бягство


Recommended Posts

  • Потребители

post-10610-0-11456500-1435504997_thumb.j

В навечерието на 70-тата годишнина на Голямото бягство, Гай Уолтърс, автор на книга за известното бягство от немски военнопленнически лагер, развенчава някои от погрешните схващания за случилото се.

Една късна мартенска нощ през 1944 г., 76 съюзнически пилоти бягат от лагер за военнопленници в Пошла чрез тунел. Целта им е не само да се върнат във Великобритания и да се включат отново във войната, но и да причинят колкото се може повече вреда на германската военна машина.

Само след няколко дни, всички освен 3-ма затворници са хванати и върнати. Залавянето им се дължи на лоши документи, лошо време и още по-лош късмет. Бягството толкова разгневява Хитлер, че той нарежда 50 от затворниците да бъдат убити.

Бягството от военнопленническия лагер бива популяризирано с филма „Голямото бягство“ от 1963 (базиран на спомените на Пол Брикхил, военнопленник), бягството представя и героизма на съюзниците и злото на нацистите.

Но колко от това което знаем е истина?

Мит 1: Съюзническите пилоти са били длъжни да избягат от военнопленническия лагер.

Един от най-продължителните митове за Голямото бягство, е че затворниците са имали дълг да избягат. Краткия отговор на това е, че е нямало никаква такава концепция.

Когато са свалени, от пилотите наистина се е очаквало да избягат арест, но един път попаднали в ръцете на врага не е имало някакво формално очакване те да се опитват да избягат. Вместо това, както казва един бивш военнопленник: „Имаше нещо като линия на поведение в която ни беше дълг да играем роля в опитите за бягство.“ С други думи дълга за бягство е било нещо като модел според който пилотите да се държат-вместо очакването да са смели, няма и нищо в кралските устави, което да задължава мъжете да бягат.

Всъщност, учудващо две трети от пленници са имали малък или никакъв интерес да бягат, и са се отнасяли към бягствата с предпазливост – отношение което противоречи с показваното на съюзнически пленници във филмите, отчаяни да избягат. Много от тях са се радвали, че не е трябвало да се бият повече и, че са свършили своята част във войната. Други са смятали, че им липсват уменията нужни за да избягат – знание за езика, или просто физическа сила.

Дори е имало напрежение между тези които са искали да останат и тези които са искали да избягат. В един от лагерите враждата нарастнала до толкова, че един от пленниците хвърлил консерва през оградата за да уведоме немците, че се изгражда тунел.

Мит 2: Голямото бягство е осъществено при добри метеорологични условия.

Във филма Голямото бягство действието се развива под лъчите на пролетното слънце, за да може да се покаже цветовата стойност на филма. Но в реалността бягството е осъществено при лоши метеорологични условия, температурите гравитирали около нулата и дебел пласт сняг покривал земята. Според един от военнопленниците е била една от най-студените зими претърпявани за последните 30 години в тази част на Полша, тези условия са усложнили бягството повече от всичко друго.

Много от затворниците са носели неподходящи дрехи, панталони от тънък плат, които се давали само при бой в пустинни условия и ботуши които бързо подгизвали докато избягалите бродели из горите и потоците. Голяма част от избягалите са били близо до измръзване и били принудени да спят в плевни, което само увеличило шанса да бъдат хванати.

post-10610-0-09873800-1435505120_thumb.j

Мит 3: Избягалите отворили нов фронт във вътрешността на Германия

Една от целите на Голямото бягство е да подпомогне съюзническата кампания като лишава немците от ресурси и човешка сила- ресурси които, ако не са насочени към хващане на затворниците ще бъдат насочени към фронтовите линии. За съжаление такива планове са обречени на провал. Когато немците търсили за избягалите те използвали само наличните им хора вътре в Райха. Определено не са викали хора обратно от бойното поле за да се включат в търсенето.

Бягството в действителност подпомогнало немските военни усилия за спечелване на войната, тъй като при широкомащабния лов много други затворници са попаднали в мрежата на немците. Факт е, че като резултат от Голямото бягство, нацистите са затегнали контрола си върху вътрешната сигурност на Райха, и по този начин са направили положението за другите съюзнически военнопленници опитващи се да избягат по-лошо.

Мит 4: Голямото бягство е било уникално по рода си

Не е било. По време на войната е имало доста масови бягства организирани от съюзниески военнопленници. Имало е поне 11 "велики бягства" осъществени от британски военнопленници преди март 1944 г.

Пример за това е мартенското бягство от лагера в Сзубин, Полша през 1943, в което 43 пилоти от антантата са си прокопали път към свободата. Всеки един от мъжете е заловен повторно освен един, който за съжаление се удавил.

Немците са осмивали масовите бягства, считайки ги за безплодни актове на ненужна смелост – увеличената охрана следствие от бягствата е направила бъдещите такива по-малко вероятни. В някои лагери немците дори съветвали пленниците да бягат по двойки или тройки за да увеличат шанса си да оцелеят.

Мит 5: Имало е преследване с мотоциклети

От всички сцени в Голямото бягство, има една запомняща се в която Върджил Хилтс, игран от Стийв Макуин, се опитва да прескочи оградата на границата с мотоциклет, докато бива преследван от въоръжени до зъби войници. Определено е вълнуваща, но няма реална основа върху която да се базира.

Нито един от мъжете избягал от лагера Сталаг Луфт 3 не е използвал мотоциклет. Сцената с мотора е толкова далече от истината, че бивши военнопленници са освирквали гледайки филма.

post-10610-0-07492800-1435505150_thumb.j

Националността на Хилт също осветлява още един мит – американците са имали пръст в бягството. Въпреки, че щатски пилоти са наблюдавали за патрулиращи немци по време на конструкцията на тунела, коменданта ги е преместил в разлино отделение няколко месеца преди бягството.

Тъй като Голямото бягство е американски филм не е изненадващо, че героя е обикновено американско момче, но в реалността не е имало никакъв Върджил Хилтс.

http://www.historyextra.com/feature/five-myths-ww2-great-escape

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не само от следвоенните, фантасмагорийката "Фюри" беше от миналата година ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...