Отиди на
Форум "Наука"

Наръчник за ваксините и ваксинациите


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

1 - извинявай, но да се манипулира една млада майка, като се твърди, че ваксината съдържа '6 болести' е меко казано абсурдно и на джипито трябва да му се прекрати практиката. Поливалентните ваксини съдържат антигени, демек бактериални или вирусни частици /т.е. части от тях/, които не са инфекциозни /т. е. не могат да предизвикат болест/, но пък са имуногенни, демек предизвикват имунен отговор, все едно човек наистина се е разболял. Така се изгражда имунитета и това е основата на разработването на ваксини - безопасност и ефикасност.

2 - вредните последици от неваксинирането са понижаване на колективния имунитет. Да, ти вероятно не живееш в цигански катун, но когато се моткаш из транспорта или засичаш индивиди от същия катун, можеш да бъдеш заразен от тях и оттам да предадеш заболяването на остабналите неваксинирани. Оттам и взривовете от позабравени епидемии в Европа и Сащ през последните години. Изходът е - тотална имунизация на всички скипнали това.

3 - всяко стадо си има мърши. Има лекари с различни убеждения и практики /хомеопати, или пък обикновени социопати/, някои от лекарите просто не са в крак с развитието на науката и са останали на нивото отпреди 15-20 години. Демек няма как да генерализирам частни случаи.

Колкото до антиваксъртвото ти - това си е лично твое убеждение, стига да не вреди на тези около теб и децата ти. Защото за безотговорността ти /защото ти си ваксиниран/ последствията ще носи твоето дете. Казвам ти го като медицинско лице и като баща. :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 50
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Тъкмо обратното, не съм антиваксър и смятам, че това е изключително опасн тенденция.Опасна е и липсата на всякаква критична мисъл видима в спорове между хора без реални познания, но вярващи, че са прави и такива с нужната подготовка. много добре е видимо в твоя спор с кухарите(точно такива са) под статията. Идеята ми беше да покажа, че и хора, които принципно трябва да са най-компетентни всъщност могат да са причина за разпространяване на заблуди.В този случай много виновни са лекарите, а не хората, които ги слушат. Според мен това не е някаква нова материя, за да трябва тепърва да се запознават.По-скоро анти простотиите и бума на хомеопатията, която пък излиза, че се изучава в медицински вузове са нови явления

Link to comment
Share on other sites

<<< .........1. Има ли нещо вярно във всичко написано и най вече относно това за "натоварването" на детски организъм от многото и многокомпонентни ваксини.(предполагам, че за пореден път ще се обясни, че вирусите са убити....ама лекарите явно не го знаят).     .............>>>

 Има вярно. Претрупването   с <агенти> е с неблагоприятни въздействия, това се прави най вече за оптимизация на разходи по произв., съхранение, превоз, дистрибуции, калкулации на цени и финансови потоци от обществените системи, както и оптимизации в общественото здравеопазване. Новите поливалентни ваксини са с повишени рискове по тези причини , потенциално могат да са и причинители на някакво забавено развитие. Тези проблеми според мен се преекспонират и <конспирират> , всеки жирус. и бактер. агент,  също и ваксиниране може да отключи патологични процеси , както и псизаболявания, НО рисковете без ваксинации са много по големи , страданията много по значими !
 Пациентските организации и обществото според мен трябва да натискат за по <меко> прилагане на ваксинирането, повече пъти с по малко  <агенти> *антиген. обработени вируси< и строг  контрол за ваксинации, издирване на неваксинирани , спиране на соц. помощи , спиране от градини и пр.                                                                                         

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

нашият, а и европейските имунизационни календари са доста щадящи в това отношение. Поставят се основни ваксини при това с разумен интервал /от месец-два/. В САЩ нещата стоят обаче доста по-натоварено, което е възможно да доведе до зачестяване на нежелани реакции.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Прочетох това и бях потресен. Сега нямам време да гледам и самото интервю.
Проф. Люк Монтание: Алуминият във ваксините причинява аутизъм  wtf!!!!
https://www.actualno.com/health/prof-luk-montanie-aluminijat-vyv-vaksinite-prichinjava-autizym-news_641219.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ей такива бомбастични статии дават храна на антиваксърите и верващите във вредата от ваксините. Та в кои ваксини е този митичен алуминий /не е уточнено дали пичът говори за алуминия като елемент или като органично свързано съединение/ и каква е връзката му с аутизма, който е основно с генетична предиспозиция? :)))

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще трябва да се гледа интервюто, но видно е, че проф-а не е особено добре настроен срещу ваксините, което поне за мен е шок. Надявам се тъпите журналя, да са се объркали при преразказа.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами ето още едно интервю, което обяснява донякъде защо този човек е настроен срещу ваксините.  В общи линии спада към хомеопатичната секта, така че мнението и спекулациите му нямат научна тежест:

  https://www.btv.bg/video/shows/120-minuti/videos/prof-ljuk-montanie-sled-desetiletija-shte-mozhem-da-lekuvame-chrez-vodata.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В случая е малко трудно да се дескридитира. Говорим за известен вирусолог, носител на Нобелова награда за медицина. Самото му име има тежест.В бг мама сигурно вият от кеф. Вече не можеш им затвори устите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

никой не е застрахован от грешки. Ето наивните му схващания, които обаче могат да объркат доста неизкушени в науката умове:

Те използват една субстанция, която увеличава имунната мощ срещу микробите, но такива добавки обикновено съдържат алуминий. И този алуминий чрез ваксината преминава и влиза в нашия мозък, което може да бъде вредно. Някои тежки неврологични заболявания, аутизмът по-специално, може би и Алцхаймер, също се влияят от съдържанието на алуминий. Така че такива ваксини трябва да се избягват”, допълни той.
Според него не бива, както навремето, ваксинациите да бъдат задължителни в демократични държави, където хората могат да правят избор. „Трябва да се знае, че такива неприятни заразявания могат да бъдат избягвани и с други средства, не само с ваксини”, посочи Люк Монтание.
"Мечтата му е да открие универсален лек чрез водата. Вярва, че тя е най-ефективният приносител на ДНК, а човечеството с нетърпение очаква проф. Монтание да замени химията в лекарствата със заредена със здраве чаша вода.
„Един ден ще можем да лекуваме чрез водата. Съвсем възможно е това да се случи след няколко десетилетия”, убеден е проф. Люк Монтание."

За щастие тук не е БГ мама. Пък и в края на краищата естественият отбор ще помогне на антиваксърите да се върнат обратно към корените си и да умрат от тривиални инфекции, както и предците им.

Добра новина от деня: на път сме окончателно да елиминираме полиомиелита. Това ще е вторият инфекциозен агент след едрата шарка, изчезнал заради въвеждането на масова имунизация на населението;

Polio Could Be Eradicated By The End Of The Year, Says Bill Gates

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/polio-could-be-eradicated-by-the-end-of-the-year-says-bill-gates-/

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Букарещ вчера имаше голям протест против ваксинациите. 171029_PROTEST_VACCINARE_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea.jpg

Кълугерки попове също.....https://www.news.ro/

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

забавляват се верващите :)

Както и да е, темата не е за тролене и спам, а за предоставяне на обективна информация, която да помогне на колебаещите се да направят правилния избор. Защото от дезинформиращи и лъжливи писания накрая родителите реват, след като неваксинираното им дете им пипне ,морбили, енцефалит или заушка. Тогава интернет гурутата странно защо се покриват и оставят на 'конвенционалната медицина' да се оправя.

Малко научни данни за и това че ваксините не предизвикват аутизъм:

 https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/immunizations/Pages/Vaccine-Studies-Examine-the-Evidence.aspx

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

ако някой почне да ви дърпа проповеди за 'вредата от ваксините', просто му покажете тази картинка:

26731348_10155829284085155_6426766219377522236_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

антиваксърството е до време...

Бум на ваксинациите в щатски окръг, заплашен от епидемия от морбили

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Bum-na-vaksinatciite-v-shtatski-okrag-zaplashen-ot-epidemiia-ot-morbi_122018.html?fbclid=IwAR0eDo_5O4nqFkQQq3gr6pcFzBnC_PCLnRybh6n3CBaH9kzCYHy_27U4Ax0

Тийнейджъри се ваксинират въпреки забраната на майките им

https://detskitegradini.com/teeneidjuri-se-vaksinirat/?fbclid=IwAR1tlXDUePhzp-tMxMMnAkUcN-BFZp7-OZAi6BdocEwXDklQsaLUyu4Ymfc

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Фейсбук групите за ваксини в България сеят най-много зарази

 
Групите са рак
16
февр.

Обикновен човек съм – активен във фейсбук, затова потърсих и се опитах да намеря български групи за ваксини, от които да извличам актуални новини и информация. Оказва се, че имаме проблем: няма адекватни такива.

Не знам дали сте отваряли търсачката на най-използваната социална мрежа с думата „ваксини“, но ако не сте – ще останете приятно изненадани колко „информиран избор“ има:

vaccines-information-1024x1024.png
„Информираният“ избор, който всъщност дезинформира хиляди

От снимката само една група („Ваксини“) изглежда нормална, която обаче не е активна и е със скромен брой потребители.

Най-голямата от тях „Ваксини и профилактика – информиран избор“ има 34 000 членове и най-малко 10 публикации на ден. В групата са качени над 300 файла, включващи мненията на майки и „експерти“ срещу ваксините.

Сред тях са прословутите Румен Стойчев – хомеопат, измислил термина „морбилизация“ съвсем наскоро; идол на антиваксърите, Атанас Гълъбов – хомеопат и антиваксър, известен с участията си в Евроком. И други подобни образи, в комбинация с точно 0 специалисти, подкрепящи ваксинацията.

Още на този етап съм убеден, че там ще срещна най-адекватната информация и ще направя сам правилния избор, както гласи заглавието на групата. А дано, ама надали.

Преди да вляза, попадам на няколко червени флага

Главен администратор е профилът Ками Асенова – човек без лице, без никаква публична информация. Само една корица със снимка на слънчоглед ме посреща там. Всичко друго – тъмна Индия.

„И този човек е ангажирал 34 000 души“, си викам – „чудно нещо е интернет.“

Все пак натиснах бутона за влизане в групата и разбрах, че трябва да изчакам за одобрение. Разходих се по магазини и след няколко часа се връщам да видя какво се е случило. Ами нищо не мога да видя, защото не само не са ме приели, но и директно са ме блокирали.

За разлика от профила на Ками, на моя пише кой съм (съосновател на ФИБРО) и какво правя (уча медицина) с моето истинско име и лице.

Най-вероятно са заподозрели възгледи, различни от техните, а там това не се допуска – все пак групата е за „информиран избор“, нали така? Та затова се наложи да работя с друг човек, който да ми докладва вътрешността на групата.

За щастие, случих на човек

Покрай нашата група се запознавам с все повече хора, които ни помагат в разобличаването на нередности. И така получих просвещението, което иначе никой не допускаше да видя.

Естествено, „информираният“ избор не е това, което трябва да бъде. Не само в най-голямата, но и в нито една от тези групи. Тези хора имат изключително грешна представа за термина „информация“. Или просто го правят с цел, защо не?

Характерен похват на шарлатанството и пропагандата е да хипнотизира публиката с близки до истината термини. „Ваксини и профилактика – информиран избор“, колко хубаво звучи – така че всяка активна майка в интернет да бъде заблудена.

Същевременно разбирам, че сайтът vaksinite.com е техен. „Ваксините – полезно да знаем“, гласи пък той. И още на началната страница – връзка към антиваксърска организация, към сайт с име Med Science Research, казващ, че има хиляди проучвания за опасностите от ваксините (жокер: не), както и на главно място – самите „опасности“, т.е. нежеланите реакции, написани тенденциозно.

А в секцията „за сайта“ научаваме, че той е от създателите на групата и толкова. Мистерията с кого си имаме работа остава. И този сайт не изостава пред загадъчния си фейсбук създател по оптимизация и излиза сред първите в Гугъл, когато напишем „ваксини“. Браво на вас!

Всички тези фактори и огромната ангажираност, която групата предизвиква, ме кара да си мисля, че става дума за чиста дезинформация. За разлика от информацията, дезинформацията е умишлено разпространение на грешни факти или псевдофакти. Последните представляват смесването на известна доза истина (или звучаща като такава) с неверни изводи или откровени лъжи. Разбира се, всичко това съчетано с укриването на реалните факти чрез налагане на цензура върху тях – както се случва в самата група.

Но не си мислете, че говоря напразно.

От 300+ файла един направи сериозно впечатление

Оказва се, че собствениците на тази най-голяма група разполагат с опорки, които дават като ръководство на подчинените си членове. Изглежда, групата действа повече като политическа партия, отколкото всичко останало.

vaccine-gestapo-trolls.png
Мачкай, Гришо! Тук не можах да не се изсмея, докато едновременно беснея на извиращата наглост в тона на заглавието.

„Как се мачкат ваксино-гестаповски тролове“ – The Ultimate Guide!

Кажете ми, не е ли иронично, не е ли парадоксално такова заглавие от антиваксъри, организирани като партия? В група и сайт с главен администратор без лице и без реална информация?

Миналата година American Journal of Public Health излезе с данни, че руски тролове в социалните мрежи разпространяват разногласия по темата за ваксините и създават изкуствен дебат.

А знаете, че такъв дебат няма. Няма две страни на науката. Ефективността и безопасността на ваксините са доказани и не подлежат на никаква дискусия. Отдавна.

Но гласността на такива групи продължава да е факт, замъгляващ истината. Много майки вече са се опарили от коварната дезинформация и ще продължават, ако Фейсбук не предприеме мерки.

Но вече го планира. Така че да му мислят Румен Стойчев, „Ками Асенова“ и компания.

Файлът на групата с опорки всъщност съдържа огромно количество от връзки към най-голямата база данни за научна литература PubMed. Направих си труда да разгледам една по една всяка връзка за целта на анализа. Идеята е да се претендира за наука.

Тук е моментът да напомня отново, че дезинформацията е нещо, което изглежда като истина, но не е. Това е причината дамата да не избира жълти сайтове като pik.bg или naturalnews.com, а да се осланя на база данни, в която не се филтрирареалната разлика между доказателства, хипотези и други помощни средства за учените – просто се публикува всичко, излязло от научно списание някога.

Плюсът на подобен похват е, че средностатистически хората не проверяват тези източници, защото не ги разбират. Но вероятно интернет потребителите са виждали PubMed като често използвана връзка от посредници на науката. Така обикновеният човек остава с впечатлението, че получава търсения от него „информиран“ избор с научни данни. Освен това е подканван да го използва и разпространява.

Изводи

Сега разбирам защо стотици пъти сме получавали същите линкове и аргументи с претенцията за доказателства. След прочитането и разследването на това огромно „ръководство“ най-сетне осъзнах откъде всъщност са идвали те.

Ще си позволя да запазя разглеждането на въпросните опорни точки за следващия епизод на „Седмична реалност“, тъй като наистина има да раздробяваме много „информация“. До тогава – не влизайте в нито една голяма българска група за ваксини в България. Повтарям – нито една. Освен ако не ви е забавно.


Приканвам ви да споделите статията с приятели, защото вероятно много от тях са жертви на дезинформацията за ваксините, без да го осъзнават.

Полезни материали:

Лъжите за ваксините от А до Я

Защо аутистите стават все повече? Има ли връзка с ваксините?

Има ли доказателства, че ваксините причиняват аутизъм?

Андрю Уейкфийлд – най-вредният шарлатанин на света

„Истината за ваксините“ – анализ на филма

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Схемата за ваксинациите по възрасти отговаря на емпирично установените рискове в различните възрасти.

Ако за един възрастен с развита имунна система вирусът А причинява само дребни неудобства, същият този вирус едно новородено може да го убие.

Eдно новородено могат да го убият чрез сепсис и бактерии (стрептококи Б), които си живеят съвсем безсимптомно и безпроблемно в червата или вагината на майката, защото имунната им система е неразвита.

Ранната ваксинация за определени вируси цели да намали последствията конкретно върху децата в най-уязвимата им възраст, когато имунната им система още не е "обучена"  и заболяването може и да е смъртоносно, за разлика от по-големите деца, при които могат да настъпят увреждания, но няма да умрат.

Нищо от тези неща не е случайно.

На един лекар, запознат с по-старите практики, нищо не му пречи да не е достатъчно информиран. Тоест потърсете второ мнение, примерно от имунолог.

---

Това, което плаши родителите, са евентуалните странични ефекти или нежелани реакции.

Само че странични ефекти и нежелани реакции има при абсолютно всяко медицинско средство или процедура. Просто те са решили да се запознаят конкретно със страничните ефекти и нежеланите реакции на ваксините, без да отчитат, че дори един аспирин има такива.

Медицински или фармацевтични средства и медицински процедури без противопоказания и странични ефекти няма. Дори и водата има такива :)

Но това не пречи, когато бебето вдигне четиридесет градуса, родителите да тичат при лекар, който да предписва на бебето антибиотик (със също толкова странични ефекти, противопоказания и нежелани реакции, колкото всяко друго медицинско средство), защото иначе бебето им от тази инфекция може и да умре.

Та, изборът реално е в това. Дали да позволим на медицината да предотврати една смърт или сериозно увреждане, или да се надяваме, че точно на нас такава няма да се случи.

Което е ОК, ако желаещите да поемат риска, го поемаха само за собственото си дете, и не излагаха на риск всички други, които колективният имунитет пази.

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Потвърдено: Няма връзка между аутизма и ваксината срещу морбили, дори и за децата в риск

Децата, ваксинирани срещу морбили, паротит и рубеола (MMR), не са изложени на повишен риск за аутизъм, включително децата, които понякога се считат за групи с "висок риск" за разстройство в неврологичното си развитие, открива мащабно ново проучване.

Новото изследване, публикувано на 4 март в списание Annals of Internal Medicine, е едно от най-големите проучвания от този род до момента. В него изследователите разглеждат данните на повече от 657 000 деца, родени в Дания между 1999 и 2010 г., включително около 6 500, които са получили диагноза за разстройство от аутистичния спектър (ASD). ASD е състояние на нервно-психическо развитие, което засяга способността на човека да общува, взаимодейства и се държи по подходящ начин с другите в социални ситуации.

Проучването показва, както много други преди това, че "[родителите] не трябва да избират да не ваксинират децата си заради тази компрометирана връзка между MMR [ваксината] и аутизма", заяви водещият автор на изследването Анарс Хву (Anders Hviid), старши изследовател в катедрата за епидемиологични изследвания в Statens Serum Institut в Копенхаген. "Наистина има силни научни доказателства, че няма връзка." 

Идеята, че компонентът срещу морбили от ваксината MMR може да бъде свързан с аутизма, започна с малко, сега оттеглено проучване от 1998 г. в списание The Lancet. Това проучване разглежда 12 деца с забавяне на развитието, осем от които имат аутизъм. Оттогава е стана ясно, че водещият изследовател е имал няколко конфликта на интереси: било му е платено от адвокатска кантора, която искала да съди производителя на ваксината, и имал патент за „по-безопасна“ ваксина срещу морбили, която той е разработил преди да направи проучването от 1998 г., според доклад от 2011 г. в списание The BMJ.

От 1998 г. безброй проучвания не откриват връзка между ваксината MMR и аутизма, включително едно голямо проучване от 2002 г. в The New England Journal of Medicine, проведено от Хву и екипа му. Изследването обхваща 537 000 деца, родени в Дания между 1991 и 1998 г. Но след публикуването на това проучване, Хву е чува от загрижени родители и така наречените антиваксъри, които питат дали "уязвимите" деца може да са изложени на риск от аутизъм след получаване на MMR ваксината.

"Видяхме възможност да проверим отново връзката в същата обстановка, но с нови деца", заяви Хву за Live Science. "Разгледахме и как можем да отговорим на някои от критични забележки на нашето първоначално изследване."

Какво е проучвано

В новото проучване, в допълнение към прегледа на общата картина (дали ваксината MMR увеличава риска от аутизъм при всички деца), учените разглеждат дали ваксината повишава риска в следните групи: момчета, момичета, деца, които развиват "регресивен аутизъм" - случаите, когато децата имат по-големи братя и сестри с аутизъм (състоянието е отчасти генетично, така че тези деца вече имат по-висок риск от развитие на аутизъм).

Учените също разглеждат годините на раждане на индивидите, дали са получени други детски ваксини и кога, както и рисковите фактори за аутизъм на всяко дете въз основа на оценката на риска от заболяване на детето, съобщават изследователите в проучването.

Според резултатите никой от подгрупите, които са получили ваксината MMR, не е показал повишен риск за аутизъм, установиха изследователите. Интересното е, че ваксината е свързана дори с малко по-нисък риск от аутизъм при момичетата и при децата, родени от 1999 до 2001 г., съобщават учените.

Какво увеличава риска от аутизъм?

Все още не е ясно какви биологични механизми причиняват аутизма. Но изследването е установило кои групи са най-застрашени от аутизъм: момчетата, децата, родени по-скоро (от 2008 до 2010 г.), децата, които не са имали ранни ваксинации и, както бе споменато, тези, които имат братя и сестри с аутизъм. Други рискови фактори включват по-възрастни родители, ниско тегло при раждане, преждевременно раждане и майка, която е пушила по време на бременност.

Това изследване има "важния принос, че дори и сред групите с повишена чувствителност към аутизъм, MMR ваксинацията не е свързана с аутизъм", заяви за Live Science Кристен Лайл (Kristen Lyall), асистент в AJ Drexel Autism Institute в Drexel University във Филаделфия, неучаствала в проучването.

В статия, публикувана заедно с проучването, д-р Саад Омер (Saad Omer), професор в Центъра за ваксини на Университета Емори в Атланта, който не е участвал в разглежданото проучване, коментира, че необходимостта от опровергаване на идеите на антиваксърите има цена - те отклоняват времето, което учените биха могли да използват, за да намерят причините и лечение за аутизма.

"Независимо от абсолютните разходи, трябва да се има предвид алтернативната цена на това изследване: например, продължавайки да оценяваме хипотезата за връзката MMR-аутизъм, това може да дойде за сметка че не преследваме някои по-обещаващи резултати", свързани с причините за аутизма, пише Омер в редакционната статия.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Potvardeno-Niama-vrazka-mezhdu-autizma-i-vaksinata-sreshtu-morbili-d_123401.html?fbclid=IwAR3knklnuf6MvCbIym3bKVrYts8SEgpu6naD0B6muBqnoEbOPrqBJnjmP9E

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • 10 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Французите са на първо място в класацията по отношение на изразено несъгласие за ефективността на ваксините.

Ето класацията по страни по процент на отрицателни отговори на въпроса дали ваксините са безопасни:

https://nauka.offnews.bg/

 

Държава не съм съгласен
Франция 33%
Габон 26%
Того 25%
Русия 24%
Швейцария 22%
Армения 21%
Австрия 21%
Белгия 21%
Исландия 21%
Буркина Фасо 20%
Хаити 20%
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Факт: Ваксините НЕ причиняват аутизъм

Екипът на Наука OFFNews не би могъл да не реагира по повод наскоро внесената в МС и НС нова петиция на пациентски и родителски организации срещу задължителните ваксини.

Трябва да подчертаем, че на чисто медицинска или научна основа, не съществува абсолютно никакъв дебат за ползата от ваксините. Комбинацията от добра хигиена и ваксини е най-ефективният начин да бъде предпазено здравето на хората.

Именно ваксините са откритието, което спасява всяка година живота на няколко милиона човека. И това е доказано от статистиката.

Онези хора, които пускат подобни петиции са заблудени от всевъзможни псевдо-научни сайтове и форуми като бг-мама, както и от "лекари", естествено - хомеопати (една друга псевдонаучна практика).

Не храня илюзията, че написаното тук може да им повлияе - дениализмът* е велика сила. Надявам се написаното да стигне поне до непредубедените, но желаещи да се информират родители, които се съмняват в конспиративните теории.

*Дениализъм - ирационално отричане, отказ да се приемат твърдо установени научни или исторически факти

Има много митове и заблуди около ваксините, но като начало, ще разгледаме първата и една от най-разпространените:

Аутизмът

Аутизмът има много и разнообразни симптоми. Това са предимно трудности с поведението, социалните умения и комуникацията. Какви са конкретните причини за болестта не изяснено докрай, но сигурно, че са заложени генетично.

До този извод учените са стигнали като са изследвали близнаци. Установено било, че ако един от еднояйчните близнаци страда от аутизъм, рискът и вторият близнак да заболее от аутизъм е повече от 90%. При двуяйчни близнаци, които нямат еднакви гени като еднояйчните, вероятността вторият близнак да е аутист е по-малка от 10%.

Това доказва, че аутизмът има генетична основа. Определени са и конкретните гени, които причиняват аутизъм. Освен тях, външните, негенетични фактори са прекарана рубеолата по време на бременността, особено в първото тримесечие, тежките метали, замърсената околна среда и др.

Но във форуми като бг-мама, виновникът е един - ваксините.

"Ваксините причиняват аутизъм"

Това е една безумна лъжа, тръгнала от д-р Уейкфийлд, която обаче е изключително упорита и изглежда трудно ще заглъхне.

Истерията около "ваксините и аутизма" започна през 1998 г. с едно конкретно проучване върху 12 деца, в което се говори за някаква хипотетична връзка между ваксини и аутизъм. По-точно, че е възможно ваксината МПР (против морбили, паротит и рубеола) да предизвиква аутизъм. Съобщението е на д-р Уейкфийлд в медицинското списание "The Lancet" за осем деца, които са развили аутизъм и получили чревни проблеми скоро след поставянето на ваксина МПР.

Това проучване е широко разпространено от медиите в цял свят и събужда страховете на милиони родители.

Но необяснимо защо, с лекота се подминават факта, че изследването е обявено за фалшифицирано, а авторът му, Андрю Уейкфилд - отдавна е дискредитиран.

"The Lancet" оттегля публикацията му заради разкритите груби нарушения и фалшификации на данни от страна на Андрю Уейкфиилд. Впоследствие, медицинските права на д-р Уейкфийлд са отнети заради нарушения на медицинската етика, както и заради разкритията, че е планирал да се възползва финансово от масовите страхове свързани с ваксините.

До момента нито едно от многобройните изследвания, сравняващи стотици хиляди деца, ваксинирани с МПР, със стотици хиляди други, които никога не са били ваксинирани с нея,  проведени след 1998 г. не успя да открие връзка между аутизма и активността на имунната система.

Проучванията показали, че рискът от появата на аутизъм е еднакъв за двете групи изследвани деца.

На Андрю Уейкфилд му отнемат лекарските права, защото се оказва, че е спонсориран от конкурентна фирма, готвеща се да произведе алтернативна на МПР ваксина. А и самият Уейкфийлд искал да патентова своя собствена ваксина.

Живакът

Притесненията на родителите са разбираеми по две линии: твърде много имунизации в кърмаческа възраст и наличието на живак във ваксините.

В миналото във ваксините се е слагал тиомерозал, консервант, който съдържа живак. Анти-вакс движението започва да обвинява тиомерзала за същото, за което и МПР ваксината – че причинява аутизъм.

Живак обаче отдавна не се слага във ваксините.

През 1999 г. за по-голяма сигурност той е бил премахнат от състава на ваксините, което обаче само засилва подозренията. Общественият натиск води до нови изследвания, които доказват, че прилаганият в миналото живак е бил в количество, което не влияе на здравето.

Факт е, че живакът е природен елемент, който се среща в земната кора, въздуха, почвата и водата и всички ние сме изложени постоянно на въздействието му. Бебетата, които предимно се кърмят, поглъщат два пъти повече живак от количеството, което се е съдържало във ваксините. Неоснователни са притесненията на родителите относно многото ваксини, между другото у нас са доста по-малко, отколкото в Канада, САЩ и Англия например.

Тиомерзалът е премахнат от всички педиатрични ваксини още през 2000 г., тъй че, ако наистина това вещество има онещо бщо с аутизма, нивата отдавна трябваше да са спаднали, но това не се случва.

През 1993 г. Япония въвежда едновалентна ваксина срещу морбили (каквато се препоръчва от Андрю Уейкфилд). Ефектът е обратен - кривата на заболеваемостта от аутизъм в Япония продължава да върви нагоре.

Тези факти, обаче не получават същата популярност като всеизвестните "аргументи" на антиваксърите. "Теорията" на Уейкфилд остава устойчива сред най-уязвимите групи като в случая, податливи на манипулации поради липса на знания или нежелание да чуят фактите.

Както пише  във фейсбук д-р Юлиан Караджов:

"Аз съм съгласен с една уговорка: Не "право на информирано съгласие" а задължение за доказване правото на информирано съгласие. Което да се потвърждава с изпит по микробиология, имунология, токсикология и прoчие  ...-логии на желаещите сами да вземат решение."

https://nauka.offnews.bg/

 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Новият имунизационен календар влезе в сила от началото на 2020 година.

http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тук макар и в обичайният грипен сезон да сме от 1,3 милиона безплатни ваксини, са потребили едва 640 000. 

А за короната казват експертите, че възможно е да се зарази 60% на човечеството. 

https://www.theguardian.com/world/2020/feb/11/coronavirus-expert-warns-infection-could-reach-60-of-worlds-population

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изключително тънка е границата, а се представя прекалено всеобхватно. Всичко трябва да бъде доброволно, когато е здравословно и съответно задължително, когато зависи живота на човек от него.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 12.02.2020 г. at 7:12, Skubi said:

Тук макар и в обичайният грипен сезон да сме от 1,3 милиона безплатни ваксини, са потребили едва 640 000. 

А за короната казват експертите, че възможно е да се зарази 60% на човечеството. 

https://www.theguardian.com/world/2020/feb/11/coronavirus-expert-warns-infection-could-reach-60-of-worlds-population

 

 

за сега какъв % е? 

Редактирано от amigdal
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...