Отиди на
Форум "Наука"

Икономика на споделянето


Recommended Posts

  • Потребител
Новата 'икономика на споделянето' вече се състезава с традиционния бизнес модел. Решенията са ориентирани от долу на горе, без познатата ни бюрокрация, както беше до неотдавна. Видеото ни запознава със съвременния 'спестовен' модел.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Модела си съществува принципно.

Например кой и да е сайт за фрееленсъри работи по този начин. И така се започва, чрез натрупване на рейтинг.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Спомнете си темата за дерастежа!

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=17271

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Искате ли или не... на този принцип вече се споделят домове, вили, техника, автомобили, яхти, продукти и услуги (напр., airbnb . com). Харесва ли ви или не... 'нищо не може да спре една индустрия, чието време е настъпило'. Приемате ли или не... това е бъдещето.
Най-важните теми са тези за здравето и човешките взаимоотношения. И точно по време на криза това е начин мнозина да увеличат дохода си, да спестят средства или да открият решение на даден проблем.
Много фирмени сливания и придобивания носят добри парични постъпления на своите собственици и адвокати. Някои фалити също. Мениджмънт консултантите по преструктурирането на компании и счетоводителите получават немалко възнаграждения, както и висококвалифицираните специалисти, изпълняващи спорадични поръчки.
Но бъдещето е на онези компании, чиито мрежи са организирани около клиентите и предоставящи им уеб базиран софтуер за управление. Пример за това са съвременните фондови борси, които са напълно автоматизирани в мрежи, ориентирани към потребителите. Всичко това е създадено на принципа на споделянето.
Съществуват много социални мрежи за споделяне на знания, за предоставяне на кредити, за бизнес. Социални мрежи като Site Talk предлагат и услугата Cash Back и по този начин възнаграждават с допълнителни бонуси за споделената информация или за изразено мнение.
Учебните платформи Coursera, Intuit, Udacity и др. предлагат безплатно образование. Отскоро Coursera Bulgaria превежда лекциите от английски език. Платформи като TED си сътрудничат с бизнес компании.
Назовете тази идеология с подходящ термин, но в никакъв случай той не е дерастеж!
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В момента се наблюдава известно икономическо 'забавяне', но предстои глобален бум след 2023 г. Защото светът се "движи" в цикли от по 18 години. Тези цикли влияят върху разпределението на ресурсите. А в основата на този нов модел на споделяне е възможността за получаване на персонализирана услуга на много по-ниска цена.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Доходът на глава от населението често се използва като мярка за заетостта, респ. за растежа на икономиката ни. Ако правителството планира определен годишен стопански ръст от 5%, а целта се окаже непостижима, то в следващ момент ще бъдат стимулирани инвестициите посредством субсидии, данъчни облекчения или обществени поръчки. Но ако правителството планира ограничаване на темповете на нарастване на частното потребление с 6% и в края на отчетния период този процент се окаже завишен, ще се повишат данъците върху заплатите и доходите или ще се увеличи лихвеният процент върху спестяванията, за да се постигне баланс и планираната цел да бъде достигната.
Kак да оценим собственото си благосъстояние? Х. Дрост определя индивидуалната свобода, инфраструктурата, социалната осигуреност и защитеността на природната среда като основни социални показатели за оценка на благосъстоянието.
Свободни ли сме, ако не живеем мечтите си? Р. Гейдж споделя неговата история:
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Непрекъснатото повишаване на цените може да засегне някои функции на платежните средства. Затова се предпочитат книжа, които във всеки един момент могат да бъдат преобразувани в банкноти.
Как 1$ се превръща в 1 000 000$? Това е възможно, ако се инвестира по числовия ред на Фибоначи. Същите числа са и отличен спестовен план. Ако започнете само с 1 ст. на ден, то за 1 месец ще сте спечелили или спестили 8320 лв. Но все още никой не е изградил мрежа на този принцип, въпреки че фракталите са навсякъде около нас и моделът е познат отдавна.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Казват, че 40-томният речник на китайския език "Чжунвен дацзидян" съдържа 49 905 йероглифа и най-сложният от тях е съставен от 64 чертички. В сравнение с тази писмена система, нашата азбука днес ползват повече от 200 млн. души, а до 1860 г. на нея са писали и съседните румънци.
Но каква е връзката между азбуката и инвестирането? 'Азбуката на инвестирането' винаги започва от буквата 'А' - няма език, в който тя да не присъства. Буквата 'О' пък е запазила своя вид непокътнат още от финикийската азбука. Много инвеститори ползват гласните като отправна точка за откриване в каталога акции на фирми, започващи със същата буква (в такъв случай не знам абхазците как се оправят, защото те имат най-малко гласни). Най-много гласни има в езика седанг. Цели 55.
Веднага си спомням онзи роман, чийто главен герой живее в таванска стаичка под наем и инвестира твърде успешно по метода 'В-н-а-ч-а-л-о-т-о-б-е-с-л-о-в-о-т-о'.
Но съществуват проекти, които обединяват хората и те създават нещо наистина значимо, влагайки своето време и талант в нещата, които най-много обичат да правят.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
"Звучи невероятно, но днес народите по света употребяват повече от 8000 разновидности на азбуки, приспособени към различните им езици и диалекти. Но всъщност основните азбуки на нашето съвремие са само две: латиница и кирилица. Разбира се, може да се отдели като самостоятелна и гръцката азбука, но тя е прародителката и на двете, а от своя страна е наследница на финикийската."
(Ромела Русанова)
След четенето и писането идва ред на финансовата грамотност, която не се свежда само до простото пресмятане. От тази година има възможност вече шестокласниците да започнат да я изучават. А това ще бъде сериозна подготовка за реалния живот.

post-8659-0-57271800-1434623007_thumb.pn

post-8659-0-47768600-1434623020_thumb.pn

Редактирано от insighting
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Едва 17 са българските открития, които имат издаден патент. За него са чакали с години. Все още процедурата в Патентното ведомство е твърде тромава, а и едно откритие трябва да бъде потвърдено от останалите лаборатории. Предимството вече е на онези научни изследвания, които използват правилото на лоста за подобряване на икономиката ни. Това се потвърждава и от следния материал:
Край с парите на калпак в науката
/КРОСС/Режат парите на онези, които не правят изследвания, пише "Стандарт".
Българската наука ще има, условно казано, своя "Биг брадър". Просветното министерство е изготвило правилник за оценка и мониторинг на научните организации, както и на фонд "Научни изследвания". Документът е публикуван на сайта на МОН и се очаква да заработи след около месец, като първото оценяване на институциите би трябвало да протече още тази година.

Една от задачите на новата система за мониторинг на научните организации е да се установи коя от тях реално се занимава с научно-изследователска дейност и тя дава резултат. След това постепенно ще започне намаляване и спиране на парите за наука към онези институции, които не правят такава. Дори и университетите ще бъдат разделени на изследователски и други, като в крайна сметка парите за изследвания ще се концентрират основно в първите.

В момента тези средства се дават "на калпак" - всички 37 висши училища у нас получават приблизително равен процент

средства, които би трябвало да отиват единствено и само за изследвания. Според нормативните документи този процент би трябвало да бъде 10, но реално в момента той не превишава 2,8%. Проблемът обаче е, че дори и тези пари често се харчат неефективно, защото държавата няма система, по която да оценява и отчита за какво са усвоени тези пари, какви резултати са постигнати и как те са усвоени в практиката.

"Мога да дам пример от предходна година - за 8 милиона лева налице има едва 4 заявки за патенти и 15 публикации в индексирани списания /тоест такива, които са с тежест и се следят от научната общност/", разказа заместник-министърът на образованието проф. Костадин Костадинов. Идеята на новия правилник е постепенно да пренасочим парите за наука към онези институции и научни организации, които я правят. Освен това така ще може да бъде измервано и дали България достига научните цели в приоритетните области, които са заложени от правителството. Ако се види, че някъде има изоставане, това може да бъде аргумент да се поискат допълнителни пари от бюджета, за да бъде наваксано то. В същото време сме заложили, че всяка година държавата трябва да увеличава разходите, които прави за наука, с 20%. "2015 година я пропуснахме, което означава, че за да наваксаме, догодина трябва да ги увеличим с 25. Пропуснем ли и нея, процентът ще нарасне още", казва проф. Костадинов. Идеята на проекта е и друга - благодарение на него ще се следи и активността на учените, които вече ще имат електронни профили съгласно новия Закон за развитието на академичния състав. По този начин ще се предотврати възможността публични или европейски пари за наука да бъдат дадени на фирми, регистрирани от днес за вчера в апартамент под наем.

В същото време при оценяването и мониторинга ще може да се види и каква възвращаемост имат инвестициите, които държавата, а и бизнесът, влагат в наука. В момента няма система за проследяване, която да мери това. Съгласно замисъла на новия правилник като елемент от оценката на научните организации ще се взема информация от международните бази данни, които включват не публикации от типа на т. нар. "Гугъл-наука", а изследвания, които наистина привличат вниманието на научния свят. Тези бази данни са SCOPUS, WEB of SCIENCE, HarzingТs Publish or Perish (Google Scholar). Ще се използва и информация от НСИ, Евростат, регистъра за научна дейност у нас и Патентното ведомство. За целта на оценяването институти и университети ежегодно ще дават в МОН информация за всички свои учени, които са на основен трудов договор, заедно с имената, под които публикуват, и научните им степени и длъжности. Освен заплатите на тези хора ще бъде посочвана и информация за проектите, по които работят - както наши, така и международни, и привлечените по тях средства. От значение ще бъдат и договорите с наши и чужди предприятия, които през съответния период са отпуснали средства за научни изследвания. Ще се отчита и членството на учените в международни редколегии, които са регистрирани в световните бази данни, както и списъци на защитилите докторанти. Под внимание ще се вземат също написаните учебници и научно-популярни публикации, които имат висока обществена значимост. Иначе казано - ще се мерят всички индикатори за това не просто дали се правят научни изследвания, а и каква приложимост имат те преливат ли "от пусто в празно", доколко са възвърнали вложените в тях пари и какъв обществен ефект имат. Областите, в които възвращаемостта е най-висока, могат да получават приоритетно и по-високо финансиране през следващите години.

Фонд "Научни изследвания", който преди няколко години се прочу със скандал при раздаването на парите за наука на близки и познати, както и на проекти без нужния капацитет, вече ще отчита проектите, които е одобрил за финансиране, и размера на средствата, които им отпуска. Освен това ще се отчита и как се контролира харченето на вече отпуснатите средства, както и патентите, които са получени в резултат на тези финансирани проекти. На базата на тези отчети ще се взема решение какво да бъде финансирането на фонда през следващата година.

Като цяло мерките, предвидени в правилника и в още няколко документа, трябва да направят по-видима картината на научната дейност у нас, да очертаят лицето на хората и организациите, които не просто извършват научни изследвания, а и успяват да ги обвържат с практиката. Идеята е и публичните пари, давани от държавата или от еврофондове, да се насочат не толкова към фундаментални изследвания, а по-скоро такива, които имат приложна стойност и по някакъв начин могат да се превърнат в лост, който да издърпа икономиката.

Източник: Агенция КРОСС/izsledvaniya-nayka-pari-1470224.html#axzz3dL0wcJ00
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
В икономиката винаги говорим за тенденции, защото, в макроикономически смисъл, законите често не са равностойни на тези от природата.
Всеки потребител увеличава ползата си, когато цените се понижат и той е в състояние да задоволи повече свои потребности. Но, с увеличаване задоволеността на потребностите, пределната полза намалява и се превръща в отрицателна, когато потребителят прескочи границата на насищане. В тази ситуация действа 'Законът за намаляване на стойността'. В икономическите среди той е известен като Първи закон на Госен. Значението за намаляващата пределна полза се определя от ценността, която получаваме от последната доза вода или порция храна.
Потребителят може да максимализира задоволяването на потребностите си, т.е. ползата, когато се изравнят пределните ползи на потребяваните продукти. Това е 'Законът за изравняване на ползата', наричан Втори закон на Госен.
В книгата си "Науката за стопанството" Вилхелм Рьопке пише, че вижда този процес като стягане на багаж за пътуване. Понеже не можем да вземем всичко със себе си, обмисляме кои неща са ни най-необходими и избираме. Така прецеяваме дали да вземем повече дрехи или обувки, повече книги или повече аксесоари, докато... не се спрем на една разумна комбинация от всичко това.
По същия начин Законът за счетоводството и ДОПК си стягат багажа. Новите проекти са готови и предложени за обсъждане до 15 юли 2015 г. от Министерство на финансите, чийто сайт публикува и мотивите за направените промени.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
"Кой си ти, къде роден си,
где дъх звънен ти мориш,
среброструнен бяг, запри ти
и огледай се за миг!"
В интервю през 1998 г. акад. Иван Костов беше споделил желанието си да излезе от Слънчевата система. Известен с участието си в Откритие #4 и запитан какъв би станал, ако можеше отново да избира, той отговори, че би станал астрокристалограф. Ето неговото обяснение: "Искам паспорт и виза за Венера. И знаете ли защо? Защото преди милиони години Земята е била в същото състояние, в което се намира сега Венера. Като стъпя на нейната повърхност, ще видя и ще си обясня процесите, които някога са протекли на нашата планета."
В писмо до Макс Планк Айнщайн споделя, че много големи открития в науката идват от желанието да се разкрие 'вече установената хармония'. За акад. Костов хармонията е низ от истини, а откриването на истините - самата наука. И за да бъде истинска една наука, тя трябва да притежава реална, морална и естетична стойност. Инак, казва той, научната продукция трябва да отиде за "претопяване"...
Напоследък стана модерно възникването на 'обединени предприятия' като консорциум, холдинг, картел и др. Тяхната цел е завладяване на пазара. Други имат за цел въвеждането на рационализации. Сдружение, което се създава чрез 'претопяване', е тръст. За разлика от концерна, тръстът губи своята юридическа и икономическа самостоятелност. Но много изследователски компании са именно тръстове. Т. нар. мозъчни тръстове са предимно организации с нестопанска цел, които ползват данъчни облекчения за дейността си. Основната им цел е да провеждат научни изследвания. И точно тези организации изкупуват изобретенията. Така те стимулират икономическия прогрес.
Колективните процеси ангажират всички, които имат интерес да участват в тях. Други създават техни алтернативи с оглед преодоляването на определен тип икономически взаимоотношения.
Крилатата фраза "Силата е в колективното действие" ни напомня за акад. Иван Костов и още... че пътят за постигане на нещо е известен: необходими за това са съсредоточени усилия в дадената насока.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Разпределителният процес зависи от възгледите на правителството. Ако заплатите нарастват по-бързо от производителността, възможно е да се повишат цените (по спиралата 'заплати-цени') или да се съкратят инвестициите.
Принципът на нивелирането не създава стимул за труд. Разпределението 'според потребностите' се базира на определена 'мярка', но всяка една потребност е субективна величина. Заплащане според труда получава всеки за участието си в създаването на обществения продукт, а ниският доход не е индикатор за недостатъчен по количество или качество труд.
Много международни организации разпределят и предоставят финансова помощ за обучение, работа по програми и научни изследвания. С тяхна помощ се създава основна или допълнителна заетост на специалисти, които участват в проектите.
Например, Trusts&Foundation Perpetual Trustees подпомагат провеждането на научни изследвания в областта на биомедицината. Institute for Human Sciences отпуска стипендии на гостуващи учени с докторска степен за провеждане на научни изследвания. INTAS (международна асоциация за развитие на сътрудничеството между учените) финансира научни проекти на страните-членки на Европейския съюз. Delius Trust финансира издателски проекти на международно ниво. Leverhulme Trust предоставя средства за научно-изследователски разработки и внедряване на нови методи за преподаване. Living Water Charitable Trust субсидира провеждането на научни конференции. Novartis Fellowship Trust предоставя дотации на учени от всички европейски страни и изследователи в областта на химията, биохимията и биологията. Royal Society субсидира учреждения и отделни лица на международно ниво. Rockwool Foundation подкрепя и реализира научни, художествени и хуманитарни проекти. Fundacion Isaac Albeniz, Fundacion Jaume Bofill, Fundacion Jose Ortega y Gasset осъществяват научна дейност и подкрепят изследователски проекти на международно ниво. NSERC, Albert Einstein International Academy Foundation, European Science Foundation предоставят финансова помощ за научни конференции.
Валиден ли е даден модел при изключително ограничени условия?
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Getting to YES with Yourself – NEW!

Нова еднодневна програма ангажира вниманието и учи как да се вслушваме в инстинктите си, как да надживеем опита от миналото, което ни преследва и как да не оставяме съмненията да замъгляват преценката ни. Защото по време на преговори ние самите можем да се превърнем в свой собствен най-голям враг.

December 10, 2015

Getting to YES with Yourself

William L. Ury

What’s the greatest obstacle to successful agreements and satisfying relationships? The unexpected truth is that often we are.

In this new, one-day program led by William L. Ury, co-founder of the Program on Negotiation and author of the new book Getting to Yes with Yourself (and Other Worthy Opponents), you’ll discover how to uncover and overcome the psychological obstacles that are keeping you from getting to the “yeses” you want.

Leveraging his experience in mediating boardroom battles, labor strikes, and civil wars, Ury will share the valuable lessons he has learned about the most important negotiation we will ever conduct: the one with ourselves. During this highly interactive program, Ury will unpack the six fundamental steps of the inner yes method that can help us get to yes with others:

1. Put Yourself in Your Shoes. What do you really want? Learn to recognize natural reactions that go contrary to your real interests. Explore how to figure out what you really want by listening for your underlying needs, just as you would with a valued client.

2. Develop Your Inner BATNA. Where does power come from? It’s all too common in conflict situations to get bogged down in the blame game and to give away your power unintentionally. Learn to take back your power by taking the driver’s seat. Learn to strengthen your inner best alternative to a negotiated agreement in order to strengthen your outer BATNA.

3. Reframe Your Picture. How can you change the game? Learn to examine your assumptions about scarcity and sufficiency. Create the right mindset for getting to creative solutions.

4. Stay in the Zone. How can you achieve peak performance in your negotiations? In the midst of a conflict, it’s easy to get lost in resentment about the past or anxiety about the future. Gain the tools you need to stay in the present moment—the only place where you can change the situation for the better.

5. Respect Them Even If. How can you break the destructive cycle of conflict? It’s so tempting to meet a personal attack with an equally stringent attack of your own. Improve your ability to deal with difficult people.

6. Give and Receive. How can you create a cooperative dynamic? It’s natural to fall into a win-lose trap and focus only on meeting your needs. In the final step, discover how to change the game to a win-win-win approach.

By taking part in small group discussions and exercises and examining a broad array of case study examples drawn from real-life situations, you will absorb the inner yes method by putting it to work in real-time. By getting to “yes” with yourself, you’ll be better equipped to reach positive agreements, develop healthy relationships, and advance your professional goals.

Faculty

William L. Ury has served as a negotiation adviser and mediator in conflicts ranging from corporate mergers to ethnic wars in the Middle East. Co-founder of Harvard’s Program on Negotiation and Senior Fellow of the Harvard Negotiation Project, Dr. Ury is one of the world’s leading experts on negotiation. He is also the author of The Power of a Positive No: How to Say No & Still Get to Yes and co-author (with Roger Fisher) of Getting to Yes: Negotiating Agreement Without Giving In, an eight-million-copy bestseller translated into over thirty languages.

Author Session: $1,750

Combine this author session with the Negotiation and Leadership: Dealing with Difficult People and Problems and save $750

Negotiation and Leadership: $3,497

One day, in-depth session: $1,750 each

Save $750 when you attend both:

Negotiation and Leadership & Author Session: $4,497

Groups of 2 or more save $500 on each registration.

Hotel Information

The Charles Hotel

Harvard Square

One Bennett Street

Cambridge, MA 02138

To reserve your room, call +1 617-864-1200 or toll free at +1 800-882-1818

Източник: harvard[dot]edu > courses-and-training > executive-training > getting-to-yes-with-yourself

post-8659-0-60974000-1435914171_thumb.pn

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • 1 year later...
  • Потребител

Формула на разместването

Древните са разсъждавали по аналогия. От гледна точка на логиката това изглежда подозрително. Само че когато имаме променящи се символи и вариращи психологически уравнения, логиката по-скоро пречи, отколкото помага. 


http://www.ted.com/playlists/313/talks_to_help_you_find_your_pu

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...