Отиди на
Форум "Наука"

Кавалерийски шлем от "Памук" могила


Recommended Posts

  • Потребител

Уникална находка бе показана днес в Археологическия музей в Пловдив - реставриран бронзов кавалерийски шлем от I-II век след Христа, открит при разкопки в могила Памуклията край с. Брестовица преди две години. В света са открити още няколко подобни шлема - на територията на Германия. Открит на парчета в каменна урна, шлемът е реставриран след две години за 12 000 лв. 45 000 лв пък е финансирането на разкопките от община Пловдив. Освен шлема, в експозицията на находките от Брестовица има лампи, балсамарий, още три урни, бронзов леген, брошка, пръстени, съдове, огледало. Общо 80 артефакта допълват фонда на музея от тези разкопки, а наличието на уникалния шлем вече предизвиква международен интерес.

751086.jpg

0230781f27bcb3fd2718613898e8f2d5.jpg

Бронзовият шлем е богато украсен. На тила вероятно е изобразен двубоят между Ахил и Хектор. Върху лицевата част има седем фигури, между тях на Ерос, Аполон и Хермес. Шлемът има наушници и дори ювелирно изработена коса. Личи още вдлъбнатина от удар с меч, вероятно довел до смъртта на воина. Първият гроб е датиран от III в. преди Христа, в него са открити останки от мъж и принесена в жертва жена.

В гроба на воина, чийто шлем е показан на снимките, са открити още копия, щит, меч, войнишки съдове за храна, стъклени съдове. В балсамария са открити останки от течност, която ще бъде подложена на анализ, защото датира от близо 2 000 години и подобна находка се среща изключително рядко. Общо шест гроба са открити в могилата край Брестовица, а могилата е надграждана хиляда години. Интересните находки могат да се видят до 15 юни, когато предстои изложба Египетско изкуство от Лувъра.

Позволих си да редактирам статията на кореспондента на БГНЕС, поради наличието на подобни бисери:

" ... На тила му е сцената от древногръцката история, когато синът на Ахил убива сина на Хектор ..." :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Трябваше да махнеш и клишето "уникалния", защото всичко намерено от родните археолози според нашенските медии ама задължително и без изключение е уникално. Шлемът наистина е интересен и ще е ценно допълнение за музейната колекция и без да се ползват изтъркани клишета. Втори е въпросът дали ще бъде включен в постоянната експозиция или ще бъде забутан в някое хранилище.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно - защо аналози има на територията на Германия? И то два. Да е още един да каже човек, че случайно е отишъл там, ами те два..

Горната му част - човешка коса ли имитира?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен шлема от "Памук" могила има известна прилика с римския шлем тип Weiler, показан по долу, но за това повече може да каже Аеций.

1917464.jpgcavalerie2.jpg

Редактирано от Drake
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно - защо аналози има на територията на Германия? И то два. Да е още един да каже човек, че случайно е отишъл там, ами те два..

Горната му част - човешка коса ли имитира?

Това е параден римски кавалерийски шлем /чудесен образец, между другото/, като цяло тези шлемове са разпространени по местата, където са пребивавали воинските подразделения. Германия и Холандия имат богати колекции от подобни шлемове. Тъй като и романизираните тракийци /най-често аристократи/ служели в римската войска, при погребването им се открива същия богат инвентар, сходен с този в упоменатите страни. България може да се похвали с още няколко такива погребения. Най-интересни са шлемовете с маски, единият изложен в Стара Загора:

Stara%252520Zagora.jpg.preview.jpg

другият със сребърни апликации по него - след 20-годишно 'отсъствие' върнат на музея Пловдив:

1412.jpg

И от Силистра:

20150330163123_65632.jpeg

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Интересното е, че шлемът от Памук могила и с наносник.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...