Отиди на
Форум "Наука"

Етика, етичност. Какво е за вас етиката, етичността , т.е. какъв е етичният човек?


Recommended Posts

  • Потребители

Какво е за вас етиката, етичността, т.е. какъв е етичният човек?

От позицията почти половинвековната си възраст и съответния житейски опит, мога да предствя следните определения (те не са "мои") - по-точно неразделна комбинация като "верни" за мен и опониращи ми:

1. Етичният човек разбира, знае кое/какво е правилно и кое не, и се опитва да върши и избира правилното. Или етиката се дефинира чрез това да се разбира (от човекът) разликата между правилното и неправилното.

Образно казано , или казано по друг начин - моралният човек не върши нередни неща (друг е въпросът че моралът е разтегливо и освен това "контекстно" понятие и разбиране/концепция, а етиката се крепи на универсални принцици- вижте т.н. сребърно и златно етични правила но етичният може и да не успява в това си начинание да не върши нередни и неправилни неща/

+

2. Етичния човек не прави на другите/другия това, което той не иска те да му правят.

("сребърното етично правило")

--------------

Следствие:

В контекста на 1 и 2 - лъжата не е неетична в няколко случая:

а) не е изказана за собствено облагодетелстване и "прецакване" на другите (другия)

б) ако има ясно и аргументирано разбиране и хипотеза от изказващия я, че няма да бъде разкрита (в случая когато разкриването и би могло да нарани другия повече от предствената в лъжата версия)

Второ следствие:

Не е етичен човекът, които се опитва да вади сламките от очите на другите, а не вижда сламките или дори гредите в своите

(неетични шефове, ако щете модератори :) по форумите и други, го правят

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Според мен, в България, в българското общество етичните хора са не повече от 25 - 30 процента от общия брой на хората; /Изключвам тези случаи, по-точно хора, които проявяват етиката и етичните принципи избирателно - към приятелите, към хората от близкия си кръг, към "своите"/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами, преди прилагане на разсъждения, е хубаво да се погледне какво е етика:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0

"...

Етиката е част от аксиологията (теорията на ценностите)[3][4] — един от четирите главни клона на философията, заедно с метафизиката, епистемологията и логиката. Западната традиция в етиката понякога се нарича морална философия. Традиционното деление на философията на логика, физика и етика е поставено от стоиците.

Етиката се занимава с изучаването и приложението на вече установените в различните народи и култури правила за начина на живот в човешкото общество. В хода на човешката история многократно хората променят представите си за нормата в междуличностните отношения и поведението. Всеки човек има свое разбиране за света и на тази основа се гради отношението му спрямо другите хора, а и спрямо себе си и заобикалящата го среда.

..."

Също:

"...

... Една сравнително нова топология (2006) разделя приложната етика на шест основни дяла:

  • Етика на решенията, това са теории за процесите на взимане на решения
  • Професионална етика - етични въпроси за подобряване на професионализма
  • Клинична етика - за подобряване на основните нужди на здравеопазването
  • Бизнес етика подобряване на личния морал като средство за подобряване на морала на цялата организация, изследва етическите принципи и моралните или етични проблеми, които възникват в бизнес средата и се прилага към всички аспекти на бизнес поведението
  • Организационна етика етика между отделни организации
  • Социална етика етика между отделните нации и общества, изучаване и изследване на социалните условия като предпоставка за богатството и по-добър живот, мястото и ролята на индивида в обществото с оглед на изповядваните ценности като свобода, толерантност, справедливост, както и устойчивостта на институции и структури за права и свободи ..."

Значи, има значение от каква гледна точка, ще се прави преценка на ... някаква, съществуваща по време на статуквото, ценностна система.

Защото няма съвпадение по критериите "форма" и "съдържание"...

На мен ми допадат разсъжденията на "мета-етиката" ("природосъобразни" правила на поведение - Човек е единственото животно което може да оценя, че смисълът на живота е да се измине творчески жизненият път. Това "творчество" не бива да нарушава условията за съществуване на обкръжението му. За да е възможно това - добива знаене върху метафизична основа и съответно си изгражда етични норми на поведение). :grin:

...

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Етика и етичност изглежда са различни категории и неща ("етичност"- като качество на хората, на даден човек- синоними "нравственост" или по скоро "човечност";"етика" - като част от философията)

Обяснението в уикито за етиката (вижда се че е цитат от някаква монография или учебник) е малко или много общо и ми се струва "неособено" приложимо за разбиране на етичността.

Моралът и религията мисля са тези, които са културно/ценностно конктекстни (съгласен съм, че от цитата излиза че етиката е културно и ценностно контекстна), докато фундаменталните етични или нравствени правила, познати като сребърно и златно правила не са се променили от много години насам. (забележка: тези правила са познати на ловците-събирачите, каквито сме като вид от поне 200 000 години, и най-вероятно са "въведени" с върховете на копията)

http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Rule

Тези правила са залегнали исторически в моралите и религиите - визирам световните, но там те не са универсални, по-точно не се прилагат универсално, с изключение на религиите произхождащи от Индия .вкл будизмът, да кажем, ако говорим за религиите.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BE_%D0%BD%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8

Що се касае до новата типология и принципите на различните типове етики, мисля че те са главно производни и причино-следствени на фундаменталните етични закони/правила.

(не виждам как би могло да се достигне до етичност и да се говори за етика при/на новите типове, без прилагането на фундаменталните правила; В случая "другите" -контекстно може да са "клиентите", или "пациентите", или "другата организация", или "другите части на организацията" и т.н.)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...