Отиди на
Форум "Наука"

Истината за Панагюрското съкровище е секретна!


Recommended Posts

  • Потребител

Тримата братята Дейкови от Панагюрище с находката си, 8 декември 1949 г.

post-12666-0-17954700-1428675316_thumb.j

Панагюрското златно съкровище, което е изложено в момента е подменено. "Реалните доказателства за подмяната са два документа от измерването на златното съкровище. Първият е от 19 декември 1949 г., когато кантарът показва 7,5 кг. Последното официално измерване показва, че съкровището тежи 6,192 кг. Разликата е над 1 кг", поясни Цветанков. Той припомни, че метричната мерна система е приета в България преди 150 години и няма как да е в различните теглилки.За сметка на теглото съкровището е пораснало на височина.

post-12666-0-99596400-1428675543_thumb.j

Намерена е отчупена част от един от ритоните - фрагмент, който никога не е напускал Пловдив, за да тръгне по света. "Парчето е от крило на митично животно върху един от ритоните. Ако съставът му е идентичен със златото от останалата част на съкровището, то несъмнено ще е оригиналното. Лицензирана австрийска фирма взе 33 проби от златото. В понеделник бяха готови резултатите от 31 проби, които показват пълна идентичност на отчупената част с цялото Панагюрско съкровище. Останалите две проби ще са готови до петък", каза Димитров. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4277499&fb_action_ids=931906413490512&fb_action_types=og.comments

Всички очаквахме че въпросът с автентичноста на съкровището ще се изясни.

/КРОСС/ Националният исторически музей е поръчал двойна експертиза, за да установи дали е оригинално прочутото златно Панагюрското съкровище, пише „Монитор". То датира от IV - началото на III в. пр.Хр. и е изложено в една от витрините на музея. Резултатите ще бъдат ясни до седмица и тогава вероятно ще бъдат обявени публично.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/sukrovishte-panagyurskoto-monitor-1425597.html#ixzz3WuySyHZt

Но надеждите се оказаха напразни.

Проф. Божидар Димитров, шеф на Националния исторически музей:
НЕ ПОКАЗВАМ ЕКСПЕРТИЗАТА, ЗАЩОТО АВТОРИТЕ Й ЩЕ МЕ ОСЪДЯТ

Проф. Димитров, Павел Цветанков твърди, че резултатите от експертизата на Панагюрското съкровище ги няма в нито една инстанция, която би трябвало да ги получи?!...

- Абе, вижте какво, не ме занимавайте с него! Отговорил съм му на писмото, експертизата обаче си има авторски права. Когато я публикуват, а авторите ще я публикуват, тогава ще излезе на бял свят истината за Панагюрското съкровище и ще я прочете целият български народ.

- А вие изпратили ли сте я на Цветанков?
- Как ще му я изпратя!? Пратих му писмо, в което му казах, че това е научна разработка и нейните извършители имат авторски права, и не са съгласни да я предоставят на всеки, взет от улицата. Кой е всъщност Цветанков!? Как може аз да му давам тази експертиза, да я огласява, интерпретира, други да я публикуват и т.н.?! Тя ще бъде публикувана в научно списание и тогава ще стане достояние на целия свят. Това е! -Това са пълни глупости експертизата е на този който я е поръчал http://www.nostop.bg/news/details/6585/1/%D0%9C%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%8E%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0-.html

В един момент обаче става ясно, че експертиза няма и не е поръчвана.

„ШОУ” се добра ексклузивно да скандален факт - чуждестранната експертиза, поръчана от Националния исторически музей, която трябваше да потвърди автентичността на Панагюрското съкровище, липсва! Въпреки че шефът на НИМ проф. Божидар Димитров и други държавници се позоваха на нея и категорично заявиха, че безценното злато не е подменено с дубликат, както се твърди от различни източници, още никой не е виждал черно на бяло резултатите от нея! Нещо повече - има ли такава експертиза и къде е тя, тъне в мистерия. Това става ясно от документ, изпратен до наследника на откривателите на Панагюрското съкровище Павел Цветанков. На негово запитване да му бъде предоставена експертизата, от НИМ отговарят, че... „Националният исторически музей още не е получил официалните документи от изпитателна лаборатория Евротест-контрол ЕАД за изследване на предметите от Панагюрското златно съкровище”. http://www.blitz.bg/news/article/294206?fb_action_ids=950489621632191&fb_action_types=og.comments

post-12666-0-12854600-1428677681_thumb.j

След това става ясно, че експертиза за изследване на Панагюрското златно съкровище не е поръчвана въобще.

post-12666-0-76031400-1428677893_thumb.j

Необходимо е да се предприемат извънредни мерки и Божидар Димитров ги взема, като моли Вежди Рашидов да засекрети данните от експертизата.

post-12666-0-31306900-1428678087_thumb.j

След това вече е лесно, кспертизата е вече секретна.

post-12666-0-12869000-1428678301_thumb.j

Резултатите от експертизите са публична информация и засекретяването им е незаконно.Не се знае със сигурност има ли експертиза или не е поръчвана.Възниква основателния въпрос,-защо толкова много крие Божидар Димитров тази експертиза.

post-12666-0-30200000-1428679345_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Божо пак не е много наясно какво точно говори. Ако е експертиза, то тези, които са я направили поемайки задачата са дали съгласие да бъде оповестена. В противен случай дейността им е напълно безсмислена. Те са получили за експертното заключение хонорар от възложителя. Ако е някакво научно изследване, то в такъв случай авторите му имат авторски права, но това в никакъв случай не може да се нарече експертиза и значението му е като на всяко друго научно изследване, вкл. и публикувано като смислен постинг в този форум. От цялата каша единственото което става ясно, е че българските музеи са тъмна Индия и сериозно трябва да се замислим доколко е безопасно българското културно наследство да се държи единствено там.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това не е експертиза, нито е научно изследване със защитени авторски права.Експертиза за автентичност се прави от експерти в областта на археологията, като се изследва не само метала, но и височината на релефа, стила на изображенията, техните аналози,начинът на изработване на предмета,следите от инструментите и от износването по предмета, окисите, варовиковите отлагания и т.н.

В случая е извършено(ако въобще е направено) измерване на химичния състав на златото със спектрометър.С този апарат могат да се установят до 60 химични елемента в сплавта и количеството на всеки един от тях в проценти.Това е рутинен , автоматичен анализ, който се извършва за няколко минути.Услугата се извършва в банки(Райфайзенбанк), фирми или ЦНИЛ ,където анализа струва от 20 - 37 лева.

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Може ли наистина панагюрското златно съкровище да е фалшиво?То е толкова голямо и известно, та ми се струва че не е възможно да бъде открадното и подменено с фалшификат.Все пак изпитвам леки притеснения от тия увъртания на Божидар Димитров.

http://www.bgdnes.bg/Article.asp?Id=4722567

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами то за такава опция се говори много огдавна. Даже Георги Мамалев имаше и такава сценка. В нея играе ролята на репресиран номенклатурчик, които обяснява на какви страдания е бил подложен и в знак на дълбоката си скръб пиеше уиски с черен етикет. Та той казваше, че жена му, неговата другарка в живота я пратили в чужбина на изложба с едно съкровище и оттогава нямало следа нито от нея, нито от съкровището. ;) Говореше се и за един зет, че носел на пстъ си Калояновия пръстен.

При положение, че свиха Паисиевата история от Зографския манастир, където се е пазела 200г., то какви са шансовете на съкровище, открито преди 20-50г. Разбира се мащабът на разпродажбата на подобни ценности от др. Сталин е бил велик. Той успял да пласира дори сребърния иконостас на храма Христос-Спасител, а чуждите търговци между световните войни наричали Ермитажа - "Антикварния магазин". Но тогава сделките не били толкова изгодни, защото пазарът бил направо залят с културни ценности и стойността им паднала драстично заради голямото предлагане.

А за сега какво да говорим - Божо и Гоце се опитаха да изтъргуват мощите на св. Дионисий, тъй като гърците проявиха търговски интерес, а после Синода за малко не продаде мощите на Стефан Милутин. Сърбите и гърците обаче избързаха да се похвалят и далаверата пропадна. За съжаление не така стои въпросът с предполагаемите кости на Левски и патриарх Евтимий. На мен ми се губят и костите от гробницата в Голямата базилика в Плиска, които вероятно са на Енравота - брата на хан Маламир. Те би трябвало също да са в Божовия Национален музей. Пак в Народния музей е било и цветното копие на фреската от Беренде с царския образ, което ще рече, че сега и то би трябвало да е при Божо. Ама някой да ги е виждал?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Защо ми се струва, че тез съмнения обземат някои автори по време на крупни български изложни в чужбина? Нищо по-просто няма от това да се направи нова експертиза и да се провери всичкото това нещо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Най-добре използвайте случая докато е изложбата в Лувъра да заснемете експонатите. Защото там свободно дават да се снима (единствено има изискване да не се ползва светкавица, защото това се отразява вредно на експонатите), а в нашите музеи - не. И в задачката се пита защо в повечето наши музеи не може да се снима, а в повечето чужди не само може, а е съвсем безплатно? Билетчето примерно за Съкровишницата в Хофбург е колкото за НАМ и може без светкавица да се снима на воля, а там са Копието на съдбата, Убруса, Короните на СРИ и още много злата, които след като се видят световно известните някак вече не правят впечатление. В Нотр-Дам за Съкровищницата цената е още по-тънка, но разбира се експонатите са по-малко, ама там пък е Христовият венец донесен от кръстоносците от Цариград. А в НАМ изобщо не дават да се снима. А помислете си защо? Примерно дали защото голяма част от експонатите там не са копия без да е посочено това, а разбира се още по-малко да има информация къде все пак е оригиналът. При това положение съмненията за съдбата на оригиналите си е ама съвсем основателна.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

Нещата се забатачват още повече.Панагюрското златно съкровище не само не е маркирано ,както е по закон, но не му е правена и експертиза за автентичност.Божидар Димитров ни проглуши ушите колко много експертизи били направени и колко  били секретни.   http://tsvetankov.blog.bg/drugi/2016/03/19/sydyt-reshi-niama-ekspertiza-na-sykrovishteto.1438163

Решение по ДЕЛО № 3406/2015 постанови:
-НЯМА ИЗВЪРШЕНА ЕКСПЕРТИЗА НА ПАНАГЮРСКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ!

2016-03-19_102336.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...