Отиди на
Форум "Наука"

IUS ROMANUM


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

240px-Statue-Augustus.jpg

За всички, интересуващи се от Римско право, излезе и първият брой на IUS ROMANUM електронно списание на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", посветен на 2000 години от кончината на император Август:

http://iusromanum.eu/bg/journal

Първият брой на новото списание IUS ROMANUM e посветен на 2000- годишния юбилей от смъртта на първия римски император Октавиан Август. Той се счита за създател на Римската империя, макар и по време на неговото управление все още да се запазват институциите от републиканския период. Епохата на Август се отбелязва като PAX ROMANA и бележи началото на един продължителен мирен период, благоприятен за икономическото развитие и стабилизирането на политическото господство на Рим в Средиземноморието. Това е време и на значителни правни реформи, утвърждаване на провинциалното устройство и създаването на структура на държавната власт, управлението и правораздаването.
Темата за Август е особено подходяща за началото на една нова инициатива за популяризиране на римската правна култура и традиция и свързаното с нея издаване на първото романистично списание в България. Определянето й е резултат от предложенията на студентите, изучаващи Римско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и на много колеги, които в последните години проявиха голям интерес към изследванията за Древния Рим.
В списанието участват със свои статии всички преподаватели от Софийския университет, ангажирани с преподаването на Римско право и Латинска правна терминология, както и студенти, обединени в Кръжока по Римско право. Но в него значително място имат и изследванията на професори- романисти от Италия, Испания, Русия, Македония, Бразилия, САЩ, специално посветени на темата за Август. Създаването на първия брой е и с инициативата на председателя на Международния научен съвет на списанието акад. проф. Антонио Фернандес де Бухан, който пръв предостави своята статия за публикуване и осигури подкрепата на значителна част от видните романисти, които участват в Международния научен съвет.
Моята скромна особа също бе удостоена с честта да е сред младите автори на статии, посветени на управлението на Август със статията си 'Външната политика на император Август':
Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • 8 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

След множество усилия и напрегната организационна, и преводаческа работа, вторият брой на първото в България списание по Римско право и Романистична традиция, п...осветен на правораздаването, е вече факт! Имаме удоволствието да ви представим близо 50 статии на едни от най-изтъкнатите съвременни европейски учени, занимаващи се с Романистика, а също така и на много колеги от България.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...