Отиди на
Форум "Наука"

чл.-кор. проф. Александър Янков ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“


Recommended Posts

  • Администратор

На тържествена церемония в Аулата на СУ, която ще се състои в 11.00 часа на 8 април 2015 г., чл.-кор. проф. Александър Янков ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Юридическия факултет на СУ и е за приноса на чл.-кор. проф. Александър Янков в развитието на преподаването, науката и практиката по международно право и международно морско право и по повод неговата 90-годишнина.

Чл.-кор. проф. Александър Янков завършва право в Софийския университет. В периода 1951 – 1970 г. преподава в най-старото висше училище в България като асистент, доцент и професор по международно публично право и международно морско право в Катедра „Международно право и международни отношения“ на Юридическия факултет.

От 1972 до 1976 г. е посланик на България във Великобритания. От 1976 до 1980 г. е постоянен представител на България в Организацията на обединените нации в Ню Йорк и заместник-министър на външните работи.

От 1981 г. е член-кореспондент на Българската академия на науките.

През 1996 г. става член-съдия на Международния трибунал по морско право в Хамбург и заема този пост два мандата.

Чл.-кор. проф. Александър Янков е бил член на Комисията по международно право на ООН в периода 1977-1996 г., на Международния институт по океаните в Малта, на Изпълнителния съвет на Асоциацията по международно право – Лондон, на Института по международно право – Париж, на Съвещателния комитет по опазване на моретата – Лондон. Представлявал е България в Международната морска организация и е бил заместник-председател на Комитета на ООН за мирно използване на морското дъно в районите отвъд националната юрисдикция.

Чл.-кор. проф. Александър Янков е един от авторите на Конвенцията по морско право на ООН. Той е основател и дългогодишен председател на Българската асоциация по морско право. През 2012 г. е избран за президент на Световната асоциация по международно право.

Чл.-кор. проф. Александър Янков е дългогодишен ръководител на Катедра „Международно право и международни отношения“ на Юридическия факултет на Софийския университет. Преподавател и учител на няколко поколения български юристи в областта на международното право.Автор е на множество публикации по международно публично право, международно морско право.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...