Отиди на
Форум "Наука"

Българите извън границите на България


Recommended Posts

  • Потребител

След 1878 милион българи остават не по свое желание извън границите на родината си, и, както знаете, цялата външна политика на страната е насочена към приобщаването им към България. След Съединението взимаме Източна Румелия, а след 1913 си прибираме част от Тракия и Македония. Въпреки това, в резултат на Междусъюзническата и ПСВ останалите българите в съседните страни са подложени на различини репресивни политики, които ми е интересно да обсъдим.

Българите в Турция.

Най-голямата част от тях живее в Източна Тракия - Одринско, Лозенградско, Люлебюргаз и тн. Всички те, до последния човек, бягат през лятото на 1913 пред настъпващата османска армия, която е пресякла линията Мидия-Енос. Тези хора, стотици хиляди, населват Бургас, Стара Загора, Пловдив, Варна. Техните имуществени въпроси още не са решени от страна на турското правителство.

Българите в Гърция.

Българи в Гърция има в Егейска Македония и Западна Тракия. Тук гърците още от 1903 извършват нечувани зверства, атаките на т-.нар. андарти и шефа им Павлос Меллас обезкървяват цели села - знаете за геноцида в с. Загоричане, с.Зелениче. Гръцката въоръжена пропаганда в Егейска Македония действа практически до ПСВ. Като отговор на тези зверства в България избухват бунтове срещу гръцокото население във Варна, Бургас, Станимака, Поморие - който е напълно опожарен през юни 1906. През Междусъюзническата война гърците горят цели български градове като Кукуш, за да не може избягалото населени еда се върне. Въпреки това, въпросите с Гърция са напълно решени. През 1924 е подписана спогодбата Молов - Кафандарис, според която гръцкото население от българия се изселва в Гърция, а на тяхно място, често физически, идват българи от Северна Гърция. От България се изселват почти всички гърци, остават основно тези от смесените бракове. От Гърция се изселва част от бъгарското население, и знаете, днес из цяла Северна Гърция се говори български. Но двете правителства считат въпроса за решен - официално България не признава след тази дата наличието на българи в Гърция, а Гърция се отказва за претенции за наличие на гърция в България. Гърците разрешават на българите в Егейска Македония да говоря езика си, официално ги считат за славяногласни елини, а помаците в Западна Тракия считат за отделен етнос и дори разрешават изучаването на помашки език. През 1964 гръцкото правителство изплаща обещетения на изселените българи, които българската държава изплаща чак 90те години по силата на закона Лучников - чрез бонове. През гръцката гражданска война доста българи се сражават като партизани под комендването на Тито. След края на войната част от тях бягат в България, страхувайки се от репресии. Пристигайки в областните центрове Горна Джумая и Неврокоп, са натоварени на камиони и по спогодба между Г. Димитров и Тито са пращани в НР Македония, основно Куманово и околия, което още повече спомага за намаляване българското присъствие в Северна Гърция.


Българите в Македония

Тука няма какво толкова да казваме. Всичките са превърнати в македонци.

Българите в Румъния.

Това са основно българи от Северна Добруджа и Южна Добруджа след 1913. Румънското правителство се опитва да колонизира основно Южна Добруджа като по спогодба с Кралство Югославия взима власи от сръбска Македония и ги пренася в Южна Добруджа, но до 1940 българският елемент в Добруджа категорично доминира. С Крайовската спогодба освен връщането на Ю. Добруджа се осъществява и размяна на население - почти всичките власи от Южна Добруджа са дадени на Румъния, румънците ни дават доста, но не всички, българи от Северна Добруджа. Това се прави, тъй като спогодбата важи завинаги и както и тази с Гърция от 1924 решава категорично поне етническите въпроси. Оттогава ние не признаваме наличието на българи в Северна Добруджа, а Румъния не дири румънци в Южна.

Българите в Сърбия.

Знаете, това са Западните покрайнини и Поморавието - Врана, Ниш, Пирот, Сурдулица. Тези хора са запазили българското си самосъзнание, и въпреки репресиите и ограниченията продължава да ги има. Пращат децата си да учат в София, която е на 40 км, не в Белград, който е на 400, и ако някой от вас е бил в Цариброд примерно знае, че всичко живо говори български. Между 1919-1945 Сърбия прилага към тях етническите теории на Цвиич, че са сърби, по-точно се опитват да ги направят сърби, както парвят и в Македония. При Тито сърбизацията отслабва, като някои от тях са трансферирани към НР Македония, за да станат македонци. Все пак нека някой каже какво е отношението към тях между 1945-1990, и днес ако не се лъжа имат статут на национално малцинство в Република Сърбия. Ясно е, че след разрива със Сталин българите са пращани масово по концлагери, доста от тях се определят като сърби, за да изгебнат тази съдба, емигрират към вътрешността на Сърбия в търсене на работа, и постепенно се денатурализират. Някъде към 60те се прави и административна реформа, като се откъсват села от българските общини и се присъединяват към сръбски, като така компактонстта им намалява. Закриват и родилните домове, като българките раждат в други градове, където се записват под сръбско име. Български не се учи, ддокументи се издават само на сръбски. С две думи насилствената сърбизация от времето на кралство Югославия е заменена с други индиректни асимилационни мерки.

Ако някой има нещо да добави, да заповяда.

Разбира се, нека кажем, че българи от всички тези земи се стичат към България след ПСВ като стара България поема над 600 000 бежанци, т.е около 300 000 остават извън страната без да броим тези в Р Македония, които са около милион към 1919.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да добавя за договора от 1964 с Гърция. Българската държава е имала доста имоти като администрация, в Западна Тракия, от времето на българското управление там между 1913-1920. В България пък е имало над 22 села само по Черноморието единствено със гръцко население, отделно в големите градове. Така че и двете държави са имали имуществени искове, наред с частните. Гърците обаче ни дават повече, понеже техните имоти са по-скъпи от българските в гръцка Тракия. Ние им даваме около 7 млн. долара обещетение, те поне три пъти повече. Тия пари ги прибира Народната република, и 90те години ги разпредели като бонове за обещетение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Изобщо не бързайте с изводите, че българите в Македония са превърнати в македонци. Особено не се лъжете по някой креслив антибългарски глас, който чат пат се чува, щото това не е гласът на народа.

Бесарабските и молдовски Българи и тези в Украйна са уникални знаменосци на българския дух! Пъвро, че са запазили чудесните стари традиции и езки, второ, че сега развиват с пълна сила и образованието си, и културата и традициите и всичко.

Няма да забравя един надпис в едно селско училище, украсено със скромни средства, рисунки и саксии, така, както не сте сънували - на стената на картон, с изрисувани цветя и букви в националните цветове, пишеше: "Книго, бъди жива".

Разбира се, докато България не преодолее идиотщините си и не тръгне напред, българите в чужбина ще бъдат оставени сами на себе си. През историческото изпитание на българския народ, което той сега преживява, те са по-заслужили от българските българи.

Опичайте си акъла!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е точно така. Дали са македонци станали или не изобщо не е въпрос на тази тема. Въпросът е, че официалната политика е да ги прави македонци.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Без разлика да ли са Сърби или Българи, хората от Вранско лесно се асимилират в големи градове, след малко време ги е срам от къде са и започват да говорят на Белградски език , и да смятат своите приятели от родния край за прости и неграмотни селяци.

Над 50% правят така.

Заради бедността, али и заради простотията на народа, тази краища постепенно остават без население (и сега мнозинство от селата са празни) и може да се очаква да станат албански или цигански след 50-100 години.

Тва казвам щото съм от там, и познавам много хора от Враня,Сурдулица,Власина и др.

Разбира се, тва не се прави без волята на Сърбия и правителство в Белград.

Поздрави :(

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Южна Сърбия е доста зле икономически. Общо взето на юг от Белград нещата прогресивно отиват към по-лошо. Пътната инфраструктура към по-малките населени места е в ужасно състояние, ако въобще я има. Просто районът ще се обезлюди.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

@Perkunas

За жал ама така е. В моя роден град е най-добре, ние поне можем да намерим некаква работа.

И населението не се намалява толкова много, щото много хора се заселват от околните селища.

Ние сега играем и в 1-ва Сърбска лига със Звезда и Партизан :)

Перспективите в околните градове, пр. Владичин Хан,Търговище, Босилеград са ужасни.

Не съм намерил човека от там, който не иска да замине на некъде,или вече е заминал.

Държавата нема пари да помага на нашия район, а за мигранти от Сирия, Либия и кой знае каква пустиня има.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да се казва, че това е политика на белград или софия е малко трудно. Милошевич се опита да провежда политика и му спретнаха такава манджа че още я сърба. И ние си я сърбаме. Ама нали трябва да сме политкоректни... стига толкоз.

Друг пример е либия. Какво постигнаха като я избомбиха?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Без разлика да ли са Сърби или Българи, хората от Вранско лесно се асимилират в големи градове, след малко време ги е срам от къде са и започват да говорят на Белградски език , и да смятат своите приятели от родния край за прости и неграмотни селяци.

В България също "селянин" стана обидна дума. Хора дошли в София от малки градове и села също в късо време стават столичани и започват да презират "селяндурите".

Заради бедността, али и заради простотията на народа, тази краища постепенно остават без население (и сега мнозинство от селата са празни) и може да се очаква да станат албански или цигански след 50-100 години.

Унищожен е поминака на селските райони в цяла Европа, и в Англия и в Германия и навсякъде. Малките ферми не могат да се състезават с големите и резултата е все повече хора в градовете.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

@Asen

В моя град работата става и по-смешна, щото абсолутно всички са от селско потекло (в града преди 1878 изобщо не живеят християни).

Сега, хората се гордеят ако са от првите доселени семейства, и обиждат другите който са доселени по-късно, даже и когато са от същото село :D

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...