Отиди на
Форум "Наука"

Филмът "Дякон Левски" - обида, псувни или реалност


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Дреме ми, че не са ми харесали филма за Левски!
Народът го харесва, всичко е шест, сигурен е режисьорът Максим Генчев

Вече няколко дни след премиерата на филма "Дякон Левски" полемиката продължава. Навръх деня, в който България почита паметта на Апостола, в студиото на bTV се разиграха, меко казано, грозни сцени.

На масата да обсъждат лентата седнаха сценаристът Георги Иванов, който критикува остро филма в социалните мрежи, актьорът Николай Сотиров и проф. Илия Тодев от БАН. По телефона пък се включи режисьорът Максим Генчев, който обясни, че срещу произведението му скачат „тези, които са потривали ръчички на бесилката”.

"Това не бих го нарекъл филм, а по-скоро социален експеримент и съвкупност от сцени от объркан жанр. Всеки има право да направи лош филм, нямам претенция да критикувам. Но когато тръгнеш да правиш такъв за Левски, ти трябва да си наясно с какво се захващаш, очакванията са огромни – хората имат голяма чувствителност за Левски като национален герой”, заяви Иванов.


Според него не може режисьорът на филма да използва Апостола като визитка и да обикаля страната като месия. Георги Иванов смята, че Левски е представен посредствено, не се вижда неговата героичност, не се виждат неговите постъпки като национален герой.

На 19 февруари не е нормално да коментираме дали е псувал Левски, заяви актьорът Ники Сотиров. Според него всичко е въпрос на гледна точка

Проф. Илия Тодев от БАН подчерта, че не е гледал филма, но приветства идеята за неговата направа. Той заяви, че не познава в исторически план Левски да е псувал, но това не го е шокирало толкова.

"Филмът е озаглавен "Дякон Левски", но освен революционер той е организатор и идеолог. Доколкото разбирам от отзивите, тази негова страна не е показана във филма. Той е и духовник през целия си живот, независимо че през последните години се опитаха да принизят Левски до терорист, масон, детеубиец", каза проф. Тодев.

Омаскарен ли е Левски във филма е една от основните теми в коментарите.

"Няма добър или лош филм. Когато се плюе срещу планината, тя не се защитава и храчката ти се връща на челото. Сакрална тема е Левски и има нещо изключително достойно да дръзнеш да интерпретираш тази тема", заяви Ники Сотиров.

Не може до безкрайност в българското изкуство да се използва въпрос на вкус. Има ниво, което трябва да защитаваме. Не може да се изхожда от позицията, че заслужава да има филм за Левски. Трябва да има критерий какво е добро кино, контрира Иванов.

"Зрителят ще си извади малко едностранчива позиция за Левски, ако гледа само филма. Явно той е създаден на базата на сегашната конюнктура - повече екшън, героят е направен така, че да се хареса и на мъже, и на жени. Не може да се очаква един филм да задоволи всички вкусове. Аз бих предпочел документална лента, която да го показва като мислител и духовник, заяви Илия Тодев.

"Филмът е всичко друго, но не и документален. Не може един млад човек да се обърка, ако гледа филма. По-скоро ще му въздейства емоционално", смята пък актьорът Ники Сотиров. Според него не чуваме репликата „Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си”, за да си я спомним сами.

"По същата логика може да го няма Левски във филма", опонира Иванов. Той допълни, че оценява положения огромен труд, но не можело Левски да бъде представян като екшън герой, на места като уестърн герой, с фентъзи елементи.

"Това са асоциации. Дали прилича на "Десперадо", или на Серджо Леоне - няма никакво значение", отвърна Сотиров.

Актьорът отвърна и на критиките, че филмът е много дълъг - 3 часа и 40 минути, с думите, че "за Левски всичко е малко".

Тук в дискусията се включи режисьорът Максим Генчев, който призна, че разговорът "леко го посъбудил".

"Въф филма виждаме убедителен Левски. В студиото има едно момче - Иванов, да гледа пак филма и да вникне в него. Аз съм сценарист на "Дякон Левски", ти на какво си сценарист? Защо в 8:30 се занимавам с един провален сценарист от филма „Фамилията”?", изригна Генчев и продължи:

"Дайте да видим с внучката (потомката на Левски Христина Богданова - б.р.) какво става. Как може да говори, че вижда мижав Левски, да си пие хапчетата. Къде беше тази дама през трите години, докато правих филма? Аз съм потърсил другата внучка на Левски - доц. Табакова. Колко внучки има, дайте да се разберем. Разбира се, че има грешки. Мен ми харесва, че филмът не се харесва, значи е постигнал целта си. Срещу него вият тези, които са потривали ръчички на бесилката. За мен тези хора са гарваните".

"Дреме ми, че не са ми харесали филма, народът го харесва, всичко е шест”, допълни още Генчев.

http://www.dnes.bg/kino/2015/02/19/dreme-mi-che-ne-sa-mi-haresali-filma-za-levski.255026

Не съм гледал филма и по всяка вероятност, с оглед на псуването и другите екшън простотии в него, няма и да го гледам. Идва ми вповече да чуя от устата на актьора, превъплътил се в Левски, сочното "да му е.а майката".

Но въз основа на това, което четох за него в интернет и въз основа на горния текст ми се струва, че някой пак е "усвоил едни пари", а крайният продукт е некачествен. Впрочем преди време режисьорът Силвестър Силвестров в едно предаване обясни кратко и ясно как у нас се правят филми - издейства се държавна субсидия, а след това какъв продукт ще бъде произведен вече е без значение. Важното е да се приберат паричките.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 104
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Знаех си, че рано или късно ще се появи и такава тема. И тъй като и аз не съм гледал филма и моите думи могат да се приемат за чисто злословене. От всичко изговорено и изписано оставам с впечатлението, че филма въздейства на първично ниво, събуждайки най-низшите шовинистични страсти. В живота на Левски има много повече говорене, убеждаване и конспирация отколкото екшън, и най-вече освен, че не пие и пуши, нещо което е подчертавано и по-рано от изследователите, той най-вероятно не е и псувал, най-много да пусне някоя саркастична забележка, като тази, че сме я подкарали "като жаба през угар", напротив, съвременниците му говорят, че той е бил вежлив в обноските си. Когато Анастас Попхинов го заплашва, че ще го клъцне по челото, Левски не му отговаря в същия тон със заплахи, а казва, че е готов да се яви пред комитета и с документи да докаже какво е вършил.

В един от сутрешните блокове Максим Генчев казва, че не виждал Левски да поднася кафе на турците, но работата е там, че историята го е виждала. Макар, че едва ли от треторазряден екшън следва да търсим някаква историческа достоверност.

П. П. Филма не е субсидиран от държавата, поне така твърдят от екипа.

Редактирано от boilad
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

На базата на това, което четох в интернет за филма за Левски, си правя изводите, че Генчев е решил да направи комерсиален филм с цел да си избие вложените пари и да спечели, залагайки на тоталното опростачване и чалгарясване на българския зрител. Само че ми се струва, че си е направил криво сметката, защото кина все още има само в големите и по-големите градове и в тях ходят далеч не простаци. Така че нищо чудно накрая да е на минус от целия си "творчески" напън.

Има исторически теми и образи, които не се поддават на комерсиална трактовка. Спомням си навремето, че като пубер ходих да гледам новата версия на "Козият рог". Режисьорът беше решил, че сексът винаги продава и беше превърнал сюжета за отмъщението и омразата, които обаче не могат да надделеят над женската даваща и пазещата живота природа (съгласно оригиналния филм), в пошло софт порно. Началната сцена беше как чобанинът, яко загорял, слиза от къшлата и веднага напъва жена си (също така яко загоряла) с животинско настървение. По-нататък, след като тя беше убита от турците и щерка му съзря полово и се разгони, една нощ и на бащата и на дъщерята толкова им се е.еше, че за малко да се нахвърлят един на друг. А що се отнася до младия овчар, възлюбения на щерката, той беше въведен в сюжета по подобаващ начин - сутринта се буди, излиза от кошарата и първата му работа е да си прасне една злобарка. Надали изобщо някой се сеща вече за тази повърня, докато старата версия на "Козият рог" с Антон Горчев и Катя Паскалева си остава и днес класика. Предвиждам същата съдба като на "Козият рог-2" и за "творбата" на Генчев.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То трябва да се гледа филма, и тогава, но все пак - в образите има типични и нетипични черти. Можеш да покажеш една историческа фигура във всякаква житейска ситуация, но в крайна сметка това ли е, с което човекът остава в паметта и в историята?

Тъй, че не знам дали е най-добрата идея самоцелно една историческа фигура да бъде показвана, че псува. В крайна сметка всички знаем защо този човек е първостепенен национален символ, защото стъпка по стъпка и с невероятна визия създава първите структури на българската държавност. Дали е псувал или не май няма кой знае какво значение. А когато показваш това, значи ти като автор сочиш, че то е важното, същностното и типичното.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Разбира се е добре да се коментира един филм когато е гледан. Но тъй или иначе вече бяха пуснати някои откъси от филма, за да може всеки да прецени що за прелест е и след като ги видях, уви, нямам никакво намерение да го гледам. Та какво се вижда на откъсите, които бяха пуснати - калпав сценарий, режисурата никаква, а за играта на актьорите ... това изобщо не може да се нарече игра на актьори. Единият (Левски) мяза на изтърван от някоя психиатрия, някакъв пък дебелак се държи все едно играе в скапана комедия ...Лошите ми очаквания за филма напълно се оправдаха. Що се отнася до екшъна, той не само е включен крайно неуместно, ами е и изпълнен и ужасно недодялано. Тъй че определено няма да има някакъв комерсиален ефект. Американските екшъни и турските сапунки може и да имат недостатъци, но определено актьорите играят добре. Това, което се вижда във филма за Левски обаче изобщо не може да се нарече игра на актьори.

Опитали са се на гърба на Левски да направят филм, който да бъде гледан от много хора. Ама то за да бъде гледан един филм трябват и други неща.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм гледала филма и нямам намерение да го гледам. Достатъчно ми беше да изслушам едно-две интервюта с режисьора, за да се откажа. Е, не е възможно едно джудже с просташко поведение да пресъздаде образа на един велик човек. Захванал се е М. Генчев с непосилна за него задача и резултатът е плачевен, както си личи и по откъсите от филма. Жалко, че няма съд за такива осквернители на национални светини!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

да не повярва човек, ама съм напълно съгласен с горното мнение.

Иначе пускам и отчета на един реконструктор, който се е престрашил и го е гледал:

Гледах филма.
От цялата работата накратко, ако незнам кой е Левски и гледам този филм ще разбера, че нещо е бил сърдит на турците, обрал е касата в Арабаконак, преспал е с туркиня и монахиня и през целият си живот е крил мощехранителницата с мощиге на св.Игнатий, които пък са били упорито търсени от някакъв комарджия-англичанин.Това би си помислил зрителят, който не е запознат с историята на Апостола.
Откъм историческа гледна точка - филма е слаб 2. Няма нищо общо с историята, историческите личности и т.н. Определено личи, че режисьорът хал-хабер си е нямал от Историята на нашето Революционно движение през периода 1861-1873 година.
То не беше прескачане от Белград-Карлово-Белград, като някой гастарбайтер. Левски, както е легионер, така се появява в Карлово облечен в Алафранга и силях натъпкан с всякакви чудесии- така няколко пъти.
Освен това, подигравката с нашите революционери и вехти войводи е пълна. Дядо Ильо е представен като дебел фъфлещ чичка, на пенсионна възраст. Панаьот пък и той малко ала-бала.
В цялата 3 часа и кусур какафония не се разбра, калко Комитета е основал Левски, защо ги е основал и т.н. За сметка на това масоните организираха обира на Арабаконак и натискаха Каравелов да вдига възстание и това докато търсеха кокалите на светеца.
На фона на целият този Спектакъл зрителите се тресяха от една турска драма в стил "Листопад".Прелъстени, изоставени, влюбвани, разлюбвани турците и те страдаха по някакъв техен си начин.
Накрая Левски бе хванат - неизвестно къде, в една кръчма от двама пияни турци, които го простреляха в ухото, а той доброволни остави на масата двата капсулни пищова и се предаде.
И сега идва моята любима част - оружието.
Във филма видяхме системите:
Нещо подобно на Лефуше с централен бой
Нагант обр.1895
Снайдер 1865
Бардана 2 пехотна и карабина
Мартини-Маузер обр.1908 и специално за него дядо Ильо през 1861 година даде тази пушка на Левски и му каза -"виж каква хубава белгийка"
Гра обр.1874
Крнка обр.1869
Манлихер обр.1895/34
Няколко Гасера
два-три газеняка Колт обр.1873
Капсулни чифтета
и капсулни пищови маде ин Русе
Сабите също бяха Русе Армори
И все пак ще ме попитате - аджеба, нещо не ти ли хареса?
Хареса ми.
Хареса ми музиката на Исихия, която ми помагаше по-лесно да преглътна този бъвлоч, харесаха ми пейзажите от България. Хареса ми...........да, определено ми хареса, че турците пердашеха помежду си на турски, и когато говореха с българите вкарваха турско-българска реча- наистина -аз така съм си представял през турско робство общуването с поробителя.
Определено ако филма беше направен за някой си айдук, живеещ през турско и изхранващ се с обирането на каси и шматкане из гората, ей така за спорта-филма ги бива, даже много го бива.Без исторически личности, без сценарий, просто филм.
И накрая за прословутата реплика на Левски "Да ти еба майката", ами то Петко Войвода го каза по готино, през зъби и със стиснати устни "мамицата ви ..."

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нечуван исторически гаф е вмъкнат в сюжета на скандалния филм „Дякон Левски“. Георги Сава Раковски възкръсва и се появява година след смъртта си, за да възложи на Апостола да открие втората легия.

За фактологическата грешка алармира деканът на Историческия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ Пламен Митев, съобщава „Телеграф“. Освен гафа с Раковски, филмът на Максим Генчев пресъздава по грешен начин и смъртта на бащата на Левски. В лентата родителят на Апостола е застрелян от турци пред очите на невръстния си син. Според историята бащата на Левски е починал след тежко и продължително боледуване.

Самият Максим Генчев многократно заявяваше в интервюта, че не се интересува от историята като наука и иска да пресъздаде образа на Апостола такъв, какъвто той го вижда, какъвто очаква да бъде възприет от широката публика.

След поредните бисери на тоя "режисьор" най-добре е да го оставим сам да си гледа некадърното отроче

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чудно ми е как се коментира нещо без да се е гледало. Моето мнение е че първо трябва да се гледа и тогава да се критикува. Ясно е че Левски е национална реликва и има култ към личноста му, но все пак е и Българин(нарочно го пиша с главно Б) така че нищо Българско не му е чуждо, дори и псувнята. Така че отказът да го гледате, не Ви дава правото да го критикувате, по простата причина че не знаете какво критикувате. Иначе сте своеобразен хор от клакьори или запалянковци. Неграмотна тълпа водена от стадното чувство типично нашенско...да оплюем.

По причина че и аз не съм го гледал, се въздържам да давам оценки.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Напънала се мишката и родила... планина...

Тази поговорка ми идва на ум, след всичко прочетено по темата.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чудно ми е как се коментира нещо без да се е гледало. Моето мнение е че първо трябва да се гледа и тогава да се критикува. ..

Относно коментари от негледали си напълно прав, но след като прочета няколко такива отзива и с автомат не могат ме вкарат в киното да загубя 4 часа.

"Какво се случва във филма "Дякон Левски”

Марин Трошанов

Длъжен съм да напиша това ревю. Ще го направя в името на героите, с достойнство понесли всяка минута от четиричасовото филмово изтезание, наречено „Дякон Левски“. Сигурен съм, че след прожекцията са се чувствали така, сякаш главата им е пълна с овчарска салата вместо с мозък. ...." целият анализ на филма : http://e-vestnik.bg/22310/kakvo-se-sluchva-vav-filma-dyakon-levski/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всяка реклама е добра реклама, без значение дали хвали или оплюва. Мен пък след толкова лоши отзиви би ме заинтригувал филма. За мен не е задължително авторовото разбиране да съвпада с моето. Има толкова пошлост и лицемерие свързано с Левски, знае ли човек какво би намерил в един филм. Бил като комикс, бил псувал, имало исторически неточности...и какво от това? Така го вижда автора, така го пресъздава, това си е неговия прочит.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И защо точно на дякон се акцентира, като той се отрича от сана си.

Аз па бях приятно изненадан от кадрите, които видях. Хубава природа, хубави костюми и цветове, няколко героя, вкл. (възрастния) Левски ми изглеждаха добре. Сценария не мога да коментирам, защото филма не съм гледал, но изглежда е много изместен. Що се отнася до фактологията, това е игрален филм бе хора. Не е правен за историци, които могат да изредят "... Гра обр.1874, Крнка обр.1869, Манлихер обр.1895/34...".

Неприятно впечатление ми направи, че режисьора спекулира с името на Левски за да защити произведението си, защото не кого, а как представлява трябва да се гледа. И дето каза, че тези, които не му харесали филма били пляскали като го бесят... просташко е и тъкмо с този низък похват си пролича, че не уважава зрителя най-малко на интелектуално ниво.

И ако наистина не е станало ясно срещу кого и защо е воювал БРЦК, значи историята ни вече безвъзвратно ни е подменена и спомените за нея ще умрат с нас. Тъжно, ама на фона на кризата в България някак минава между другото...

В заключение, предвид че този филм не е субсидиран от държавата и друг филм за Левски аз не съм срещал, мога да кажа едно голямо "евала" или "браво", абе не мога да намеря българска дума пуста...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Браво се казва не просто защото някой е направил филм, а ако филмът си струва. Този, като гледам отзивите за него, не струва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Браво се казва не просто защото някой е направил филм, а ако филмът си струва.

:thumbup: .....което важи, разбира се, не само за филмите.

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Разбира се:)

Не знам защо у нас има още хора, които смятат, че като направят едно нещо шокиращо натуралистично и "ще го приближат до истинския живот". Няма - това е стар трик за унищожаване на символи и винаги е страшно далеч от истината, защото не само, че изоставя типичните, важните характеристики на съответния персонаж, но и го представя в излишно нелицеприятна светлина.

Представете си един човек, който работи на две места и гледа две деца с истинска бащинска всеотдайност, е така чисто житейски. На двете си работни места той доста псува, защото работата му е хард. Кое от двете е същността му.

А пък в конкретния случай дори не знаем, нямаме историческо свидетелство дори и че героят на филма "е псувал".

Абе с две думи - поредната диващина.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Браво се казва не просто защото някой е направил филм, а ако филмът си струва. Този, като гледам отзивите за него, не струва.

Ами отзивите са страхотни. Хората стават на крака и ръкопляскат като го гледат. Хайде да не се водим само по сензационни заглавия във вестниците, за филм, който не сте гледали.

Левски отдавна е идеализиран и всичко направено за него е много лесно да бъде оплюто. Въпросът е какво е направено и на фона на какво направено за Левски си съперничи.

А пък в конкретния случай дори не знаем, нямаме историческо свидетелство дори и че героят на филма "е псувал".

Христина Богданова, прапраплеменницата на Васил Левски сама каза, че е. Нейната критика към филма е, че Левски не е достатъчно голям за представите и. А можеше ли се пита?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понеже съм в чужбина, прегледах само трейлъра на филма. Трейлър, който приляга на екшън трета категория. Ако заглавието беше нещо друго, изобщо не би се разбрало за какво става дума в този филм.

Принципно мисля, че добър исторически филм е онзи, който завладява чуждестранната публика. Изключително трудно е да пресъздадеш в сюжет онова, което не присъства у зрителя като подсъзнателен рефлекс, развит от учебника по родинознание. До момента не мисля, че български екип е успял да се справи със задачата добър исторически филм. Пускал съм на немци английската версия на филма за Аспарух и след 15 мин бяха напълно отегчени. Не знам дали има други български исторически филми, дублирани на английски или немски, за да ги изпробвам върху чужда публика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе с две думи - поредната диващина.

:dry:

Има един израз в България "мерси... ама нямаше нужда". Ей това е диващината, видял-невидял и вече го заплюл. Пък направил ли е по-добър филм, пък може ли? Бъкел не разбира. Но за критици всички разбираме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Филмът е просто поредната кинематографична боза, доказваща колко далеч са жалките БГ кинаджийчета от истинското кино. Иначе парата, дето се вдига около него е своего рода добра реклама, заедно с трейлъра е даже по-добра от филма( често срещано явление даже и при западното кино).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бюджета на филма е 50 000 лв., при това не са държавни субсидии.

50 души да са взели по 1000 лв.

Вие сериозно ли не можете да оцените, че Левски, който е известен футболен отбор, получава внимание и е заснето нещо за него?

И как ще правите сравнение с Холивуд, който харчи $100 млн. в условия и с база, които нямаме? Вие сериозно се подигравате с труда на тези хора и показвате най-грозен манталитет. Изненадвате ме.

Жълтите вестници подхванаха първо роднината му, която като изгледах интервюто и и единствено разбрах, че е с предубеждения колко велик е Левски и не и харесало, да бъде представен като човек.

Друг подхвана, че било кеч, сякаш по нашите земи борбата е непозната.

Трети подхвана за какъв се мислил режисьора, сякаш има някакво значение.

Четвърти подхванаха защо имало забавен каданс. Ако нямаше забавен каданс същите щяха да писнат защо няма.

Пети се възмутиха, че Левски изпсувал. А неговата прапраплеменницата сама посочи източник, където сам Левски си е казал на кого сервирал кафето и кого заедно псували.

Шести се възмутиха как е пропуснал една реплика на Левски, обаче ако ги питаш колко знаят, сигурно ще са две реплики и техния кръгозор питае интерес само те да се повторят.

Седми ги цитират тук как педантично изброяват модели пушки. Алоо, аланкоолу, това не е исторически филм!

За игралият Левски само Левски би бил достоен, обаче плюенето се поде от хора, които нито са запознати нито с творческата му биография, нито с играта във филма.

Хайде спрете се! Настоящия шеф на националния филмов център си даде 300 000 лв. на своя фирма, а филма "Дякон Левски" с бюджет от държавата 0 лв. имате доблестта да го сочите и презирате.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами отзивите са страхотни. Хората стават на крака и ръкопляскат като го гледат.

Знаеш ли колко е трудно да си признаеш че си прекаран ....а по български - не само ще пляскат ами ще го и хвалят че и други да се набутат като тях :grin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...