Отиди на
Форум "Наука"

Най-добро приложене за Околна среда


Recommended Posts

  • Администратор

Представяне на безплатното приложение за смарт телефони и таблети SmartBirdsPro

Номинираното от World Summit Award Mobile (WSA-Mobile)* за най-добро приложене в световен мащаб в категорията Околна среда за 2014, и определено от сп. HiComm като едно от най-интересните мобилни приложения, първо по рода си за България, приложението за определяне на птици от любители-орнитолози е разширено и вече може да бъде използвано професионално от експерти и учени не само за събиране на данни за птици, но и за бозайници, влечуги и земноводни.

На 21 януари, сряда от 11.00 ч. в зала Левентис на Националния природонаучен

музей представителите на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), д-р Георги Попгеоргиев (експерт биоразнообразие и защитени територии, БДЗП), Светослав Спасов (директор проекти, БДЗП) и Теодора Петрова (Директор ПР и комуникации) ще представят безплатното приложение за смарт телефони и таблети SmartBirdsPro пред заинтересованите учени, експерти, представители на изпълнителната власт и природолюбители.

Приложението използва като основа оригиналната разработка на екип на БДЗП - SmartBirds, която има функциите на електронен определител на всички 269 гнездящи в България птици с електронен дневник за водене на наблюдения.

В рамките на проект, който БДЗП изпълнява към програма "М-Тел Екогрант", е разработена разширена версия на приложението SmartBirdsPro, която включва превод на текстовете на английски и е насочена също така към полеви експерти не само на птици, но и на бозайници, влечуги и земноводни. С използването му се улеснява въвеждането и обработването на данни от полеви наблюдения и мониторинг.

От презентацията на д-р Попгеоргиев може да научите:

- Какви функционалности има SmartBirdsPro – показани са всички възможности с визуализация на екрана и примери;

- Какво е добавено и обновено – версията на английски и новите функционалности, предназначени за събиране и споделяне на полеви данни;

- Колко и какви потребители има до момента - ревюта и обратна връзка. Това е едно от малкото подобни приложения в света и беше класирано като най-добро приложение от технологичното списание HiComm (http://hicomm.bg/softuer/naj-interesnite-mobilni-prilojenija-septemvri-2014-ei2-pobeditel-smart-birds.html);

- Новите технологии – възможности за citizen science – използване в модерната природозащита (Международно преброяване на белия щъркел, МОВП и др.)

Вярваме, че възможностите на приложението като бърз и удобен инструмент за събиране и споделяне на полеви данни и мониторинг ще бъдат използвани от професионалисти в различни области на зоологията в постигането на общата ни мисия – опазването на богатството на българската природа.

* WSA-Mobile е глобална инициатива, която селектира и насърчава най-добрите, иновативни и креативни мобилни приложения в сътрудничество със Световния форум за информационното общество към ООН. Престижната класация включва 202 мобилни приложения от различни категории. Предстоящият кръг, в който ще бъдат отличени 40 победителя на церемонията по награждаване в Абу Даби, е между 1-3 февруари 2015 г.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...