Отиди на
Форум "Наука"

Митове и легенди как сме променили света


Recommended Posts

  • Потребител
On 14.12.2015 г. at 22:11, makebulgar said:
On 14.12.2015 г. at 22:11, makebulgar said:

 

Ворфакс, нихилизма който лъха от излагането на критиката ти е доста отблъскващ. Проблемът е, че по много от точките манипулираш реалните факти, и човек който е чел и знае какво е логическа заблуда лесно ги вижда тия неща.

 

1. Петър Петров не е измислил електронния часовник или каишката за ръка, но той е смалил до толкова часовника, че да се носи на ръка. До тогава електронните часовници са били като куфари. Все едно днес да не отчитаме удобството на джобния смартфон, и да не адмирираме онзи който е вградил компютъра и тъчскрина в телефона.

 

2. Джон Атанасов е българин, баща му е бил българин, и дядо му е бил българин. За разлика от евреите при българите традицията е рода да се предава по мъжка линия, тъй че Джон си е българин въпреки името си и в преки това, че не е знаел езика. Приноса на Джон Атанасов за създаването на съвременния компютър не е в това, че е събрал няколко джаджи в една машина, а е в това че за пръв път създава изчислителна машина работеща с двоичен код от нули и еденици, който код се използва и до днес във всеки един компютър. Приноса на Атанасов в компютъра Атанасов-Бери не е 50% както някой може да си помисли заради двойното име на компютъра, а е съществен и неоспорим. Атанасов е изучил Бери на занаята така да се каже, а Бери е помогнал в реализирането на машината.

 

3. Кирилицата е вариант на гръцката азбука със няколко български букви в нея. Това са факти. Приноса на българите обаче не е толкова в създаването й, което е станало в Преславската школа, а е основно във превода на стотици и хиляди книги на тази нова азбука, и разпространението и сред няколко народа. Всеки може да създаде нова азбука на базата на гръцката, но не всеки народ може да я разпространи сред 330 млн. души по света.

 

4. Георги Наджаков не създава първата копирна машина, но създава метода по който работят всички машини тип ¨ксерокс", включително първата машина на фирмата Ксерокс. Това не е някакъв патриотичен мит, а е научен факт, който се преподава в университетите ни в курсовете по уредостроене. Първата комерсиална машина работеща на принципа на сухото копиране е създадена през 1959 година от фирмата Ксерокс, а Наджаков разработва метода 30 (тридесет) години по-рано!!! При това Xerox, се чете именно като Ксерокс, тъй като думата не е английска, а идва от гръцки.

 

5. България носи името си повече от 1300 години. За нихилистите хова е "голям праз", но за българите които имат самочувствие това си е важна част от историята, която трябва да се помни и предава на поколенията в учебниците. Безспорен факт е, че тази държава с това име е съществен фактор в средновековната история на Европа.

 

6. Княз Тервел наистина спасява Европа от исляма, доколкото по онова време Европа е християнска, като това включва и част от българите. Този факт е безспорен и това няма нищо общо с ранното християнство и приемането му като религия в Римската империя. Фактът е че в началото на 8 век християнски Рим воюва с агресивния халифат, който иска да налага вярата си върху всички, тоест Тервел е спасил Европа. Манипулацията на Ворфакс, че от гледна от гледна точка на ислямска Волжка България Тервел бил предател, е много елементарна и нескопосана, тъй като Волжка България приема исляма в началото на 10 век, а Тервел живее 200 години по-рано!

 

7. Пловдив вероятно наистина е един от най-старите обитавани и до днес градове. Археологическите разкопки са показали, че в тоя град има приемственост. Римляните го завладяват от македоните без да ги изколват до крак, а българите го завладяват от ромеите също без да колят всички жители, като няма данни за хиатуси, тоест можем да кажем че сред днешните пловдивчани е възможно да има преки наследници на най-ранните му жители. Генетичните изследвания на съвременните българи показват голям процент наследници на местно балканско население сред българите.

 

8. Песента "Излел е Делю Хайдутин" лети в космоса и това е факт. Много известни европейски и световни песни не летят в космоса към новите светове. Само 26 летят..

 

9. Стефка Костадинова все още държи световния рекорд по скок на височина - 209см. Факт, който за нихилисхите може да е "голям праз", но останалите българи му се радваме, и отчитаме постижението. Този рекорд може да е нищожен на фона на всичкия брой рекорди в спорта, но си е факт, и докато не го подобрят ще си му се радваме.

 

Прочетох написаното от теб и виждам, че аз съм този, който е обективен, а ти си този, който тенденциозно защитава българския принос. Защото:

1. Първо, . Второ, Петров има далеч по-значими изобретения от часовника, но на фейсбук маниаците им звучи по-добре "първия часовник", отколкото думи с много срички като телекомуникации, метеорология и полупроводници. А, че е създал "първият цифров електронен часовник" е мит и ти самия го мултиплицираш пишейки че той еди какво си! Мит е защото е само част от екипа на Джон Гърси в Хамилтън Уоч Къмпани!
Ръчни часовници има от 1957 г.
Търговското въвеждане на кварцов ръчен часовник е от Seiko с Astron през 1969 г.
През 1970 г. е изработен, а през 1972 г. е пуснат в продажба първият електронен ръчен часовник Pulsar.
Според мита в българия през 1971 г. българският изобретател Петър Петров представя прототипа на първия електронен ръчен часовник.
Къде е пръв Петров, изрови ми доказателство, че това не е поредния тъп мит, който битува само на български език в световната мрежа. И аз ще му се израдвам, обещавам!

И е лъжа, че електронния часовник бил "куфар" по думите ти и добре, че се е пръкнал българина Петров, че без него сме за никъде. Първият дигитален джобен часовник е изобретен от австрийския инжинер Josef Pallweber. Случило се е 36 години преди да се роди Петров. Съмнявам се през 1883 г. хората да са носели куфарите си в джобовете. Така че да сравняваш несъществуващо олекотяване на часовник с революцията в смартфоните е нелепо.

2. Свободните ти съчинения как Атанасов е българин не са основани на фактите. И от българска страна той е посочван като американец с български произход. Що се отнася до "Приноса на Атанасов в компютъра Атанасов-Бери не е 50% както някой може да си помисли заради двойното име на компютъра, а е съществен и неоспорим.", ти манипулативно пробутваш пак американеца Атанасов пред редицата само заради аргумента, че е българин :animatedwink: Само помисли, когато си писал дипломна работа за висшото си (предполагам имаш такова), колко от нея пишеш ти и колко от нея доцента или на който си поверен. И колко дипломиращи се студента се падат на лектор, че да му се приписва преобладаващия, по думите ти, принос към крайния резултат. Някой с основно образование може и да ти се върже.

3. Нали и аз това казвам, кирилицата е вариант на гръцката, а не изобретение, още по-малко българско.

4. "Xerox, се чете именно като Ксерокс, тъй като думата не е английска, а идва от гръцки." Не, Xerox е английска дума, а етимологията и е гръцка. По същата твоя логика на държавата ни погрешно казват Булгаристан или Бългерия в Турция и Великобритания. Смешки. За останалото виждам, че всъщност нямаш възражение - Наджаков не е изобретил ксерокса, а принцип ползван в него.

5. 9. "Голям праз" не съм го писал за Стефка Костадинова, която е изобретила... подскачането или какво, ти ще кажеш, а по повод непромененото (уж) име на България. Голям праз защото етикета не определя съдържанието, както по заглавието не бива да се съди за книгата. Голям праз, защото това е поредната лъжа, защото нито е вярно, че "България" е думата с която са ни/сме се зовали, нито е лъжа, че 8 века сме били с друго заглавие - Османска империя и Византийска империя.

6. "Манипулацията на Ворфакс, че от гледна от гледна точка на ислямска Волжка България Тервел бил предател, е много елементарна и нескопосана, тъй като Волжка България приема исляма в началото на 10 век, а Тервел живее 200 години по-рано!" Манипулацията на makebulgar е, че определя спасението единствено от своята си камбанария. Т.е., ако цар Борис I не беше изклал 52 боляри, за да наложи християнството, той сега щеше да има друга позиция. И след като аргумента му е религиозен, а не научен, аз не виждам място за спор. Факт е, че християнството не е първата религия за българите и че българите не са успели да спасят боговете си от него. А примера с Тервел няма връзка с годината в която е изпълнен, защото независимо от нея илюстрира, че религията е била и въпрос на политика и че смяната на религия не може да бъде едностранно тълкувана като наказание или спасение. Пак казвам, да не забравяме, че и в Дунавска България християнството е наложено чрез кръвопролитие.

7. Айде пак сме най-старите на света:058:Стига с този македонизъм бре! Всички сме от вида Homo sapiens, значи всички сме братовчеди и имаме общ прадядо. Не може да се мери на кой дедовия е по-стар, всички сме на една и съща генетична възраст.

8. Не знам защо го пишеш, аз по-изчерпателно от теб го написах. В смисъл обвиняваш ме, че нещо съм премълчал ли? Във всеки случай не съм срещнал класация на туземци за това как света нямаше да е същият, защото тяхна музика е запратена в космоса. Ти срещал ли си такава ;)

 

 

Съжалявам за грозното цитиране. С клавиш излязох от редакционен режим, не могада управлявам цитатите, новата версия на форума има характер.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 612
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
On 16.12.2015 г. at 11:24, miroki said:

Кирилицата (за разлика от Глаголицата) е създадена по Българска поръчка, в България.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82_%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8

 

Моля за кирилицата ползвайте нарочната тема за това. Там ще прочетеш, че:

"Днешната кирилица има формите на руския граждански шрифт, който най-вероятно е изчертан от щабния художник Куленбахот по чернови на Петър I, а впоследствие набора букви е поръчан в амстердамската печатница на беларуския майстор Иля Копиевич."

Та след като българи не са изобретили азбука, а сега пишем на руска азбука, би следвало по-тихо да се бием в гърдите с това. Някой назад писа, че всеки образован знаел истината и не се връзвал на тези митове. Не е така! Българите са се заразили с македонския синдром, съчетан с безкритичност, защото тези лъжи не ни ги пробутва чужда пропаганда с политически мераци, а сами си ги измисляме и им вярваме. И е станало нещо страшно. Днешните деца на стари години не ще успеем да ги научим на истината, а това е голям позор за България и българите и не за смях, ами за бой ще станем за чужденците.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 16.12.2015 г. at 17:14, makebulgar said:

въпросните постижения не са подредени и представени за пред света от Министерството на културата или спорта за пред света, така че да прикриват некви неща от света, нито са държавна манипулация за повдигане на патриотичния дух. 

Създадени са от българи за българи, за да има спомен.. 

Въпросните псевдопостижения са страшни не защото Министерство на културата не ги е качила на сайта си, а защото са масово разпространени, в няколко стотин хиляди копия, а "класациите" са няколко. Ако тези псевдопостижения бяха качени на сайта на Министерството на културата със сигурност щяха да бъдат видяни от много по-малко души. Обаче днешните деца ще станат министри и тогава ще обявим по Националната телевизия, че ние сме измислили топлата вода, а господ е Българин от еди коя си дата, и тогава ще стане страшно.

И обясни ми как нещо несъществуващо и неосъществено ще ни остави "спомен", моля те :ban:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минъти, Last roman said:

болдвай цитатите. Така е най-лесно.

Гледам с cut мога да ги местя и трия. Изглежда има работа и по превода, защото ми изписва, че си писал преди 3 "минъти" :D

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 16.12.2015 г. at 17:39, Last roman said:

ей ви примерно още една партенка:

http://www.topactualno.com/15123/yunesko-prizna-balgarina-bogdan-za-jivo-sakroviste-video/

Открити съвпадения в Google: 1 550

Иди обяснявай сега, че нямаш сестра.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Quote

Днешната кирилица има формите на руския граждански шрифт, който най-вероятно е изчертан от...

Естествено, че ще са еднакви формите, след като им даваме нашите богослужебни книги на български език, да учат религията християнска, учат и кирилицата така. Естествено пишат на нея. А най-куриозното е, че дори не знаят, кой е написал уж тяхната азбука. За това е текст най-вероятно (горе го удебелих), въз основа на което вероятно, става доказано.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 минъти, miroki said:

Естествено, че ще са еднакви формите, след като им даваме нашите богослужебни книги на български език, да учат религията християнска, учат и кирилицата така. Естествено пишат на нея. А най-куриозното е, че дори не знаят, кой е написал уж тяхната азбука. За това е текст най-вероятно (горе го удебелих), въз основа на което вероятно, става доказано.

 

Преди 34 минъти, vorfax said:

Моля за кирилицата ползвайте нарочната тема за това. Там ...

Там вече е отговорено на въпросите, които поставяш. Няма смисъл да се повтаря.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, vorfax said:

Прочетох написаното от теб и виждам, че аз съм този, който е обективен, а ти си този, който тенденциозно защитава българския принос. Защото:

1. Първо, . Второ, Петров има далеч по-значими изобретения от часовника, но на фейсбук маниаците им звучи по-добре "първия часовник", отколкото думи с много срички като телекомуникации, метеорология и полупроводници. А, че е създал "първият цифров електронен часовник" е мит и ти самия го мултиплицираш пишейки че той еди какво си! Мит е защото е само част от екипа на Джон Гърси в Хамилтън Уоч Къмпани!
Ръчни часовници има от 1957 г.
Търговското въвеждане на кварцов ръчен часовник е от Seiko с Astron през 1969 г.
През 1970 г. е изработен, а през 1972 г. е пуснат в продажба първият електронен ръчен часовник Pulsar.
Според мита в българия през 1971 г. българският изобретател Петър Петров представя прототипа на първия електронен ръчен часовник.
Къде е пръв Петров, изрови ми доказателство, че това не е поредния тъп мит, който битува само на български език в световната мрежа. И аз ще му се израдвам, обещавам!

И е лъжа, че електронния часовник бил "куфар" по думите ти и добре, че се е пръкнал българина Петров, че без него сме за никъде. Първият дигитален джобен часовник е изобретен от австрийския инжинер Josef Pallweber. Случило се е 36 години преди да се роди Петров. Съмнявам се през 1883 г. хората да са носели куфарите си в джобовете. Така че да сравняваш несъществуващо олекотяване на часовник с революцията в смартфоните е нелепо.

2. Свободните ти съчинения как Атанасов е българин не са основани на фактите. И от българска страна той е посочван като американец с български произход. Що се отнася до "Приноса на Атанасов в компютъра Атанасов-Бери не е 50% както някой може да си помисли заради двойното име на компютъра, а е съществен и неоспорим.", ти манипулативно пробутваш пак американеца Атанасов пред редицата само заради аргумента, че е българин :animatedwink: Само помисли, когато си писал дипломна работа за висшото си (предполагам имаш такова), колко от нея пишеш ти и колко от нея доцента или на който си поверен. И колко дипломиращи се студента се падат на лектор, че да му се приписва преобладаващия, по думите ти, принос към крайния резултат. Някой с основно образование може и да ти се върже.

3. Нали и аз това казвам, кирилицата е вариант на гръцката, а не изобретение, още по-малко българско.

4. "Xerox, се чете именно като Ксерокс, тъй като думата не е английска, а идва от гръцки." Не, Xerox е английска дума, а етимологията и е гръцка. По същата твоя логика на държавата ни погрешно казват Булгаристан или Бългерия в Турция и Великобритания. Смешки. За останалото виждам, че всъщност нямаш възражение - Наджаков не е изобретил ксерокса, а принцип ползван в него.

5. 9. "Голям праз" не съм го писал за Стефка Костадинова, която е изобретила... подскачането или какво, ти ще кажеш, а по повод непромененото (уж) име на България. Голям праз защото етикета не определя съдържанието, както по заглавието не бива да се съди за книгата. Голям праз, защото това е поредната лъжа, защото нито е вярно, че "България" е думата с която са ни/сме се зовали, нито е лъжа, че 8 века сме били с друго заглавие - Османска империя и Византийска империя.

6. "Манипулацията на Ворфакс, че от гледна от гледна точка на ислямска Волжка България Тервел бил предател, е много елементарна и нескопосана, тъй като Волжка България приема исляма в началото на 10 век, а Тервел живее 200 години по-рано!" Манипулацията на makebulgar е, че определя спасението единствено от своята си камбанария. Т.е., ако цар Борис I не беше изклал 52 боляри, за да наложи християнството, той сега щеше да има друга позиция. И след като аргумента му е религиозен, а не научен, аз не виждам място за спор. Факт е, че християнството не е първата религия за българите и че българите не са успели да спасят боговете си от него. А примера с Тервел няма връзка с годината в която е изпълнен, защото независимо от нея илюстрира, че религията е била и въпрос на политика и че смяната на религия не може да бъде едностранно тълкувана като наказание или спасение. Пак казвам, да не забравяме, че и в Дунавска България християнството е наложено чрез кръвопролитие.

7. Айде пак сме най-старите на света:058:Стига с този македонизъм бре! Всички сме от вида Homo sapiens, значи всички сме братовчеди и имаме общ прадядо. Не може да се мери на кой дедовия е по-стар, всички сме на една и съща генетична възраст.

8. Не знам защо го пишеш, аз по-изчерпателно от теб го написах. В смисъл обвиняваш ме, че нещо съм премълчал ли? Във всеки случай не съм срещнал класация на туземци за това как света нямаше да е същият, защото тяхна музика е запратена в космоса. Ти срещал ли си такава ;)

 

Ти хубаво смяташ че си обективен, но питай други 100 души дали си обективен и след това говори. Самозаблуждението е един от големите грехове.

Принципно можеш да си защитаваш позицията манипулирайки реалността докато свят светува. Така правят в състезанията по диспути или там каквито състезания правеха в които двете страни спорят до безкрай и защитават позицията си до безкрай. В случая обаче не ни интересува субективното мнение на ворфакс, макебулгар или друг, а ни интересуват фактите!

Фактите са следните.

1. Фактът е че П.Петров прави Първия електронен ръчен часовник, при който изображението на часа става с електроника. По онова време електронните часовници не са ръчни, а са доста големи куфари, куфарчета или със подобни размери. Другото не е важно. Всички отклонения от въпроса за това кой пръв бил създал ръчния часовник, кой бил създал някакъв дигитален часовник през 19 век, кой пръв бил пуснал комерсиално ръчните електронни часовници и проч са долни и манипулативни, и целят да дадат аргументи на ворфакс отклонявайки вниманието от основния факт на постижението на Петров.

2. Атанасов е българин по произход и американец, и част от роднините му са българи, тъй че е българин. Външно министерство днес дава паспорти и българско гражданство на македонците не за друго, а защото имат български произход, въпреки че са били откъснати от България и говорят някакъв друг език според тях. Тоест Атанасов е българин и според Министерството на външните работи и според България по принцип, а не само според макебулгар и някакви тъпи патриоти. Манипулацията на форфакс, че компютъра не бил на Атанасов, а бил на Бери, щото Бери бил студента и той бил направил всичко, а не професора който бил само консултант е най елементарна. Ворфакс трябва да обясни що аджеба на всички дипломи за висше образование пред името на студента не стои и името на професора им!?! По въпроса няма никакъв спор и е достатъчно добре изяснен с документи. Атанасов създава компютъра и цялата наука която стои в основата на логиката му, а Бери му помага с реализирането на хардуера.

3. Кирилицата е вариант на гръцката азбука, изобретен от българите в българските манастири в годините след покръстването. По стените на българските манастири в Мурфатлар и Равна има протокирилски надписи в които има смесени гръцки букви и български руни, тъй че изобретяването е станало там, от българи.

4. Относно Ксерокса, в нета може някой погрешно да твърди че Наджаков, е измислил машината, но фактът е че е измислил метода, и това се преподава в университетите. Фактът си остава! Наджаков е измислил метода по който работят тия машини и хората по света му го признават това. Тоест той не отпада от подобни класации, а просто трябва да се укаже точно какво е направил.

5. Големия праз показва низката култура на ворфакс, и човек си задава въпроса дали си струва да си губи времето с него. Фактът че отново говори глупости за това че Стефка не била изобретила подскока и т.н. потвърждава това мнение. Класацията не е за изобретения, а за всякакви постижения на българи.

6. Ворфакс отново манипулира, относно религиите и битката на Тервел. Говорейки за битката той не отчита фактите, а говори пак с отвличане на вниманието - какво станало при Борис и покръстването и проч, какво щяло да стане ако не сме се били покръстили, че християнството не било първата религия  и т.н. И манипулира целенасочено това, че аргумента на макебулгар бил религиозен и нямало място за спор. Аргументът си е чисто исторически и разглежда тясно времето и ситуацията когато се е случила битката, когато европа е била християнска, а волжка българия не е съществувала. Прелитането на Форфакс при Борис или при Волжка България през 10 век си е манипулация.

7. Аргументацията на форфакс - "Айде пак сме най-старите на света:058:Стига с този македонизъм бре! Всички сме от вида Homo sapiens, значи всички сме братовчеди и имаме общ прадядо. Не може да се мери на кой дедовия е по-стар, всички сме на една и съща генетична възраст." е елементарна риторична манипулация. Форфакс по най долен начин не се съобразява със приведените аргументи от генетиката и археологията. Фактите са че според археологията Пловдив е бил обитаван непрекъснато, и че сред българите генетично има голям процент балканско автохтонно население. Това няма нищо общо с произхода на българите, които са някакви степни конни ирано-славянци. Тук Ворфакс следва да замълчи пред фактите иначе определението за него може да е само едно!

8. Отново няколко реда безмислици. Фактът е че песента е в космоса, без значение от мнението на Ворфакс или друг нихилист.


Фактите и реалността са че някои българи се чувстват горди от постиженията на други българи. Съществуването на българи които не са горди от тези постижения по никакъв начин не отнема правото на останалите българи да се чустват горди от постиженията на българи.

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, vorfax said:

 

И не може това, че темата ми е за митове да е повод да ме охарактеризират като нихилист и прочие :angry:

Не знам защо това е в отговор към мен. Нямам нищо общо с подобни характеристики към теб и съдържанието на темата ти.

Впрочем, аз също би трябвало да бъда обвинявана в нихилизъм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, makebulgar said:

Аргументацията на форфакс - "Айде пак сме най-старите на света:058:Стига с този македонизъм бре! Всички сме от вида Homo sapiens, значи всички сме братовчеди и имаме общ прадядо. Не може да се мери на кой дедовия е по-стар, всички сме на една и съща генетична възраст." е елементарна риторична манипулация. Форфакс по най долен начин не се съобразява със приведените аргументи от генетиката и археологията. Фактите са че според археологията Пловдив е бил обитаван непрекъснато, и че сред българите генетично има голям процент балканско автохтонно население. Това няма нищо общо с произхода на българите, които са някакви степни конни ирано-славянци. Тук Ворфакс следва да замълчи пред фактите иначе определението за него може да е само едно!

Изхождаш от личната си позиция, за това реагираш така.

Мога да ти гарантирам, че простолюдието (както мисля, че ти обичаш да го наричаш) в лозунговото "най-древните сме" разбират буквално "най-древните сме". Което поражда чувството на неадекватно превъзходство. Това не само, че не лекува комплексите, но и ги подклажда, защото следва неминуемото "колко сме недооценени". Никакъв нихилизъм няма в случая - искаш или не трябва да се съобразиш и с факта на нездравословното преекспониране на национална гордост.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, *abi* said:

Не знам защо това е в отговор към мен. Нямам нищо общо с подобни характеристики към теб и съдържанието на темата ти.

Впрочем, аз също би трябвало да бъда обвинявана в нихилизъм.

Не беше към теб, просто затруднения с цитирането с новия форум :)

Хареса ми мнението ти, че подхвърлени с превъзходна степен твърдения не лекуват комплексите, а по-скоро ги подклаждат.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, makebulgar said:

 

Ти хубаво смяташ че си обективен, но питай други 100 души дали си обективен и след това говори. Самозаблуждението е един от големите грехове.
 

В коя религия, че не се сещам. Аз знам само смъртните в християнството. Един от тях е горделивост.

Който има да казва нещо да го казва, няма защо да питам. В крайна сметка хубавото на позиция, която е аргументирана е, че ако някой иска да спори с мен няма да спори с мен, а с фактите и лицата, които съм споменал. Пък има една мисъл, че пред фактите и боговете мълчат.

Преди 7 часа, makebulgar said:

 

Фактите са следните.

1. Фактът е че П.Петров прави Първия електронен ръчен часовник, при който изображението на часа става с електроника. По онова време електронните часовници не са ръчни, а са доста големи куфари, куфарчета или със подобни размери. Другото не е важно. Всички отклонения от въпроса за това кой пръв бил създал ръчния часовник, кой бил създал някакъв дигитален часовник през 19 век, кой пръв бил пуснал комерсиално ръчните електронни часовници и проч са долни и манипулативни, и целят да дадат аргументи на ворфакс отклонявайки вниманието от основния факт на постижението на Петров.

2. Атанасов е българин по произход и американец, и част от роднините му са българи, тъй че е българин. Външно министерство днес дава паспорти и българско гражданство на македонците не за друго, а защото имат български произход, въпреки че са били откъснати от България и говорят някакъв друг език според тях. Тоест Атанасов е българин и според Министерството на външните работи и според България по принцип, а не само според макебулгар и някакви тъпи патриоти. Манипулацията на форфакс, че компютъра не бил на Атанасов, а бил на Бери, щото Бери бил студента и той бил направил всичко, а не професора който бил само консултант е най елементарна. Ворфакс трябва да обясни що аджеба на всички дипломи за висше образование пред името на студента не стои и името на професора им!?! По въпроса няма никакъв спор и е достатъчно добре изяснен с документи. Атанасов създава компютъра и цялата наука която стои в основата на логиката му, а Бери му помага с реализирането на хардуера.

Значи, стигам до втория ти отговор и спирам да те чета нататък, защото виждам, че почна да пишеш ирационално.

1. Когато откриеш небългарин да напише, че П. Петров е изобретил електронния ръчен часовник, и може да приведе доказателства за това, аз ще стана трамвай. Дотогава ти ще бръщолевиш глупости, които дори не си направил труда да провериш, само защото е бил служител във фирмата свързала съществуваща каишка със съществуващ електронен часовник.

2. Атанасов бил българин, защото част от роднините му са българи. Ама в кръвта му има ирландска и френска кръв от страна на неговата майка учителката Ива Парди. Значи освен американец е и ирландец и французин. Такива напъни да се побългари някой говорят за големи пробиви в самооценката и себеобичането. Да имаш такава нужда да изкараш някой българин, защото е направил нещо значимо, си е направо болестно състояние. Баща му е избрал откъде да избяга, а Джон е избрал къде да живее и работи. Уважи изборът им и не ги връщай тук насила.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И аз така предположих, но все пак да си кажа :)

Наблюдавам го непрекъснато и на стената си. Виждам "еволюцията" им. Интересното е, че рецидивът се увеличава пропорционално на възрастта. Започна се от няколко спортни и научни постижения, а сега редовно се цитират всякакви предимно псевдонаучни статии потвърждаващи родовото им величие. Нормални хора, с нормален активен живот и професии, с висше образование. Няколкото ми опита за "просвещение" съдържащи единствено полезния съвет да не се доверяват на всякакви източници ми докараха и едно разприятеляване (30 годишно приятелство). И това поведение определено не прилича на невинна радост от фактите, а на нещо друго, по-дълбоко и мирише кофти.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нихилисти, национални предатели, продажници и чуждопоклоници е имало винаги, явно ги има и днес. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 минъти, makebulgar said:

Нихилисти, национални предатели, продажници и чуждопоклоници е имало винаги, явно ги има и днес. 

И какво общо има това с темата?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Quote

Главният конструктор на първия в света транспортен пътнически самолет "Douglas DC-3" е българин. Неговото име е Асен Йорданов.

Мит! Мога да посоча поне един пътнически транспортен самолет преди това - "Douglas DC-2" :book:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Quote

Димитър Чернев изобретява компактната магнетофонна касета, катодната тръба (кинескопа)...

И още един билюк работи, ако не знаехте :bg:

Все пак истината: компактната магнетофонна касета" е дело на холандската фирма Philips. Магнитният запис е изобретен от Fritz Pfleumer през 1928 г. в Германия, на основата на магнитна жица, която пък е измислена от Valdemar Poulsen през 1898 г.

Kатодната тръба (кинескопа) е измислена от германският учен Karl Ferdinand Braun през 1897 г., през 1907 г. руският учен Борис Росинг, работещ заедно с Владимир Зворкин използвал тази тръба в приемника на телевизионна система. Росинг предал геометрични фигури върху екрана на приемника за първи път чрез катодна тръба (CRT).

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Quote

Първата скоростна безстепенна кутия е дело на български изобретател в областта на автомобилостроенето Румен Антонов.

Просто нищо не издържа на проверка. Депресирам се, сериозно говоря :angry:
До колкото ми става ясно към 1991 г. се приписва първенството на Антонов.
Но през 1958 г. на автосалона в Амстердам дебютира автомобила DAF 600. Това е първия автомобил на компанията DAF и първата лека кола (серийна) с безстепенна траснсмия  - DAF Variomatic. Иначе идеята за вариатора произлиза още от схема на Леонардо да Винчи от 1490 г.

И ся к`во? Хора, вие разбирате ли, че класациите за български изобретения съдържат около 80% измислици и лъжи? Предлагам, съвсем сериозно при това, да направим тема в която да съберем реални български изобретения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

проблема е, че очакваме признание от други. а тези другите не си признават чистосърдечно. "кой първи" е територия на пропаганда. че и на патенти и пари. а като стане дума за пари, англосаксонеца става друг.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 24.12.2015 г. at 0:17, makebulgar said:

Нихилисти, национални предатели, продажници и чуждопоклоници е имало винаги, явно ги има и днес. 

Никой не отрича постиженията на човечеството, никой не проявява нихилизъм. Ето един прекрасен пример да разбереш , че не сме нихилисти.Преди се гордеехме с великия съветЦки съюз, сега трябва да се надуваме с новите ни съюзници от НАТО.Това е цитат от Форбс за бюджетите на първите 22 училища, на всички сумите са над 1 милиард долара. 

  • Харвард: $36 млрд

  • Тексас: $25 млрд

  • Йель: $24 млрд

  • Стандфорд: $22 млрд

  • Бюджет РФ за образование: $13 млрд

Интересен е и броя на учените и лауреатите по страни."  В Мире сейчас 244 Нобелевских ученых — на почти 7млн научных сотрудников. Из них работают в США — 159 чел., больше 65%! Дальше, с громадным отрывом идут Англия (17 лауреатов, в т.ч. Гейм и Новоселов из СССР), Германия и Япония — по 14, Швейцария — 8, Франция — 7, Израиль — 5. Япония особенно интересна. Впервые Нобелевскую премию японскому ученому дали в 1949-м, до 1999 г. японцы получили 5 премий (ученые СССР — 10), а с 2000 г. — 16 (В РФ после 2000 г. получены 2 премии — ак. Алферов и Гинзбург).

Американците основно са преселници от Европа, сред тях има много българи и ние с право можем да се гордеем с горните постижения.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ясно е, че има държави с по-голямо население и по-висок бюджет за наука от България, но темата не е за оправдания.

Преди 10 часа, vvarbanov said:

Американците основно са преселници от Европа, сред тях има много българи и ние с право можем да се гордеем с горните постижения.

 

На какво основание? И какви "горни постижения", в темата има единствено митове - популярни лъжи, които упорито се доктринизират във вестници, блогове и социални мрежи.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, vorfax said:

Ясно е, че има държави с по-голямо население и по-висок бюджет за наука от България, но темата не е за оправдания.

На какво основание? И какви "горни постижения", в темата има единствено митове - популярни лъжи, които упорито се доктринизират във вестници, блогове и социални мрежи.

Под "горните постижения" имам предвид тия на американските нобелови лауреати.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Just now, vvarbanov said:

Под "горните постижения" имам предвид тия на американските нобелови лауреати.

А как произходът им е основанието да се гордеем с постиженията им?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минъти, vorfax said:

А как произходът им е основанието да се гордеем с постиженията им?

В САЩ има много българи които допринасят с данъците си за развитието на науката и откритията на нобеловите лауреати.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...