Отиди на
Форум "Наука"

Митове и легенди как сме променили света


Recommended Posts

  • Потребител

В тази тема няма и капка принизяване. Аз заявих в прав текст, че ние сме достойни представители на човешкия вид, достойни и по национален признак и по всякакъв. И тъкмо в противовес на този факт се разпространяват спам лавини в социалните мрежи, които провокират патос обусловен от ирационални или откровено лъжливи причини. Нямаме нужда от тях. Те ни пречат да сме себе си. Тъкмо адекватност липсва, защото българите не признават загубите си и това са чертите на нашата слабост, която проявяват и всички други народи, заради своята природа.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 612
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Отговорил съм ти още през 2008.

Първо кръщение на българската авиация – разузнавателен полет над Одрин /според http://www.vi-books.com/vis/vis3/8_parvite.htm/

На 16.10.1912 г. !!!!!

Първо кръщение на гръцката авиация – разузнавателен полет над Тесалия според http://www.airwar.ru/history/af/greek/greek.html

на 05.10.1912 г. !!!!!

Т.е. гръцката действа 11 дни по-рано!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Че и първи бомбардират !

http://www.airwar.ru/history/av1ww/greece/greece.html

Первый боевой вылет в истории греческих ВВС состоялся 5 октября 1912 года, когда лейтенант Камперос с аэродрома Ларисса в 7:00 отправился на разведку вражеских позиций в районе населенных пунктов Скомия и Царицани. На следующий день он появился над противником, сбросив на сей раз несколько ручных гранат. Турки в ответ обстреляли его аппарат и "Анри Фарман" вернулся на свой аэродром с многочисленными пулевыми пробоинами.

Първа атака на боен кораб на българската авиация според същия сайт

26.01.1913 г. – атака на Хайредин Барбароса

А гърците – 2 дни по-рано!!!!! Вярно, е че ние се гордеем с „атака в открито море”, доколкото Мраморно море въобще е такова!

Вылет наметили на 24 января. Кроме Мутусиса, в полет в качестве наблюдателя отправился мичман Мораитинис Аристидис. На борт были взяты 115 литров горючего и 4 гранаты. Вылет состоялся с акватории о.Мудрос, где в то время базировались греческие корабли. На маршруте экипаж совершил промежуточную посадку у о.Имрос, где произвел дозаправку, а затем пошел дальше. Над Нагарой "Наутилос" появился на высоте 1350 метров. Летчик сбросил гранаты, упавшие примерно в 150 метрах от турецкого флагмана броненсца "Мессудие", а наблюдатель снял кроки расположения вражеской эскадры. Турки вели огонь по гидроплану, но безрезультатно. весь вылет занял 2 часа 20 минут, в ходе которых греческий экипаж покрыл расстояние в 180 км.

По возвращению на Мудрос экипаж представил кроки командующему. Собранные авиаторами сведения оказались весьма ценными. Сам вылет получил большой резонанс в СМИ.

Следует отметить, что это был первый в военной истории опыт взаимодействия сил флота и авиации. Кроме того, греки настаивают на том, что ими же соершена первая атака вражеского корабля с воздуха..

И Топракчиев не е първият загинал.

„Историческата истина е, че първата жертва на военната авиация е италианският летец Пиетро Манзини, който загива на 12 август 1912 г. по време на Триполитанската война срещу Турция в Северна Африка” – от уики, но ако си погуглиге ще намерите и по-достоверни сайтове.

Хм, интересно! Но не изменя с нищо същността на нещата. Това не е състезание.

В тази тема няма и капка принизяване. Аз заявих в прав текст, че ние сме достойни представители на човешкия вид, достойни и по национален признак и по всякакъв. И тъкмо в противовес на този факт се разпространяват спам лавини в социалните мрежи, които провокират патос обусловен от ирационални или откровено лъжливи причини. Нямаме нужда от тях. Те ни пречат да сме себе си. Тъкмо адекватност липсва, защото българите не признават загубите си и това са чертите на нашата слабост, която проявяват и всички други народи, заради своята природа.

Е, това е важното - да не се прекалява нито в едната, нито в другата посока.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Първи в света сме по износ на вино.

Ние сме 22-ри в света по производство и изнасяне на вино и 43-ти по консумация. През 1966 г. сме били 6-ти в света по износ.

Носят се и легенди как от каменната епоха траките са произвеждали вино. Няма доказателство за това.

Пловдив - най-старият действащ град в света.

Шестият в света и първи в Европа, датиран преди 6000 години. Пак, за скараните с годините, да припомним, че по това време нито траки (заселили се преди 4000 години), нито (пра)българи има по тези земи. Т.е. няма българска следа или произход.

Вояджър 1 запраща в космоса песента „Излел е Делю хайдутин“, изпълнена от Валя Балканска.

Самата истина, но тук подвеждащо е колко голяма чест е заделена на родната песен. Малцина знаят, пък камо ли могат да посочат, какво друго е запратено в космоса. Още 26 песни - от класика до туземска, отделно природни звуци, 115 снимки, поздравления на 55 езика (измежду тях няма на български) и обръщение на тогавашния президент на САЩ - Джими Картър и генералния секретар на ООН - Курт Валдхайм.

Между другото и аз не знам какво има на тея 115 снимки. Виждал съм само голите тела и "карта" на Слънчевата ни система. Сега прочетох, че имало някакви други голотии, заради които избухнал скандал и не били изпратени.

post-11176-0-93880900-1422729582_thumb.j

Втори (скромно) или на друго челно място в света по интелект.

По начало изпълнението на тези класации се извършва с доброволци. Т.е. искаш, отиваш и ти изчисляват IQ-то. Логично е да предположим, че неентелегентните форми на живот няма да проявят желание да ходят и имаме едни силно изкривени данни, ако по тях ще съдим за средното ниво на интелигентност. Това е като олимпиадите по математика или по лека атлетика - ако някой хвърли надалеч гюле, това по никакъв начин не е показателно за останалите от неговата народност. Затова и радикалните изводи са лишени от основание.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
България е единствената държава в Европа, която не е сменила името от основаването си.

Наред с условието, че трябва да е в Европа (за САЩ се сещам извън Европа), изглежда трябва да добавим и че трябва да е действаща. Защото има държави, които не са променили името си, но и отдавна са изчезнали.

Трябва да добавим и че това може да бъде с прекъсване.

Трябва да добавим и че васалството/робството под чуждо име (византийско и османско) под общо 7 века също не важи. Как точно, докато сме били част от Византия и от Османската империя, сме запазили името си... мани.

И пак този факт поместван в спам лавини "20 изобретения на българи, променили света!!!" е според мен неточен. Тук ще помоля историците да посочат източници. Аз се сещам за един, преразказан впоследствие от Вазов. И все пак Бугария, Булгария, Булкхария или България е наричана при основаването си някоя от Българиите?

На 14 октомври 1912 г. в Скопие сръбският престолонаследник принц Алексаднър Караджорджевич, заобиколен от свита и тълпа пита 4-годишно момиченце на име Васка Зойчева:

- Па ти шта си?

Момиченцето отговаря:

- Бугарка! - отговаря момиченцето.

- Не си бугарка, сръпкинче си! - настоява принца

Детето отговаря:

- Не съм сръпкинче, бугарка съм! - отговаря детето.

Шокираният принц й удря една звънка плесница.

ПП: Аз май не съм разбрал поредния пирон в клекналата пред България история на Европа :fool:

Испания от 1479, Швейцария от 1291, Швеция от началото на 11 в., Полша от края на 10 в., Франция от 843 г., Англия от 827 са си и създадени и с непроменени имена. А пък България се изтъква с това, че измежду онези държави, които са Европейски, действащи и с непроменено име е най-старата. Не е и най-старата в Европа, но по така посочения начин е първа в нещо :flowers:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не мога да редактирам, затова добавям тук: Това 22-ро място в света по износ на вино в цифри е 122,687 тона/г.

Б-я е на 3-то място в света по ценни исторически паметници.

България дели 28-31-во място място по брой обекти, защитени от UNESCO. 7 културни и 2 природни. Какво точно преброяване е направено, не виждам официално да е посочено. Иначе се сещам, че могилите на територията на България е с внушителна бройка - над 60 000.

София е вторият най-древен град в Европа.

Втория е Атина, третия е Пловдив, Варна е към 30-то място, а София е на 41-во.

Марк Зукърбърг е кръстен на дядо си Марко от България.

Първоаприлска шега.

Имам два въпроса на историческа тема:

1. Роднини ли са Баязид I и цар Иван Шишман?

2. Крали Марко воювал ли е на страната на Османската империя?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Първоаприлска шега.

Имам два въпроса на историческа тема:

1. Роднини ли са Баязид I и цар Иван Шишман?

2. Крали Марко воювал ли е на страната на Османската империя?

1.Не са, освен - така да се каже - по сватовство.

2.Да, горе долу през цялото време на "кралуването" си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така като гледам, България ще стане водеща по демитологизатори.

С горепосочените "факти" има клипове избирани в графа "Избор на редактора" във видео сайтове и с по 50 000 прегледа. По-притеснителна тенденция за мен е митологизирането на историята ни. Въпреки, че се присмиваме на македанците, повтаряме техните грешки, вярваме в митове, не сме критични към информацията, която ни се подава и много скоро самият Господ бог ще ни проговори по телевизията.

В началото на темата посочих Крали Марко като сърбин по националност. Никой не ме опроверга, но сега прочетох, че в българската Уикипедия е посочен като българин.

Според сръбската Уикипедия е сърбин.

Според македонската Уикипедия е македонец.

Според английската е сърбин.

Титлата му "Marko, Kralj Srba" не би ли трябвало да е красноречива сама по себе си? Парадоксално от българска страна няма претенции баща му да е българин, след като сам се е самоопределил като крал на сърби и гърци :huh:

Jonchev, може ли да ми посочиш битка в която Крали Марко е воювал на страната на Османската империя. Защото неговото юнашко хиперболизиране в приказките е следствие на отпора, който дава на (а не с) Османската империя, а и сам нарича себе си "Крал в (името на) Христос".

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Битката на полето Ровине - 17.05.1395г. Той е загинал в това сражение, биейки се за Баязид I.

През целия период на властването си като крал на Прилеп - от 1371 до 1395г. - Марко е турски васал и по всяка вероятност е участвал и в сраженията при Плочник (1387) и на Косово поле (1389), макар че изрични данни за това няма.

Как от васал на турците фолклорът го е превърнал в народен закрилник е загадка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря :flowers:

Във фолклора е останал като юнак, защото в началото се е опълчил и воювал срещу, цитирам, "нечовешките орди от Азия". И във фолклора обикновено коли или споменатите орди или дракон (ламя), като еманация на идеала за свобода. А и защитник на вярата, нали се самонарича "крал в Христос"

То и Левски е убивал, даже невинни, изнудвал, крал и лъгал и е проповядвал доктрината за равенство между народите, а го изкарват светец и противник на всеки турчин. А ето негови думи:

“Не ще бъде в наша България, както в Турско сега… Всичките народи в нея щат живеят под едни чисти и свети закони, както е дадено от Бога, да живее човека; и за турчинът, и за евреинът и пр. ..."

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител
On 16.01.2015 г. at 1:27, vorfax said:

Изобретените с участието на Иван Ночев реактивни двигатели осигуряват плавното кацане на модула "Орел" с космонавтите на Луната, като гарантират модулът да бъде в хоризонтална позиция, когато се прилунява.

Не казвам, че не е така, но бях изненадан от един факт: търсенето на друг от българския език не връща никаква такава информация. Изключая  разни копи-пейст класации на българи в чужбина. На всичкото отгоре източниците на български език ползвани с тежест в българската уикипедия сочат разни националистически сайтове, където са изтипосани между митовете развенчани в настоящата тема. С други думи този факт се намира сред един и същ мултиплициран списък изпълнен с лъжи и изопачени истини.

Едно от обясненията е, че неговото име наистина се губи сред останалите 500 000 души работили по мисията с кацане на Луната. В същото време се мъдри информацията, че трима президента на САЩ са отишли на погребението му. Хем е голямата работа, хем никой не знае за съществуването му извън България. А в България е известен заради спам лавините от митове, които ме накараха да направя тази тема. Някой има ли обяснение за този парадокс?

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ворфакс, нихилизма който лъха от излагането на критиката ти е доста отблъскващ. Проблемът е, че по много от точките манипулираш реалните факти, и човек който е чел и знае какво е логическа заблуда лесно ги вижда тия неща.

 

1. Петър Петров не е измислил електронния часовник или каишката за ръка, но той е смалил до толкова часовника, че да се носи на ръка. До тогава електронните часовници са били като куфари. Все едно днес да не отчитаме удобството на джобния смартфон, и да не адмирираме онзи който е вградил компютъра и тъчскрина в телефона.

 

2. Джон Атанасов е българин, баща му е бил българин, и дядо му е бил българин. За разлика от евреите при българите традицията е рода да се предава по мъжка линия, тъй че Джон си е българин въпреки името си и в преки това, че не е знаел езика. Приноса на Джон Атанасов за създаването на съвременния компютър не е в това, че е събрал няколко джаджи в една машина, а е в това че за пръв път създава изчислителна машина работеща с двоичен код от нули и еденици, който код се използва и до днес във всеки един компютър. Приноса на Атанасов в компютъра Атанасов-Бери не е 50% както някой може да си помисли заради двойното име на компютъра, а е съществен и неоспорим. Атанасов е изучил Бери на занаята така да се каже, а Бери е помогнал в реализирането на машината.

 

3. Кирилицата е вариант на гръцката азбука със няколко български букви в нея. Това са факти. Приноса на българите обаче не е толкова в създаването й, което е станало в Преславската школа, а е основно във превода на стотици и хиляди книги на тази нова азбука, и разпространението и сред няколко народа. Всеки може да създаде нова азбука на базата на гръцката, но не всеки народ може да я разпространи сред 330 млн. души по света.

 

4. Георги Наджаков не създава първата копирна машина, но създава метода по който работят всички машини тип ¨ксерокс", включително първата машина на фирмата Ксерокс. Това не е някакъв патриотичен мит, а е научен факт, който се преподава в университетите ни в курсовете по уредостроене. Първата комерсиална машина работеща на принципа на сухото копиране е създадена през 1959 година от фирмата Ксерокс, а Наджаков разработва метода 30 (тридесет) години по-рано!!! При това Xerox, се чете именно като Ксерокс, тъй като думата не е английска, а идва от гръцки.

 

5. България носи името си повече от 1300 години. За нихилистите хова е "голям праз", но за българите които имат самочувствие това си е важна част от историята, която трябва да се помни и предава на поколенията в учебниците. Безспорен факт е, че тази държава с това име е съществен фактор в средновековната история на Европа.

 

6. Княз Тервел наистина спасява Европа от исляма, доколкото по онова време Европа е християнска, като това включва и част от българите. Този факт е безспорен и това няма нищо общо с ранното християнство и приемането му като религия в Римската империя. Фактът е че в началото на 8 век християнски Рим воюва с агресивния халифат, който иска да налага вярата си върху всички, тоест Тервел е спасил Европа. Манипулацията на Ворфакс, че от гледна от гледна точка на ислямска Волжка България Тервел бил предател, е много елементарна и нескопосана, тъй като Волжка България приема исляма в началото на 10 век, а Тервел живее 200 години по-рано!

 

7. Пловдив вероятно наистина е един от най-старите обитавани и до днес градове. Археологическите разкопки са показали, че в тоя град има приемственост. Римляните го завладяват от македоните без да ги изколват до крак, а българите го завладяват от ромеите също без да колят всички жители, като няма данни за хиатуси, тоест можем да кажем че сред днешните пловдивчани е възможно да има преки наследници на най-ранните му жители. Генетичните изследвания на съвременните българи показват голям процент наследници на местно балканско население сред българите.

 

8. Песента "Излел е Делю Хайдутин" лети в космоса и това е факт. Много известни европейски и световни песни не летят в космоса към новите светове. Само 26 летят..

 

9. Стефка Костадинова все още държи световния рекорд по скок на височина - 209см. Факт, който за нихилисхите може да е "голям праз", но останалите българи му се радваме, и отчитаме постижението. Този рекорд може да е нищожен на фона на всичкия брой рекорди в спорта, но си е факт, и докато не го подобрят ще си му се радваме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ксерокс също не е правилна транскрипция.

Ако държим на гръцката трябва да се чете "кси" от ксирография - ксирос (сух) графи (писане).

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, vorfax said:

 Някой има ли обяснение за този парадокс?

Има си обяснение за "парадокса" на лозунгите, който не е нищо ново под слънцето.

Проблемът е, че от обяснението се разбира, че подобно подхранване на националната гордост май по-често носи вреда, от колкото полза, предвид естеството на по-голямата част публиката, към която са адресирани.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Срещу нихилизма и чуждопоклонничеството се бори още Паисий Хилендарски, като изтъкваните от него исторически факти, и царете ни за нихилистите и необразованите сигурно са "голям праз", но той е имал причина да ги изтъква и да запознава българите с тях. И днес има причина постиженията на някои българи да се изтъкват, но това много хора не могат да го разберат, щото живеят на дребно, изолирани в привидната сигурност на настоящето си, и не ги интересува на какво ще се научат децата им. Нихилизма и чуждопоклонничеството днес са изродени в нови форми, подпомагани активно от външни фактори, соросоиди, неправителствени бхк организации и проч. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има два начина за осмисляне на националната история. Единият е като оценка на позитивните възможности на средата. Успешните хора са индикаторът за възможностите предоставяни от нея. Примерно акаемик Наджаков --> достатъчно добро образование ---> ΄мотивация ---> креативност.

Другият обаче е много, много вреден. Според мен темата е един вид бунт към него. Няма ка да не се съгласим, че редовата мижитурка  няма нищо общо с постиженията на академик Наджаков, но кой знае защо се смята за тъждествена и достойна да се нареди до него. Или портаджията от съседния чин се родее с цар Симеон. 

Хубаво, постиженията са постижения. Чудесно е да можеш да кажеш и пет добри приказки за страната си. В реала обаче не виждам кой знае какви резултати, напротив - общественото падение е масово.

Наскоро трябваше да изредя за 30 секунди 10 известни швейцарци и честно казано едва попълних списъка на прима виста, при това със още 30 секунди закъснение. Но ако трябваше да изредя причините швейцарците да са горди със страната си в 30 секунди щях да вкарам 30.

От там и нихилизма. За практичните хора няма никакво значение колко сета е праснал онзи ден Григор или че Стефка била скочила. Ми хубаво, нека скача, а Марадона е Аржентинец. Други работи правят живота хубав, съответно и родолюбието става по-адекватно.

 

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Да, съгласен съм с теб, че "Битието определя съзнанието" (както е забелязал още Маркс), но бих казал битието и на държавата. Бедните хора в САЩ също се гордеят че са американци, а у нас точно богатите, които са постигнали нещо се срамуват че са българи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм забелязала бедните българи да припадат от национална гордост.

Нормално. Нито Крисия, нито космическите концерти им плащат сметките и им оправят битието. Впрочем и на децата вече масово им се повръща от Крисия. Защо ли?

Но пък днес случайно намерих една сериозна причина да се зарадвам за нещо истинско - през 2013 сме първи по износ на слънчоглед, цели 18%. :band:

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това, което наричаш "мижитурка" е всичко, различно от академик Наджаков ли? Голяма грешка във възгледа. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Питам се защо е направен този списък с български постижения.За кого е предназначен, кой го интересува?Хората с образование знаят повечето тия неща.Това въобще не им влиза в кръга от интереси.Навсякъде в нета се шматкат разни предозирани псевдопатриоти и разправят колко сме велики.Кой му дреме какво минало сме имали, като сега сме на първо място по мизерия в ЕС?Тия постижения компенсират ли мършавата ни икономика?Корупцията става ли по незначителна заради славното минало което сме имали?Пред кого се гордеем?Всеки народ може да извади такъв списък с постижения, че и по дълъг.Гърците, ако имат по голям списък, краката ли ще им целуваме?Това е написано за да не се чувстват толкова нещастни по елементарните   българи.Някои от тях обаче толкова се вживяват, че започват да се хвалят в нета из Европа с тоя списък.Да умре човек от срам, като почнат да  се фукат с тия неща пред руснаци, англичани и други.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, КГ125 said:

Това, което наричаш "мижитурка" е всичко, различно от академик Наджаков ли? Голяма грешка във възгледа. 

По каква логика реши да изведеш "всичко различно от"? За да се води някакъв спор заради самия спор?

Обикновените представители на мижитурката, са тези които се чувстват малки, дребни и незначителни, не могат да изградят собствени критерии за гордост и им е необходим някакъв светъл еволюционен пример, с когото да се чувстват тъждествени. Това в никакъв случай не са всички представители на обществото. 

За работата на академик Наджаков разбрах от тази тема (не ми е било в приоритетите), нито съм се замисляла, че България си носела името "от както". Което в никъкв случай не ми е пречило да ходя с високо вдигната брадичка, осъзнавайки се като личност, Нито имам каквато и да било нужда да се захранвам батериите с факти като изредените в заглавния постинг. Но очевидно има хора, които изпитват въпиеща нужда да разпространяват и получават на стените си доказателства за величието на националната си принадлежност. Факти, направо смешни количествено на фона на постиженията, с които могат да се гордеят представителите на други страни.

Ако един човек се чувства нищожен, неудовлетворен и подтиснат защото неговата страна не е първа в нещо, то би трябвало да се обърне към специалист по душевните терзания. Редовно съм изумена от масовата критичност към обстоятелствата, в които живеят, отправяна от индивиди, които са готови да вложат часове енергия на  пейката или в кръчмата, за да оплюват местопребиваването си, вместо да я вложат в метла, четка, пирони и кофичка боя. Точно толкова съм изумена от събирачите на родолюбска статистика, които също не влагат енергията си в метлата, четката, пироните и кофичката с боя от преди малко. Не, че не съм наясно защо се е стигнало до това - мога да напиша дисертация по въпроса.

Лошото е, че дори цялата страна да се облепи с плакати относно Ксерокса, Костадинова, Атанасов и т.н. и всяка Нова година наред с минутите да се отброява и колко години страната си пази името, няма да има никъкв ефект върху храченето под път и над път. Факт, в който може би бием всикчи класации - единствената страна в света без ненаплюта плочка, световни рекордьори по слюнкоотделяне. Плюем защото се плюе, ние нищо не преглъщаме, изкарваме всяка мерзост на показ с думи и секрет...Върховен израз на родолюбие и етика към съгражданите! Как да не се възхитим от принадлежнастта си към най-плюещите в света - словестно и буквално!? Жалко, че докато скачаше Стефка не плюеше в унисон с публиката си, за да им пУкаже кои сме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, vvarbanov said:

Навсякъде в нета се шматкат разни предозирани псевдопатриоти и разправят колко сме велики.

Да не пропуснем, че на някои им плащат за дейността.

Обективност някаква да вложим ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кирилицата (за разлика от Глаголицата) е създадена по Българска поръчка, в България.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82_%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, *abi* said:

 

Лошото е, че дори цялата страна да се облепи с плакати относно Ксерокса, Костадинова, Атанасов и т.н. и всяка Нова година наред с минутите да се отброява и колко години страната си пази името, няма да има никъкв ефект върху храченето под път и над път. Факт, в който може би бием всикчи класации - единствената страна в света без ненаплюта плочка, световни рекордьори по слюнкоотделяне. Плюем защото се плюе, ние нищо не преглъщаме, изкарваме всяка мерзост на показ с думи и секрет...Върховен израз на родолюбие и етика към съгражданите! Как да не се възхитим от принадлежнастта си към най-плюещите в света - словестно и буквално!? Жалко, че докато скачаше Стефка не плюеше в унисон с публиката си, за да им пУкаже кои сме.

това си е  типична манипулация чрез логическа заблуда, при това цинична. всеки си има право да си дава мнението, но подобни обобщаващи характеристики да се лепват на всички българи на база няколко наблюдения са си манипулация. индуктивните логически заключения много често са тотално грешни! циничното е този който ги говори тези неща да се включва сам в групата "плюещи". всеки има право да се чувства какъвто си иска - българин, македонец, евреин или влах, но няма право да прави подобни вредни обобщаващи заключения чрез манипулации. 

обикновенно подобни нихилистични и цинични обобщаващи мнения и критики не се съобразяват с останалия свят, а целят конкретно вредно влияние, в случая насочено към самочувствието на българина. нихилистите и циниците не разбират че българите като всяка друга група хора и животни имат нужда от водачи и примери които да следват. така е освен при българите, но така е и при бушмените, и при американците, и при англичаните и при румънците. нихилистите които казват че българите не трябва да адмирират постиженията на останалите българи или просто им е ограничен кръгозора и не знаят как стоят нещата в чужбина, или го правят целенасочено. 

 

има два пътя които могат да се следват. единия е позитивния. при него се следват добрите постижения и те служат за пример и се изтъкват с тази цел. другият път е негативния, при който се изтъкват минимални грешки (плюнки) и това е съпроводено с критики. втория подход напрактика се прилага отново за да доведе до положителен резултат, но резултатът е обратен - мизерия, регрес и негатизъм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато фактите са верни, това не е плюене.В България както и в другите държави има институции за контрол на новините,манипулации, внушения.......Реанимирането на термина "плюене" бе направено по време на посещението на нашата изложба в Лувъра.Повечето вестници и телевизии масово започнаха да го употребяват.Това е опорна точка.

Що плюете хубавата изложба, бе… Живковистите пак са ...   e-vestnik.bg/22749

21.04.2015 г. -  Изведнъж излиза един хорист и за 50 лева оплюва всичко. www.19min.bg/news/8/62300.html

13.04.2015 г. - ... които съпътстват изложбата на български съкровища в Лувъра. За ..... Този "хорист" падна по-ниско и от тези които оплюва и не   frognews.bg/.../Horist-ot-Ioan-Kukuzel-napadna-Vejdi-Rashidov-zaradi-...

16.04.2015 г. - Ефектите от изложбата в Лувъра са поне три. Дивидентите са преди ... Ето вчера бях в Италия - и те се оплюват. И французите също.    www.marica.bg/след-лувъра-ще-покорим-и-британския-музей-news3..

 българска изложба „Епопея на тракийските царе” в Лувъра в Париж. ..... се в мания тотално наше мрънкане и оплюване на всеки и всичко,  ...   pik.bg/министър-вежди-рашидов-гневен-пред-пик-спрете-с-простоти.

И така нататък, та когато критиката е вярна, това не е оплюване.Този дума се употребява напоследък за да се омаловажат представените факти.Чрез представянето на българските постижения се цели да се прикрие негативното впечатление пред света, което прави съвременна България и да се успокои обществото. че видите ли сега може да сме зле, но преди какви бяхме ехеее...

Не трябва да се взема предвид нормалната носталгия на народа по миналото и социализма в частност.Това е естествено, да се забравят лошите неща и да останат само хубавите спомени и емоции.Навсякъде в бившия соц, лагер има такава носталгия.Германците я наричат Осталгия(източна носталгия)  https://en.wikipedia.org/wiki/Ostalgie

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...