Отиди на
Форум "Наука"

Митове и легенди как сме променили света


Recommended Posts

  • Потребител

Т.к. списъкът е дълъг и аз имам да допълвам правя нова тема.

3. Електронният часовник

Няма такова нещо. Петър Петров е създал първия цифров ръчен часовник. Трябва да уточним, че той не е изобретил нито цифровия часовник, нито каишките. Просто е свързал двете неща :grin:

2. Компютърът

Не е вярно не защото Джон Атанасов не е българин, нито се самоопределя като такъв, а защото създаденото от него не е компютър по съвременната дефиниция. Големият абсурд, който единствено българската уикипедия поддържа е, че той създал компютър, ама не бил програмируем. Това е като да кажеш, че лодките са самолети, но без крила и без да могат да летят.

По линия на майка си има също френски и норвежки корени. Била е преподавател по математика и от нея е наследил тази страст към науката и знанието. Сметачната машина не я създава сам, а съвместно с Kлифърд Бери, негов студент. Затова и е наречена ABC "Атанасов-Бери компютър". Между другото тя никога не е проработила :excl: В съвремието е сглобена, като е допуснато, че юнаците са се сетили за туй-онуй, все неща неописани в ръкописите им, за да тръгне.
Майка му е ирландка, но децата в Дъблин не учат, че компютъра е техен. Това е от едновремешно невежество и придобитият навик, ама темата е дълга.

Любопитен е факта, че в миналото сме били и световна „компютърна сила“. Вярно само с производството и то на изплагиатствана машина, ама как никой още не е заобяснявал, че без българите е нямало да има интернет, информационни технологии, прогрес и т.н.

6. Кирилицата

Ах, кирилицата. Изплагиатствана азбука пръкната от чужди интереси и захранена с чужди пари. Парадокс, че може да се ползва за полза народу български. Както казваше Стив Джобс "талантливите копират, а великите крадат".

8. Въздушната възглавница

В българската уикипедия ще прочетете, че в САЩ през 1950 г. Асен Йорданов работи върху сигурността при автомобилите. Първото, което става ясно е, че Йорданов има колективен принос върху разработка, а не индивидуален. Ако се разровим обаче ще открием, че не е изобретил нищо такова. Независимо един от друг изобретението е дело на Walter Linderer и John W. Hetrick, които подават документацията през 1952 и 1951 г. съответно и вземат патент през 1953 г.

9.Телефонният секретар

Отново Асен Йорданов е нарочен за изобретател. От 1950 г. е работено по него, не става ясно с кого. През 1941 г. обаче вече телефонен секретар има. Българина обаче изобретява Джордафон – устройство, което дава възможност няколко души едновременно да разговарят помежду си. Сега, дали с Джардафона е първият в нещо нямам нерви да ровя повече.

10.Двигателите на лунния модул Орел

В стил "Луно, Луно, земя мАкедонска".

Изобретените с участието на Иван Ночев реактивни двигатели осигуряват плавното кацане на модула "Орел" с космонавтите на Луната, като гарантират модулът да бъде в хоризонтална позиция, когато се прилунява.

Без ни най-малко да омаловажавам труда на един авиоинженер, става ясно, че той е част от колектив. Колко голям е този колектив и какъв точно е приносът на българина е друг въпрос. Само ще допълня, че за лунните експедиции САЩ ангажира 500 000 души.

19.Първото обработено злато в света

"... няма нищо общо с българите" би трябвало да завършва изречението. В некропола край Варна са открити няколко златни предмети, чиято възраст датира от 6000 година. Самата истина. Само трябва да допълним, че по това време там българи не е имало. Не е имало даже траки. Така че не сме дори потомци на тези майстори. Доколкото помня и златото не е добито и вероятно правено на мястото на което е открито.

21. Календарът

Няколко хилядолетия преди Христа старите българи създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.

Няма такова нещо. ЮНЕСКО не е чувал за такъв календар и няма писмен документ, който да потвърди тази смехория :glare: Това е един от най-обидният интелектуално "факт" за българския народ, предвид това, че се мултиплицира безкритично.

23.През своята вековна история България няма пленено бойно знаме!

Мисля, че в този форум беше посочвано, че имаме наши бойни знамена в чужди музеи. Твърди се, че са взети в мирно време.

Интересна картина по темата е "Боят при Стара Загора - спасяването на Самарското знаме" от Петър Морозов (1909 г.). Дръжката на знамето е счупена и то е в турски ръце.

post-11176-0-75074800-1421450123_thumb.p

Продължавам да цитирам митове:

В Долината на розите, до Казанлък, се произвежда около 80% от розовото масло в света – важен компонент за повечето скъпи парфюми.

Абсурд. Турция произвежда повече розово масло от България, следователно тези проценти са измислица.
Няма официален източник, която да потвърди този мит в наше време. Обаче, ако се опираме на миналото, България и произвеждала най-много розово масло.


"Ксерокса" {ограничение за броя цитати в пост, което така и не разбрах за какво е}

Българин изобретил ксерокса. Първо, трябва да изясним, че такова животно ксерокс се шири само по нашите земи, когато иде да опише фотокопирна машина. Ксерокс е марка. Всъщност се произнася Зирокс, а не ксерокс, ама кой ти разбира от английска дикция в България, където имаме "бе-ем-ве" и "би-ем-хикс" :fool: Но такива примери има и други. Примерно казваме на бебешките пелени памперс, при положение, че Памперс е просто една от марките бебешки пелени.

През 1937 г. един наистина уникален българин, на който принадлежи и първият български патент - академик Георги Наджаков, изобретява стабилно състояние на поляризация при едновременно действие на електрично поле и светлина върху диелектрици и полупроводници. По просто не може да се каже. Фотокопирната машина (ксерокса, дето му викаме) обаче вече е била изобретена - от Честър Карлсън.

Ще допълвам, има с какво :guitar2:

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 612
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Много вярно има горе, не е вярно само за крилицата. Там аргументацията е леко така събрана от 9 кладенеца.

Крилицата и глаголицата са българско дело. Дали Кирил и Методий имат български произход (най-вероятно да), няма да се наемам да гадая; създадена е за моравците, ОК. Но въвеждането й като официална религиозна и държавна азбука на славянските държави, които са я възприели, е изцяло и единствено по български пример, имайки предвид, че т.нар. църковнославянски не е друго, а старобългарски (акад. Лихачов го казва!). България създава и въвежда азбуката и езика като офицални световно признати и от нея тръгват руси, сърби, хървати, румънци и който още там използва българския и азбуката му в своето битие на нови християни и европейци.

Тъй, че - да демитологизираме с мярка, господа. То е като употребата на мастиката.


Освен това за баланс можем да кажем, че над 20 от нововъведенията във военното дело на 20 век (на тях не им казват изобретения, че имат строго практически вид и приложение...) са българско дело. Но няма защо да се изтъква това. Митовете са си митове, реалните приноси са си реални приноси. България не е център на света, но е на българите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мисля, че в този форум беше посочвано, че имаме наши бойни знамена в чужди музеи. Твърди се, че са взети в мирно време.

Интересна картина по темата е "Боят при Стара Загора - спасяването на Самарското знаме" от Петър Морозов (1909 г.). Дръжката на знамето е счупена и то е в турски ръце.

Броя на пленени български бойни знамена в чужди музеи е точно 0.

Не знам кой в този форум е посочвал нещо различно, но ми е прелюбопитно да го чуя.

Ако някое бойно знаме е било взето в мирно време (макар че и за такова нещо не съм чувал), то това определено не е "пленено в бой знаме", а чисто и просто кражба.

Самарското знаме не е пленено в битката при Стара Загора, руския офицер който го пази в критичния момент показан на картината загива, може и наистина някой турчин да е успял да го хване с ръце, но е факт че се сформира спонтанна група за спасяването му (имената на опълченците участващи в нея могат да се намерят), която го изнася от бойното поле, поради което и то се вее и в последвалите боеве при Шипка и Шейново.

Така че - по-спокойно с кръстоносния поход срещу митовете ;) и мене ме дразнят, но няма нужда непременно да се изпада в другата крайност.

Относно кирилицата, дори и да приемем, че Кирил, Методий и Климент нямат никакви български корени, то ако не беше Борис да я поръча (кирилицата, защото за чехите е изработена глаголицата) то тя нямаше никога да се роди, нито разпространи. А поръчаната от византийците глаголица щеше да бъде затрита окончателно от немските книжовници във Великоморавия.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кирлицата не може да се смята за изобретение, понеже е адаптация на гръцката азбука с добавени десетина знака. Такава е и латинската азбука. Да не говорим за различните разновидности на латинската азбука, където са вкарани разни диакритични знаци и ударения.

А най-куриозното е, че в другата тема за българските изобретения отдолу пишеше "преведено от руски" ????

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кирилицата е културно постижение с големи последици както за българската, така и за световната история.

За знамената - ето един достоверен източник според мен:

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?11040-%CF%EB%E5%ED%E5%ED%E8%F2%E5-%E1%FA%EB%E3%E0%F0%F1%EA%E8-%E7%ED%E0%EC%E5%ED%E0

Няма пленено в бой българско знаме. Вероятно големият инат на българите да не оставят знаме в плен се е започнал точно от епизода със Самарското знаме. С какво това е променило света обаче? Забележителният факт за българските бойни знамена е не на място, когато говорим за приноса на българите в развитието на света.

Смешно е както да се преувеличава, така и да се омаловажава значението на българите, например, поставянето на електронния часовник на ръката също е принос в развитието, макар и не толкова голям, колкото откриването на самия часовник.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Непленяването не е принос, но пък иновациите във военното дело на българската армия през Балканската война например са някакъв принос за развитието на самото военно дело. Което ако се приеме, че развиването на военното дело ще довежда до ограничаване на конфликтите развиване на безпилотна техника и съответно намаляване на човешките жертви си е принос и за развитието на света. Но да не задълбаваме :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Относно кирилицата, дори и да приемем, че Кирил, Методий и Климент нямат никакви български корени, то ако не беше Борис да я поръча (кирилицата, защото за чехите е изработена глаголицата) то тя нямаше никога да се роди, нито разпространи. А поръчаната от византийците глаголица щеше да бъде затрита окончателно от немските книжовници във Великоморавия.

Това е в сферата на историческото моделиране. Дали нещо е щяло да се затрие и дали е нямало още 10 алтернативни азбуки, които е можело да бъдат ползвани за тогавашните политически, примесено с религиозни цели, това никой не може да каже. По-лесно, заради повечето информация, е да се посочи случая при Джон Атанасов, чийто реален принос е в откриването/въвеждането на електронната памет. Без всякакво съмнение, ако не беше го направил той щеше да е някой друг и света днес нямаше да е по-различен или предначертан в катаклизмични краски, както превъзбудените патриоти опитват да опишат какво би станало без този или онзи българин.

Относно изпадането в "другата крайност". Моята единствена цел е представите за нас българите да са реални. Нека си има патос, нека си има пристрастия, каквито всеки патриотизъм изисква. Но посочването на лъжливи факти като аргументи за достойното ни минало или настояще носят негативи за нас. Те ни позорят. Когато чужденец чуе, че българин на име Джон Атанасов е "открил" компютъра, това ни излага и ставаме за присмех. Когато се хвалим, че имаме някаква бактерия по нашите земи, сякаш хиляди други не виреят по други географски ширини, това издава вече комплекси. Когато чуем за македонския цар Борис в нас възникват чувство на присмех и снизходителност. Ето това не искам да заслужа аз или друг българин, заради спам лавини тип "първи сме открили топлата вода". Защото ние сме достоен народ с велико минало, с голям потенциал и сме равностойни граждани на Европа или света. За мен изреченията "да влезем в Европа" бяха обидни за мен, защото в миналото, когато сме имали повече самочувствие, не е бил поставян въпроса в Европа ли се намираме, защото 1/3 от Европа е членувала в България.

Затова моля заедно да изчистим поне в едно кътче от интернет пространството истината от пожеланията. Прекалено много лъжи се навъдиха и те се приемат безкритично, безмозъчно и дори лесните за опровергавани с едно търсене в Гугъл "факти" се набиват като национална доктрина за гордост. Айде стига вече. Няма нужда!

Нямаме пленено бойно знаме.

Нямаме пленено бойно знаме в битка със сигурност. Дали имаме пленени все пак и аз искам да науча. В http://forum.boinaslava.net/showthread.php?11040-%CF%EB%E5%ED%E5%ED%E8%F2%E5-%E1%FA%EB%E3%E0%F0%F1%EA%E8-%E7%ED%E0%EC%E5%ED%E0 чета следното:

...има "пленени" бойните флагове на четирите български миноносеца(торпедоносеца), още вечерта на 8.септември 1944 г., когато съветският флот ги окупира и отвежда по-късно в съветски пристанища. След няколко години кораби връщат, но флаговете си остават там.

И още: http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?163784-Random-Military-Facts&p=4365988&viewfull=1#post4365988

I've seen a couple of captured Bulgarian Flags with my own eyes in the Athens War Museum and the National Historical Museum of Athens. The first flag was captured by the Greek IV Infantry Division during the Battle of Kilkis (June 21, 1913) and the second one was captured during the Battle of Strumica (July 10, 1913).

Дан Колов няма загубена битка.

"Дан Колов има 72 регистрирани загуби в официални мачове. Въпреки тях, без излишно митологизиране, трябва да се отбележи, че кариерата на българския борец е от най-значимите в български и световен мащаб." Данните ги въведох аз в Уикипедия, посочил съм източници. Вижте как мазно съм се заоправдавал, че съм развенчал един захаросан мит :boxed:

За кирилицата и глаголицата съм създал отделна тема и не бих искал да я пренасям тук. Ама примерно за глаголицата, дето грък я прави на базата на гръцката азбука по поръчение и заплащане на великоморавец, да я нарече някой българска..... :lac:

Крали Марко - български герой.

Сърбин.

post-11176-0-33542600-1421520529_thumb.j

“Крал Марко срещу принц Муса” (худ. Вл. Тителбах)

Били сме под Турско робство, а Освободителната война е Руско-Турската.

Точния термин е иго, защото робите нямат право:

- на личен дом или друга собственост

- да говорят езика си

- да търгуват

- да се предвижват свободно

- да сключват брак

- да имат деца

- да имат образование

- да изповядват религия и да имат религиозни храмове

По показатели на издевателства над българското население и беззаконието по същото е и робство. Аз не искам и няма да омекотявам 5-вековния гнет по конюнктурни съображение. Тук проблема е друг, че по време на игото държава Турция не е съществувала и Русия не е воювала с Турция, а с Османската империя. Малка подробност ще рече някой. Ама нека си я знаем все пак, не е трудно за запомняне. Турция съществува от 1923 г. и в известен смисъл се е освободила от Османската империя. А с турци се именова разнородното население населявало определени географски области. Тези неща ми ги обяснихте в този форум :guitar2:

Изобщо масовата употреба на неточност не бива да се омаловажава с това, че е "само" неточност и да продължава да съществува под формата на неточност с аргумента, че е масова. Примерно защо "Буквар с различни поучения" на Петър Берон продължава да се нарича "Рибен буквар", след като вече сме ограмотени, че повода да бъде наричан така - внушителния кит в илюстрациите, не е риба, а бозайник?

Мартениците са уникален български обичай.

И в Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Индия, Тибет, Средна Азия... В българската уикипедия ще откриете в беседата, че това не е удобно на някой и е трито. Помня и времето, когато стоеше точно този израз - "уникален български обичай". За първоизточник на традицията съм срещал, че е Индия, където завързания червен конец е против уроки. Легендите за кан Аспарух, да не забравяме, идват също от Азия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Прабългарите са вярвали в Тангра.

Че и върховен бог им се води нещо. Единствената причина е думата Тангра сглобена от два реда под Мадарския конник. Фундаментален извод базиран на предположение. Във вече опровергани теории се считаше, че щом българите са тюрки, то не може да не са почитали Тангра и Умай. Разбира се ние не сме тюрки. И няма нито един исторически извор и дори фолклора, които да намекват за вярата ни в такъв бог.

Отделно ТЕНГРИ означава БОГ, а прословутото "ТАГГРА" би могло да е част от някакъв такъв израз "...ОMOYPTAГ ГРАIKOC...".

Божурище е най-старото действащо военно летище.

Кончината му вече е факт, който е грозен акт от наследството, което ни бе завещано да пазим. Винаги е тъжно, когато ценностите са по-евтини от парите.

Но аз говоря за периода още преди да го унищожат:

- Строежът на летище Божурище започва през 1912 г.

- Hamburg Airport в Германия съществува от 1911 г.

- Bucharest Baneasa 'Aurel Vlaicu' International Airport в Румъния е официално от 1912, макар да се ползва от 1909 г.

- Airport College Park (KCGS), в град Колидж Парк, Мериленд, САЩ, е най-старото действащо летище в света. Създадено е през август 1909 г. от United States Army Signal Corps за да служи за обучението на двама военни офицери с първият правителствен самолет. През същата година е обучаван военния пилот Frederic Humphreys. На 27 октомври 1909 г. г-жа Ralph Henry Van Deman става първата жена в САЩ летяла в захранван (моторен) самолет.

България е единствената държава в Европа запазила името си от нейното създаване.

Не, това си е истина. Просто го цитирах за да имам възможността да напиша следното: Голям праз!

Българи/траки/македонци са най-древния народ на Земята.

В композицията на това изречение има нещо погрешно, след като бива ползвано за национална гордост.

Независимо дали ще вземем еволюционната теория или креационизма, имаме изначално компактно население от хора, чиито потомци мигрират и населяват планетата. С други думи всички сме роднини и имаме едни и същи прародители. Условията на живот са ни адаптирали да оцеляваме на различни географски ширини.

Друга забавна еквилибристика, която срещам е, че българския народ е по-древен от друг, т.к. втория е произлязал от първия.

Народ е населението обединено политически в една държава. По този показател най-древните държави са в Египет, Месопотамия, Индия, Китай, Мексико, Перу и др. Ако търсим народа, който първи е направил държава в Европа, кой е той всъщност?

Първата въздушна бомбардировка.

На 17 ноември 1912 г. италианския авиатор Джовани Сабели и наблюдател майор Васил Златаров със самолет "Блерио XI" за пръв път в историята на българските военновъздушни сили извършват въздушна бомбардировка на османските позиции край Одрин.

Противно на общоприетото мнение в България, това не е първата въздушна бомбардировка в света.

През 1911 г. в Италиано-турската война италиански самолет хвърлил гранати по турските позиции в Либия. Турция подала контестация, защото международна конвенция от преди 50-тина години забранявала хвърлянето на бомби от балони (така както днес са забранени химическите оръжия). Италианците се измъкнали под предлог, че не са хвърлили бомбите от балон, а от самолет.

Следва политизиране на историята или субективизма в практика:

Хан Тервел спасил Европа (от ислямизация)

През 716 г. България спасява Европа от ислямизация, помагайки на византийците да отблъснат арабите в битката за Константинопол. Според писмените източници мюсюлманите се страхували повече от българите отколкото от византийците, а българският владетел Тервел бил наречен „Спасител на Европа“.

Европа обаче не е била спасена от Рим и е била християнизирана. Не знам схванахте ли едностранчивостта на такъв повод за гордост. Християнството не е първата религия в Европа, даже ако трябва да припомним то е било секта в рамките на Римската империя. Впоследствие по политически и други съображения се налага тази вяра, с меч и увещания.

Когато говорим за „спасяване“ всъщност ние говорим от верска пристрастност. Волжка България приема исляма. От нейна гледна точка Дунавска България не е спасител, а предател. Просто въпрос на гледна точка.

Следват малко впечатления от модерните през последните години класации за изобретяването на света от българите. Вече не помня коя част е моя и коя съм преписал от нета, но пък я споделям от край до край:

И ако смятате, че вашата стойност се определя от стойността на други българи, припомнете си, че първи българина фалшифицира долара, трупа на Чалрли Чаплин е изровен от гроба и откраднат от българин, първия терористичен акт е направен от ВМРО... Това са тип „сензация“, но може да се „похвалим“ и с убийци, и с изнасилвачи, и с крадци, и с измамници... За тях никой не прави класации, защото списъците са дълги и не галят егото. Но да се срамуваш от такива е толкова смислено, колкото да се гордееш с гол на Стоичков. Такива неща трябва да радват или натъжават, не да те правят долен или велик.

Добрата новина от всичко споделено е, че имаме поредното неопровержимо доказателство, че сме македонци, или че македонците са българи, което в крайна сметка и по двата начина е едно и също.

Вътрешното ми убеждение е, че е редно да сме признателни за приноса, който другите хора имат към човечеството, а това дали са българи или не не променя техният принос. Ако българин е открил топлата вода това не я прави по-топла. Да се гордееш с хора, които дори не познаваш е като да си приписваш заслугите им. Вярно е, че всички имаме своите критични състояния на ниска себеоценка подтискани от интелектуална, социална и друга немощ, но първоизточника на индивидуална гордост би следвало да се таи в самите нас. Хората трябва да се гордеят със себе си и да е стремят към това да има с какво. Защото да се гордееш с чужда работа е малко като оправдание за това да си прост и мързелив. Единственото, което се гради със самодоволство е празно самочувствие.

Бъркането на ед.ч. с мн.ч. е основният проблем. Както се казва, във всеки един от нас спи по един гений, но с всеки ден спи все по-дълбоко. Затова трябва да се прави разлика между:

„Еди кой си е велик“ и „ние (барабар Петко с мъжете) сме велики“.

„Еди кой си изобритил еди какво си“ и „Българите са изобретатели“.

Една лястовичка пролет не прави.

Имайте самочувствието да не се гордеете с хора на които не сте помагали за успехите им.

Бачкайте, вместо да копирате изсмукани от ръцете класации.

Ако смятате, че има велики българи, задминете ги, иначе техният генофонд е бил влят във вените ви напразно.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За приноса на Джон Атанасов има доста сайтове, в които може да се прочете какво точно е направил.

History of Computers

The first substantial computer was the giant ENIAC machine by John W. Mauchly and J. Presper Eckert at the University of Pennsylvania. ENIAC (Electrical Numerical Integrator and Calculator) used a word of 10 decimal digits instead of binary ones like previous automated calculators/computers. ENIAC was also the first machine to use more than 2,000 vacuum tubes, using nearly 18,000 vacuum tubes. Storage of all those vacuum tubes and the machinery required to keep the cool took up over 167 square meters (1800 square feet) of floor space. Nonetheless, it had punched-card input and output and arithmetically had 1 multiplier, 1 divider-square rooter, and 20 adders employing decimal "ring counters," which served as adders and also as quick-access (0.0002 seconds) read-write register storage.

The executable instructions composing a program were embodied in the separate units of ENIAC, which were plugged together to form a route through the machine for the flow of computations. These connections had to be redone for each different problem, together with presetting function tables and switches. This "wire-your-own" instruction technique was inconvenient, and only with some license could ENIAC be considered programmable; it was, however, efficient in handling the particular programs for which it had been designed. ENIAC is generally acknowledged to be the first successful high-speed electronic digital computer (EDC) and was productively used from 1946 to 1955. A controversy developed in 1971, however, over the patentability of ENIAC's basic digital concepts, the claim being made that another U.S. physicist, John V. Atanasoff, had already used the same ideas in a simpler vacuum-tube device he built in the 1930s while at Iowa State College. In 1973, the court found in favor of the company using Atanasoff claim and Atanasoff received the acclaim he rightly deserved.

An Illustrated History of Computers

One of the earliest attempts to build an all-electronic (that is, no gears, cams, belts, shafts, etc.) digital computer occurred in 1937 by J. V. Atanasoff, a professor of physics and mathematics at Iowa State University. By 1941 he and his graduate student, Clifford Berry, had succeeded in building a machine that could solve 29 simultaneous equations with 29 unknowns. This machine was the first to store data as a charge on a capacitor, which is how today's computers store information in their main memory (DRAM or dynamic RAM). As far as its inventors were aware, it was also the first to employ binary arithmetic. However, the machine was not programmable, it lacked a conditional branch, its design was appropriate for only one type of mathematical problem, and it was not further pursued after World War II. It's inventors didn't even bother to preserve the machine and it was dismantled by those who moved into the room where it lay abandoned.

Timeline of Computer History

The Atanasoff-Berry Computer (ABC) is completed. After successfully demonstrating a proof-of-concept prototype in 1939, Atanasoff received funds to build the full-scale machine. Built at Iowa State College (now University), the ABC was designed and built by Professor John Vincent Atanasoff and graduate student Cliff Berry between 1939 and 1942. The ABC was at the center of a patent dispute relating to the invention of the computer, which was resolved in 1973 when it was shown that ENIAC co-designer John Mauchly had come to examine the ABC shortly after it became functional.

The legal result was a landmark: Atanasoff was declared the originator of several basic computer ideas, but the computer as a concept was declared un-patentable and thus was freely open to all. This result has been referred to as the "dis-invention of the computer." A full-scale reconstruction of the ABC was completed in 1997 and proved that the ABC machine functioned as Atanasoff had claimed.

И още:

History of Computers and Computing

Много подробно: The ABC of John Atanasoff and Clifford Berry

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам другата тема къде е, търсачката не е на най-добро ниво тук, но за връзката Асен Йорданов и Б-17 защо не се споменава? Щото не е мит, а реалност мисля си.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Първият компютър в света по съвременната дефиниция на понятието е на Конрад Цузе през 1941 г. Всичко предходно наричано компютър, или в превод "изчислител", "сметач", са били други изчислителни/сметачни машини, които не са компютри.

Припомни ми, че Джон Атанасов е първият въвел (не измислил) двоичната бройна система в принципите на компютъра.

Все пак да се върнем на темата. Тя не е за приносът на българите за човешкия прогрес, а за митовете какво уж е допринесъл.

Гайдата е уникален български музикален инструмент.

Не е. Има и в Африка, а най-древна е в Шотландия.

Ракията е българско изобретение.

Първото безспорно доказателство за дестилация на алкохол е от XII век, от т. нар. школа в Салерно (Schola Medica Salernitana - днешна Южна Италия).
Има доказателства, че дестилацията е била разпространена в арабския свят отпреди 1000 години, откъдето е попаднала в Европа, именно в Средиземноморието, днешните градове на Южна Италия, Испания. А има исторически извори, че арабите са наследили дестилацията от древен Египет.
Даже думата ракия произлиза от арабски и е влязла в българския от турски - ракъ, rakı, а в него от арабския - харак, и други варианти като арака, араки, арики.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Ксерокса" {ограничение за броя цитати в пост, което така и не разбрах за какво е}

Българин изобретил ксерокса. Първо, трябва да изясним, че такова животно ксерокс се шири само по нашите земи, когато иде да опише фотокопирна машина. Ксерокс е марка. Всъщност се произнася Зирокс, а не ксерокс, ама кой ти разбира от английска дикция в България, където имаме "бе-ем-ве" и "би-ем-хикс" :fool: Но такива примери има и други. Примерно казваме на бебешките пелени памперс, при положение, че Памперс е просто една от марките бебешки пелени.

В стремежа си да развенчаваш митове, тук си се попрестарал. Навсякъде по света търговските названия на популярни, качествени и иновативни продукти влизат в живата реч като нарицателно за целият клас продукти от гамата. Разликата между нас и Западна Европа и Северна Америка е, че до 1989 г. у нас авторското и корпоративното право практически не вирееха и съответно не бяха развити, докато в посочените региони, компаниите, носители на авторските права си защитават интересите и ограничават до голяма степен използването на името на продукта им за общонарицателно (но дори и в английския не на 100% за всичко). Ето една интересна статия по въпроса с подобни популярни марки: http://spisanie.manager.bg/news/markite-prevarnali-se-v-naritsatelni . Сигурен съм, че доста хора дори не са се замисляли за произхода на част от масовите названия.

Относно "бе-ем-ве" също не си никак прав. Точно "бе-ем-ве" е максимално близко до изговора на оригиналната абревиатура на немски (която е вярната, понеже Bayerische Motoren Werke AG е немска компания и името е на немски език), докато "би-ем-дабъл ю" е много далеч от истината. В тази връзка, точно на английски често пъти собствените имена от езици, ползващи латиницата, се изговарят тотално погрешно, според английските фонетични закони, без изобщо да се държи сметка за оригиналния прочит.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Първият компютър в света по съвременната дефиниция на понятието е на Конрад Цузе през 1941 г. Всичко предходно наричано компютър, или в превод "изчислител", "сметач", са били други изчислителни/сметачни машини, които не са компютри.

Припомни ми, че Джон Атанасов е първият въвел (не измислил) двоичната бройна система в принципите на компютъра.

Компютърът на Цузе обаче не е електронен е електромеханичен.

По-принцип когато става въпрос за сложно изобретение в което са взели участие приносите на много хора във времето не винаги е удачно да се говори за първенство в най-буквалния смисъл на думата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В другите държави също ли произнасят зирокс ксерокс?


Компютърът на Цузе обаче не е електронен е електромеханичен.

Предполагам, че са му присъщи всички съвременни принципи на компютъра, за да го нарочат за първия съвременен компютър. А захранването в случая не е било определящо. Иначе корените на изобретението са още в измислянето на числата в Египет преди 3 600-5 000 г.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам как произнасят "Зирокс" в различните държави, но както казах, това въобще не е български патент. Важи за всички лични имена. Примерно Моцарт на английски съм го чувал като Мозърт, а на френски Мозар. Просто с това отклонение исках да ти кажа, че ние не сме някакво изключение. И да - произнасяме грешно "Мерцедес", заради ударението и "Ламборгини", заради дж-то. Така правят и другите обаче, всеки "адаптира". На японски пък е някакъв ужас. Там Историка може да каже повече.

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Предполагам, че са му присъщи всички съвременни принципи на компютъра, за да го нарочат за първия съвременен компютър. А захранването в случая не е било определящо. Иначе корените на изобретението са още в измислянето на числата в Египет преди 3 600-5 000 г.

В много отношения да, но все пак е бил електромеханичен.

Ако трябва да се обобщи накратко ситуацията е следната.

Компютърът на Цузе е първият програмируем цифров електромеханичен компютър със скорост 10 инструкции в секунда. Той е бил разрушен през войната през 1943 г.

Компютърът наречен Колос е първият програмируем цифров електронен компютър. Той е от 1943 г. и работи в Блечли Парк, конструиран от Томи Флауърс. Като скорост е бил много бърз - 5,8 млн. инструкции в секунда (сравним със скоростта на компютри от 80-те год). След войната е унищожен и засекретен.

Първият електронен цифров програмируем компютър, от който следва развитието на по-късните компютри е ЕNIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) констуиран от Моучли и Екерт през 1946 г. В конструирането му обаче Моучли е взаимствал много неща от по-ранния ABC на Атанасов и Бери, който не е бил програмируем, и не е бил патентован и доразработен. В съдебно решение обаче патентът на ЕNIAC e отменен, като е доказана категорично кражбата на Моучли. Така на практика в изобретяването и конструирането на първия съвременен компютър участие имат четирима души, които обаче не работили заедно, а отделно, от една страна Атанасов и Бери, а след тях Моучли и Екерт.

Мисля, че така е най точно да се каже.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Атанасов печели делото в съда срещу ENIAC-а на Екърт и Мокли, така че не виждам защо изобщо го обсъждате.

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам как произнасят "Зирокс" в различните държави, но както казах, това въобще не е български патент. Важи за всички лични имена. Примерно Моцарт на английски съм го чувал като Мозърт, а на френски Мозар. Просто с това отклонение исках да ти кажа, че ние не сме някакво изключение. И да - произнасяме грешно "Мерцедес", заради ударението и "Ламборгини", заради дж-то. Така правят и другите обаче, всеки "адаптира". На японски пък е някакъв ужас. Там Историка може да каже повече.

В Гърция на Гучи казват Гуци :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Кирлицата не може да се смята за изобретение, понеже е адаптация на гръцката азбука с добавени десетина знака. Такава е и латинската азбука. Да не говорим за различните разновидности на латинската азбука, където са вкарани разни диакритични знаци и ударения.

Все едно, все едно дали се отличава с голяма оригиналност или не толкова. Според мен се отличава, дори и заради добавените десетина знака. Главното е, че това е азбуката на българския език, който и която стават официални за всички източноправославни славяни. Това си е епохално, няма защо да ни притеснява мащаба и значението му. Еврейски, латински, гръцки и български - това са официалните езици на Европската уния в 9-ти век :)

Между другото, гърците ползват бойна авиация преди българите. Макар и няколко дни по рано.

Това променя ли факта, че през 1912 г. българската армия е "No.1"? Не го променя.

Изобщо, пазейки се от митове, не бива да забравяме, че България си има своите постижения. Нейни са си и в това отношение трябва да сме спокойни. Нищо лошо или не-модерно или ретроградно или глупаво няма да се гордее един народ с нещо, важното е то да не е лъжа.

Сега ако съветската армия е отмъкнала знамената на пленените катери, чудо пък голямо.

Непленяването не е принос, но пък иновациите във военното дело на българската армия през Балканската война например са някакъв принос за развитието на самото военно дело. Което ако се приеме, че развиването на военното дело ще довежда до ограничаване на конфликтите развиване на безпилотна техника и съответно намаляване на човешките жертви си е принос и за развитието на света. Но да не задълбаваме :)

Не някакъв, всъщност си е много сериозен. Военното дело не е като другите науки, там няма Нобелови награди, конференции и патенти. Веднага обаче се копират постиженията и се прилагат. България е пълна с военни наблюдатели през ПБВ, чак от Япония.

Така прави България и с авиацията, само година след италианския пилот в Либия, и то много ефективно, така прави и с радиопрехвата, така прави и когато за пръв път използва артилерията като щурмова при Одрин и когато въвежда няколко видове нов артилерийски огън и пр.

Между другото, гърците ползват бойна авиация преди българите. Макар и няколко дни по рано.

А кога, къде и как?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така значи, флота ни не е водил битка със съветския на 8 септ. 1944, просто се е оставил в ръцете на руснаците, както прави и цялата ни държава. Просто са ни отмъкнали миноносците и после са ни ги върнали без знамената им. Толкоз.

I've seen a couple of captured Bulgarian Flags with my own eyes in the Athens War Museum and the National Historical Museum of Athens. The first flag was captured by the Greek IV Infantry Division during the Battle of Kilkis (June 21, 1913) and the second one was captured during the Battle of Strumica (July 10, 1913)

Не знам какво е видял тоя. Може и да са поскалъпили нещо от Атинския музей. Аз например в Белградския видях "сабята на Енвер паша". Да, същата дето я имаме и в нашия, предадена лично на ген. Вазов. Сърбите твърдят, че истинската е при тях и са изтипосали някаква за доказателство.

Незнам някое от бойните знамена на 2-а армия да липсва след въпросните битки, всички са си налични. Действително и двете битки са загубени, има пленени войници и оръдия при Кукуш, но за пленено знаме нищо не знам. Никъде не пише подобно нещо.

Ако на някой му се занимава може да провери наличните знамена по полкове, липсващи няма - http://www.boiniznamena.com/?action=cat&id=7&page=0

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Все едно, все едно дали се отличава с голяма оригиналност или не толкова. Според мен се отличава, дори и заради добавените десетина знака. Главното е, че това е азбуката на българския език, който и която стават официални за всички източноправославни славяни. Това си е епохално, няма защо да ни притеснява мащаба и значението му. Еврейски, латински, гръцки и български - това са официалните езици на Европската уния в 9-ти век :)

Призовавам да не ползвате тази тема за измеренията на ползваните от българите азбуки тук, а в нарочно създадената тема http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=16719#entry310967 , защото аз имам по-дълъг отговор по позицията и няма смисъл да се разпростирам. Тъкмо защото е важна тема заслужава обособено място.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ми ти го зачена въпросът в демотологизиращия си първи пост :)


Така значи, флота ни не е водил битка със съветския на 8 септ. 1944, просто се е оставил в ръцете на руснаците, както прави и цялата ни държава. Просто са ни отмъкнали миноносците и после са ни ги върнали без знамената им. Толкоз.

Не знам какво е видял тоя. Може и да са поскалъпили нещо от Атинския музей. Аз например в Белградския видях "сабята на Енвер паша". Да, същата дето я имаме и в нашия, предадена лично на ген. Вазов. Сърбите твърдят, че истинската е при тях и са изтипосали някаква за доказателство.

Незнам някое от бойните знамена на 2-а армия да липсва след въпросните битки, всички са си налични. Действително и двете битки са загубени, има пленени войници и оръдия при Кукуш, но за пленено знаме нищо не знам. Никъде не пише подобно нещо.

Ако на някой му се занимава може да провери наличните знамена по полкове, липсващи няма - http://www.boiniznamena.com/?action=cat&id=7&page=0

Никакви флагове няма в Атинския военен музей български. Това пък кой го измисли и главно - защо?

Разберете, че самоцелното принизяване на нещата е толкова вредно, колкото и превъзнасянето им. Адекватност! Като сме превзели Одрин, ще се възхищаваме! Като сме се издънили - признаваме го. Толкоз.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

А кога, къде и как?

Отговорил съм ти още през 2008.

Първо кръщение на българската авиация – разузнавателен полет над Одрин /според http://www.vi-books.com/vis/vis3/8_parvite.htm/

На 16.10.1912 г. !!!!!

Първо кръщение на гръцката авиация – разузнавателен полет над Тесалия според http://www.airwar.ru/history/af/greek/greek.html

на 05.10.1912 г. !!!!!

Т.е. гръцката действа 11 дни по-рано!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Че и първи бомбардират !

http://www.airwar.ru/history/av1ww/greece/greece.html

Первый боевой вылет в истории греческих ВВС состоялся 5 октября 1912 года, когда лейтенант Камперос с аэродрома Ларисса в 7:00 отправился на разведку вражеских позиций в районе населенных пунктов Скомия и Царицани. На следующий день он появился над противником, сбросив на сей раз несколько ручных гранат. Турки в ответ обстреляли его аппарат и "Анри Фарман" вернулся на свой аэродром с многочисленными пулевыми пробоинами.

Първа атака на боен кораб на българската авиация според същия сайт

26.01.1913 г. – атака на Хайредин Барбароса

А гърците – 2 дни по-рано!!!!! Вярно, е че ние се гордеем с „атака в открито море”, доколкото Мраморно море въобще е такова!

Вылет наметили на 24 января. Кроме Мутусиса, в полет в качестве наблюдателя отправился мичман Мораитинис Аристидис. На борт были взяты 115 литров горючего и 4 гранаты. Вылет состоялся с акватории о.Мудрос, где в то время базировались греческие корабли. На маршруте экипаж совершил промежуточную посадку у о.Имрос, где произвел дозаправку, а затем пошел дальше. Над Нагарой "Наутилос" появился на высоте 1350 метров. Летчик сбросил гранаты, упавшие примерно в 150 метрах от турецкого флагмана броненсца "Мессудие", а наблюдатель снял кроки расположения вражеской эскадры. Турки вели огонь по гидроплану, но безрезультатно. весь вылет занял 2 часа 20 минут, в ходе которых греческий экипаж покрыл расстояние в 180 км.

По возвращению на Мудрос экипаж представил кроки командующему. Собранные авиаторами сведения оказались весьма ценными. Сам вылет получил большой резонанс в СМИ.

Следует отметить, что это был первый в военной истории опыт взаимодействия сил флота и авиации. Кроме того, греки настаивают на том, что ими же соершена первая атака вражеского корабля с воздуха..

И Топракчиев не е първият загинал.

„Историческата истина е, че първата жертва на военната авиация е италианският летец Пиетро Манзини, който загива на 12 август 1912 г. по време на Триполитанската война срещу Турция в Северна Африка” – от уики, но ако си погуглиге ще намерите и по-достоверни сайтове.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...