Отиди на
Форум "Наука"

Първият фотошоп в историята - 1539 г.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Всички знаем как текат виртуалните запознанства на по-непривлекателно изглеждащите младежи из социалните мрежи. Снимките, които показват на "жертвите" си, са затъмнени или кроп-нати и най-вече фотошоп-нати.

Но ако си мислите, че тая социална тактика се е пръкнала със социалните мрежи в последните 10-тина години, жестоко се лъжете. По абсолютно същия начин през ХVІ в. е бил изигран и самият крал на Англия!

Когато Хенри VІІІ решава да се жени за 4-и път, по политически причини изборът пада върху дъщерята на Йоан ІІІ херцог на Клеве, който също като Хенри е подръжник на Реформацията и Еразъм Ротердамски.

За сключването на замисления съюз най-вероятно краля е бил убеден от канцлера Кромуел. Хенри обаче иска да е сигурен, че няма да се прекара и решава да се информира за външния вид на бъдещата си съпруга.

Скоростта и качеството на нета през 1539 г. обаче били отчайващи. За да се изпрати един .jpg файл от Германия до Англия е било нужно да изпратиш на кораб биологична единица снабдена с бои и платно, тя да вземе данните от мястото и да бъде върната по същия начин обратно. Като времето за извършването на тази операция е било няколко месеца (в днешно време всички мрънкат ако тегленето на изображение отнеме повече от секунда).

Въпросната биологична единица, която трябва да пренесе изображението е придворния художник Ханс Холбайн младши. Краля изрично му казва да не пести никакви детайли и да нарисува Ана така както действително изглежда, без да се притеснява, че някой може да го обвини за качеството на портрета.

Художника обаче явно е минал и втора консултация при Кромуел впоследствие, който му е разбъзикал настройките. Дали с подкупи или заплахи не е ясно, но успява да го убеди да "излъже" със своята картина. Успява да консултира и пътуващия хроникьор на пратеничеството Едуард Хол, който описва в хрониката си Ана по този начин:

"Her hair hanging down, which was fair, yellow and long ... she was apparelled after the English fashion, with a French hood, which so set forth her beauty and good visage, that every creature rejoiced to behold her"

Колкото до Холбайн, ето как той изобразява Ана фон Клеве:

Anne_of_Cleves,_by_Hans_Holbein_the_Youn

Жената гледаща от портрета се харесва на Хенри и той се съгласява на брака. Когато обаче идва истинската Ана, усмивката бързо угасва от лицето на Хенри.

Достатъчно показателно е че дори първата им брачна нощ така и не била консумирана. Гневното обяснение на Хенри към Кромуел за това е, че "тялото и миришело лошо и имала остри гърди" :) В резултат няколко месеца по-късно бракът е разтрогнат.

Как точно е изглеждала в действителност Ана фон Клеве, никога няма да узнаем. И слава богу. :)

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

100%, но нивото на живописта и портретизма отпреди това е доста зле, така че предишните са били заблуждавани поради невъзможност да се правят по-реалистични портрети. Докато този е нарочно ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

първите фотошопи имаме още по египетските статуи на кака Хатшепсут. Особено удачно е развито фотошопирането на идеалните пропорции в Елада, в Рим те също били особено популярни при изобразяването на императорите. Ромеите фотошопвали яко фреските и мозайките, особено когато трябвало да се замести образът на някой неугоден владетел /за пример - мозайките в базиликата в Равена, Св. София/.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

При античните статуи определено има изчистване на детайли и недостатъци, но характера на лицата определено се улавя и от бюстовете се добива реална представа за това как са изглеждали обектите на изображенията.

Пък де да знаеш, Нефертити може и наистина да е била с правилни пропорции и бюста й да е действителен опит за максимално точно пресъздаване на образа й. Все пак различава се от типичните муцуни дето ни гледат от древноегипетските саркофази и статуетки.. А и тя изглежда красива по съвременните вкусове, знаеш че за всяка епоха са били различни.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

А сега да покажем, че и ний сме дали нещо на света!

През 1948 г. излиза българската пиратска версия - "ОФ-отошоп" ;)

10933751_799441243442880_128897669380035

Ето я и снимката използвана за основа:

10945742_923303837704359_499217803709466

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И движението им е на Изток, т.е. не влизат в София а си излизат. Това е от 1948 г. и правописът е новият. Отделно от фотомонтажа..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Стига сте плюли по народноосвободителната армия. Важното е, че са дошли, и са ни освободили от монархо-фашистката диктатура.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Нищо. Остава придворен художник дори и след екзекуцията на Кромуел, който явно го е отнесъл за всичко :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наистина, на фона на масовите екзекуции, от които не се отървават дори съпругите и министрите му, художника да оцелее въпреки тая е6авка е малко странно.

Според мен обяснението е, че художника не е бил възприеман като обект, а само като средство използвано от Кромуел за заблуда на краля и съответно само Кромуел го е отнесъл впоследствие.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Продължават да се изместват назад границите на първия БГ фотошоп, и вече отидоха в царското време.

Заглавната страница на в. Щурец от 1 април 1933 г.
1387644908_4.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Само да напомня, че въпросните жени съвсем не са били невинни жертви, защото всичките активно са се месили в политиката. А както казва българският народ-Да си би мирно сидяло, не би чудо видяло.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...