Отиди на
Форум "Наука"

Информацията е новият боклук


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Как технологиите доведоха до замърсяване и обезценяване на всичко, което научаваме
Повечето хора ще имат в джоба си по едно устройство с размер на табакера. То ще съдържа в себе си знанията от най-големите енциклопедии в света, ще им дава възможност да се свързват с практически всеки човек на света и да публикуват информация, която ще може да достига за секунди до милиони.
Колкото и да се възхищаваме на пророческите способности на Жул Верн, Хърбърт Уелс и дори и техни по-съвременни колеги като Айзък Азимов, никой от тях не е написал горните редове. Нито нещо, доближаващо се по смисъл до тях. Преди 100 и дори преди 50 години хората са очаквали да летят до Луната, да пътуват във времето, да се телепортират, но не и да плуват в океан от информация. А дори и преди 20 - 30 години, когато навлизахме в информационната ера, малко хора осъзнаваха, че тя ще има и негативни ефекти.
Сега практически всеки, който желае, притежава преносима машина с такава изчислителна мощ, колкото цялото човечество не е имало за цялата си история допреди по-малко от 100 години. И практически всеки може почти безплатно да публикува онова, което е създал - литература, поезия, филми, публицистика, данни, анализи… практически всичко. Всичко това звучи като рецепта за утопично общество, позволяващо безгранична обмяна идеи, която да доведе до светкавичен прогрес в разрешаването на световни проблеми.
Вместо това обаче някак неусетно огромната част от тази мощ се пропилява основно за дейности със съмнителна обществена и дори лична стойност. Едва ли някой физик, който в средата на ХХ век с месеци е чакал на опашка за достъп до компютър с размерите на стая, би могъл да си представи, че няколко десетилетия по-късно хората ще ползват по-мощни процесори основно за подобряване на рекорди на Candy Crush и многомилионно ретуитване на снимка на видимо поостаряла актриса с коментар в духа на: "О боже, не мога да повярвам, че е тя!!!"
Обяснението, макар и не особено пророческо, е просто - технологията и най-вече интернет превърнаха информацията от оскъден в изобилен ресурс. А много други науки като икономиката, екологията и психологията са ни научили, че когато човек се сблъска с (поне привидно) неограничен достъп до нещо, правилата на играта се променят. Индивидът спира да се държи рационално и започва просто да... пилее.
Инфолюция
Най-очевидният паралел и може би най-широко описваният и дискутираният е с екологията - както индустриалната революция произвежда замърсяване на околната среда, така и информационната поражда нежелан страничен ефект от ненужно, нежелано и обикновено некачествено знание. Обикновено тук започваме да си представяме предимно класическия спам в електронната поща, но всъщност проблемът се проявява по много други начини. Реално фийдът ви във Facebоok или Twitter в някакъв процент (често огромен) представлява ненужна информация от снимки на домашните любимци или ваканциите на бивши колеги. Въпреки че теоретично имате контрол кого следвате и какво искате да получавате, на практика не може да се постигне пълно отсяване на ненужната информация. А дори и след няколко думи да я игнорирате, тя вече е отнела някаква част от вниманието ви, от времето ви и от дневния ви капацитет да преработвате информация пълноценно.
Именно тук се ражда и проблемът. Докато създаването и трупането на информация теоретично не вреди, в действителност поради различни ограничения (най-вече от време, но също така и от памет, скорост на пренос на информацията и др.) то е съпътствано и с разходи. Дори и привидно малкото усилие ежедневно да чистите съобщенията за светкавично отслабване или забогатяване си има цена. Изследване от 2012 г. показва, че спам индустрията, която заема около 88% от целия мейл трафик, струва на обществото само в САЩ около 20 млрд. долара годишно в изгубена продуктивност (http://pubs.aeaweb.org/doi/pdfplus/10.1257/jep.26.3.87). И това е сравнително консервативна оценка. Ако към това се добави цената на инвестиции в антиспам софтуер, а също и другите форми на замърсяване, отнемащи човекочасове, стойността на проблема спокойно ще надмине БВП и на някои големи световни икономики.
Самото производство на безсмислена информация също е трудноизчислима, но огромна чиста загуба за обществото, тъй като тя поглъща човешки ресурс - хората, които създават безсмислени аpp-ове или поддържат сайтове, чиято единствена цел е да събират повече кликове, със сигурност биха могли да правят нещо по-полезно за развитието на човешката цивилизация. А дори и само да помислим за енергията за поддържане на сървърна мощ за осигуряване на гигабайти трафик на практически безполезни данни, стигаме до нещо, което донякъде иронично ни връща обратно към съвсем реалното замърсяване на природата.
Според един от влиятелните говорители по темата за претоварването с информация, Нейтън Зелдес, то е пряко свързано с развитието на новите технологии, защото двете явления се въртят в порочен кръг. "Иновациите изискват мислене, а информационното претоварване е основна пречка пред задълбоченото и фокусирано мислене", обяснява той.
Разбира се, всичко това не е резултат само от изобретяването на интернет. Безполезна информация е произвеждана от векове. Просто технологиите свалиха дотолкова производствените й разходи, че правят явлението масово и замърсяващо. И преди 100 години един производител е можел да разпрати писма на милион хора с надеждата няколко да откликнат, но тогава това е не е било особено рентабилно поради разходите за хартията, печата и физическата доставка до милион адреса.
Инфофлация
Друга може би не толкова популярна аналогия на свръхналичието на информация е тази с парите. Базово икономическо правило е, че с увеличаване на паричното предлагане стойността им намалява - нещо, което обикновено наричаме инфлацията.
Този модел перфектно обяснява усещането, че стойността или качеството на информацията в последно време намалява. Просто при ниските разходи за произвеждане на информация и изчезналите бариери за навлизане на този пазар съвсем естествено предлагането се увеличава. Това от своя страна драстично намалява възможностите да продаваш информация. Просто вече каналите тя да стигне до хората са прекалено много и освен ако не произвеждаш нещо наистина уникално, няма как да накараш някой да плаща за новини, данни или нещо, което може да получи безплатно другаде. Това е нещото, което постепенно унищожава бизнес моделите на традиционните медии по цял свят, както това има както прекрасни, така и страховити последици.
От една страна, технологията очевидно либерализира пазара на информация. Ако преди шепа вестници и по-късно телевизии почти напълно са държали монопола върху достигането на една новина до масовото домакинство, сега те нямат тази власт. От една страна, това създава неимоверното предимство, че дава възможност дори на един независим блог, създаден на безплатна платформа, да прави същото, което преди е правил цял нюзрум, като след това информацията е минавала през дълга върволица от хора и за целта е използвана непосилно скъпа техника. Сега всеки музикант може сам да разпространява албумите си, като ги пуска за сваляне онлайн, всеки автор може евтино да издаде електронна, а и хартиена книга, без да минава през цедката на редактори и издатели.
Това обаче създава и именно познатите ни вече инфолюция и инфофлация. Сега наличието и достигането до информация само по себе си не е ценност. Ценността се премества едно ниво нагоре. Вече стойността е в метаинформацията - способността да отсееш от целия поток необходимото, достоверното или качественото. При наличието на такъв океан от блогове няма как да знаем кой от тях прави реални усилия да провери фактите и кой има някакъв скрит дневен ред или цел. Преди, ако някой вестник или телевизионен канал тотално оплеска нещо, той знае, че губи доверието на читатели/зрители. Това създава стимул за новинарската организация да произвежда качествена информация, защото залогът е висок - разходите по създаването на продукта и марката му са огромни. В момента за един блогър дори и цялостното сриване на реномето му не носи почти никаква загуба.
Само допреди няколко десетилетия просто нямаше как да човек да произвежда информация без посредници. Най-вероятно това е довело до нереализирането на някой друг Шекспир или Боб Дилън. Или до неразкриването на някой "Уотъргейт". Големият въпрос е дали сметката няма да излезе прекалено висока, ако това се съпостави с разходите, съпътстващи обезценяването и замърсяването на информацията.
Инфофрения
Освен на ниво система дефектите на пренаситената информационна среда имат ефекти и на лично ниво. Чисто психологически възможността на индивида да обработи огромни количества информация е ограничена. А когато човек не може да се справи с тях, обикновено има два пътя, по които може да тръгне.
Единият е да игнорира част от информацията, което носи риск да пропусне нещо ключово. Другият е просто процесът му на вземане на решение да блокира. И това не е нещо, което касае само бизнес проблеми, а и съвсем банални ежедневни решения.
При огромния избор и неспирния поток от информация нещо тривиално като покупката на сокоизтисквачка или кафемашина започва да изисква време за запознаване с различните марки, модели и техните характеристики и отсяване на отзиви за тях. И естествено с планирането на по-скъпа или по-жизненоважна покупка (само попитайте родител, избирал бебешко столче за кола) времето, вложено в проучване на всичката налична информация, се увеличава.
Освен това наред с важната информация безплатен и неограничен става и достъпът до развлечения. А това по подобие на всичките разсейвания, отнемащи от продуктивността в работното време, краде от другата част на същия ценен ресурс - свободното време. Едва ли може да се остойности какви точно щети нанася това, че хората заделят все по-голяма част от деня си в попиване на информация. Вече има обаче изследвания, показващи негативни връзки между информационното претоварване и здравето, семейните отношения и дори и, най-общо казано, щастието. Може би най-известната книга по темата e "Парадоксът на избора" на Бари Шуорц, който твърди, че намаляването на избора за потребителите сериозно намалява нивата на стрес и фрустрация. Макар всички да ценим свободата и избора като ценности, се оказва, че при прекалено голямото количество от тях просто не можем да се справим психологически.
Ежедневният информационен шум кара хората да взимат и съдбовни решения, базирани на напълно манипулирана или поне научно недоказана информация. Така изведнъж благодарение на откъслечни и често научно опровергани публикации хиляди хора решават да се откажат от употреба на продукти, съдържащи едно или друго вещество, решават, че лактозата или глутенът или нещо друго са изключително вредни, и дори спират да ваксинират децата си срещу потенциално смъртоносни и инвалидизиращи болести. Разбира се, в някои от всички тези плашещи истории може да има и истина, макар и недоказана до момента, но е факт, че заради информационното претоварване хиляди хора просто решават да игнорират огромна част от информацията и например купуват само козметика без парабени. Без да знаят какво е парабен.
Дали наистина е толкова страшно пристрастяването към смартфона и непреодолимото желание постоянно да си провериш мейла или колко пъти ти е харесан статусът във Facebook по време на среща или дори докато играеш с децата си или шофираш? Вероятно за отделния човек (с изключение на последното) това няма да е фатално, но определено е нещо, което трансформира и хората, и отношенията между тях. Неусетно ценностите се променят - реалното изживяване само по себе си спира да е ценно, важното е да го споделиш онлайн. Въпреки че можеш да намериш хиляди висококачетвени снимки и записи на любимата си група, очевидно сега е важно да прекараш половината концерт в опити да снимаш. Всичко, което правиш, като че ли вече не е за лично удоволствие - трябва да имаш обратна връзка, да събира харесвания, коментари...
Както при замърсяването на околната среда, така и при информационната, преди да стигнем до някакво реално решение, трябва да осъзнаем какъв е проблемът. Нещо, което практиката показва, че това отнема време и се случва, когато вече последиците започват да стават очевидни. Успокояващата част е, че хората от векове се оплакват от пренасищане с информация и някак са се справяли. Още на Сенека се приписва сентенцията, че изобилието на книги е разсейване, но негова е и по-острата диагноза на човешката природа, склонна да пилее: "Някои моменти ни се отнемат насила, някои биват отмъквани, някои изтичат неусетно. Но най-срамна от всички е загубата заради нашата собствена небрежност."
След появата на всяка технологична иновация, намаляваща разходите и увеличаваща циркулацията на информацията, още от времето от Гутенберг насам винаги е имало нов бум страхове. Сега може би е малко по-различно, защото ръстът на произвежданата информация наистина вече е експоненциален. От друга страна пък, имаме и голямото предимство спрямо век по-рано - колосална възможност да търсим в тази информация, да я обработваме и да виждаме в нея сложни зависимости. И ще успеем, стига да се откъснем за малко от използването на технологиите само за развлечение и социални мрежи…
P. S. Все пак, моля, лайквайте и споделяйте този текст. Oт това зависи работата и заплатата ми.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Много интересно становище.

Както винаги, монетата има две страни.

Странно, ...

излиза, че този информационен потоп ни дави, но никой не би се отказал от него.

Явно спасението е само едно:

да си яко "перде" и да не ти дреме!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Интересно, наистина, но не го споделям. Или почти, само на 20 %.

С каквото и да прекалиш, не е добре. Информацията не би трябвало да прави изключение.

Но! (както пише Скуби) Това си идва от хората, аз (и много други предполагам) такъв проблем нямам. Всеки може да си сетне някакъв филтър и да поема каквото и колкото трябва, и да гледа да не се пристрастява. Да подбира! Под сетне (инсталиране) да се разбира в съзнанието / главата, а не във фейса примерно.Но може и там. Аз съм за свободното движение на информацията, всеки да си налага ограниченията сам. Надявам се да не се прокрадва недотсм умната идея да се поставви ограничение - посредством цензура, лимитиран трафик или данък трафик (или устройства за интернет достъп).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

проблемът е, че излишъкът от ненужна информация всъщност те дезинформира и обърква. Рядко има хора, които да отсеят нужното от ненужното на 100 процента /за което са необходими познание, време, енергия и концентрация/.

Накратко - неограниченият поток разнородна информация я девалвира и като цяло не помага за интелектуалното развитие на индивива. А понеже много над половината от човечеството не може да борави с нея, даже не може критически да отсее качествената от некачествената такава, нещата наистина вървят към инфофрения. ;)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм доволен и на 50% "успеваемост". На 100% е само Един: :)

Всъщност на мен не ми пречи. Само от време на време ми досадява.

А още по интересното е, че тези на които им пречи, няма как да го знаят.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Естествено изобилието от информация е по-добро от липсата и. Проблема е, че големите крачки в развитието на човечеството прекрачени прекалено бързо и без възможност за адаптация създават и нови опасности за същото това човечество, срещу които е нужно да мине известно време за да създадем противодействия. В момента наистина сме претоварени. Но всеки проблем си има решение. В момента някои аспекти от информационното общество действат като наркотик. Но не може цялото човечество да се състои само от наркомани, мнозинството ще осъзнае постепенно същността на проблема. По-голямата част ще го игнорира, но мнозинството винаги е било неосъзната безмозъчна маса. Ще виждаме и все по-често предсказаните от Дан Симънс "жицеглави". Но като цяло това малцинство което си прави труда да мисли и да движи света напред ще намери начин да използва бонусите на информационното изобилие без да изпитва огромни негативни последици от наличието му. Само психиатриите ще трябва да се справят с 2-3 нови болести, но нищо на този свят не идва безплатно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм доволен и на 50% "успеваемост". На 100% е само Един: :)

Всъщност на мен не ми пречи. Само от време на време ми досадява.

А още по интересното е, че тези на които им пречи, няма как да го знаят.

;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Големината на информацията не представлява никакъв проблем.Човек има определен капацитет да я поема, от там нататък няма значение колко има още.Трябва да се наблегне на по тясно специализиране.То и до сега имаше много информация която по голяма част от хората не ползваха. От към качество има какво да се желае,но повечето хора предпочитат такава малотрайна,развлекателна информация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Утре ще дочета, но добре звучеше в началото. И все пак се потвърждава моето мнение, че най-ценният продукт на съвремието е времето. Даже повече от информацията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От всичко прочетено установих, че Интернета може да има негативни черти, но те са несъпоставимо нищожни на фона на свят без интернет.

Бари Шуорц, който твърди, че намаляването на избора за потребителите сериозно намалява нивата на стрес и фрустрация.

Еми, айде сега. Още малко и ще ни препоръчат да бъдем роби, за да сме щастливи и безгрижни. А и свободата и изборът в наше време са доста илюзорни. Те са сведени до дадените примери - какво да си купиш, след като магазина няма по 1 марка, но тъкмо интернета предоставя сравняване на стоки по редица критерии, ревюта и мнения на купувачи, което прави избора по-прецизен. Ако четенето по темата, която ни интересува ни прави фрустрирани, то бързият и лишен от "светлина" избор на стока, която най-вероятно няма да отговори на обакванията или нуждите ни ли ще ни направи щастливи?
Залитнато е много и в друга насока. Правенето на apps и SPAM отнемало време. Ама това време е платено. За какви загуби говорим, след като едно SEO може да достигне хиляди левове и генерира огромни печалби и търговска активност. Рекламата не е загуба на време и най-явното и неопровержимо доказателство, че рекламата, вкл. спамът са ефективни, това е че съществуват.
Друга мисъл, с която не съм съгласен, е че може да те излъжът или подведат в сайтовете, защото не ковствало нищо на постващите да го направят. Спрямо днешните ценности, не бих казал, че ковства нещо и на живо да те измамят или излъжат. Но сърфирането в интернет не е така сляпо, както общуването с произволен непознат, защото сайтовете имат рейтинг. Най-очевидния показател е дали ще ви се покаже на първа или на 100-тна страница в търсеща машина, но има и други показатели като Alexa. Аз примерно съм си инсталирал една лента показваща ми класирането на сайта по което съдя дали мога да му се доверя. В реалния живот никой няма надпис на челото дали е честен.

Така изведнъж благодарение на откъслечни и често научно опровергани публикации хиляди хора решават да се откажат от употреба на продукти, съдържащи едно или друго вещество, решават, че лактозата или глутенът или нещо друго са изключително вредни, и дори спират да ваксинират децата си срещу потенциално смъртоносни и инвалидизиращи болести.

Аа, не така. Хората не спират да ваксинират децата си от инвалидизиращи болести, защото са го прочели в някой блог, а защото са прости. Ако нямаше интернет, те щяха да не ги имунизират, защото са го чули от съседката.

Неусетно ценностите се променят - реалното изживяване само по себе си спира да е ценно, важното е да го споделиш онлайн.

Хайде сега. Във времето когато нямаше интернет най-интересното беше да слушаш или разкажеш случка. И тогава са били пристрастени да споделят изживяното и да видят реакциите от това. Казват му общуване.

Що се отнася до заделянето на повече ресурси за електронни изживявания, реципрочно по-малко за т.нар. реални ("т.нар.", защото и двете са си на 100% реални), то това е факт, но пък обоснован с повече ползи факт. Иначе нямаше да е факт.
Според мен не разполагането с информация (в или извън Интернет) е проблемът, а забиването в една тясна среда. Хората говорят лошо за интернет, но имат предвид конкретни неща - пристрастяване в игри като WOW, в чатове, в порно страници и т.н. Ако някой ползва Интернет за 10 различни неща дневно (дори три от тях да са игри, порно и чат), това ще повиши интелигентността му, ще го обогати като личност, ще развие комуникативните му умения, ще повиши резултатите му на работа, ще го направи по-щастлив. Просто няма как да не стане така.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Честита Нова Година!

Да сте живи и здрави, всичките!

Достоверността на информацията, зависи от източника - това е известно, ама... - стар виц:

"Дядковци си приказват и единият казва:

-Знаеш ли, че ако изпиеш чаша студена вода сутринта, оная работа цял ден ще ти стърчи!

-Е-е, верно ли, бе!.. Кой ти го каза, тва?

-Едно войниче." :grin:

И не е много голям проблемът за достоверност. (На лъжата краката са ... хубави!.., е казал народът :harhar: )

По-страшно: увеличава се скоростта на обмен на информацията!

За физическата информация е ясно - колкото по-бързо реагират частиците с фотоните (те са носител на физическа информация - "бързо", означава и задължава високи честоти), толкова повече расте То, докато се стигне до Голям взрив :grin:

За информацията, съдържаща се в паметта на ГЛ. мозък, проявяваща се посредством абстрактни, недействителни образи.

Правим непрестанно сравняване на разлики - по някакъв признак, в околността и съответно - това влияе на поведението ни.

В много случаи, поради това, че липсва опорна гледна точка от комбинация на абстрактни образи, започваме усилено (бързо, с допълнително напрягане-налягане) да търсим подходящо сравнение на "видяното и чутото"... Ама го няма...

Съзнанието е ОТНОШЕНИЕ на новото инфо, към фотографираното (грубо). В този смисъл (отношение означава "дроб" в математиката), ако липсва първична гледна точка, опорна, то ние караме мозъка да дели на НУЛА... Вместо това да го зацикли за цял живот (за съжаление и това се е случвало), то често реакцията е посредством други физиологични защити - повишаване То, сърцебиене, отделяне-пот и др., и т. н .- инстиктивно, за оцеляване.

В този смисъл - може и да се тренира, та тремолото да се сведе до поведение, приемливо като ангажираност, напр. джогинг, принтинг, шопинг ... и др. модерни "думички" за бързи движения. Тоест, отдавна известното, че съзнанието влияе върху физиологичното здраве, с вкарването на все по-голяма скорост на обмен на информация в мозъка, много бързо "убива" човека като полза за обществото:

Един път, от все по-късите фотони на излъчвателите на информацията- физически го "изгаря" и изгаря и околната му среда, и втори път - психически, като го кара все по-бързо да "пресмята"! (Преди време, един клубар имаше сигнатура: "5/4 от населението има проблеми с дробите!" :fool: )

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

След появата на всяка технологична иновация, намаляваща разходите и увеличаваща циркулацията на информацията, още от времето от Гутенберг насам винаги е имало нов бум страхове. Сега може би е малко по-различно, защото ръстът на произвежданата информация наистина вече е експоненциален. От друга страна пък, имаме и голямото предимство спрямо век по-рано - колосална възможност да търсим в тази информация, да я обработваме и да виждаме в нея сложни зависимости. И ще успеем, стига да се откъснем за малко от използването на технологиите само за развлечение и социални мрежи…

По принцип не е нещо ново. Т.е. очаквано е(от гледна точка на икономическото развитие) и си има обяснение чрез "Кондратиевите вълни(цикли)". Дори ако щете може да се нарече , като част от "технологична еволюция".

Потърсих кратка и образователна статия по темата, за да се избегне излишно писане - мисля че ше е достатъчно:

Теорията на Кондратиев намира приложение от икономистите и донякъде историците, изучаващи стопанството в миналото, както и в анализите на фондовите пазари.

Дългите цикли представени от Кондратиев са известни като Вълни на Кондратиев.

Та, циклите се състоят от фаза на висок растеж, редуван от периоди на забавяне.

Всеки цикъл се дели на четири периода:

1. - просперитет

2. - рецесия

3. - депресия

4. - подобряване.

kondra2.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Business_cycle

Така, че има доста време докато свърши цикъла......и разбира се ще има и доста "боклук" :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ми то, в Тубата, почти всяка "информация" е като във вица:

Глашатая на селото, думка с барабана и вика:

"Довечера, в кино салона на читалището, ще дават шведски сексуален филм "Баба дала на войника!"

По едно време, двама излизат от прожекцията и си говорят: "А, бе, тоя тъпанар е съвсем глух, бе! Не бил шведски, ами съветски филма. Не бил сексуален ами социален. И не е "Баба дала на войника" ами "Балада за войника"..."

Та в тоя дух - само изкривена "научна" информация ходи там, в Тубата, за имидж на създалия глупостите! :grin:

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Явява се на работа при мен една жена. Прочитам ЦВ-то и давам съответните параметри на Life Linear софтвера си.

Първо идват всички инфота от викито за нея. Макар, че не е регистрирана от други места се събира доста информация за тясно и не тясно свързани с нея. Разглеждам и апартамента и, и също годишният отчетр че не си е платила 1/2 година общ масраф. Никога не е била омъжена, но има дете а преди това като гимназистка 3 аборта. С нервна слабост е била в санаториум 3 месеца. Банковият кредит и е в минус и вече е получила 2 предупреждения. Предишното работно място е напуснала със споразумение, защото е била обвенена с кражба но тя пък е имала доказателства с-у шефа си за сексуално насилие. Преди това е била любовницата му. Също инфорче притежава най-новият модел мерцедес джип купен преди откриването на кражбата с кеш. Сегашният и любовник е мафиота Г-н Х който е един от най-добрите приятели на президента на Чечня и го снабдява с български АК запасни части....Имала е две операции на гърдите и попълване със стомашна мас баджаци......Не пие, не ползва наркотици, слабостта и е злато и рулет в касиното.....

Давам команда на софвера да направи пълна профилактика и да даде предложение за приемането и или не......

Например..... :vertag: :vertag: :vertag: :vertag:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мдам с оглед на последните мнения... и тази тема трашарска излезе. Но такава е човекосвинската природа - все към кочината се стреми.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хассан Елахиамерикански подънник на 19. юни 2002 година в Детроит го помолили двама цивилни да ги последва. Само от формалност го попитали на къде е ходил. Ами първо е бил в Амстердамр а преди това в португлското Фаро а преди това в ханновер, а приди това в калсрухе а преди това в париж а преди това в дакар и тнт. Понеже Хассан е медиа импликатор, затова много пътува в светът. С кого се е срещал го питали ами.........в краят на краища се прояснило, че Хассан имал под наем един склад където всякакви инсталации е съхранявал. И бдителни американски патриоти доложили до ФБИ, че сигурно съхранява бомби този Хассан.......За около 10 минути станало ясно, че е американски подънник, и няма нищо общо с терористи. След това накъдето и да е желал да пътува съответните ФБИ служители винаги му обръщали изключително внимание.....Хассан за да не се случи случайно грешка /и да изчезне някъде в гунтанамо или другаде/почнал да се обажда на ФБИ при всяко едно пътуване, където подробно им казвал къде, с какво, за колко време отива.....

После същото почнал и по нета да го обявява и сложил камери в квартирата си където маже да се следи за животат му....

Многократно е молил да го махнат от списъкът на подозрени, официално му казвали, че такъв списък няма. После е искал да му направят проверка. Отказали му понеже е цивилен и невинен. И продължавали векзациите макар и телефоните, нета. Но веднъж на някакъв празник го поканили да направи инсталация на едно строго охранявано място. Всички работещи там и гости автоматично им направили проверка за безопасност. От този ден повече не го спирали агентите на ФБИ. Изписали го от несъществуващият списък.....

Що се касае за Life Linear това беше фикция, цитат от книгата Villanások на Barabási Albert-László който в момента работи в Харвард върху теориите на коплексните комуникационни мрежи.

И съвсем не е фикция, да се свържат в една мрежа пубичните и частните камери, на автоматите за пари и билети, камерите на банки, метрота, и тнт. Ако си видял тази година фейсбук "автоматично" направи албумче/за да го изпратиш на познати/ от снимките ти поставени в миналата година на личната ти страница.

Така, че свинете са откровени защото се държат както приличните свине трябва да се държат. А че някои свинари превръщат свинарника в кочина това не е тяхна вина......Затова се засипва нета с боклук и дезинформация, за да скрият истинината, че властта иска всичко да знае за теб, за да те манипулира за нейните цели.... :elvis: :elvis: :elvis:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хассан Елахиамерикански подънник на 19. юни 2002 година в Детроит го помолили двама цивилни да ги последва. Само от формалност го попитали на къде е ходил. Ами първо е бил в Амстердамр а преди това в португлското Фаро а преди това в ханновер, а приди това в калсрухе а преди това в париж а преди това в дакар и тнт. Понеже Хассан е медиа импликатор, затова много пътува в светът. С кого се е срещал го питали ами.........в краят на краища се прояснило, че Хассан имал под наем един склад където всякакви инсталации е съхранявал. И бдителни американски патриоти доложили до ФБИ, че сигурно съхранява бомби този Хассан.......За около 10 минути станало ясно, че е американски подънник, и няма нищо общо с терористи. След това накъдето и да е желал да пътува съответните ФБИ служители винаги му обръщали изключително внимание.....Хассан за да не се случи случайно грешка /и да изчезне някъде в гунтанамо или другаде/почнал да се обажда на ФБИ при всяко едно пътуване, където подробно им казвал къде, с какво, за колко време отива.....

После същото почнал и по нета да го обявява и сложил камери в квартирата си където маже да се следи за животат му....

Многократно е молил да го махнат от списъкът на подозрени, официално му казвали, че такъв списък няма. После е искал да му направят проверка. Отказали му понеже е цивилен и невинен. И продължавали векзациите макар и телефоните, нета. Но веднъж на някакъв празник го поканили да направи инсталация на едно строго охранявано място. Всички работещи там и гости автоматично им направили проверка за безопасност. От този ден повече не го спирали агентите на ФБИ. Изписали го от несъществуващият списък.....

Що се касае за Life Linear това беше фикция, цитат от книгата Villanások на Barabási Albert-László който в момента работи в Харвард върху теориите на коплексните комуникационни мрежи.

И съвсем не е фикция, да се свържат в една мрежа пубичните и частнитекамери, на автоматите за пари и билети, камерите на банки, метрота, и тнт. Ако си видял тази година фейсбук "автоматично" направи албумче/за да го изпратиш на познати/ от снимките ти поставени в миналата година на личната ти страница.

Така, че свинете са откровени защото се държат както приличните свине трябва да се държат. А че някои свинари превръщат свинарника в кочина това не е тяхна вина......Затова се засипва нета с боклук и дезинформация, за да скрият истинината, че властта иска всичко да знае за теб, за да те манипулира за нейните цели.... :elvis: :elvis: :elvis:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ако си видял тази година фейсбук "автоматично" направи албумче/за да го изпратиш на познати/ от снимките ти поставени в миналата година на личната ти страница.

Според мен си е автоматично. Понякога се изненадваме как програмирани програми могат да заместят човек. Примерно, аз всички други реклами мога и съм блокирал, ама във фацебука са ги пръснали из необособени домейни и откак потърсих един подарък сега в графа реклами само той ми се показва умно генериран :haha:

Особено с Гугъл адсенс може да научите много за един човек само по това какви реклами търсачката е разпознала, че са в интересите му.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен си е автоматично. Понякога се изненадваме как програмирани програми могат да заместят човек. Примерно, аз всички други реклами мога и съм блокирал, ама във фацебука са ги пръснали из необособени домейни и откак потърсих един подарък сега в графа реклами само той ми се показва умно генериран :haha:

Особено с Гугъл адсенс може да научите много за един човек само по това какви реклами търсачката е разпознала, че са в интересите му.

Които са притежавали или притежават монопол над дадени инфота, съвсем не им харесва...

Хассан показа пример как може да анулираме тази власт....

Например какво правиха с Цугенбергер, когато почна да публикува.....

Тихо, много тихо американците приключиха още една загубена война......И макар огромната пропаганда за доброто що са делали там, едно-две клипчета на ютуб показва истинските им дела на световният терен.....

Тук в изминалите 20-30 години нито едно правителство неможа да мобилизира толкова народ спонтано като сегашното с идеята за облагане с данък нета.....Лидерите на разните партии се опитаха да използват това негодуване но бяха изпратени в майната си......

:elvis: :elvis: :elvis:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Които са притежавали или притежават монопол над дадени инфота, съвсем не им харесва...

Хассан показа пример как може да анулираме тази власт....

Например какво правиха с Цугенбергер, когато почна да публикува.....

Тихо, много тихо американците приключиха още една загубена война......И макар огромната пропаганда за доброто що са делали там, едно-две клипчета на ютуб показва истинските им дела на световният терен.....

Тук в изминалите 20-30 години нито едно правителство неможа да мобилизира толкова народ спонтано като сегашното с идеята за облагане с данък нета.....Лидерите на разните партии се опитаха да използват това негодуване но бяха изпратени в майната си......

:elvis: :elvis: :elvis:

Нищо не ти разбрах. Ако говориш за нещо давано по телевизията не съм го гледал, защото не гледам телевизия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нищо не ти разбрах. Ако говориш за нещо давано по телевизията не съм го гледал, защото не гледам телевизия.

Сори. сигурно е в мен грешката.

Цитирах три различни неща свързани с информацията от нета. До която преди беше затворена от нас.....Беше привилегия само на помазаните.....

Първото беше за Zукенберг, когато почна да публикува секретни материали...за деянията на Сащ.

Второто беше във връзка с това, че тихоничка приключиха войната в Авганистан. Загубиха я. Но педи това години наред, вярвай ми, по всички всевъзможни приватни канали сигурно си чувал за тях макар и да не ги гледаш Discovery, Spektrum, National Geographic и други имаше разни репортажи затова колко са добри, хумитарни, американците с туземците.....Докато ако погледнеше в ютуб винаги имаше 1-2 клипчета за хвърляне на кученце в пропаст, тъпкане на цивилни коли с хамери, разстрелване от хеликоптер цивилни на пърчета и тнт.

Третото беше вътрешно политически пример затова, че правителството в Петък следобед дава на пресата, че в Понеделник ще се гласува за оданачаване на трафика върху нета. И вечерта вече благодарение на нета се организирва спонтанна стачка, протест пред партийният дом на ръководещата правителството, без която и да било професионална организация въобще да може да реагира да протестира......В Понеделник правителството отхвърли проектът.

Значе колкото и да се хули и казва,че информацията е новият боклук, това съвсем не е така....Това преди всичко е губенето на властта над информацията което на мнозина съвсем не се харесва...... :elvis: :elvis: :elvis:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Скуби така е, но в извода си забърка две различни неща:

Информацията като такава. Напр. търсиш какво са правели ескимосите преди три века. И ти излиза сума нещо, което не ти трябва.

и

информацията като продукт, средство е друго нещо, друг аспект, който няма връзка с първия.

..

Та не пречи инфото да е хем боклук, хем средство.

То почти всичко е с двойно предназначение де.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Скуби така е, но в извода си забърка две различни неща:

Информацията като такава. Напр. търсиш какво са правели ескимосите преди три века. И ти излиза сума нещо, което не ти трябва.

и

информацията като продукт, средство е друго нещо, друг аспект, който няма връзка с първия.

..

Та не пречи инфото да е хем боклук, хем средство.

То почти всичко е с двойно предназначение де.

Здрасти!

Ето това е. На много места и много добри педагози точно това преповядват, но уви още не може да се усъществи масово....Да се пита? Така да се задава въпросът, че наистина този отговор да получиш който искаш....Нета няма интуициияр той не усеща тонр громкост, не се догажда/макар че има следене на уеб адреси/, фактически какво те интересува.

Нееееее. Властта обича покорни рая, която взема за 100% истина това инфо което иде по главните канали. Учителите възнаграждават зубренето и тнт. Нали си гледал, чел, слушал за филмът на Роберт Вилиамс за https://www.youtube.com/watch?v=gQU3EphIpMY. Или плочата на

The wall.

Няма вече дядо, баба, тате, мама, детска въспитателка кято търпеливо да отговаря на въпросите почващи с "АМИ ЗАЩО..........?" възникващи почти със свойсвото да говорим.......

Нямат ВРЕМЕ!

Сега в 21. век когато всичко досега ни продават с това, че е по-мощно, по-голямо, по- по-по- и ще имаш ПОВЕЧЕ СВОБОДНО ВРЕМЕ за какво ли? Да слугуваш вече не по 8 апо 10-12 часа и да ходиш в пенсия не на 60 ами на 75 годишна възраст......

Така, че ако не е станал човек зомби на някоя онлайн игра и все пак задава въпроси на нета, нета е търпелив. Ще го обсипе с редица боклук. Ще сърфира малко, ще се опита пак и, и виж чудо ако е упорит и се научи целенасочено да пита, може и такива отговори да намери които да не се харесват на всеки му.......Например, /тук се бъзикам/че голямата пирамида не е строена от Кеопс, или въобще възможно ли е било да се построи. Виж проектът на Prof. Masaaki Kimura. Или как можеш с прост метод да определиш дали варовикът на пирамидата е естествен или лят..... Но можеш и много по-важни и въпроси теми да намериш.......

Незнам дали съм ясен. Но сега се събуждам от вчерашната вечеринка....... :grin: :grin: :grin:

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...