Отиди на
Форум "Наука"

Нова мисия на НАСА за взимане на проба от астероид


Recommended Posts

  • Администратор

Нова Анимация Показва Дългото и Странно пътуване на Бену – Цел на мисията на НАСА по завръщане на проба от астероида

Роден от отломките на голям сблъсък, пътуващ в космоса от милиони години и разбит от гравитацията на планетите, астероидът Бену има труден живот в опасен квартал: ранната Слънчева система. “Пътуването на Бену”, нова анимация създадена от Goddard Space Flight Center на Наса, в Грийнбелт, Мериленд, показва какво знаем, и какво не, за живота на Бену и произхода на Слънчевата система.

 

 

В анимационния филм “Пътуването на Бену” показва, което е известно и това, което остава неизвестно за живота на астероид Бену и произхода на Слънчевата система.

Изображение: NASA's Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab

Изтегли видеото с добро качество

“Отиваме на Бену, защото искаме да разберем през какво е преминал по време на еволюцията си. Преживяванията на Бену ще ни кажат повече за това, откъде идва слънчевата ни система и как се е променила. Като детективи в криминален сериал, ще проучим малките факти, които Бену ни показва, за да разберем напълно историята на Слънчевата система, която е и историята на нашия произход”–каза Едуард Бешор от Аризонския Университет, заместник-главният изследовател за мисията на НАСА OSIRIS-Rex, чиято цел е завръщането на астероидната проба.

Видеото започва с кадри на галактиката и продължава с кадри на мъглявина – голям облак от газове и прах, създадени от експлозията на умиращи звезди. Според Бершор, от наблюдението на други звездообразуващи части на нашата галактика, учените имат добра основна представа как се е получила нашата Слънчева система. Както е показано в анимацията, звезда, която експлодира в близост, нарушава елементите в мъглявината, предизвиквайки срив на част от нея, заради собствената си гравитация, формирайки диск от материя, който заобикаля новото слънце.

2_nebula_supernova_sc.jpg

 

Това е концептуално изображение на една мъглявина. Те са големи облаци от газове и прах, получени от експлозиите на умиращи звезди. Учените мислят, че слънчевата система се е сформирала, когато експлозията на близка звезда нарушила елементите в мъглявината, предизвиквайки срив на част от нея, заради собствената си гравитация.

Изображение: NASA's Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab

В този диск, прашици биват нагрявани, докато се разтопят и кристализират и след това станат хондрули – една от градивните части на слънчевата система. Анимацията показва как хрондулите се съединяват, вследствие на електростатични и гравитационни сили, за да образуват астероиди и планети.

Хрондулите съставят голяма част от материалите в Бену. “На планети като земята, първоначалните материали са били променени изцяло от химични реакции с атмосферата и водата. Мислим, че Бену вероятно е непроменен. Затова, той е като машина на времето за нас” – каза Бешор. Анализирайки пробите, извлечени от Бену, екипът на OSIRIS-RExChondrules ще може да изследва някои от най-чистите материали в Слънчевата система.

Бену вероятно носи материали и от началото на Слънчевата система. Органичната тъкан е създадена от молекули, съдържащи основно въглеродни и водородни атоми и е от фундаментално значение за наземния живот. Анализът на какъвто и да е органичен материал, намерен на Бену, ще даде на учените имената на много материали, присъстващи в началото на Слънчевата система, които може би са имали роля в произхода на живота. “Връщайки тези материали на земята, можем да направим много по-подробен анализ, от този, направен с инструменти в космоса. Това е така заради практическите граници на размер, маса и енергийна консумация, Също така ще заделим някои от тези материали за следващите поколения, които да ги изучат с инструменти и способи, които дори не можем да си представим в момента” – каза Бешор.

Тази мисия ще допринесе и за друга на НАСА - Asteroid Redirect Mission (ARM), която ще идентифицира, залови и пренасочи астероид, близо до земята, в стабилна орбита около луната, където астронавти ще го изследват през 20те години на 21 век, донасяйки проби. ARM е част от плана на НАСА за развиването на нови способи, нужни за бъдещи мисии с хора на Марс. OSIRIS_Rex ще помогне и на опитите на агенцията да разбере причината за събирането на потенциално опасни обекти около земята и характеризирането на тези, годни за използване за следващи мисии, засягащи изследването на астероиди.

В ранната Слънчева система е царял хаос. Огромни кратери из цялата слънчева система, образувани от сблъсъци, показват, че може би е имало “бомбандировка” от астероиди преди 3.8 – 4.1 милиарда години – оттогава датира и началото на живота на земята. Това видео разкрива една от теориите. Газовият гигант Юпитер започнал да мигрира по-близо до слънцето заради гравитационните взаимодействия с другите газови гиганти. Гравитацията на Юпитер нарушила астероидния пояс, изхвърляйки много астероиди по-близо до слънцето, където някои се сблъскали с други планети, включително и земята. Тази бомбандировка може да е била значителен източник на органична тъкан и вода за ранната Земя.

3_earlyearth_sc.jpg

 

Това е представата на художник за младата планета Земя, бомбардирана от астероиди. Учените смятат, че тези сблъсъци може да са доставили значително количество органична тъкан и вода до Земята.

Изображение: NASA's Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab

След тази бомбардировка, нещата се по успокоили, но огромни сблъсъци продължавали да се случват редовно, като този между астероид и планетезимал (небесно тяло от ранната слънчева система) преди около 1 милиард години, показан във видеото. Учените мислят, че подобен сблъсък може да е довел до произхода на Бену. Видеото показва как астероидът се формира, вследствие на постепенното съединение на отломки от сблъсъка, причинено от собствената им слаба гравитация.

4_parentbody_impact_0_sc.jpg

 

Това е представата на художник за сблъсъкът, който създал астероида Бену. Учените смятат, че Бену се е сформирал, когато отломките от сблъсък като този се събрали, вследствие от собствената им гравитация.

Изображение: NASA's Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab

Източник: http://www.nasa.gov

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Администратор

НАСА подготвя мисия за улавянето на астероиди

НАСА е много по-близо до хващането на астероид, след като роботизираната половина от състоящата се от две части програма Asteroid Redirect Mission (ARM) премина важен преглед. Мисията за прихващане на астероид и неговото преместване в окололунна орбита за изследване, вече може да пристъпи към следващата фаза на проектиране и разработка преди планираното изстрелване в края на 2021 година.

Пилотираната и безпилотна мисия на НАСА за преместването на астероид в лунен орбита или пространството между Земята и Луната не е просто пътуване за събиране на космически камъни. Космическата агенция, смята това за основна демонстрация на технологията и методите, които един ден може да й позволят да изпрати астронавти до Марс.

arm-2.jpg

Първата роботизирана фаза на мисията ще демонстрира възможностите на редица ключови технологии, като напредналата слънчево електрическа система за придвижване с висока пропускливост и голяма мощност със способността да извършва високоскоростни автономни операции в близост до астероид, както и способността на кацне на него.

НАСА се надява да изпробват напредналите роботизирани системи за хващане с астероид и гравитационната техника „tractor beam” която използва масата на космически кораб, за да се управлява по-голям обект в космоса.

НАСА казва, че целта за роботизираната фаза, няма да бъде избрана до 2020 г., но ще бъде по-близък до Земята астероид, подобен на астероида 2008 EV, примитивен астероид с въглероден състав, който може да е богата на летливи вещества, вода и органични съединения. НАСА се надява, че ARM ще може да запази проби от такъв астероид, които не само ще разкрият повече за произхода на Слънчевата система, но също така и възможностите за добив на ресурси от астероиди.

arm-03.jpg

Прегледът Key Decision Point-B е бил извършен през юли и одобрен на 15 август. Това е последния от поредица етапи на разработването, водещи до излитането на мисията. В този случай, основната цел е свързана със съдържанието на мисията, разходите, и графика за фаза Б на проекта. Целта е да се осигури анализ на риска на мисия, разходите и графика за независим преглед.

Като част от напредъка към следващия етап, НАСА ще покани държавни, частни и международни участници да помогнат в разработването на роботизираната фаза на мисията и да избират товарите. НАСА казва, че ще осигури космически кораб и интегриращи услуги, мощност, съхранение на данни, както и телеметрия на товара. В допълнение, екип за изследване на ARM ще предостави техническа оценка за следващите три до пет години, както за пилотираните, така и за безпилотните фази на мисията.

arm-04.jpg

Според последната информация, НАСА е изместила датата на старта за декември 2021 г., но бюджета за предстартовата фаза на мисията е увеличен до $ 1.4 милиарда. Пилотираната мисия, която е планирана за 2026 година, все още е във идейна фаза.

Източник: http://www.monitor.bg/a/view/66152-НАСА-подготвя-мисия-за-улавянето-на-астероиди

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...