Отиди на
Форум "Наука"

Животът и творчеството на Дона Тарт


Recommended Posts

  • Потребители

Коя е Дона Тарт?

Съвсем логично е да зададете въпроса за новата носителка на наградата Пулицър за художествен роман на 2014 година, чийто първи роман „Тайната история” е на българския пазар от 2006 година насам. Логично е, защото Дона Тарт е от „класическите писатели”, за които създаването на романи не е хоби, което вмъква между две интервюта и лек обяд от зелена салата и риба тон. Тя създава произведенията си с години, нещо повече, за всяко от тях посвещава по 10-11 година, в които сериозно работи над идеята и текста си.

Другата й отличителна черта, в нашия силно напоен с маркетинг и реклама свят, е фактът, че тя съвсем не дава интервюта за семейството и личния си живот. Този декември Дона Тарт ще навърши 51 години, включена е в списъка със 100-те най-влиятелни личности на TIME и една от най-стилно облечените знаменитости за 2014 година според сп. Vanity Fair, но кой знае какви подробности за личния й живот липсват по страниците и на двете списания.

Какво друго знаем за нея – ами не е много. Завършва колежа Бенингтън във Върмонт, след като напуска университета на Мисисипи след фразата на свой преподавател: „Ти си гений, трябва да си тръгнеш това място”. Послушва го и записва в колеж на свободни изкуства във факултета по „Класически филологии” във Вермонт, където намира себе си и създава своя специфичен образ на красива и достойна авторка, каквато я познаваме и днес с неизменното й сако и прическа тип каре.

Две години след записването й в колежа, Дона започва работа по първия си роман „Тайната история”, излязъл от печат през 1992 година в небивал тираж от 75 000 екземпляра, превръщайки се в абсолютен бестселър на момента и преведен на 24 езика от тогава. Тази история ни въвежда зад стените на колеж във Вермонт, съвсем същият като този, в който учи самата Дона, срещайки ни с шестима младежи избрали старогръцки и приели състояние на изолация и обучаващи се при един преподавател по всички предмети. Джулиан играе голяма роля в живота на всеки един от тях, но те неизменно се сливат до момент в който близостта умее да наранява по един специфичен начин. Три убийства и много алкохол, 717 страници и много часове абсолютен книжен комфорт и удоволствие, което може да подарите на свой приятел, ценител на добрата литература.

Целия материал за Дона Тарт може да прочетете тук.

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...