Отиди на
Форум "Наука"

Издават Симеон Радев в 7 тома


Elemag

Recommended Posts

  • Потребители
Нов Симеон Радев, чудовищен като значимост

25 Април 2014

Петко Тодоров

На първо време получаваме 4200 страници негови спомени

liva_sabitia_hrm.jpg

Не е задължително да се обясняват имена като Симеон Радев, ама все пак: авторът на „Строители на съвременна България”. След кончината на сина му през 2010 експертите архивари откриват в семейния апартамент 54 кашона и куфара с документи.

Нов Симеон Радев, чудовищен като значимост и дори като обем. Сензационно ли е? По всички медийни мерки – да. Само че как да се направи от такъв факт българска медийна сензация? Слухът за такава е комай ликвидиран.

Безценното: неизвестни ръкописи и кореспонденция. Най-обемното са спомените. Те ще излязат в 7 тома с по около 600 страници. Почват с ученическите години и стигат до края на септември 1918. Заглавието „Лица и събития от моето време” е оригинално негово.

В първи том като една от петте му части са „Спомени от Македония и Цариград”, основният дял от които се появи през 1967 като „Ранни спомени”. Цочо Билярски и Красимир Каракачанов дешифрират кошмарния почерк на Радев.

„Само с Марко Тотев тъй ще стане” е оригиналната негова реплика – споделена лично от него, Марко Тотев и записана от Симеон Радев в „Лица и събития от моето време”, том 1 (изд. „Захарий Стоянов”).

И тази реплика на вечния кутсузлия няма нищо общо с медийната версия за комарджийството на самия Тотев, а със съдебното дело по повод на пенсионирането му след кариерата на окръжен управител по Стамболово време. И поводът за репликата е една нула, която се появява криминално в документ с дата 1 февруари. Е, тя станала 10 февруари. Случаят е между куриозитета в спомените на Радев.

След спомените ще чакаме неизвестните „Увод в Строителите на съвременна България”, „Иван Вазов до връщането му от емигрантство. Животопис“, „Великите сенки” – за бележити българи и негови съвременници, книга за Левски, за Освобождението, за дипломатическата история и свързаната с нея кореспонденция, останалите писма.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Днес си купих първия том.Успях да я предлегам и трябва да ви кажа че книгата е прекрасна.Трябва да ви кажа олаче че цената ме смущава.Малцина ще имат възможност да си купят и седемте тома.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Книгата е невероятна.Това е продължението на Строителите на практика.Винаги съм се питал защо цели 58 години Симеон Радев не е намерил време да напише продължение на Строителите.Намерил е - но просто не е имало време да бъдат издадени.

П.П.Между третия том на Строителите и първия том на Лицата има известна дупка.Единственото логично обяснение е че има четвърти том на Строителите.Нека не звучи невероятно.До смъртта си през 2010 г.Траян Радев /синът на Симеон Радев/ не е допуснал никой до архива на баща си.Тепърва ще откриваме Симеон Радев.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор История

Благодаря на дядо Коледа за този подарък.Винаги съм си мечтал за продължението на Строителите и ето че го получих.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Идеята за издаване на книгите наистина е великолепна, НО обърнете внимание на следните два факта:

1. Някой знае ли защо синът на Симеон Радев е отказвал да публикува или публикува изключително малко от наследството на баща си след 1989 г.?

2. Архивът очевидно е попаднал в ръцете на Красимир Каракачанов и Цочо Билярски. Ако не се бъркам и двамата са бивши агенти на ДС (структура подчинена на съветските тайни служби). До каква степен можем да разчитаме, че тези двама родоотстъпници няма да подменят или заличат някои от най-важните спомени на Симеон Радев? Лично аз имам преки набюдения от борбата за архива на един друг известен българин, свързан с борбата за свобода на македонските българи, който Каракачанов по доста скандален начин успя да присвои въпреки "съпротивата" на наследниците, но до този момент нищо не е публикувано от него.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...