Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Мнения 3,1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Модератор История

Очертава се обкръжение на халифатците около Ханасир.А иначе щурм на Алеко и истински градски бой за него вероятно няма да има.Нито една от страните не е подготвена за подобно нещо.И не го желае.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Огромен успех за сирийската армия, която с помощта на руската авиация, а най-вероятно и спецчасти си възвърна контрола над Палмира, разгромявайки окопалите се там халифатци:

http://m.24chasa.bg/Article/c/5392253

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Епични боеве на асадците в анклава Деир ес Зор, където още от 2013 се бият в пълно обкръжение. Въпреки това са удържали и последната офанзива от последните 2 дни, като дори са натръшкали около 200 идилци.

Редактирано от Warlord
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Кюрдите са се вдигнали на масирана офанзива към Ракка. Говори се че вече дори са влезли в някои от северните квартали и ги контролират. Все още няма потвърждение за подобно нещо, но до момента със сигурност напредват доста успешно между 20 и 40 000 кюрди по целия фронт, докато Ракка я отбраняват към 5000 идилци, но добре укрепени. Очакват се подробности.

Междувременно запален и експлоадирал турски танк М60 на сирийската граница.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е 100 % по темата , но е свързано със Сирия и последиците от арабските пролетни революции за Европа.

 

**********************************************

Сириец иска да си докара още 2 от жените си и 12 деца в Дания.

Дания - Дахам Ал Хасан 47 годишен дойде с една от жените си и 8 от децата си през 2014 година в Дания. Сега той иска да дойдат останалите членове на семейството му . 2 те други жени и още 12 негови деца. Датските чиновници са дали разрешение.

*********************************************

Интересно колко жени или мъже може да има човек живеещ в Дания ? В страните в които съм живял временно или постоянно са разрешавали само по 1 . Пък и 1 жена и 1 дете не е леко да се издържа и изучи.  Дахам ал Хасан въпреки жестоката диктатура в Сирия е успял да изхрани най - малко 3 жени и 20 деца ! Героически подвиг в една диктатура. Надявам се в Европа човека ще може да увеличи спокойно семекйството си. 

Още веднъж се възхищавам на прозорливостта и мъдростта на ръководителите на Европа , които доказаха че приемането на бежанци е жизнено необходимо и е отлична инвестиция в бъдещето на Съюза.

RESPEKT.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Какви ги вършaт изродите от  демократичната сирийска опозиция, подкрепяна от САЩ и ЕС  ,  Не е за хора с проблеми със сърцето и нервите.  И не за  +18 ,а  +25 !!!!!!!

 

https://southfront.org/us-backed-moderate-rebels-behead-palestinian-kid-for-being-pro-assad-graphic-footage/

 

И скромния коментар на подръжниците им :   Според американския Държавен департамент, екзекуцията на 12-годишно дете чрез обезглавяване от подкрепяната от САЩ организация Нур-ал-дин-Зенки е "грешка", индивидуален и единичен акт .   http://edition.cnn.com/2016/07/20/middleeast/boy-beheaded-in-syria/

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

За съжаление това са нормални неща в тази част на света. Но защо не питаш за коментар Путин относно това как любимеца му Кадиров като юноша бледен реже главата на руско войниче на не повече от 19-20 г. през Първата Чеченска война? Или пък Ердоган за рязаните глави и обесените на уличното осветление тея дни? Или пък как "героят" на шиитските милиции в Ирак подкрепяни от Иран, Русия и САЩ Абу Азраел /Ангелът на смъртта/ запалва жив идилец и след това реже месо от него обяснявайки, че е кебап...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нормално - всеки оправдава тия дето са му удобни. Честно казано и на мен специално въобще не ми е жал за запаления идилец. Е да на мястото на Азраел, аз щях просто да го разстрелям, но не е лошо и тия да видят, че не ги чака нищо добро ако не се откажат от лудостта си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

The Wall Street Journal публикува материала на Адам Ентус и Гордън Луболд Russian Strikes on Remote Syria Garrison Alarm U.S., в който дава подробности за авиоудара, нанесен на 17 юни от руската авиация по лагер край селището Ат Танф на сирийско-йорданската граница. Той е използван активно от американски и британски спецназ, но предния ден британците го напуснали. Всъщност това е случката, раздухана до небето вчера от FOX News, следва текстът:                                                          

Ето любопитните подробности от The Wall Street Journal:Според добре информиран източник в Пентагона, на 16 юни група от около 20 британци напуснала лагера за подготовка на умерената сирийска опозиция за по-малко от 24 часа преди това разузнаването на САЩ проследило руски самолет, който летял към гарнизона на въстаниците, разположен край йорданската граница. Самолетът нанесъл ракетно-бомбен удар по лагера на опозицията в селището Ат Танф.

След този първи удар офицерите от щаба на предното базиране на Централното командване на въоръжените сили на САЩ в авиобаза „Ал Удейд” в Катар съобщили координатите на лагера на умерената опозиция в щаба на руската групировка в Сирия в авиобаза Хмеймим. По извънредната връзка американците призовали бомбените удари да бъдат прекратени. Американските офицери казали на руски, че гарнизонът е част от кампанията на САЩ против „Ислямска държава” и не трябва да бъде атакуван.

Около 90 минути след оповестяването, американската авиация, кръжаща наблизо, наблюдавала как руските самолети започнали втората вълна от удари по гарнизона.

Американските пилоти пробвали да влязат във връзка с руските летци, ползвайки честотите за извънредни случаи, съгласувани между правителствата на САЩ и Русия. Руските пилоти не отговорили.

После американците съобщили, че при авиоудара са убити четирима сирийски опозиционери. Пентагонът поискал обяснение за случая.

Руското военно командване съобщило на своите американски колеги, че ударът е нанесен преднамерено, като руските пилоти мислели, че лагерът е територия на терористите от ИД.

Американците отхвърлили тези обяснения с аргумента, че руските пилоти прекрасно можели да видят отгоре уникалния способ за идентифициране „свой-чужд” – върху полевите укрепления от пясък, с които е обграден лагерът, имало характерни надписи за полевите военни лагери на САЩ и Великобритания в този регион.

Руснаците после съобщили на американците, че щабът на руската групировка в Сирия в авиобазата в Хмеймим нямал възможност да отмени удара, тъй като Централното командване на въоръжените сили на САЩ в Катар не e предало точните географски координати на лагера.

Отговорността за опасността военни от международната коалиция да попаднат в зоната на военните действия на Русия в Сирия пада единственото на тяхното военно ръководство. Това обяви говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Той коментира публикацията във вестник „Уол стрийт джърнъл“, че руската авиация е нанесла удари по секретна база на американски и британски войски в селището Ат-Танф на границата с Йордания.

“Отговорността, че военни от действащите в Сирия специалните подразделения на страните от коалицията срещу „Ислямска държава“ могат да бъдат застрашени от действията на руската авиация пада изключително на тяхното военно ръководство. Ние постоянно и по всички достъпни канали призоваваме нашите партньори да предоставят информация за местоположението на подконтролните им отряди на „умерената опозиция“, заяви той.
 

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

On 7/22/2016 at 9:50, Warlord said:

Честно казано и на мен специално въобще не ми е жал за запаления идилец.

И на мен, честно казано, но видеото как реже от него и обяснява, че е кебап е отвратно, как и да го погледнеш. Ама пък хубавото е, че виждаш как един джихадист е утрепал свой събрат.

On 7/22/2016 at 9:50, Warlord said:

Честно казано и на мен специално въобще не ми е жал за запаления идилец.

Аеций, моите уважения, ама не е лошо да правиш разлика между саркастично мнение и спам, особено когато се коментира югоизточния цирк на Султан Реджеп Дъ Фърст Наглий.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

сериозен съм, защото нещо пак се спусна информационно затъмнение над Сири и не е ясно накъде вървят нещата. А асадистите май ще предприемат щурм на Алепо.

Link to comment
Share on other sites

Невероятно видео! И какво доказва, че йорданците трябва да умрат? Кълнат кръстоносците нон стоп, пък накрая мир и любов с всички религии. Би било смешно, ако не бе жалко.

Ще си пусна Crusader на Saxon, арапчетата обичат туй парче.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Киркук. Чарколяци от джихадист на ИД изхвърлени от кюрдите в улична кофа, точно където му е мястото.
Отвличащия удар към Киркук не успя, коалицията продължава мащабната акция към Мосул. Халифата се гърчи в предсмъртни агонии.

 

14910309_1244177818978068_81862399365568

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Стига де ИДИЛ още не са победени.Иракските сили дори още не са достигнали Мосул.Истинската битка тепърва предстои.И поражението на ИДИЛ въобще не е сигурно.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

В края на октомври пъстрата коалиция от воски на страни на НАТО, иракската армия, шиитски милиции и кюрдите така и не можа да реши задачата по излизането непосредствено към Мосул на широк фронт. На ред направления се отдаде да се приближат на 3-5 км към иракската столица на Халифата, а в района на дистрикт Карама даже да достигнат застроения район, но на повечето направления имат още много работа. Съпротивата на ИД се оказа твърде упорита, което доведе до снижаване темповете на настъпление (които първоначално изпреварваха зададения график) и съществени загуби. В резултат вместо стремителен скок на Мосул настъплението се сведе доо постепенно изтласкване на значително по слабите войски на Халифата към Мосул, като при това ИД на два пъти сериозно затрудни своите противници с излазите към Киркук и Рутба.

По всичко изглежда, че първоначалните планове за щурм на Мосул са били свързани с договорки с част от ръководството на Халифата, които е трябвало да организират метеж или да избягат към Сирия. Но изтичане на информация доведе до обратния резултат- заговорниците бяха заловени и убити. Халифата разгърна терористична кампания на своите територии с цел да подави даже потенциално брожение сред населението. Едновременно с това от 2 до 3 000 бойци бяха прехвърлени от източна Сирия под Мосул. В резултат на добрата работа на халифатското разузнаване американските планове се провалиха и вместо да наблюдават изоставянето на Мосул и отстъпление към Сирия, коалиционните сили са изправени пред необходимостта от тежък и кръвопролитен щурм на Мосул.

Най големи успехи в началото добиха кюрдите и иракската армия които действат в тясно взаимодействие с американски и френски военни които водят настъпление към кръстовището при Мухалабия заемането на което ще доведе да това, че Мосул ще попадне в оперативно обкръжение и ще е отрязан от западните райони на Ирак и източна Сирия. Поради това, че настъплението се развива в пустинята, то на Халифата му е крайно трудно да организира там отбрана като се има предвид подавляващото превъзходство на коалиционните сили в бронетехника и авиация. При това настъплението по поречието на река Тигър вече буксува, тъй като практически всяко селце и градче се налага да се превзема с бой и се понасят загуби които изтощават коалицията, която не разполага с безкрайни ресурси.В резултат именно иракската армия се явява слабото звено, което американците постоянно подържат за да обезпечат приемливи темпове на настъпление. Кюрдите в това отношение са в по голяма степен самостоятелни и макар и не без проблеми постепенно преодоляват отбранителните позиции на Халифата североизточно и източно от Мосул.

Мосул следва да щурмува иракската армия, така че, докато от юг не пристигнат иракските механизирани бригади (за което ще им трябват още 7-10 дни, ако не и повече), щурма на самия град едва ли ще започне, защото едва ли кюрдите ще поискат да щурмуват челно градските квартали, когато градът не е обкръжен и комуникациите не са прерязани. Затова днес, след няколкодневна подготовка се възобнови настъплението на иракската армия по двата бряга на Тигър и се активизираха операциите на изток от градът. Има сериозни съмнения, че Мосул ще бъде превзет през ноември.

Командването на Халифата се придържа към доста разумна тактика, бойците му водят сдържащи боеве стараейки се да нанесат на настъпващите колкото се може повече загуби (основно чрез атаки на смъртници, снайпери и мини, а също и засади) и при опастност от унищожение постепенно отстъпват маневрирайки за провеждане на ефективни контраатаки.  Пасивната статична отбрана "на всяка цена" не би им донесла нищо и затова следва за пореден път да се отбележи, че когато работата опре до пълноценни бойни действия въпросите на идеологията и пропагандата отиват на втори план отстъпвайки място на прагматизма. В този случай, както и с изоставянето на Дабика може да се отбележи, че освен религиозни фанатици в Халифата има и достатъчно разумни военни, които управляват военните операции от гледна точка на военната необходимост. Това продължава да се недооценява и затова проведените от Халифата отвличащи удари по Киркук и Рутба бяха неочаквани за американците.

Загубите на Халифата по разни източници на коалицията съставляват от 800 до 1200 убити и ранени. От своя страна Халифата е обявил, че от 17 до 26 октомври под Мосул е унищожил Хъмви 32 броя, машини за разминиране 2, MRAP 6, БПЛА 1, бронирани булдозери 11, БМП 9, танкове Абрамс 12, танкове Т-72 3, технички 21, бронеавтомобили 6. Убити са от 600 до 700 от настъпващите.

Като цяло при достатъчно низки темпове на придвижване американската коалиция все пак постепенно се приближава до решаването на задачите по блокиране на Мосул, след което ще се пристъпи към неговата зачистка по примера на Рамади и Фалуджа.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не са победени естествено, но вече се вижда накъде отиват нещата, след като им прекъснаха снабдяването през Турция.
Вчера американците обявиха, че части на иракската армия вече са влезли в квартал Карама.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...