Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители
Преди 7 минути, Б. Киров said:

Иран в момента е нестабилен и като икономика, доколкото съм гледал данните за нея, това би могло да го дестабилизира и политически, тяхната икономика също е базирана почти изцяло върху износ на нефт, а това в дългосрочна перспектива ги прави уязвими, но и непредсказуеми. Иран с ядрени ракети, което е въпрос на време и агресивен към Израел е сбъднатия кошмар за тази държава, но и за САЩ. А Иран, Русия и Турция в икономически и политически съюз още повече. Тогава целият баланс ще се определя от отношението на Китай към такъв блок.

Подкрепям на 100 процента..

Да вметна:

Сирийските кюрди се явяват един малък ключов фактор   - една кюрдска ("санитарна") ивица в Северна Сирия, ще отслабва връзките както между Иран и Асад, така и ще бъде фактор в отношенията на САЩ с Турция..САЩ с днешното си управление показват "по-висока топка/игра" в политиката си тук. (за упарвлението на Обама това според мен не може да се каже, неговата външа и военна политика беше по-скоро хаотична)

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 3,1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребители
Преди 4 минути, nik1 said:

(за упарвлението на Обама това според мен не може да се каже, неговата външа и военна политика беше по-скоро хаотична)

Той, казвам го като форумен моабетчия, иначе кой съм, според мен беше най-слабият и некадърен американски президент през времето на моя живот и забърка страхотни каши, както в САЩ, така и по света. В Близкия изток най-много с "арабската пролет", после с мекушавата си и непоследователна политика, най-сетне с тъпия си опит да направи преврат срещу съюзниците си в Турция - тотален провал. Сега Тръмп има да измете Авгиев обор след него, но не мисля, че са толкова драматични нещата.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 минута, Б. Киров said:

Той, казвам го като форумен моабетчия, иначе кой съм, според мен беше най-слабият и некадърен американски президент през времето на моя живот и забърка страхотни каши, както в САЩ, така и по света. В Близкия изток най-много с "арабската пролет", после с мекушавата си и непоследователна политика, най-сетне с тъпия си опит да направи преврат срещу съюзниците си в Турция - тотален провал. Сега Тръмп има да измете Авгиев обор след него, но не мисля, че са толкова драматични нещата.

И аз си лафя:
Помня само че Обама  в двете си управления бомбардира почти целия свят  "много топли хора са черните", както каза Амазонски, явно имат и гореща кръв,ха-ха-ха

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Радвам се, че се получава смислена дискусия без пропагандистки щампи. 

В Азаз до джамията Ал Митам е взривена кола бомба, има десетки ранени и убити. Засега не е ясно кой го е направил.

Достигат новини, че извозването от Дума вече приключва. 

В светлината на американските телодвиженя напълно изчезнаха от новините съобщенията за случващото се в самата Сирия.

В Деир Зор пристигат подкрепления за войната с Халифата. Ситуацията е приблизително тази.

бадия.jpg

 

Руската авиация днес е бомбила южната част на идлибския котел.

Опозицията в източен Каламун е нарушила примирието и е обстрелвала с ГРАД сирийските позиции.

каламун.jpg

Редактирано от Frujin Assen
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 52 минути, Frujin Assen said:

 

Фружине, за втори път го постваш същото, изгледах го още първия път:); това, което казва Кедми е отчасти вярно от военна гледна точка, той е много убедителен, но винаги говори отчасти в анализите си, според мен. По принцип е прав, но пак според мен, нещата вече ще се решават в преговори и дипломация зад кулисите, при много сложен баланс на интереси, а не на бойното поле, това не омаловажава анализа на Кедми

Ето една много интересна статия, единият от авторите е етнически руснак, така че нещата са показани от две гледни точки в неговия анализ, в съавторство

http://nationalinterest.org/feature/modest-enduring-syria-strategy-president-trump-25286?page=1

това са линкове към профила му

http://nationalinterest.org/profile/pavel-k-baev

https://en.wikipedia.org/wiki/Pavel_Baev

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Frujin Assen said:

Твърдо НЕ! Нито една европейска държава няма боеспособна армия. Единствено Англия и Франция имат отделни боеспособни части, които са в състояние да гонят папуасите из джунглите и пустините.

Ако руската армия тръгне към Ла Манш няма кой да я спре. В бившата източна европа няма нито една боеспособна армия.

Единствено ако имат редовни шенгенски визи.

Винаги съм се чудел откъде се е пръкнал този напълно погрешен стереотип, битуващ в русофилските среди. Предполагам заради фиксацията върху руската армия и архиврага САЩ, се получава тунелно зрение. Кипящият адреналин заради участието на Русия в истинска война в Сирия, също не помага за трезв поглед извън клишираното.  

Англия и Франция заедно, количествено имат подобна армия като РФ, като има технологично преимущество. Чисто като пушечно месо на хартия Русия има повече - 1 000 000 срещу 600 000 хиляди за петлите и томитата, обаче докато едните има изцяло професионални армии, 80% от руската са донаборчета изстреляли по една шапка патрони. При флота превеса е твърдо при французи и англичани. При авиацията с много уоворки РФ има лек превес, но само ако включим самолети от 80-те. Ако се гледа колчество и качество на управляемото въоръжение, то става малко като зулузи срещу картечница Максим.

Така че разходката до Ла Манш викам да я отложим. И това ако говорим за скоротечен конфликт. Ако нещата се закучат във времето, много ясно ще се видят разликите в порядъци в производствения потенциал и технологичната пропаст между РФ, Франция и Англия.

РФ не е СССР от 70-те... 

  • Харесва ми! 7
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, nik1 said:

Добър поглед на авторите, но мисля че адресатът няма да разбере..

Теократичен и тоталитарен Иран (беден и я ядерно оръжие) е много по-опасен от доста предвидимата Русия за Запада, но когато си възпитан да мразиш (Запада), всеки който може да ти помогне да го унищожиш ти е съюзник. В този случай мисъл за добро или споделно добро няма.
(колкото я има в "Идилците" или "Талибаните", човекът и неговия другар тук дори не разбира смисъла - легален, морален и нравствен на думата малолетен и дете и не разбира разликата малолетен,непълолетен  и пълнолетен)

Защо пиша че Русия е предвидима за Запада?

Единият от авторите е бивш американски посланик в Сирия, което предполага априори добро познаване на ситуацията на терен. Прави ми впечатление, че говорят за Русия като за партньор към един преходен период на управление без Асад. Има ясна последователност, план и приоритети в него. Непредвидимият фактор се възприема в лицето на Иран. Имат позиция по кюрдския проблем и Турция, както и по възстановяването на следвоенна Сирия, при това включвайки и Русия.

Това, което тревожеше събеседниците на Кедми в клипа постнат от Фружин не бяха американските ракети, а американските банки, през които преминават руските долари.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Докато чакаме съкрушителния удар от запада и руските военно морски маневри в морето около Сирия , ето какво става на сушата. 

Брой 6149 (84) 12 Април 2018

 

Горещи Новини

Сирийската армия установи пълен контрол над Източна Гута

Бунтовниците предали тежките си оръжия на руската военна полиция в град Дума

http://www.segabg.com/article.php?sid=2018041200019985016
 
 
Сирийската армия установи пълен контрол над град Дума, намиращ се до този момент в ръцете на групировката „Джейш ал-Ислам“. Така правителствените сили на Дамаск поемат управлението над цяла Източна Гута, последния бастион на опозиционните сили, съобщи пред журналисти началникът на Центъра по примиряване на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко, предава TACC, цитирана от Фокус.


„Днес (12 април) се случи знаково събитие в историята на Сирийската Арабска Република. Издигането на държавния флаг над сградите в град Дума бележи контрола над това населено място и следователно - над Източна Гута като цяло", заяви Евтушенко, като напомни, че считано от четвъртък в града ще бъдат изпратени подразделения на руската военна полиция. Те ще гарантират спазването на реда при предаването на властта в Дума на правителството в Дамаск.

Бунтовниците, останали в Източна Гута, са предали тежките си оръжия, предава в същото време Франс прес.
„Бойците от „Джайш ал-Ислам“ предадоха тежките си оръжия на руската военна полиция в град Дума“, съобщиха от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека (СОЧП).


Лидерът на групировката е напуснал анклава и е пристигнал в контролирана от опозицията територия в Северна Сирия, допълниха от СОЧП.

Слава богу лидерът надявам се и другите ръководители са живи и здрави и не са попаднали в лапите на звяра. 

  • ХаХа 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Frujin Assen said:

 

Цитирай

 

Яков Кедми:

Американците си мислят , надяват се , че ако ударят по територия /в Сирия/ където няма руски войски то ще се размине. Там е работата , че няма място на територията на Сирия , където няма руски войски. Там където няма ВКС има военна полиция. Второ - Русия , по някаква причина мълчи и не обяснява , че е без значение къде в Сирия САЩ ще ударят , отговора ще бъде един. Но мисля , че от въздушното рарузнаване на американците малко са се впечатлили от това каква система за ПВО и противоракетна отбрана има , която може да реагира на техния флот , който се намира /там/.....

....руските ракетни специалисти с ракети земя-море щели да държат американския флот на 500 км /което било безопасно – ха-ха/

... кой е казал , че руснаците ще отвърнат в Средиземно море. Може в Баренцово море да потопят подводница /американска/ или да превърнат в руини база в Румъния ....

 

Пълни нелепости още в началото на видеото.

Направо съм шашардисан от глупостите на Кедми. Като офицер на когото му мина пред очите на локатора една война - тази в Югославия през 1999г.

Какво впечатляващо руско ПВО в Сирия? Какви ракети земя-море?

Но да се има предвид , че е в пропагандно предаване - руснаците го наричат "соловьиный помет" .

 

  • Харесва ми! 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доста отдавна, всъщност само един път, преди около година и половина, съм писал в тази тема и то само това:

Според мен с ISIS е свършено, до година-две. -Публикува Ноември 30, 2016

Оказва се, че горе-долу съм познал вярно времето. Сега с ISIS е свършено и предстои преразпределение в Близкия изток, струва ми се. През май САЩ трябва да решат дали ще продължат споразумението за вдигане на ембарго срещу отказ от ракетна ядрена програма с Иран JCPOA или ще го прекратят, индикациите са доста ясни, според мен, че ще го прекратят: бяха сменени две ключови фигури, държавния секретар и шефа на ЦРУ, тук има конкретна информация за това:

http://foreignpolicy.com/2018/03/29/blame-trump-when-iran-races-for-the-bomb/

https://www.forbes.com/sites/heshmatalavi/2018/03/21/trump-iran-mek-albania-nowruz/#1a6186f672ad

както и добър анализ за възможните сценарии, след това. Ако САЩ се откажат от това споразумение, това си е игра ва банк, или трябва да свалят сегашното правителство, и да го сменят с по-компромисно и приемливо за израел и САЩ, или да се примирят с ядрената програма на Иран, нещо което сега се мъчат да неутрализират в Северна Корея.

Между другото, изглежда икономическият натиск е започнал, и то с огромна сила, преди да започне политическия и военен:

The U.S. dollar jumped in a day from 54,700 rials to 58,000 rials in the open market in Tehran, local media reported. A dollar was 36,000 rials in mid-September.

https://www.reuters.com/article/us-iran-nuclear-rouhani/iran-tells-trump-he-would-regret-dropping-nuclear-deal-idUSKBN1HG0U7

това са близо 80 процента инфлация спрямо долара за 6 месеца, като се има предвид, че около 25 % процента от целия БВП на Иран се формира от износ на нефт, и като се има предвид, че на световния пазар долара поевтиня, икономическата преса вече работи здраво върху иранската икономика

82 процента от целия износ на Иран е нефт, най-големите му купувачи са Китай и Индия, но най-големият му партньор за внос е враждебната в политически план сунитска Саудитска Арабия, един от основните претенденти за лидерска роля в региона, другият е Турция, Иран е изолиран от 95 % -то си шиитско мнозинство.

Предстоят интересни времена.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Нещо интересно на терена.

1 ИСИС Хънтър -елитна част от сирийската армия се съсредоточава в Ал Кадам- явно ще воюва с халифатците там.

ал кадам.jpg

2 Съобщава се за достигнато споразумение Ахрар аш Шам да се изтеглят от Дуваир. Останалите градове в Каламун не са склонни да предадат.

дуваир.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще спаси ли Реджеп Таип  Ердоган мира ? Надеждата на Европа за мир са свързани с приятеля на Запада и Изтока големия политик на страната разположена в Европа и Азия нашият съсед Ердоган. Стискаме палци да успее да посредничи и спаси мира. 

15236139922191156782520.jpg

  • ХаХа 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

трябваше да ги пратят на крилете на някоя ПВО :)))

 

Редактирано от Last roman
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 5 часа, Du6ko said:

Ще спаси ли Реджеп Таип  Ердоган мира ? Надеждата на Европа за мир са свързани с приятеля на Запада и Изтока големия политик на страната разположена в Европа и Азия нашият съсед Ердоган. Стискаме палци да успее да посредничи и спаси мира. 

15236139922191156782520.jpg

тоя е новият Митридат :))

 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 12.04.2018 г. at 15:36, Frujin Assen said:

Твърдо НЕ! Нито една европейска държава няма боеспособна армия. Единствено Англия и Франция имат отделни боеспособни части, които са в състояние да гонят папуасите из джунглите и пустините.

Ако руската армия тръгне към Ла Манш няма кой да я спре. В бившата източна европа няма нито една боеспособна армия.

Значи, ако почнат да ни бомбардират и ние ще станем мигранти.Все ще се намерят някои които ще крадат и изнасилват.И където отидем техните "динковци" ще ни ловят.Лоша работа.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 минути, Frujin Assen said:

Вчера мъж от Ярмук е бил екзекутиран от халифатците по обвинения че е еретик.

Тия мръсни примитиви, защо винаги обличат хората в оранжеви гащиризони, преди да ги убият?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Frujin Assen said:

Вчера мъж от Ярмук е бил екзекутиран от халифатците по обвинения че е еретик.

еретик.jpg

Мръсните фанатици продължават да съществуват в луфтовете между "играчите на терен".... Айде да се стягат всички и да ги приключат най-сетне!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 часа, Du6ko said:

Ще спаси ли Реджеп Таип  Ердоган мира ? Надеждата на Европа за мир са свързани с приятеля на Запада и Изтока големия политик на страната разположена в Европа и Азия нашият съсед Ердоган. Стискаме палци да успее да посредничи и спаси мира. 

15236139922191156782520.jpg

Е, не! Тайпчо сам не може. Ще се наложи и нашия миротворец да помага ...

Редактирано от boyko
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Американците удариха Сирия! Много внимателно са избягнати всякакви руски цели. Руснаците не са отговорили. Резултатите са близки до нулата. 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Войната в Сирия - 100 ракети за 3 часа. Пентагонът обяви край на атаката

Разрушени са три обекта. Руските противовъздушни сили не са реагирали

 

Приключиха ударите, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, обяви председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Цялата "война в Сирия" трая около три часа. Първите удари бяха около 4 часа сутринта българско време, в 7 бе обявен края на операцията."

"Руски посланик: Ще свалим американските ракети срещу Сирия"

"Единствената информация, с която разполагам към този момент е за изстрелване на сирийски ракети земя-въздух. Не ми е известна никаква дейност на (въоръжените сили на) Русия", заяви генерал Дънфорд."  http://clubz.bg/66641-vojnata_v_siriq_100_raketi_za_3_chasa_pentagonyt_obqvi_kraj_na_atakata

Отново обидиха Путин.

"Файненшъл таймс": Путин е обиден, уважавайте го

Ако Кремъл продължава да се преструва, че Русия е велика държава, тя ще престане да е такава

Причините за недоволство от режима на Владимир Путин му дават изчерпателна характеристика. Руският президент има дълъг списък от обиди и фиктивни случаи на неуважение към неговата страна.

Той е обиден от разпадането на Съветския съюз, разширяването на НАТО, а също така и от американските военни намеси в Близкия изток и какво ли още не. Само че това, което наранява Путин най-много беше характеризирано преди няколко години с няколко думи от американския президент Барак Обама. Путин жадува за уважение. Русия, каза Обама – вече не е нещо повече от „регионална държава“, чиято реваншистка военна интервенция в Украйна по-скоро стана свидетелство за нейната слабост, отколкото демонстрация на сила и храброст. Руските действия са „проблем“, но не са най-голямата заплаха за националната сигурност на Америка. В Кремъл това навярно е предизвикало пристъп на мъчителна болка." https://clubz.bg/46370-fajnenshyl_tajms_putin_e_obiden_uvajavajte_go

 

 

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...