Отиди на
Форум "Наука"

Пропагандата


Recommended Posts

  • Администратор
Автор: проф. Николай Витанов

От брой 62 на сп. "Българска Наука"

Обучително четиво за учени от естествените науки или иначе казано – никой няма да ти оцени постиженията, ако не правиш нищо, за да ги популяризираш.

Propaganda will never die out. Intelligent men must realize that propaganda is the modern instrument by which they can fight for productive ends and bring order out of the chaos.
Edward Bernays

Bernays’s honest and practical manual provides much insight into some of the most powerful and influential institutions of contemporary industrial state capitalist democracies.
Noam Chomsky for the book of Bernays

Вилнюс, Европейската комисия и пропагандата на Хоризонт 2020

Както читателят е забелязал, доста от идеите ми за популярни статии се появяват, когато съм на едно или друго мероприятие в чужбина. Там човек излиза от нашенските хаос и лудост и има възможност да погледне на нещата под друг ъгъл. А погледът от различен ъгъл винаги е интересен.

1.jpg

Фигура 1. Из улиците на Вилнюс.

Идеята да напиша тази статия ми хрумна, когато се разхождах из улиците на Вилнюс (където има какво да се види – фиг. 1) и където имаше голяма конференция, посветена на информационните и комуникационните технологии в новата програма на ЕС за наука – Хоризонт 2020. Стараят се хората, мислех си, да си популяризират държавата и града. И добре използват факта, че в момента ротационното председателство на ЕС е при тях. Нелоша пропаганда – мислих си. И мисълта за пропагандата започна да копае в съзнанието ми.

Няколко часа по-късно, си вървяхме с Галя Ангелова от Институт по информационни и комуникационни технологии – БАН из експоцентъра на Вилнюс и разглеждахме изложбата на прототипи, съпътстваща конференцията. Аз същевременно си мислех за две неща. Спомнях си с благодарност за госпожа Тотка от министерството на транспорта и информационните технологии, с чиято помощ значителна част от българските участници са тук, а от друга страна си мислех за похвалната методичност, с която представителите на Еврокомисията пропагандират новата програма Хоризонт 2020. И тъй думата пропаганда се появи за втори път в съзнанието ми.

Вечерта се прибрах в хотела и пуснах компютъра. В татковината – окупация на ректората на Софийския университет. Окупаторите се кълнат, че не са платени и че зад тях не седят политически партии. Представители на другата страна обясняват точно обратното – че протестиращите са платени. И аз се питах – защо и едните и другите тъй много се обясняват, докато другите държави напредват с технологичното и с общественото развитие? Пропаганда, брато, пропаганда, ми подсказваше съзнанието. И тъй като думата пропаганда се появи за трети път, взех та се замислих за следното. Значи тук, във Вилнюс се пропагадират научно-технологичните постижения, а у нас – кой бил платен, кой не, кой не скачал дали е червен или с голямо шкембе и още кой пил или не е пил из коридорите на университета. Няма я значи пропагандата на постиженията на учените от естествените науки и инженерите. Няма я, защото все още не осъзнават колко е важна – фиг. 2

2.jpg

Фигура 2. Пример за пропаганда от вече не тъй близкото минало.

Затова, реших да ви разкажа за пропагандата. За да знаят учените от естествените и инжерените науки как по-добре да представят постиженията си.

Ще кажете – ах, какви са тези глупости! Нашите постижения са прекрасни, обществото трябва самичко да ги оцени и да ни залива с реки от пари. Така е, обаче обществото има обществено съзнание, а то, общественото съзнание не знае (особено в България) за ползата от вас, скъпи учени и инженери. Ама как така? – ще попитате вие. Ами така – общественото съзнание се насочва към други теми чрез пропаганда – например вижте фиг. 3.

3.jpg

4.jpg

5.jpg
Фигура 3. Още ли ви се струва незначително? Особено този предизборният плакат от 1933 г.? За тези, които не знаят немски, преводът му е:
„Нашата последна надежда. И следва едно име.” А как ви се струва чичкото с детенцето по-горе? Какъв мил чичко, нали? Или този, другият – как да привлечеш млади мъже в училище за летци: със женско краченце със жартиерка, разбира се. И какво си мислите драги учени – кое е по-привлекателно за един младеж – два километра дълга формулка или краченче със жартиерка? Е, трябва да ви е станало ясно, че друг подход трябва тук и че обществото самичко трудно ще оцени постиженията ви. Които иначе са прекрасни.

За германския възпитаник г-н Витанов и познанията му за американската пропагандна машина

Аха, ще потрие някой ръце, г-н Витанов е учил и живял доста по Германия и като ще ни разказва за пропагандата, най-накрая ще научим доста за методологията на Гьобелс – фиг.4.

6.jpg
Фигура 4. Един безспорен майстор на пропагандата – Йозеф Гьобелс.

Е, някой път може и да ви разкажа за личността и методологията на Гьобелс, но няма да е днес. Днес ще си говорим за началото на съзиданието на пропагандната машина на съвременната империя – САЩ. И тя е тясно свързана с името на Едуард Бърнейс – фиг. 5.

7.jpg
Фиг 5. Дами и господа – бащата на американската пропагандна машина – Едуард Бърнейс.

Цялата статия: http://nauka.bg/a/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Пропаганда има навсякъде и винаги ще има, друг е въпроса, че много хора не й обръщат внимание, а си гледат животеца и не се впрягат много :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За пропагандата много може да се пише. Но не и в среда на пропаганда. Това не е ставало преди, не става и сега. До истината се стига самостоятелно или извън пропагандната среда на главните медии и пригласящите им организации. Като често пригласящите декларират независимост.

Ето например как Department of Defense на уса са представяли СССР след втората световна. И сравнете със сега.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Сириус, това което си казал е силно относително. Още повече пропагандата е насочена не към твърдите привърженици, а към инертната маса. Защото човек няма как да се интересува в дълбочина от всичко. Тези които се интересуват сериозно от политика (или каквото и да било друго) вече са заели твърда позиция и никакви плакати, филми, песни и прочее на другата страна не могат да им повлияят. Пропагандния материал е насочен към огромната маса хора които само повърхностно се интересуват. Затова и целта им е да са нагледни и лесно запомнящи се, а не убедителни и подробни.

Ти ако чакаш от гледане на пропаганда да разбереш истината има бая да почакаш. И въобще, самата идея за истина е по скоро философски насочена цел, а не факт.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Като говори за начина за прокарване на пропагандата, то си спомням последният концерт на Джон Ленън. В част от паузите той направи един голям цитат, който беше досущ в стил анти социалистическа американска пропаганда. Накрая беше цитиран и автора на цитата - Адолф Хитлер. Ето как пропагандата да САЩ не само е мръсна, но и може лесно да се срути за секунди от авторитетен човек (не говоря за свръх умен, а за такъв на който хората имат доверие).

Този цитат (от въпросния концерт на Ленън) е много добре да се цитира често, за да сме наясно и с пропагандата, която ни се вселява в момента от официалните (че и от неофициалните жълти) медии. Но уви, не го чух никъде другаде освен на въпросния концерт, който случайно показваха по телевизията преди време...

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...