Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

При превземането на града от австрийците през Австрийско - турската война, през 1690 г., Кюстендил е нарисуван от холандския гравьор Якоб Харвейн (градът бил взет от 2000 пехотинеца и 100 конника - смятайте колко зле е била Османската Империя в края на 17 век.... ).

Интересно дали тази гравюра има общо с действителното състояние на град Кюстендил и дали на нея може да се видят някакви местни особености, които са си там и днес?

Виждат се стени, голяма кула, джамии, нещо като вътрешна крепост ?

post-727-0-55838800-1415229750_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Краят на 17в. е наистина кризисен за османската империя. Но превземането на Кюстендил от 2000 души не е нещо чак толкова особено. ако градът има постоянен гарнизон от 2000 души, то при 100 такива града в османската империя, ще и трябва 200 000 по големите градове отделно от тази, която ходи да се опитва да превзема Виена. А Кюстендил сега е един от 28 окръжни града на България, а Турците са имали целите Балкани, Мала Азия и провинции в Африка.

Тъй че това, че някаква войскова част е завзела град, който не е отбраняван от действащата армия на противника няма съществено значение за военните действия. В случая турците си го получили обратно.

А гравюрата е интересна. Поне част от укрепителната линия изглежда е била землена с модерните от онова време бастиони (в по-отдалечения край). Вижда се обаче и висока крепостна стена, която е от по-стара фортификация, тъй като този тип отбранителни съоръжения губят значението си след появата на оръдията.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×