Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

При превземането на града от австрийците през Австрийско - турската война, през 1690 г., Кюстендил е нарисуван от холандския гравьор Якоб Харвейн (градът бил взет от 2000 пехотинеца и 100 конника - смятайте колко зле е била Османската Империя в края на 17 век.... ).

Интересно дали тази гравюра има общо с действителното състояние на град Кюстендил и дали на нея може да се видят някакви местни особености, които са си там и днес?

Виждат се стени, голяма кула, джамии, нещо като вътрешна крепост ?

post-727-0-55838800-1415229750_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Краят на 17в. е наистина кризисен за османската империя. Но превземането на Кюстендил от 2000 души не е нещо чак толкова особено. ако градът има постоянен гарнизон от 2000 души, то при 100 такива града в османската империя, ще и трябва 200 000 по големите градове отделно от тази, която ходи да се опитва да превзема Виена. А Кюстендил сега е един от 28 окръжни града на България, а Турците са имали целите Балкани, Мала Азия и провинции в Африка.

Тъй че това, че някаква войскова част е завзела град, който не е отбраняван от действащата армия на противника няма съществено значение за военните действия. В случая турците си го получили обратно.

А гравюрата е интересна. Поне част от укрепителната линия изглежда е била землена с модерните от онова време бастиони (в по-отдалечения край). Вижда се обаче и висока крепостна стена, която е от по-стара фортификация, тъй като този тип отбранителни съоръжения губят значението си след появата на оръдията.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • Потребител

Имам няколко въпроса:

Учатвал ли е Старахил войвода в нападението и превземането на Кюстендил? Превземал ли е Ниш заедно с австрийците?  Бил ли е в съюз при Ниш с Карпош при Ниш?

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...