Отиди на
Форум "Наука"
mnogoznaiko

На Калиакра е живял един от най-популярните ислямски светци

Recommended Posts

Има сведения, че в една от пещерите на Калиакра е живял един от най-популярните ислямски светци - Саръ Салтък, който е имал способността да лекува. Това каза за Агенция „Фокус” доц. д-р Бони Петрунова, археолог от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН. За Саръ Салтък се носят различни легенди, една от които разказва, че е победил с дървен меч змей и е спасил дъщерята на „царя на Калиакра“.
По думите и след османското завладяване на нос Калиакра,когато престава да съществува средновековния град, се прави ислямски манастир:„Най-любопитното е, че легендите го свързват с православния светец Св. Никола. Разказът за създаването на самата Калиакра е следният: когато подгонват турците Св. Никола, той бяга към морето. Тичайки във водата, под всяка негова крача излиза земя и така се образува нос Калиакра”.
„През тези 11 години, в които работим на крепостта Калиакра, разчистихме едно светилище близо до портата. Според един от старите разкопвачи в района на Каварна, то е било на Залмоксис, един от тракийските богове. Представлява скала с изсечени в нея корита и улеи. Много е интересно. Експонирали сме го и то се вижда до известната порта на Цитаделата”, добави още тя.
Ива САПУНДЖИЕВА

http://www.focus-news.net/news/2014/09/14/1965753/dots-boni-petrunova-ima-svedeniya-che-v-edna-ot-peshterite-na-kaliakra-e-zhivyal-edin-ot-nay-populyarnite-islyamski-svettsi-sara-saltak.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

ислямски манастир - това е някаква волна журналистическа интерпретация. Тия журналисти като нямат материал почват сами да си измислят - както каза баба ....... тъй е било.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много често църкви и мюсюлмански храмове са строени върху езически светилища.Демир Баба теке е такъв култов паметник, почитан едновременно от християни и мюсюлмани.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×