Отиди на
Форум "Наука"

Амазонките - митология, изкуство и зрънце мистерия


Recommended Posts

  • Потребител

Амазонките - този митичен народ от войнствени и много красиви жени векове наред вдъхновява писатели, скулптори и художници от всички епохи, чак до наши дни.

Омир и Херодот надълго и нашироко ги описват в своите творби. В древногръцката митология елинските герои почти задължително срещат в битка страшните амазонки.

Деветият подвиг на най-прославения измежду всички герои - Херкулес бил да отпътува към страната на амазонките и да вземе колана на тяхната царица Хиполита ( той бил дар от бога на войната Арес и тя го носела като символ на властта си над всички амазонки ).

Херкулес събрал неголям отряд и само с един кораб отплавал към страната на амазонките, сред неговите другари бил смелия герой от Атика Тезей.

Когато Херкулес стигнал до техният град Темискира, амазонките го посрещнали заедно с тяхната царица Хиполита. Тя била очарована от него и вече била готова да му подари колана си, но Хера в омразата си към Херкулес се преобразила в амазонка и започнала да подклажда вражда, убеждавайки жените воини, че Зевсовият син е дошъл да отвлече Хиполита. Те й повярвали, настъпила яростна битка. В боя паднали смелите Аела, Протоя и още седем амазонки били повалени от един удар на Херкулесовия боздуган ( две от тях - Меланипа и Антиопа били пленени ). Жените воини изгубили битката, Хиполита откупила свободата на силната Меланипа, а Антиопа била дадена от Херкулес за жена на Тезей като награда за безмерната му храброст.

___________

Тезей отвел със себе си Антиопа и в Атина отпразнувал тържествено сватбата си с нея. Ала амазонките намислили да отмъстят на гърците за разрухата на своя град и да освободят царица Антиопа, понеже смятали че животът и при Тезей е тежко пленничество. Многобройна армия от амазонки нахлула в Атика и принудила хората да се прислонят зад стените на Атина. Жените воини проникнали и в самия град и заставили жителите да се скрият в непристъпния Акропол. Амазонките разположили своя стан навръх хълма на Акропола и обсадили атиняните; напразно били изпращани хора вън от крепостта - те не успявали да отблъснат страшните жени бойци. Най-сетне се развихрила решителната битка. Редом с Тезей, самата Антиопа се сражавала срещу амазонките - не желаела да се отделя от съпруга си, когото горещо обичала. Ала блеснало острие на копие, смъртоносно пронизало гръдта на царицата и тя паднала мъртва в краката на мъжа си.

Битката била прекратена, покрусени били и амазонките, и атиняните.

_____________

След смъртта на Хектор настъпили тежки времена за Троя. Троянците не смеели да излязат извън крепостните стени за да не се сблъскат с гърците в открито поле. В Троя вече нямало герой, който е способен да премери сили с Ахил. И точно тогава, най-неочаквано от далечния Евксински понт върху бързи коне в помощ на Троя се прителки храбрите и войнствени амазонки. Водела ги царицата им Пентезилея. С бурни ликувания троянците посрещнали амазонките, Приам приел Пентезилея като своя родна дъщеря и в нейна чест устроил разкошен пир. На следващия ден амазонките застанали с блестящото си въоръжение начело на троянската войска срещу гърците. Започнала кръвопролитната битка и като бурен вихър се носели Пентезилея и нейните амазонките сред редиците на гърците. Тя поваляла един след друг героите. Гърците се стреснали и отстъпили - храбрата царица ги притиснала чак до корабите им. Тогава Ахил се намесил в битката. Пентезилея се изправила сама срещу него и захвърлила копието си по него, но то се счупило в щита му и се разлетяло на парчета. Хвърлила второ, но и то не успяло да рани Ахил. Тогава той се нахвърлил срещу нея със страшен гняв и я пронизал в гърдите. Пентезилея разбрала че е ранена смъртоносно и с последни сили опитала да извади меча си. С тежкото си копие Ахил я пронизал заедно с коня й. Умиращата царица била прекрасна като богинята Артемида. Ахил стоял надвесен над тялото на мъртвата красавица и усещал как го завладява силна любов към нея.

__________________

Борбата между гръцките герои и воинствените амазонки е често срещана тема в античното изкуство.

В Халикарнаския мавзолей, Скопас претворява в своите релефи старата тема с ново тълкувание - борбата запазва напрегнатия си и вълнуващ характер, мъжествените, решителни гърци и непреклонните амазонки са герои, достойни за слава. Ала колкото и да е увлечен в борбата, авторът изобразява победените с нескрита симпатия и състрадание.

amazon_frieze_BM_1_small.jpgamazon_frieze_BM_2_small.jpgamazon_frieze_BM_3_small.jpgamazon_frieze_BM_4_small.jpg

Мраморният саркофаг "Амазономахия"

amazon_frieze_BM_7-small.jpgamazon_frieze_BM_6_small.jpgamazon_frieze_BM_5_small.jpg

220px-Sarcophagus-from-Salonica.jpg

Релеф на римски каменен саркофаг.

amazonki-greki.jpg

До наши дни е достигнала запазена и изящната склуптура на Фидий - "Ранената амазонка"

ranenaya_amazonka_amazzone_mattei_galere

Интересно е изображението върху амфора на битката на Херкулес с амазонките.

herakles-amazons-louvre.jpg

Има запазен и римски образец от Поликлет на "Ранената амазонка".

amazonka.jpg

Мотивът за амазонките се среща и в средновековни образци.

amazonki2.jpg

Както и като миниатюра от книга за пътешествията на Марко Поло.

amazonki3.jpg

Ренесансовите творци също са завладяни от историите за войнствените жени.

amazonki.jpg

Съвременните художници пробуждат красивия мит в свойте картини.

julie-bell-6.jpgАвтор: Джулия Бел

roots_of_fear.jpg

Автор: Луйс Ройо

julie-bell-8.jpg

Автор: Джулия Бел

Красива легенда или истинска история?

При археологически разкопки в Южна Русия ( курганите около Покровка ) изследователският екип се натъкнал на около 50 гроба на жени. Като дарове били положени лъкове, стрели, мечове, копия....Всички артефакти са сарматски по произход. Тези находки позволяват да се предположи висок статус на жените воини през 6-4 в.пр.н.е.

В района между Каспийско и Аралско море и едно от тях е светилището на амазонките. Светилището се издига на около 4,5 м. височина и наподобява могила. Археолозите предполагат,че под земната маса се намира сложно съоръжение, тъй като в древността могилата е била обкръжена от варовикови статуи представляващи стражи. Отломки от статуите днес са разпръсати из цялата околност. Изцяло са възстановени само няколко от тях и те представляват не само мъжки, но и женски фигури, като последните са представени с много повече оръжия.

43073807.jpg

Светилището на амазонките /фот. Sergey Gruzdev /

Използвана литература:

История на изкуството, Михаил Алпатов

Старогръцки митове и легенди, Николай Кун

Фотографии:

www.varvar.ru
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 88
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

При археологически разкопки в Южна Русия ( курганите около Покровка ) изследователският екип се натъкнал на около 50 гроба на жени. Като дарове били положени лъкове, стрели, мечове, копия....Всички артефакти са сарматски по произход. Тези находки позволяват да се предположи висок статус на жените воини през 6-4 в.пр.н.е.

Силно се съмнявам, че гробовете са само женски и на основата на какво се е стигнало до това заключение, защото в около 90 % от случаите, за които в миналото се е смятало, че са погребения на жени-воини, по-късно се оказва, че става въпрос за грешка при определяне на пола, което се извършвало въз основа на гробния инвентар (пак на базата на съвременен предразсъдък, че една жена, пък била тя и воин, освен оръжието си ще иска да вземе в отвъдното и огледалото си примерно, е, да, ама не, защото и много мъже са не по-малко суетни, както се оказва и в споменатите 90 % процента от случаите на предполагаеми погребения на амазонки). Иначе световната история е пълна с властни жени, които управляват, воюват и печелят битки, а понякога и губят.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

тази седмица в нета циркулира съвременна реенакторска интерпретация /направо си е вид изкуство/ на амазонките /18+, а за приятелите отвъд океана - 21+/:

10397237_657457024347995_452479877064685

Иначе амазонките в гръцкия патриархален свят, където жената била длъжна да си седи вкъщи и да гледа децата, докато мъжът се наслаждавал по симпозиуми с хетери и момченца били един вид легенда-парадокс. За гърците подобно устройство на обществото не било възможно, ето защо жените войни при тях били в сферата на митологичното. Макар че находки в степите показват, че при скити и сармати явно имало практики жените да участват в битки. Но това са други етнокултурни традиции.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това ми идва малко в повече модернистично. :shades::new_shocked:

Предпочитам меките ренесансови форми:

641aaa4b09fcb7b12bc3377c758e13af_full.jpAmazonkite-1.jpgAmazonkite-062.jpg

Иначе съмнявам се да има някаква грешка при определянето на пола на останките - нали именно на това се гради теорията, че откритите гробове са на амазонки, а не на даровете, който са типично мъжки оръжия и именно това е озадачаващото за археолозите. Според Херодот амазонките са живяли в Мала Азия и край бреговете на Азовско море.

Веднага в съзнанието ми изникват откритите находки - дарове при погребението на знатна тракиика от същия период в с. Езерово, и по-конкретно странният пръстен с гръцки букви на непознат и изгубен език.ezerovo_prysten.jpg

Наскоро прочетох интересна статия за тълкувание на надписа, в общи линии предложението на автора е това: АЗ, ДО, ТИ, ЛЕЖИ

http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/21/trakiiskiia-nadpis-ot-ezerovo.420144

Тъй като находките са датирани в един и същи период, се вижда известна разлика между жената, която в традициите на един народ е готова да последва мъжа си в отвъдното и жената войн, която дори в отвъдното не се разделя със своето оръжие.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Поздрав, интерпретациите на блогърския фантаст на автохтонна тематика 'спароток' не са приоритет на дискусия в този форум.

А легенди за жени войни има достатъчно.

Но интересното е, че в края на краищата даже в елинистическия свят се стига и до немислимото - например Олимпия /майката на Александър/ да командва военни действия.

При варварите това не е нещо необичайно. При германците и жените участват в битките. Всички помним и за Будика - иценската кралица, която оглавява бунта на британските племена срещу римляните. Парадоксално, но в древността именно варварската, а не цивилизованата жена е еманципирана /макар че изключения се наблюдават при етруските, с по-късно и сред богатите жени в Римската империя/.

Колкото до женските воински погребения в степите - един интересен материал:

http://archive.archaeology.org/9701/abstracts/sarmatians.html

http://ktwop.wordpress.com/2013/08/08/ancient-sarmatian-burial-tomb-of-noble-descendant-of-the-amazon-warrior-women-found-intact/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Иначе съмнявам се да има някаква грешка при определянето на пола на останките - нали именно на това се гради теорията, че откритите гробове са на амазонки, а не на даровете, който са типично мъжки оръжия и именно това е озадачаващото за археолозите.

Съветвам те да гледаш малко по-критично на нещата които четеш, защото дори и във втория линк, който даде Римлянина не видях да пише на какво се основава твърдението, че въпросния гроб е женски. Както казах половата принадлежност на много подобни находки се определя на базата на гробния инвентар без никакво антропологично проучване (то и няма как за всеки намерен скелет да се отпускат пари за изследвания, както обаче отбелязах при аналогични случаи от миналото се оказва, че в девет от десет случая определяните като женски воински погребения съвсем не са женски).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

по принцип има анатомични белези, по които може да се определи дали скелетът е мъжки или женски.

1.jpg

Кости конечностей и пальцев у мужчин в среднем длиннее и толще. У женщин более широкий таз, а также более узкая грудная клетка, менее угловатые челюсти и слабее выражены надбровные дуги и затылочные мыщелки. Существует еще множество более мелких различий.

http://transgender.ru/chitat/zdorove-transseksualov/raznica-mezhdu-skeletom-muzhchiny-i-zhenschiny

Разбира се това не е 100% вярно и много често имаме съвпадения и трудно различаване. Затова се търси инвентар, който би ни ориентирал за пола. Но и тук, както каза boilad понякога имаме етнокултурни особености.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вoilad, благодаря за съвета, :thanks: но не мога да подходя по-критично към тази информация :sorry: , тъй като първо ние не сме там и не сме видели находките, за да породи нещо и капчица съмнение в нас, това, че някой някога е сбъркал не е основание да се съмняваме и да обвиняваме ( макар и индиректно ) екипа археолози в липса на професионализъм, второ критиката не би довела до нищо градивно, а само ще породи нови въпроси без отговор и трето един специалист антрополог би трябвало да може да определи на база знанията си и практиката дори на око, пола на едни останки и да получи и друга основна информация, която после само да бъде потвърдена и от по задълбочени изследвания. Анатомично структурата на мъжете и жените е различна, освен ако не се касае за някакви аномалии.

Откритието в Русия е най-вероятно от1998 г. и оттогава насам не можах да открия опровержение.

Ето разказ на археоложката Жанин Дейвис-Кимбъл:

Жанин Дейвис-Кимбъл е ръководителка на археологическия екип от Калифорнийския университет, който наскоро откри доказателства за съществуването на жени-воини в древността. Погребални могили на руско-казахстанската граница, изровени от американските археолози преди три години, разкрили пред учените останки от скелети на жени от VI-VII век пр. н. е., които явно живеели като номади и участвали в битки. Извитите кости на краката на младо 14-15-годишно момиче показали, че тя вероятно е яздела - предимно мъжко занимание в древността. Освен това близо до женските скелети били намерени разнообразни оръжия - копия, саби, ками, щитове и бойни амулети. Друго доказателство за войнствената натура на тези дами бил връх на стрела, останал в тялото на амазонката и по всяка вероятност причинил смъртта й.

"Би било прекалено да кажем, че това са митичните амазонки", обяснява Жанин Дейвис-Кимбъл. Нейното откритие обаче показва, че обществата, доминирани от жени, не са били такава рядкост в древността, както се смяташе доскоро.

"Ние окрихме три категории жени, които определихме въз основа на принадлежностите, открити край тях", продължава разказа си археоложката. Първата група била тази на жените-воини. Отличителните им белези били бронзовите връхчета на стрели, колчан и бойни амулети. Те представлявали зъб на глиган или връх на стрела, който амазонката носела в кожена торбичка на врата си. Железните ками и саби допълвали облика на жената-боец.

Втората група еманципирани дами от древността били шаманките. Според Жанин Дейвис-Кимбъл те се отличавали от жените-воини по намерените край тях вкаменелости на морски раковини и животински орнаменти. Третата категория жени били тези, които имали много накити и богатства, но не били задължително бойци или шаманки. Много от войнствените дами обаче изпълнявали и двете функции. "Натъкнахме се на вещи, принадлежали на жена, която била едновременно духовен водач и боец", описва странните си находки археоложката.

"Изобщо не мисля, че тези жени са се стремели да предизвикат конфликти. Всъщност те само бранели територията си", допълва убедено Жанин Дейвис-Кимбъл. Това донякъде развенчава мита за агресивните амазонки, които водели войни заради самите войни. В обществото, за което говори тя, имало и мъже. Учените открили и няколко мъжки гроба, необичайни за времето си. Странното в тях било присъствието на деца, погребани до крака или ръката на бащата. В женските гробници детски скелети не били открити. Вероятно децата са погребвани с мъжете поради някаква специална причина, но тя още не ни е известна, обясняват археолозите.

Съществуването на жени-воини е подкрепено и от други археологически разкрития. През 1972 г. екип от учени се натъква на необичаен гроб в Украйна. В него те открили скелетите на мъж, жена и дете, очевидно принадлежали на царския двор. До жената обаче били поставени оръжия, което отново навело учените на мисълта, че тя е вземала пряко участие в битките. Макар това да не са митичните амазонки, все пак е доказателство, че някои жени в древността се мерели по сила и смелост с мъжете си.

http://www.segabg.com/article.php?issueid=1438&sectionid=6&id=00009

На база принадлежностите е категоризиран единствено различния статус в обществото на жените воини. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

При археологически разкопки в Южна Русия ( курганите около Покровка ) изследователският екип се натъкнал на около 50 гроба на жени. Като дарове били положени лъкове, стрели, мечове, копия....Всички артефакти са сарматски по произход. Тези находки позволяват да се предположи висок статус на жените воини през 6-4 в.пр.н.е.

В района между Каспийско и Аралско море и едно от тях е светилището на амазонките. Светилището се издига на около 4,5 м. височина и наподобява могила. Археолозите предполагат,че под земната маса се намира сложно съоръжение, тъй като в древността могилата е била обкръжена от варовикови статуи представляващи стражи. Отломки от статуите днес са разпръсати из цялата околност. Изцяло са възстановени само няколко от тях и те представляват не само мъжки, но и женски фигури, като последните са представени с много повече оръжия.

Това откритие кореспондира донякъде с историческите сведения. Амазонките са ни били комшийки:

К северу от них (нея) живут народы Турков и Болгар, которые именуются по названиям рек: Купи-Булгар, Дучи-Булкар, Огхондор (Woghkhondor) Блкар — пришельцы, Чдар-Болкар. Эти названия чужды Птоломею. Из Гиппийских гор бежал сын Худбадра (читай: Хубраата, как выше). Между Болгарами и Понтийским морем живут народы: Гарши, Куты и Сваны до города Питинунта (Pityus) на морском берегу страны Авазов (Abasgi), где живут Апшилы и Абхазы до приморского своего города Севастополиса (Dioscurias), и далее до реки Дракона, текущей из Агван (не Албании) и отделяющей Абхазию от страны Егер. Там находятся области 46 народов. На севере в смежности с Неизвестною землей живут: 1) Царственные Сарматы и 2) Гиппофаги. К западу (или у устьев) от Танаиса живут 3) Нахчаматьяны и другой народ, 4) Кларджи; далее, 5) Суракийцы, затем 6) область Мидосдесен. Далее, к востоку от Кераунских гор, живут 7) Амазонки, воинственные женщины, до реки Ира (читай: Ра), которая вытекает на севере в Неизвестной стране двумя истоками, которые затем соединяются, и дойдя до Гиппийских гор, выделяют из себя рукав к реке Танаису, впадающему в море Меотис.

post-2642-0-67676900-1400866721_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Виж, аз не призовавам за самоцелен критицизъм, но отново ще те обърна внимание, че дори в обстойния цитат който даваш пак не става ясно на базата на какво се определя пола на мнимите все още амазонки - антропологични, генетични, или изследвания на гробния инвентар. Иначе ти правиш логично, но необосновано предположение, че пола е определен от антрополог, обаче някой скептик като мен веднага ще се хване за необосноваността на предположението, защото никъде изрично не пише дали скелетите са изследвани и от какъв специалист. И накрая още един съвет, и се надявам да възприемеш и него така спокойно, както и останалите, най-малко вяра трябва да имаш на вестникарски публикации, защото там се търси сензацията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно. Всъщност за амазонки съм чел само приказки. Когато ми е било времето за приказки. Но после задълбах по мистерии и религии. И сега като чета, си мисля... става въпрос за езически времена и езически постижения, които сега слагаме в сферата на митологията. Та тези постижения може би се постигат по-лесно от жени. Ще трябва да позадълбая малко. Всеки е чел за големите майстори на бойни искуства - как усещат противника, изключително бързи и не на последно място с дар слово с което избягват реални битки. Та според мен, има и друг път, извън бойното изкуство, който води до такива способности. Той е бил известен по него време и на жените по им се удавало. Такъв човек няма проблем да се справи с професионални воини. Ако се налага. Може да се окаже, че от тези хора повечето са били жени.

Видях някъде нагоре изображение на жена с птица. Много показателно.

Лично мое сериозно повлияно мнение. Поздравления за темата, ще чета с интерес всички страни.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Започнала кръвопролитната битка и като бурен вихър се носели Пентезилея и нейните амазонките сред редиците на гърците. Тя поваляла един след друг героите. Гърците се стреснали и отстъпили - храбрата царица ги притиснала чак до корабите им. Тогава Ахил се намесил в битката. Пентезилея се изправила сама срещу него и захвърлила копието си по него, но то се счупило в щита му и се разлетяло на парчета. Хвърлила второ, но и то не успяло да рани Ахил. Тогава той се нахвърлил срещу нея със страшен гняв и я пронизал в гърдите.

post-2642-0-71203600-1400919198_thumb.jp

Ахил убива Пентезилея.

Амазонките в изкуството. https://www.google.bg/search?q=Penthesilea&rlz=1T4MXGB_enBG510BG510&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=gU6AU4ThLszY0QXP1ICYAQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=608

За антропологията. Няма ли мъжът едно ребро по-малко? Нали Ева била създадена от ребро на Адам? http://draganbachev.wordpress.com/2012/01/12/създадена-ли-е-ева-от-реброто-на-адам/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпреки географската им близост с прабългарите, амазонките някак са подминати в българското изкуство докато не се появява амазонката на българската поезия - Елисавета Багряна:

13-04-12-61061_2.jpg

Амазонка

Вее утринна прохлада

в моето лице -

аз съм млада, млада, млада

с огнено сърце.

Моя вихрен кон лети

бодро и безспир -

пред очите ми цъфти

неогледен мир.

Искрометните копита

кой ще последи?

Песен светла се разплита

в моите следи:

Ний ще стигнем Хеликон

в изгревния час -

Смело, мой крилати кон,

жребият е с нас.

Там под твоята подкова

извора лъчист

ще избликне в струя нова -

животворен, чист.

И когато стигнат там

моите сестри,

вдъхновение и плам

в тях ще разгори.

А над нашата победа

в трудния ни път

и Персей, и Андромеда

трепетно ще бдят.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

амазонки няма, така че е нормално да са подминати от източници, проза и поезия:)

Иначе Багряна просто рапира /казано по съвременно/;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не че историята е лошо да се споменава, но все пак разделът е за култура и изкуство. :icon_rolleyes:

Изкуството често е далече от реализма. Грифоните например също са митични същества , но се срещат доста в изкуството от нашите земи. Просто отбелязах, че стихотворението на Багряна е най-забележителната и може би първата творба в българското изкуство на тема амазонки.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

да, така е. И все пак народът винаги се е прехласвал по красиви митове и легенди.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вероятно е имало народи, които дълго време са запазвали остатъци от матриархата. Може би по-младите не знаят, но преди двадесетина години жените не се състезаваха в спортове като борба, вдигане на тежести, бокс. А днес печелят олимпийски медали в тези дисциплини. Не ви ли прави впечатление колко много жени отсрамват страната ни в областта на спорта?

Разбира се, чрез устните и писмените предания, малките зародиши на истината прерастват в голеееми фантазии. Но от това не са застраховани и професионалните историци, които се считат за нещо като свещени крави. А някои български историци са в състояние от един намерен пръстен или уж български топоним, да извадят тезата, че България се е простирала от Дунав при Пеща до Каспийско море. Или пък от една спечелена битка да направят извод, че съответният български владетел бил спасил Европа от арабско завоевание.

И това ако не са несериозни фантазии, здраве му кажи. Но било от незнание, било от толерантност, подобни изпълнения продължават да се появяват и да се посрещат безкритично.

Някой разбра ли вчера, тези които бяха пред Народната библиотека, какво точно честваха: светите гръцки братя, славянските ли или българските букви и кои точно – ония засуканите или тези, дето повечето са взети от гърците?

Аз от голямото говорене напоследък, останах с впечатление, че първите славянски ли, български ли книги, били преводи от гръцки език на езика на солунските славяни. А те били български славяни, защото българите, които не били славяни, говорели език като солунските славяни. И на езика на солунските славяни светите гръцки братя учили моравските славяни.

Вие не знам на какво мнение сте, но не става дума за това. В живота на човека идва момент, когато той разбира, че не трябва да се възприема чак толкова на сериозно. Пък нали по-умната част от човечеството са мъжете, та за това и те се нуждаят от такова забавление, като амазонките.

Понеже не бе онагледена легендата за Херкулес и амазонките, искам да направя стъпка в тази посока. Преди много години гледах суперпродукция за Херкулес, но не си спомням как се казваше филма и от коя година беше. Докато се ровех в интернет видях, че имало и по-късна продукция, като на подвизите на Херкулес са посветени отделни цели филми.

Всъщност ставало дума за поредица от пълнометражни филми, които били „свободна интерпретация на древногръцките митове, в които герой е Херакъл”. Има и отделен филм, озаглавен „Хуркулес и амазонките”. Аз изгледах само част 4. Видях, че става дума за амазонки нинджа. Историческа фантастика, демек.

Филмът със субтитри на български език.

http://vbox7.com/play:a9ed611db4 1 част

http://vbox7.com/play:537f9a7f53 2 част

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тука и аз ще кажа като Митака -Аман от политизиране на всяка тема от отбрани персони. И то по най-вулгарен начин.

По темата: Амазонките, така както ги представят митовете нямат нищо общо с матриархата. За да има матриархат, трябва общество от мъже и жени, в което управляват жените. Съществуват матриархални общества някъде в Тибет, но митичните амазонки са живеели сами, значи за никакъв матриархат при тях не може да става дума. Реалните жени-войни от конните и номадски народи, които може би са в основата на мита също не са живеели в матриархат, обстоятелствата и начинът им на живот са налагали и те да се включват в битките заедно с мъжете.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е сигурно не е съвсем прост мит, щом опирайки се на него Гербов с богатирски размах успя да зачеркне българската, че и световната историография.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може и да не са мит Романе. Да се сложат в графата митове, като се подразбира че "това не може да бъде", означава че се отричаме от същноста им и не изследваме повече в тази насока. Което според мен излиза от същината на науката като последователен и критичен познавателен процес. Човека на науката не отрича, това което не знае. И мисли критично и по двата варианта: може да е така / може да не е така / не може да е така. Станаха три, както и да е.

Що се отнася до човешките възможности има хиляди документирани изключения от това което се пише в учебниците.

Няма такива изключения в точните науки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да се сложат в графата митове, като се подразбира че "това не може да бъде", означава че се отричаме от същноста им и не изследваме повече в тази насока.

Ами давайте да изследваме. За сега имаме само сведението, че амазонките воювали като мъжете.

Не съм почитател на Уикипедия, но ето какви са известните сведения за амазонките.

1. Название «амазонки» происходит от иранского слова «ha-mazan» – женщина-воин. http://ru.wikipedia.org/wiki/Амазонки

2. Als Amazonen werden in griechischen Mythen und Sagen einige Völker bezeichnet, bei denen Frauen männergleich in den Kampf zogen. Като амазонки в гръцките митове и сказания се обозначават някои народи, при които жените участват в битките наравно с мъжете. http://de.wikipedia.org/wiki/Amazonen

3. Pretpostavke zasnovane na arheološkim nalazima da su možda neke sarmatske žene učestvovale u nekim bitkama navele su naučnike da dođu do zaključka da je grčki mit o Amazonkama najverovatnije bio inspirisan stvarnim ženama ratnicama. Някои предположения, базирани на археологически находки, че сарматски жени може да са участвали в някои битки, са довели учените да стигнат до заключението, че гръцкият мит за амазонките вероятно е вдъхновен от истински жени воини. http://sh.wikipedia.org/wiki/Amazonke

4. Byly národem, kterému vládly ženy. Cvičily se v boji, sloužily ve vojsku. V té době zůstávaly pannami, teprve po skončení vojenské služby se vdávaly a rodily děti. Veřejná moc však zůstávala v jejich rukou. Naopak muži vedli domácí život s povinnostmi, jaké zastávaly jinde vdané ženy. Били са народ, управляван от жени. Тренирали се в бой, служили в армията. През това време трябвало да остават девици и едва след приключване на военната служба, можели да сключват брак и да раждат деца. Публичната власт, обаче, остава в ръцете им. От друга страна, мъжете са изпълнявали домашните задължения, които по другите места са били задължения на омъжените жени.

Последното ми изглежда малко смешно накрая, но не познавам езика.

Разбираемо е да има войска, съставена само от жени. За амазонките се говори все като жени-войни. Народ само от жени вече е мит.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

именно - съгласен съм със заключението на Гербов. Мит е да има изцяло народ от жени. А че жени войни имаме в различни култури, това е вече съвсем друг въпрос.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами точно този въпрос е основен в темата - как се представя митът за амазонките в различните култури,

а Гербов го използва като повод за поредно оплюване на българските национални празници.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...