Отиди на
Форум "Наука"

Ахил е българин


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело
Глинени плочки отпреди 16 века, открити на територията на македонския град Виница, може да се окажат едно от доказателствата за хипотезата на наш историк за българските корени на Ахил.
Познатият от Омировата „Илиада" герой е изобразен на теракотна плочка от 5-6 в. - нея историците ни свързват с друга плочка, намерена край Виница, върху която на латински се вижда надписът „Болгар", съобщава “Дарик”.
„Поне два византийски източника посочват данни за Ахил, че е бил предводител на българи", твърди историкът Александър Мошев", уредник в Националния литературен музей.
Керамичните плочки от Виница, смятани за първообраза на днешните икони, привличат любопитството на екипа на списание „Осем" и историкът Александър Мошев.
Въпреки раннохристиянския характер на плочките, вниманието им е приковано към две - едната с надпис Ахил и една с конник и надпис „Болгар". Според повечето специалисти това е е Ахил - героят от Троянската война.
На другата плочка е бил изрисуван един конник, до когото пишело - „Болгар".
„Още македонският археолог Балабанов, който разкопава обекта, изказва предположението за връзка между двете плочки, т.е. това не е моя хипотеза, че в една тракобългарска среда е съществувал култ към митичния предтеча или прародител Ахил - предводителят на мидонците, за който в най-малко два византийски източника - единият от 6-ти, другият от 12-ти век има данни, че е бил предводител на българи", твърди Александър Мошев.
„Другата възможност е това да е Свети Ахилий - едни ранно християнски светец от 4-ти век. Култът към него е развиван по времето на управлението на Самуил. Чисто иконографски няма как да бъде християнски светец по този начин изобразен", допълни още Мошев.
Екипът опитва да се свърже с македонските специалисти и да осигури достъп до оригиналите на ключовите за хипотезата плочки. Според тях обаче дори само повече българи да чуят за малко познатите у нас плочки от Виница, усилието си струва.

Първоначално на Балканския полуостров и в Мала Азия ся живеели пеласгите, които са кореното население. После от Египет се прехвърлят египетско етиопски племена начело с Дан и постерено асимилират пеласгите, които до тогава не са познавали робството. Това са елините. Това го доказва и последното ДНК изследване , че елините /гърците/ имат етиопска ДНК. Името "траки" е външно название на пеласгите, дадено им от етиопците. Което означава "див, нецивилизован". Но да се върнем на темата, името МИРМИДОНЦИ, най вероятно е да е било МАРМИДОНЦИ. Според легендата на волжките българи /хиляди години преди Потопа/ първата държава на българите се е казвала Самар и неин първи цар е бил МАР, отъждествяван като бог. Та в превод ще рече, хората на МАР от МИДИЯ. Още нещо от преди Христово време, българите са назовавали държавата си ИЛЕ, затова и сайта на волжките българи е "Булгар иле". Затова и Омир не пише за "Троядата" а озаглавява епоса си "Илиада", т.е. "държавата". Гърците са най големите крадци на история, заедно с евреите. Има време, с божия помощ, ще излязат много истини за нашия народ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Струва ми се, че имахме някъде тема за вероятните причини в интерполацията към съчинението на Малала и Цецес да свързват Ахил с българите. Един от образуваните от делтата на Дунав острови Певки е бил място на почитание на култа към Ахил, което ще рече, че идеята се е появила след появата на плочките, т.е. след като Аспарух се установил там (или Ернах, ако приемем, че в неговия дял са се били паднали българите).

http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/anticni/ArianObhodEvksPont.htm

32. (21 H). Почти срещу това устие, ако се плава направо по море с вятъра апарктий, лежи острова, който едни наричат острова на Ахил, а други – Бягът на Ахил, а трети – по цвета – Белия98. Има предание, че него го е издигнала [от дъното на морето] Тетида за своя син и че на него живее Ахил. На острова има храм на Ахил с негова статуя, [която е] древна изработка99. Хора на острова няма; на него се пасат само немного кози; те, казват, се посвещават на Ахил от всички пристигащи тук. В храма има и много други приношения, – чаши, пръстени и скъпоценни камъни, а също надписи, едни на латински, други на гръцки език, съставени по различни мерки във възхвала на Ахил100. Някои, впрочем, се отнасят и до Патрокъл, защото всички желаещи да угодят на Ахил заедно с него почитат и Патрокъл. Много птици гнездят на острова, – чайки, кафявоглави потапници и корморани в несметно количество. Тези птици почистват храма на Ахил: всеки ден рано сутрин те отлитат към морето, после, намокрили криле, бързо летят от морето в храма и го поръсват; а когато това стане достатъчно, те помитат с крила пода на храма.

33 (22 H). Съществуват следните разкази: между посетителите на острова някои, пристигащи тук нарочно, докарват със себе си на корабите жертвени животни и едни от тях пренасят в жертва, а други пускат живи в чест на Ахил; други пристават, бидейки принудени от бурята; тези самия бог запитват за жертвеното животно, обръщайки се към оракула с въпрос за животните, добре и угодно ли е да се пренесе в жертва именно това животно, което те самите са избрали на пасбището, и при това определят достатъчна по тяхно мнение цена. Ако отговора на оракула (в храма има оракул) бъде отрицателен, те добавят към цената; ако и след това последва отрицание, прибавят още, и, когато последва съгласие, те узнават, че заплащането е достатъчно. Животното тогава само спира и вече не бяга. По такъв начин много сребро е посветено на героя под формата на цена за жертвата.

34 (23 H). Ахил, както разказват, се явявал на сън на едни, след като пристигнат на острова, а на други още по време на плаването, когато те се намират недалеко от него, и указва, къде е най-добре да застанат край острова и къде да стоят на котва. А някои разказват, че Ахил им се е явявал наяве на мачтата или в края на рея, подобно на Диоскурите101; Ахил само в това, казват те, отстъпва на Диоскурите, че последните се явяват пред очите на плаващите навсякъде и, явявайки се, ги спасяват, а Ахил се явява само на вече приближаващите към острова. Някои казват, че и Патрокъл им се е явявал в съня. Тези разкази за острова Ахил аз записах, както ги слушах от лицата, които или сами са ходили до острова, или се узнали от други; те не ми се струват невероятни: аз считам Ахил за герой повече от другите, основавайки се на благородството на неговия произход, красотата, душевната сила, отдалечаването от тукашния свят на млади години, прославящата го поезия на Омир и постоянството в любовта и дружбата, стигащи до там, че той се решил даже да умре след смъртта на своя любимец.

35 (24 H). От така нареченото Тясно устие на Истър са шестдесет стадия до второто устия, а от там до така нареченото Прекрасно устие четирийсет стадия; от Прекрасното до четвъртото устие на Истър, така нареченото Нарак, шестдесет стадия; от там до петото устие102 – сто и двайсет,

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Статията е повече от лековата , в стил ала-бала в по-голямата си част(но пък има богат снимков материал)

Въпросните плочки са факт , както и надписа Болгар е факт.

Когато сериозната наука не се занимава с тези факти , идват други пичове-това е положението.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз лично се надявам да се пусне малко по-голяма резолюция (това май е просто уголемяване на по-малък формат, а не по-висока резолюция), защото ми се струва, че буквите са ВОІ САВ. А и би било добре да има по-добра информация за разкопките при които са намерени - в смисъл какво точно е имало при плочката и в какво положение спрямо останалото са намерени. Няма да е лошо да има и снимка. В една друга тема вече стана дума, че е под въпрос и дали сглобата е от части от една плочка или може да са събрани фрагменти от 2 различни плочки и да са представени като 1.


Забавното е, че в нета доста от статиите в нета са илюстрирани не с плочките, а с черно и червенофигурна керамика, което може и да създаде доста погрешна представа на читателите им, тъй като все си е изображение от глина.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Плочката със св. Христофор и св. Георги не е съвсем същата. При нея има грижливо оформена рамка с надпис. Това показва, че е необходим цялостен анализ на находката - групиране на плочките по начин на оформяне, местонамиране, околни предмети, размери и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Плочките са изключително интересни, самобитно изкуство, както пише в списанието, но изглежда не всичките могат да се интерпретират като предшественици на иконите.

А тезата "Ахил е българин" на мен ми напомня за старата поговорка "крушата не пада по-далече от дървото" - щом като македонците са потомци на Александър Велики, няма начин и ний да не сме потомци на някой древен герой... :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Говорех не да видя още няколко плочки, а е интересно какво представляват всички плочки. При интерпретирането на тези от снимката се вижда, че няколко илюстрират сюжети от псалтира, няколко са на светци и няколко са със старозаветни сцени, т.е. няма "исторически сцени".

Има значение и начина на излаботка на буквите и по-специално спорните С, В и І, които може да са G, R, L. Прави ппечатление, че L е с наклонена долна черта, а не е под прав ъгъл. На снимката с конника има нещо подобно, но ще може да се прецени при по-голяма резолюция коя от двете букви е. При R пък наклонената черта е изписвана права, докато при конника изглежда извита, макар и да е прекъсната, което ще рече, че по-скоро може би е В. При G се вижда, че хоризонталната чертичка е изобразявана под буквата като наклонена и при конника има нещо подобно, което при по-добра резолюция ще се разбере дали е дефект, сянка или си е тази буква, а не С. При това положение надписа може да е примерно ВОLGАВ, но при точна поредица на буквите ще е много по-лесно да се прецени какво точно значат надписите на плочката. Иначе ще трябва да се пресметнат много варианти.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами като са всичките и като има данните как са намерени (както дали са намерени на групи, така и за околните предмети) може да се направят някои изводи. Напр. "славяни", т.е. SCS го има също на плочката с архангел Михаил и на Данаил с лъвовете, пък те определено не са славяни. Прави впечатление също, че няколко светци са изобразени като драконоборци - св. Теодор, св. Георги и св. Христофор. Архангел Михаил също е сред драконоборците.

Драконоборец и е и синът на Один Балдер (на оброчен надпис от 3-4в. намерен в Утрехт името му е изписано в д.п. като Baldruo, което в ед.ч- и.п. ще е Baldruus), но много ме съмнява той да е на изображението, защото не е библейски персонаж. На плочката обаче това по-скоро е щандарт, а не убит дракон.

От ІVв. са св. Ахил и Нерей, които били убити при управлението на имп. Диокелециан. Мощите им първоначално се пазели в Домициловите катакомби в Рим, а после били пренесени в черквата посветена на тяхно име, където са и до днес. Да не се бърка със св. Ахил Александрийски и св. Ахил Лариски (неговите мощи е пренесъл Самуил), които са били не воини, а епископи. А този Ахил от картинката не прилича на епископ, а на воин.

За плочката с българина все пак предпочитам да изчакам снимката с по-висока резолюция и после ще дам по-категорично мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, не всички са толкова божодарани та да могат само с един поглед да познаят онова, за установяването на което други правят десетки изследвания. Да не говорим, че не на всички дават микрофона да отправят по телевизията благословии по отношения на съмняващите се народ и колеги.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

С риск да се потретя, изследвания върху плочката има от 80-те години на миналия век (някои от тях са със свободен достъп в academia.edu),

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

С риск да се потретя, изследвания върху плочката има от 80-те години на миналия век (някои от тях са със свободен достъп в academia.edu),

Какво разбираш под изследвания - изследване на химичния състав на материала, радиовъглероден анализ ... или става дума за статии като тези дето беше прикачена във форума: съчинение-разсъждение по картинка?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Глобален Модератор

ПРИЛОГ КОН ДАТИРАЊЕТО НА ВИНИЧКИТЕ ТЕРАКОТИ/CONTRIBUTION TO THE DATING OF THE VINICA TERRACOTAS

https://www.academia.edu/2236570/ПРИЛОГ_КОН_ДАТИРАЊЕТО_НА_ВИНИЧКИТЕ_ТЕРАКОТИ_CONTRIBUTION_TO_THE_DATING_OF_THE_VINICA_TERRACOTAS

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

„Ахил Пелеев бил скит от градчето Мирмикион, което се намира на Меотидското езеро. Той бил изгонен от скитите заради своята жестокост, свирепост и надменния си дух и след това се поселил в Тесалия“ Цитата е на  Флавий Ариан - очевидно е че Ахил е наричан българин поради скитския му произход.Всички средновековни автори са единодушни че българите са от скитски произход.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

за античните и средновековните автори всички степняци са скити. Монголите - също.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 10 минути, Last roman said:

за античните и средновековните автори всички степняци са скити. Монголите - също.

Маджарите никога не са били наричани скити.Хазарите също.Не е толкова произволно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

две изключения от правилото. А и хазарите не са степняци.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...