Отиди на
Форум "Наука"

Медитацията и ползите от нея


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Медитацията и ползите от нея
Обикновеното дишане за 10-15 минути помага за преодоляване на стреса и за намиране на вътрешния мир и баланс.
В забързания ритъм на ежедневието и изискванията на модерния живот стресът се превръща в неизменен спътник на всеки от нас. Често усещаме, че времето не ни стига за всичко, което искаме да свършим. Дистресът (тоест - прекомерният стрес) и умората ни карат да се чувстваме нещастни, нетърпеливи и разстроени и могат да нанесат „невидими", но трайни поражения върху здравето ни. Усещането, че поради липсата на време не можем да се отпуснем и релаксираме, ни завладява и вкарва в затворен порочен кръг.
Един приятен и лесен начин да възстановим душевния си баланс и да избягаме от лапите на „страшилището" на ХХІ век е медитацията. Тя може да ни даде много - да ни накара да преминаваме мисловната бариера между негативно и позитивно, безпокойството и мира, нещастието и щастието.
Научно доказано е, че медитирането:
Намалява стреса и безпокойството
Лекува страхове и натрапчиви мисли
Засилва увереността
Освобождава от усещането за депресия
Подобрява концентрацията
Повишава мотивацията
Лекува пристрастявания
Разрешава проблеми със съня
Помага на хората, страдащи от панически атаки
Какво е медитацията?
Думата медитация произлиза от индо-европейската дума med- , в превод меря, което през латинското meditation постепенно се превръща в онова, което днес разбираме под медитация.
Много хора не са достатъчно наясно какво е медитацията и често изразяват съмнение как точно медитирането може да им помогне да решат някои от проблемите си. За някои споменаването на медитация извиква картини на монаси в отдалечени планини, тъмни стаи, тишина и приглушена светлина. Всъщност медитацията е умствено упражнение, с което се постига преминаване на мозъка зад границата на мисленето в по-дълбока фаза на релаксация и осъзнаване. Медитацията често включва насочване на вниманието към една крайна точка. Призната е като част от почти всички религии и е била практикувана в продължение на почти 5000 години.
С течение на годините медитацията става много популярно занимание в Западния свят сред хора с различен начин на живот. Медитацията е подход, който може да помогне на всеки да се пребори със здравословните си проблеми, стреса и тревогата със силата на мисълта и съзерцаването. Тя обхваща голям брой разнообразни практики, които в крайна сметка се придържат към основните принципи на мисленето и размишлението. При някои медитационни практики се изисква тялото да бъде в покой или да се движи с много малка контролирана амплитуда, докато други допускат свободно движение на тялото. Докато методите са различни, то крайната цел на всички видове медитация е една - по-спокойно и уравновесено съзнание, освободено от стрес.
Как да медитираме?
Има много начини да се носим във вихъра на танца. По същия начин стои и въпроса с медитацията. Съществуват около 700 различни техники за медитация, но не няма писани правила коя от тях да изберем и коя е най-подходяща за нас. Правилото, което работи безотказно, е едно- послушайте вътрешния си глас и се отдайте на собственото си усещане. Но за да го направим, трябва да сме запознати с това какво ни дава медитацията...
Полезните ефекти на медитацията
Полезните ефекти на медитацията със сигурност са многобройни. Проучвания доказват, че практикуването й е сигурен и лесен начин да постигнем баланс на физическото, емоционалното и умственото ни здраве. Когато сме подложени на внезапна заплаха, ние отговаряме с определена реакция, а в тялото ни се образува прилив на хормона адреналин. След освобождаване на адреналина и другите хормони пулсът се ускорява, кръвното налягане повишава, дишането се учестява и кръвния приток към мускулите се засилва. В ежедневието ни тези реакции се появяват, когато сме в задръстване на пътя, някой ни дразни на работа или просто когато счупим някакъв предмет. Много успешни бизнесмени, известни личности и професионални спортисти практикуват медитация като средство да се преборят със стреса и да запазят душевното си здраве.
Кои са преките ползи от медитацията?
намалява пристъпите на тревожност
изгражда самоувереност
увеличава нивото на серотонина, който въздейства върху настроението и поведението на човека. Ниските нива на серотонин се свързват с депресия, главоболие и безсъние
увеличава издръжливостта и силата
създава усещане за дълбока релаксация и цялостно усещане за добро разположение
нормализира кръвното налягане
намалява стреса и напрежението
помага за концентрацията и засилва дейността на мозъка
помага за намаляване на болестите на сърцето
помага за намаляване на теглото
Медитацията и спортът
Полезните ефекти на медитацията обаче освен в широк житейски смисъл са широко и целенасочено прилагани и в една конкретна и любима на повечето от нас сфера - спорта. Проучвания доказват, че спортистите, практикуващи медитация, постигат по-добри резултати и имат завидна издръжливост и концентрация, които са съществени за успеха на всеки атлет.
С увеличеното напрежение върху тялото, което всеки атлет понася, дълбоката релаксация е от изключително голямо значение. Способността за изчистване на съзнанието и изхвърляне на напрежението е ценно средство, което може да се „изработи" посредством медитацията. Резултати от проучване на тема „Медитацията при атлетите" показват,че медитацията чувствително подобрява времето за реакция. Този показател е от съществено значение при почти всеки вид спорт, а рекордните постижения не са нищо друго, освен „пригаждане" на тялото и ума да реагират бързо.
Тренировките на ума във всички случаи помагат и на тренировките на тялото ни. Ето как става това ...
Концентрация - спортът обикновено изисква фокусирано внимание „тук и сега". В противен случай или изпускаме топката, или дори можем да пострадаме. В процеса на тренировки атлетите се научават да насочват своето усещане за външния свят така, че да изключват от възприятията си контакта с всякакви външни шумове и гледки, както и техните собствени мисли за страх, несигурност и провал. След бъдат като изцяло погълнати от съответното действие, спортистите придобиват непробиваемо вътрешно спокойствие въпреки движението отвън. По този начин се блокира външното влияние - крещящи фенове, залози и др.
Издръжливост - почти всеки добър атлет е станал добър, заради представянето си преди края на играта в последните секунди. В подкрепа на тази позиция известен футболен треньор казва, че „мачовете се печелят и губят в последните 2 минути на всяко полувреме". Поради това добрата издръжливост е съществено важна за успехите на всеки спортист, а медитацията я подобрява.
Запомняне - постига се отваряне към всички сетивни „входове", мисли и телесни усещания, т.е. вниманието ни не е насочено в една точка. Този вид медитация е полезна при разучаване „профила" на противника и е по-приложима в несъстезателни ситуации - например джогинг или индивидуални тренировки при състезателен спорт, когато не е необходимо фокусиране на вниманието върху нещо конкретно. Можем да запомним телесните си усещания-дишане, контакт на краката със земята, свиването на мускулите, заобикалящата ни среда, да усещаме резултатите от нашите действия, без да е необходимо да ги анализираме или да ги класифицираме като успешни или неуспешни. Можем да запомним и темпото. Някои бегачи признават, че самият стабилен ритъм при бягането е способен да създаде медитативно състояние, като повторяемостта се набива в лявото полукълбо на мозъка.
Интуиция - по аналитичен път мозъкът ни заучава техники и анализира действията ни като се опитва да контролира тялото съзнателно. Тази техника е много важна, когато за първи път практикуваме някой спорт, но значението й намалява, когато заучим основните неща и започнем да ги правим автоматично.
Изучаване на психологическото състояние - въпреки че спортната зала или стадион не са зала за медитация, все пак можем да усетим промени в различни състояния: страх, гняв, съмнение, увереност, мотивация, желание, усещане за идентичност, отношението ни към границата на собствените ни възможности.
Подобряване на междуличностните отношения - повечето спортове са колективни игри и добрите отношения със съотборниците са задължителни. Ако отборът иска победа, играчите му трябва да се разбират, тъй като конфликтите „убиват" отборния и спортния дух.
Необикновени състояния - някои спортисти преживяват състояния, които наричат „игра извън зоната" или „игра извън границите на ума". Такива състояния могат да бъдат:
Липса на усилия - постига се почти невъзможното без почти никакви усилия, мисъл и съмнения. Самото тяло има усещането, че лети, носи се или е покрито със защитна стена, която пречи на противниците да го докоснат
Изменение на възприятията - времето се ускорява, забавя или спира; зрението се изостря и очертанията на предметите се виждат по-ясно, а самите предмети (напр. баскетболния кош) изглеждат по-големи и пропускането им е невъзможно
Предусещане - знае се какво ще е следващото действие на противника
Господство на разума - появява се усещането, че може да се повлияе над определени действия, като посоката на полета на топката например
Превъзходство - усещането, че играта е жива и има собствена енергия
След като вече знаем колко полезна е медитацията за психиката и тялото, ни остава единствено да изберем някоя от техниките за медитиране и да започнем да я практикуваме.
Полезни връзки:
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Следобедната дрямка - също. А ако си на село в БГ в тих летен ден и дремеш на сайванта, то тази медитация е висша степен там както се степенува :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Медитация - уж разширяващо съзнанието жумене. Това е моята собствена дефиниция. :harhar:

Според мен ползата от медитацията е силно преувеличена, а негативните въздействия от нея лично аз съм наблюдавал у множество хора. :smokeing:

По-долу ще споделя някои мои виждания по въпроса. :umnik:

Впрочем, сетих се, че съм го пуснал в моя блог, така че няма нужда да го преписвам. Насладете се! :mrgreen:

http://ulfrden.blogspot.com/2010/05/blog-post_25.html

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Медитирам или просто седя?
От Обекти;
Човек
30 януари 2014 г.

Да седиш и да не мислиш – всеки, който някога се е опитвал да го направи, знае колко е трудно. Изразът „поток на съзнанието” не е случаен: мисълта тече, прехвърля се от един предмет на друг, от една тема на друга, но не спира. Това, което обединява десетките различни техники на медитация, вероятно е стремежът да се обуздае безконтролното препускане на мисълта.

Какво е медитация? Еднозначен отговор няма. Роб Неърн, автор на книга с това заглавие, я определя като състояние на „чисто внимание”. Според една от популярните научни дефиниции – на Роджър Уелш и Шона Шапиро – медитацията е серия от практики, които се фокусират върху трениране на вниманието с цел да се постигне по-голям контрол върху съзнателните процеси. Неърн я описва като „особено бдително и умело състояние на съзнанието, което изисква човек да присъства психологически в настоящия момент – без да добавя или да отнема каквото и да било”. Един от начините човек да постигне това е

http://www.obekti.bg/chovek/11724-%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D1%8F

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Медитацията е практика за самонаблюдение на ума, това е извода до който стигнах след четене на различни книжки, самостоятелни опити и известна практика в зен будистки храмове в Япония. Като всяка друга практика, тя не може да се предаде с лекции и теоретизиране в семинарни зали, иска работилница и цапане на ръцете. Това е така защото за да се започне трябва ума (съзнанието) да е е в състояние позволяващо самонаблюдението, а това не става само с искане, трябва и външно влияние за да се настрои ума в нужната посока. Прилича донякъде на епизода на Мюнхаузен, където той сам се изтеглил за косите, ако знае как разбира се.

Външното влияние доста ми припомни казармата, защото включваше групово обикаляне бос по циментови пътеки между отделните храмове в комплекса, забърсване на праха на разни дървени статуи на божества сякаш нарочни измислени за да имат най-сложната възможна форма, групови поклони на тези божества и разни манастирски началства, обяснения че всичко това са само форми и следователно илюзии, после ритуална поклони и часове медиране с переодичен удар с пръчка за да се избегне унасяне. Не е кой знае какво ако немного отдавна си карал тежка казарма, например в танков полк и си можел да спиш вътре в движещия се танк, опрял гръб на двигателя. :) Все пак ефектът на всичко това е безспорен, времето се забавя защото ума не се зацикля в мисловни вериги, сетивата се изострят подобно на ранните детски години, после резултатите при различните хора са различни.

Най-важна е правилната позиция на тялото, класическата е седяща, затова "зазен" означава сядам да медитирам. В България тези термини са дошли през руския и имат по едно "д" отпред като дзен, камикадзе и т.н., което е странно. Руснаците са заменили и "ши" със "си", добре че поне това не е минало в българския.

Редактирано от Guest
Link to comment
Share on other sites

То кое ли в живота не е такава практика, дори и самото живеене го причинява чрез стареенето. Така стигаме до първата констатация на Буда "Животът е незадоволителен и причинява страдание".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз не съм имал предвид някакви екзотични йогистки практики, а нещо далеч по-обикновено.

Визирах единствено медитацията, практикувана в японските бойни изкуства.

Но това не става ясно от текста. Да, грешката е моя.

post-471-0-70832200-1391770917_thumb.jpg

post-471-0-04501600-1391770927_thumb.jpg

post-471-0-88627800-1391770935_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз не съм имал предвид някакви екзотични йогистки практики, а нещо далеч по-обикновено.

Визирах единствено медитацията, практикувана в японските бойни изкуства.

Но това не става ясно от текста. Да, грешката е моя.

Аз пък не виждам грешка.Медитацията е интересна тема за размисъл и няма нужда от извинения че си я пуснал.

Разлика между медитацията в японските бойните изкуства и "екзотичните йогистки практики" ,няма,както и няма различни видове медитация,разликите са само външни,същността е една-нервно отпускане и емоционално равновесие.

Link to comment
Share on other sites

Аз не съм имал предвид някакви екзотични йогистки практики, а нещо далеч по-обикновено.

Визирах единствено медитацията, практикувана в японските бойни изкуства.

Японските бойни изкуства са толкова екзотични за българите, колкото и медитацинните практики в японските манастири. Разликата е че бойните изкуства предлагат визуални демонстрации на постижения, които могат да се филмират и така да забавляват зрителите по цял свят. Някои зрители опитват и да пратикуват, така бойните изкуства за тях вече не са екзотични, а стават делнични занимания. Това че идват от Япония за тях вече не е важно, както и за японците не важно че те са дошли от Китай, а за китайците не е важно че Бодхидхарма е дошъл от Индия. И медитациите, и бойните изкуства, и калиграфията, и чайната церемония, са само средства, важно е кой какво може да постигне чрез тях. За да дойдат тези постижения трябва отговорност, дисциплина и труд, както и обкръжение от хора със сходни ценности.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Каква е разликата м-у медитация и релаксация? Незнам. При мен и двете свършват с хъркане. :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Няма разлика,но целта ,е именно да останеш в съзнание т.е.да снижиш съзнателния поток на мисли и чувства без да го прекъсваш напълно.Постарай се повече следващият път,ти можеш,не бъди безотговорен :bottom:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Историк, аз съм се занимавал с БИ доста години, и медитация съм практикувал. Моето лично мнение е, че със и без медитация няма разлика - важното е колко време блъскаш на тренировките... ;)

Прочее, последните десетилетия (от средата на 20 в. насам) доказаха, че в БИ европейците, които не се занимават с медитация, обикновено бият като маче у дирек японците и пр. жълтури, които тренират по традиционния начин...

Както казваше Коце Божилов (патриарха на Киокушин-кай у нас) "Киокушин, това е един голям и як да бие един малък и слаб със специални техники". И това важи за всички БИ.

Хаберзетцер пък ми разправи една история, станала по време на ученичеството му в Тайван. В традиционна школа по Тай-чи. Един ден дошли предизвикатели от някакъв външен стил. Майсторът извадил най-добрия си ученик - набили го. Извадил втория най-добър - и него. И така най-напредналите ученици, с доста години практика били бити. И тогава майсторът извадил един ученик, който наистина тренирал от дълго време, но бил много непохватен. Правел формите криво-ляво, техниката му била нескопосна и въобще бил голям дървеняк по критериите на Тай-чи-чуан. Ама бил бил много як. ;) И той подхванал предизвикателите - един, втори, трети, бая бой отнесли. И си заминали посрамени. Роланд после попител учителя, "Майстори, нима това е Тай-чи-чуан?" На което онзи отговорил: "Няма значение, важното е, че са бити".

Е те това е. тези, дето много медитират, като излязат там където хвърчат юмруци обикновено си тръгват трудни за рисуване... ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При един сатеричен роман, в едно пристанище в малайзия се качва един майстор на малайски бокс и казва на главният герой да се опита да го удари....След като станъл от пода и се завзел малайеца почнал да вика, че това не е било правилно защото той очаквал шамар от дясно а не от ляво. "Извинете но не мога до всеки мой шамар да слагам полицай" му казал главният герой.

По скайп има май сериал за изследване с помоща на бързи камери, матрици за ускорение, измерване силата на удар при разни методи за бой, убиване и тнт. В една част имаше сравнение на разни бойни изкуства. Накраят излезе, че нанесените удари с пусти ръце при бойците/боксйорите в клетка са най-съсипващи, брутални.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Прочее, последните десетилетия (от средата на 20 в. насам) доказаха, че в БИ европейците, които не се занимават с медитация, обикновено бият като маче у дирек японците и пр. жълтури, които тренират по традиционния начин...

Сигурно, но на някоя друга планета :)

Световни първенства по карате от 1990 г. насам и класиране на Япония по медали - в линковете се виждат и преките двубои за медали:

1990 - 1 място

http://en.wikipedia.org/wiki/1990_World_Karate_Championships

1992 - 2 място

http://en.wikipedia.org/wiki/1992_World_Karate_Championships

1994 - 1 място

http://en.wikipedia.org/wiki/1994_World_Karate_Championships

1996 - 2 място

http://en.wikipedia.org/wiki/1996_World_Karate_Championships

1998 - 2 място

http://en.wikipedia.org/wiki/1998_World_Karate_Championships

2000 - 2 място

http://en.wikipedia.org/wiki/2000_World_Karate_Championships

2002 - 3 място

http://en.wikipedia.org/wiki/2002_World_Karate_Championships

2004 - 1 място

http://en.wikipedia.org/wiki/2004_World_Karate_Championships

2006 - 2 място

http://en.wikipedia.org/wiki/2006_World_Karate_Championships

2008 - 1 място

http://en.wikipedia.org/wiki/2008_World_Karate_Championships

2010 - 3 място

http://en.wikipedia.org/wiki/2010_World_Karate_Championships

2012 г. - 2 място

http://en.wikipedia.org/wiki/2012_World_Karate_Championships

В таекуондо пък само през 2009 китайците при жените и през 2011 иранците при мъжете имат повече медали във всички други първенства южнокореците печелят по медали

http://en.wikipedia.org/wiki/World_Taekwondo_Championships

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е ВУКО.... С реалното карате няма много общо. :smartass: Шотоканската мафия в действие. както казваше моя сенсей навремето, "като видиш шотоканец блъскай го докато шава". ;)

Я да видим състезанията, където има контакт, особено пък фул контакт, като например в Киокушина.. Май картината е по-различна...

Същото важи и при други бойни изкуства.

А пък при ММА да не говорим....

Редактирано от Black Wolf
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Медитация и, или още една от нейните разновидности :

Молитва. Има много определения на думата, и по своето значение те не съвпадат едно с друго. Но може да се каже с увереност какво ги обединява- стремеж към нещо възвишено. Въздействието на молитвата учените са започнали да изучават едва преди няколко десетилетия.

Въпреки че силата на въздействие на молитвата е била известна отдавна сред народа. По време на ужасните събития в Чернобил е записан уникален случай. След експлозията на реактора, на разстояние десетки километри дозиметрите отчитат смъртоносна радиация, а в църквата Архангел Михаил, която е на три километра от реактора, фонът остава в нормални граници.

И днес в района на храма радиацията е четири пъти над нормата, а в храма е в границите на фоновото излъчване.

Дори когато църковните служби спрели, защитните свойства на храма се запазват в продължение на десетилетия. Учените са потвърдили , че въздействията на молитвата са толкова силни, че запазват силата си за дълъг период от време .

Интересни изследвания са били проведени в лабораторията по неврофизиология към института Бехтерев в Санкт Петербург. Ръководителят на изследванията Валерий Слезин, доктор на биологичните науки, обобщавайки казва :
“ Отдавна е известно влиянието на молитва за здравето на човека, така че аз исках да разбера неврофизиологичните механизми на този процес.

Известно е, че в будно състояние в мозъка преобладават бързи ритми на биотоковете, което се наблюдава в съня по време на така наречения бърз сън. Освен „бърз“ има и „бавен сън“, в който преобладават бавните ритми. Законът за симетрията налага: след като има „бавен сън“ трябва да има и „бавно бодърстване“.

И наистина има, това е молитвата. За чистотата на експеримента ние поканихме игумена на един манастир и записвахме по време на молитва неговата електроенцефалограма. Резултатът ни смая .

Открихме, че в пълно съзнание в молитвено състояние у православния свещеник електроенцефалограмата показва пълно изключване на мозъчната кора … Човекът седеше и се молеше, но при пълно отсъствие на електрически импулс, който да показва работата на кората на главния мозък. Тоест, ние наблюдавахме състояние на пълно изключване на мозъка при ясно съзнание.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...

Доклада на изследването на Слезин го има на http://atheo-club.ru/phisiologia/slesin.pdf

Ето една рецензия за него:

Данное исследование было проведено верующим неврологом, заведующим кафедрой физиологии Санкт-Петербуржского НИИ им. Бехтерева. И хотя работа не удовлетворяет всем условиям научного эксперимента (репрезентативность, double blend, рандомизация, обязательные клинические испытания в различных мед. учреждениях и/или лабораториях), тем не менее автор склонен делать далеко идущие выводы на ее основе.

В работе приводятся результаты исследования частотной структуры электроэнцефалограмм (ЭЭГ) группы добровольных испытуемых, имеющих опыт регулярной христианской молитвы. На основании анализа полученных результатов и их сопоставления с литературными данными сделан вывод о том, что христианской молитве соответствует особое инфантильное психофункциональное состояние, определяемое деятельностью диэнцефального уровня эмоциогенной системы мозга, которое соответствует наиболее примитивной психической деятельности в многоуровневой структуре сознания.

Условия проведения эксперимента и нечетко оговоренный состав исследуемых, а также ангажированный настрой коллектива его постановщиков заставляет достаточно скептично рассматривать данную работу.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...

Само, че ползите от медитацията практикувана в японските бойни изкуства са баш същите, каквито са и от екзотичните йогистки практики. А ако искаш да счупиш нечия глава, от медитацията имаш точно никаква полза. (в смисъла на поставената цел)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...