Отиди на
Форум "Наука"

Как гъбите могат да помогнат при радиоактивно замърсяване


Alexandar

Recommended Posts

  • Потребител

post-8410-0-28951200-1388502632.jpg

Превод от http://www.permaculture.co.uk/articles/how-mushrooms-can-clean-radioactive-contamination-8-step-plan

...Много хора ми писаха и ме попитаха следното: "Какво бихте направили за да помогнете за изчистването на земите около авариралите реактори в Япония"

Огромните размери и безпрецедентния характер на това бедствие ще изисква мащабен и напълно нов подход към управлението и възстановяването. И с това една невиждана до момента възможност за сътрудничество, научни изследвания и мъдрост. Наносите с радиоактивни частици ще направят района в непосредствена близост до реакторите рисков за населението. Земетресението и цунамито създадоха огромни полета от останки в близост до реакторите. Тъй като голяма част от тези отломки е дървесина и тъй като много видове гъби използвани в микорекултивацията се хранят с дървесина и участват в създаването на основата на горските екосистеми имам следното предложение:

1. Евакуирайте района около реакторите

2. Създайте експертен екип по възстановяването съставен от специалисти в различни области: лесничеи, миколози, специалисти по ядрени и радиационни въпроси, представители на държавните институции и граждани.

3. Отделете с ограда горска зона за възстановяване от ядрената авария

4 Надробете отломките от дървесина от разрушените сгради и повалените дървета и ги разпространете из районите с високи нива на радиоактивно замърсяване.

5. Покрийте пейзажа с надробената дървесина от отломките с пласт дебел от 12 до 24 инча

6 Засадете местни широколистни и иглолистни дървета, заедно с гъби натрупващи токсини в себе си (хиперакумулатори), които живеят в симбиоза с кореновата система на висшите растения особено Gomphidius glutinosus, Craterellus tubaeformis и Laccaria amethystina (всички изброени живеят в борови гори ). Установено е, че Gomphidius glutinosus абсорбира Цезии - 137 чрез мицела и го натрупва в себе си в концентрации над 10 000 пъти над фоновите нива на околната среда. Много други видове гъби имат подобни свойства.

7. Изчакайте докато гъбите пораснат и ги съберете спазвайки изискванията на протокола HAZMAT за радиоактивни материали. Продължавайте да пращате всяка нова реколта в инсинератор. Изгарянето на гъбата ще създаде радиоактивна пепел. Получената пепел може да бъде допълнително третирана и да бъде поставена в стъклени съдове или съхранена по друг съвременен безопасен начин...

Редактирано от Alexandar
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Тези методи за възстановяване на почва имат едно общо име - биоремедиация. Известно е отдавна, но набира популярност последните години и все още се изучава. По този начин се извличат не само радионуклеиди, но и токсични елементи - тежки метали и металоиди, които По принцип растения се ползват най-често, но може и гъби.

Когато се прави трябва внимателно да се подберат видовете които ще се засеят там.

Радиоактивната пепел от изгорената биомаса може да се "остъкли" - да се смеси със смоли, след което да се депонира. Допустими са всякакви методи като за радиоактивни отпадъци.

В тази връзка - В хранилището в Нови хан не се съхранява отработено гориво от АЕЦ. Там се съхраняват само вторично активирани предмати и излезли от употреба индустриални източници на йонизиращи лъчения.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

те откриха черна плесен в чернобилския реактор, която буквално се храни с радиация, така че вече нищо не ме учудва.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...