Отиди на
Форум "Наука"

Тема за Размисъл Част 2 - Англия и нейната опитна пехота


Recommended Posts

  • Потребител

ДНЕС ВИ ПИТАМЕ:

ЗАЩО СПОРЕД ВАС, МЕЖДУ 1337 И 1914г. АНГЛИЯ И В ПОСЛЕДСТВИЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ УСПЯВА ДА ДИСЛОЦИРА НА КОНТИНЕНТА ЕДНА СУХОПЪТНА АРМИЯ, КОЯТО СЕ ПРЕДСТАВЯ АКО НЕ ОТЛИЧНО, ТО УЧУДВАЩО ДОБРЕ ВЪВ ВСЕКИ КОНФЛИКТ, В КОЙТО УЧАСТВА?

thinredline.jpg
Британската "Тънка Червена линия" спира устрема на руската кавалерия при Балаклава

От 1337г., когато Англия започва Стогодишната война до 1914г., когато Първата Световна война завинаги променя лицето на военното дело в световен план, Англия и наследилата я Великобритания винаги е успявала да се включи в Континенталните войни с една изключително качествена сухопътна армия - нещо нехарактерно за страна, разположена на остров, за която е по-логично да се стреми към военноморска хегемония.

Ако направим една статистика, ще видим, че за този дълъг период от време едва ли минават и петдесет години без Англия да се включи в някой конфликт в Континентална Европа. Забележителното в случая е, във всеки от тези конфликти английската сухопътна армия демонстрира изключителни или поне задоволителни умения, нанасяйки неочаквани поражения на армии, смятани за хегемони в сухопътното военно дело. Френските рицари, испанските ветерани, холандската армия от епохата на Нидерландския Златен век, след това отново отличната армия на Стария режим във Франция, после Наполеон, а след това и руската армия на Николай I стават жертва на "червените палта" и техните предшественици.

Редактирано от Ishamael
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Психологически особености - практицизъм, здрав разум, сплотеност и твърдост.

Що се отнася до отдалечеността - чувството само, че зад гърба ти е флотът на Техни величества.. - такъв флот създава висока мобилност и чувство за тил. Чисто психологически, англичанинът знае, че домът му е остров и че където и да отиде, трябва да преплува морето - било то само един Ламанш или два океана.... . Снабдяването по море, там, където е възможно, също е улеснявало англичаните. А и кой каквото и да говори за английската аристокрация, тя създава една великолепна офицерска школа.

И още нещо - професионалната армия! Англия я постига твърде рано. За защита на родината тя не е добра, но за експедиционен корпус няма равна. Особено, когато е подготвена от качествени народи като английския. В професионалната армия царуват ред, безкомпромисност и професионализъм, подтиквани от имперската идея.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Пехотата е върхът на айсберга. Под водата са флотът и политиците. Политиците я поставят от правилната страна, а флотът я мести безопасно там където трябва и я подсигурява с продоволствия. Наполеон губи не от руската армия, а от руската зима. Ако политиците обаче не я поставят където трябва нещата не се развиват тъй добре - напр. при войната за независимост на САЩ. При нас пък на Балканите през ПСВ дали щяха да се оправят, ако го нямаше силния флот и не нямахме толкова проблемни съюзници като германците?!? Ако политиците сгафят, ситуацията обаче е друга - Дюнкерк.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...