Отиди на
Форум "Наука"

Една година от смъртта на патриарх Максим


Galahad

Recommended Posts

  • Потребители

На 06.11.2012г. почина българският патриарх Максим. Той беше застанал начело на БПЦ на 4 юли 1971г. При все, че пое управлението на църквата в същата година, в която беше въведена Живковата конституция, определяна от тогавашната агитка като първата социалистическа конституция (в нея думата "частна собственост", т.е. собственост върху средствата за производство беше пропусната и вместо нея остана само "лична собственост", т.е. гражданите можеха да са собственици само на вещи за лична употреба), положението на християните в страната остана относително спокойно. Щатните партийни агитатори продължиха атеистичната пропаганда, а условията за строеж на нови храмове се оказаха по-тежки от тези, по време на турското робство, но при неговото управление на църквата директното преследване на християните значително отслабна, а оцелелите след предходните комунистически вилнежи храмови сгради се поддържаха в добро състояние.

След неговата смърт се прекъсна и връзката между висшия клир и народа. Тази дистанция се прояви и съвсем наскоро, когато висшия клир не се включи в тържествата по случай деня на народните будители. Това разбира се е светски празник, но много от почитаните на този ден народни будители са били дейци на БПЦ. Една година след смъртта на патриарха обаче положението на вдовстващата ни църква е крайно печално. Ето как описва "празничния ден" вече бившия поддякон на катедралния патриаршески храм:

На този празник, с който църквата е тясно свързана, всяка година след светата литургия има молебен. След него има тържествено биене на камбаните по случай празника. На този ден, освен че нямаше молебен, полицията беше окупирала целия площад и нито един християнин не можеше да влезе в храма. В съседство до "Св. София" също нямаше достъп.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/04/2174531_episkop_tihon_da_biesh_kambanite_na_sv_al_nevski_po/?ref=rss&utm_source=flip.bg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...