Отиди на
Форум "Наука"

Една история на Рая


Р. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

Жан Делюмо ни предлага да се запознаем с изследванията му

върху християнските мечти за щастие

Купи: http://iztok-zapad.eu/books/book/1159

Излезе дългоочакваният втори том на „Една история на Рая“ (ИК „Изток-Запад“) на изявения френски ерудит Жан Делюмо – член на Академията за надписи и художествена проза и хоноруван преподавател в Колеж дьо Франс. Трудът е продължение на фундаменталното изследване на учения върху мечтите за щастие на християните от Запада.

rai-2cover.jpg

След като разглежда страховете и нуждата от сигурност на християните в западна Европа от Средновековието до края на XVIII век в първия том на „Една история на Рая“, видният френски историк Жан Делюмо продължава своето изследване, като си поставя за цел да „съживи мечтите за щастие на една цивилизация...“ Чрез втория том на своя блестящ труд Делюмо обръща специално внимание на многобройните миленаристки прояви в периода ХV–ХVІІ в., подчертавайки, че терминът „миленаризъм“, в истинския си смисълне е очакване на 1000 или 2000 г., а„очакване на хиляда години земно щастие”. Колективната надежда за товаземно щастие е разгледана катоисторически „обект“ във втората част на „Една история на Рая“ по сходен с предната книга начин: блестящо, енциклопедично и увлекателно.

Самият Делюмо разяснява: „Как от носталгията по Едемската градина неусетно сме преминали към надеждата за един нов земен рай и как тазинадежда се е лаицизирала, за да роди понятието за прогрес – това е пътят, който ще следва тази нова книга – път, прокаран от предишната, която беше посветена на сполуките и несгодите на блаженото място, което Адам и Ева са изгубили. Така че тук ще стане дума за прехода в християнския свят от миленаризма към прогнози за сияйно бъдеще, направени през ХVІІІ в. на Запад от множество писатели и философи. Нашият маршрут ще започне от пророчествата на Стария завет и Откровението на св. Йоан и ще свърши с марксистките писания.“ Авторът продължава изследването си, обхващайки периода от края на XVIII век до настоящето, като набляга на връзките, които постепенно са се създали между миленаризма от една страна и утопиите и идеологията на „прогреса“ от друга.

Роден през 1923 г. в Нант, днес Делюмо е почетен професор в Колеж дьо Франс, където е бил ръководител на катедра „История на религиозните нагласи в модерния Запад“ от 1975 до 1994 г. Член е на френскатаАкадемия за надписи и художествена проза, а сред множеството негови трудове, част от които излизали и на български език, са заглавия като „Страхът в Западния свят (XIV-XVIII век)“ и първия том на „Една история на Рая“.

Купи: http://iztok-zapad.eu/books/book/1159

illustration11_0.jpg

illustration22.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...