Отиди на
Форум "Наука"

Кубински модернизации


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Бидейки изгоден съюзник на Съветския Съюз, Куба активно си сътрудничала с него в много сфери на икономиката, в това число и военно-технически отрасли. Пика на това военно сътрудничество бил през 60 те, което в голяма степен определило по нататъшния облик на развитие на кубинската армия. Освен всичко останало в първата половина на 60 те кубинските военни получили над 500 бронетранспортьора БТР-60ПБ, които активно се използват и до сега. Обаче, след разпада на СССР Куба се лиши от възможност да закупува нова техника и резервни части за старата. Поради това състоянието на машините започна да се влошава, а въстановяването и в работоспособно състояние се превърна в специфичен проблем.
В тези условия на кубинската промишленост и се наложи да търси способи да оправи ситуацията, да повиши ресурса на техниката, а също да създаде нови типове. В качеството на база за няколко нови бойни машини били избрани бронетранспортьорите БТР-60ПБ, които вече са остарели и не могат да изпълняват задачите по прякото си предназначение. След определени доработки кубинската армия се лиши от бронетранспортьори в неизвестно количество, но придоби нова техника с различно предназначение.
Преди няколко години се появиха фотографии на нова бойна машина на пехотата изработена от преправен стар бронетранспортьор. Не усложнявайки конструкцията авторите на проекта поели по най простия и удобен път. От оригиналния БТР-60ПБ свалили куполата с картечниците КПВТ и ПКТ, а на нейно място поставели нов боен модул. В качеството на нов комплекс от въоръжение за обновената боемашина избрали куполата от бойната машина на пехотата БМП-1 (корпусите на БМП-1 от своя страна са използвани за монтиране върху тях на 122 мм гаубици и превръщането им от буксируеми в самоходни машини). За тяхното поставяне се наложило да увеличат погона на корпуса, а също да преработят вътрешната компановка на машината. По някой данни е поставен и нов по мощен двигател.
Огневата мощ на обновеното БМП-БТР нарастна многократно. Сега вместо 14,5 мм и 7,62 мм картечници машината разполага с 73 мм безоткатно оръдие 2А28 „Гром“ и 7,62 мм картечница ПКТ. Освен това новата купола може да изтрелва противотанкови ракети 9К11 „Малютка“. По този начин новата кубинска колена БМП вече може да се бори освен с пехота също и с остарели видове бронетехника, включително танкове. По принцип обаче, куполата на БМП-1 с набора и от въоражение се счита за неудачна и при сблъсък с малко по съвременно въоражена армия тази машина може да се счита за почти безполезна.
Зенитни системи
Съветските бронетранспортьори станаха база за две (даже три) самоходни зенитни установки, отличаващи се, не само по конструкция, но и по въоражение. Машините са снабдени с автоматични зенитни оръдия 23 мм и 37 мм, предназначени за съпровождане на войските по време на марш и унищожаване на низколетящи цели. В светлината на съвременните тенденции, такива ЗСУ могат да бъдат използвани и за унищожаване на ударни вертолети, макар че, точно тези машини едва ли са в състояние да се справят с добре бронирани съвременни машини.
23 мм самоходка е изпълнена по възможно най елементарния способ. На родния погон на куполата е монтирано зенитното двуцевно оръдие ЗУ-23-2. Част от станока и е изменен, тя има възможност за кръгово движение, а отзад и частично отстрани е закрита с метални листове, които би следвало да предпазват стрелеца от шрапнели и случайни куршуми. Ефективността на тази ЗСУ е в най добрия случай спорна, доколкото ЗУ-23-2 с ръчно управление и механични прибори за контрол на огъня, който може да се води до далечина 2,5 км са вече остарели. Срещу съвременна авиация тази ЗСУ е почти неприложима, но срещу остарели модели самолети и вертолети би била от полза.
Втората нова машина за войсково ПВО повтаря първата, само че, погона е разширен и върху него е монтирано зенитното 37 мм оръдие 61-К. Изпитанията обаче явно са показали повишен център на тежестта, поради което машината остава само прототип.
Третата машина представлява дълбока реконструкция на БТР-60ПБ с цел в него да се вмести 37 мм оръдие. Покрива на десантното отделение е премахнат, самото то е премахнато напълно. Подът е укрепен и на него е поставена голяма платформа, която служи за станок на сдвоеното зенитно оръдие. Новата купола представлява самото зенитно оръдие, прикрито от заварени листове стомана, които прикриват както самото оръдие, така и разчета от трима души. На оръдието са запазени родните колиматорни прицели, като въртенето на куполата е кръгово. Теоретично тов ЗСУ може да води стрелба с далечина 4 км, но примитивните прицели и поиск на цели тип „войник с бинокъл“, останали на нивото на ВСВ го правят практически неизползваемо дори срещу дори относително остарели летателни апарати. За сметка на това, машината е идеална за поддръжка на пехотата, особено срещу леко въоражен противник.
Колесен танк
В хода на преработката на бронтраспортьорите кубинските инжинери успели да построят даже машина от класът на лекия колесен танк. Шасито на БТР-60ПБ е подложено на дълбока трансформация. Покрива и самото десантно отделение са премахнати, част от страничната броня също. Конструкцията на десантното отделение е укрепена, поставен е нов станок който да може да удържи новата купола. Поставено е ново брониране по бордовете е покрива.
В качеството на нов въоръжен комплекс е избрана куполата на танка Т-55. Обаче, понеже куполата е твърде тежка и шасито на БТР-60ПБ няма как да я издържи той е силно преработен. От куполата е отстранена почти цялата броня, като е запазен погона, въоражението, системата за управление на огъня, маската на оръдието и бронята в предната част. На тяхно място е заварена нова броня от бронирани листове стомана, които предпазват от шрапнели и малокалибрени куршуми. Новата купола има ниша в задната си част за съхраняване на боеприпаси. Въоръжението включва танково оръдие ДТ-10Т с калибър 100 мм, съхранена СУО от Т-55, сдвоена с него 7,62 мм картечница ПКТ. Също е съхранена и зенитната 12,7 мм картечница ДШК. Боекомплекта е намелен и се състои от 40 изтрела съхранявани в задната ниша на куполата. Смята се, че на новия колесен танк е монтиран и нов по мощен двигател. Поради повишената маса танка вече не може да плава.
Огневата мощ на новата машина остава на нивото на Т-55, и може да се бори с леки машини и дори с остарели танкове. Подвижността му е по добра от тази на Т-55, но по лоша от тази на оригиналния бронетранспортьор. Слабата броня го превръща в „паркетен танк“, за разлика от оригиналния Т-55.
Корпусите на Т-55 от които са взети куполите на свой ред са използвани за носители на иначе стационарния ЗРК С-75 „Волхов“. Остава открит въпроса, доколко е разумно унищожаването на танк Т-55 и БТР -60 ПБ за да се построи на тяхна база паркетен танк и да се моторизира стационарния ЗРК Волхов. Може би, в Куба не разполагат с други шасита на които да качат своите стационарни ЗРК (което според мен е съмнително).

Известни а най малко 3 преработвания на вече безвазвратно остарелия танк от времето на ВСВ Т-34, който също е доставян в Куба.

Първият модел представлява шаси от Т-34 на който е премахната куполата, бронята на покрива, а на челния бронелист е заварен лафета на 100 мм зенитно оръдие КС-19. Разбира се, за никаква стрелба по зенитни цели и дума не може да става. Такова оръдие в батареен състав с външно целеуказване може да се използва като брегово оръдие за поразяване на вражески кораби. Като се има предвид машините донори КС-19 и Т-34 можем само да се удивим на кубинския гений, който от две почти безполезни машини успява да получи макар и не идеално, но приемливо самоходно брегово оръдие.

Вторият модел е направо изумителен. На Т-34 този път са успели да качат не нещо друго, а свръхмощното 130 мм оръдие М-46. То най вероятно също е използвано като брегово оръдие.

Третия модел представлява танк Т-34 с дълбоко изрязана купола, от която е оставен само погона на който е монтирана 122 мм гаубица Д-30. Трябва да признаем, че при липса на нормални машини идеята за САУ е просто великолепна.

Кубинците успяват да преработят дори БРДМ-2. На базата на разузнавателната машина те построяват самоходен миномет. Покрива и бойното отделение на машината са изрязани, подът е усилен и там просто е поставен 82 мм минохвъргачка. По този начин е получена не лоша самоходна минохвъргачка, но пък е унищожена не лоша разузнавателна машина...

Вече писах за БМП-1, чиито куполи са взети, за да се поставят на БТР-60ПБ. На базата на техните шасита са изработени най малко две машини.

Първата представлява самоходна гаубица изработена по най елементарния начин. Покрива на десантното и бойното отделение е отстранен заедно с куполата, а там е вкарана 122 мм гаубица Д-30, заедно с лафета, от която са отстранени само колелетата. Тя е защитена от 3 три страни от лек броневи щит. Превръщането на буксируемата гаубица в самоходна е очевиден плюс, но за да се получи е жертван БМП-1, а с неговата купола е "усилен" БТР-60ПБ.

Вторият модел повтаря конструкцията на първия, като вместо гаубица Д-30 е поставено 100 мм противотанково оръдие "Рапира". Самото оръдие е вече остаряло, но все пак дава възможност за борба с остарели танкове, като превръщането му от буксируемо в самоходно е несъмнен плюс.

Очевидно в Куба са решили да превърнат буксируемата си артилерия в самоходна, защото на тежкотоварни камиони КрАЗ са монтирани каросериите 130 мм оръдия М-46 и гаубици Д-30.

Въпреки всичко, трябва да се признае, че кубинските военни правят всичко което им е по силите да укрепят армията си предвид на тежкото ембарго в което са, и предвид на тежката икономическа ситуация в която се намират. Неволно се натрапва сравнението с нашата армия, която без да е подложена на ембарго, разполагаща с далеч по мощен ВПК, и състояща в НАТО изпадна в тежък колапс който доведе до почти пълното и унищожаване не само като въоражена сила, но и като структура.

post-70-0-37163700-1380106699_thumb.jpg

post-70-0-14348800-1380106706_thumb.jpg

post-70-0-35501200-1380106712_thumb.jpg

post-70-0-11424600-1380106722_thumb.jpg

post-70-0-91134400-1380106734_thumb.jpg

post-70-0-28149700-1380106750_thumb.jpg

post-70-0-38440300-1380106764_thumb.jpg

post-70-0-75093800-1380106773_thumb.jpg

post-70-0-71151800-1380109369_thumb.jpg

post-70-0-57825200-1380109379_thumb.jpg

post-70-0-39494200-1380109391_thumb.jpg

post-70-0-99136100-1380109438_thumb.jpg

post-70-0-12584500-1380109453_thumb.jpg

post-70-0-30246200-1380109458_thumb.jpg

post-70-0-97253200-1380109464_thumb.jpg

post-70-0-75258300-1380109473_thumb.jpg

post-70-0-19449900-1380109481_thumb.jpg

post-70-0-08920000-1380109489_thumb.jpg

post-70-0-99860800-1380109496_thumb.jpg

post-70-0-26876200-1380109510_thumb.jpg

post-70-0-51456800-1380109518_thumb.jpg

post-70-0-84761800-1380109526_thumb.jpg

post-70-0-12888100-1380109536_thumb.jpg

post-70-0-13308500-1380109542_thumb.jpg

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В качеството на нов комплекс от въоръжение за обновената боемашина избрали куполата от бойната машина на пехотата БМП-1 (корпусите на БМП-1 от своя страна са използвани за монтиране върху тях на 122 мм гаубици и превръщането им от буксируеми в самоходни машини). За тяхното поставяне се наложило да увеличат погона на корпуса, а също да преработят вътрешната компановка на машината. По някой данни е поставен и нов по мощен двигател.

Чини ми се че и без преработка на шасито също не е минало, незнам дали на БМП-то може да издържи толкова тежко оръдие.

Преработките на Т-34 са маняшки :) кубинците са далеч по-добри аматьро-инжинери от либийците и сирийците.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ми няма да стреля. Между другото идеята е отлична. Буксирното оръдие губи доста време докато бъде развърната в бойно положение, а самоходната е много по мобилна и бърза.

Чудя се обаче, защо слагат оръдия на БМП-1, а куполите от БМП-1 на БТР-60. Ок, гаубицата става самоходна, това добре, но губят едно не лошо (особено за тях) БМП. Според мен поне, БТР-60 не печели нищо особено от новата купола. Безоткатното оръдие е противотанково, но безполезно даже срещу сравнително остаряла техника, малютката добре, противотанкова ракета си е, ама... вижда ми се малко глупаво. Толкова ли нямаха някакви верижни влекачи или каквито и да било машини.

А за чий им беше да слагат ЗРК Нева и Волхов на шасита от Т-55, толкова ли нямаха някакви други шасита? Паркетните танкове са отлична идея, но само ако използват куполи от вече бракувани танкове с невъзстановимо шаси. Иначе ми се вижда глупаво.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

усилват огневата мощ, правят самоходни оръдия. Куполата от БМП е по-въоръжена от тази на БТР-а;

за танковите шасите - бронирани са и пазят от преки попадения на хеликоптерите или щурмови самолети

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Работят хората с това което имат. И при това работят усилено. Както казват в нашия край, от перото правят патка. Докато в България от патката правим перо. Страна под жестоко ембарго, без пари, без ВПК, без традиционно силна и уважавана армия. Шапка им свалям на кубинците.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е и ние сме правили модернизация на Т-72 при това с оптика, електроника и въобще доста по-модерни неща от кубинските заварчици ;) Няма смисъл обаче да сравняваме, защото на нас каквото ни е трябвало е идвало наготово от СССР. Днес пък битува мнението, че нищо не ни трябва щото НАТО и нашто МВР ни пазят, затова отново не се наблюдават модернизации, нито нови попълнения...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според мен, кубинците са развалили качествена за поколението си техника с някаква измислена симбиоза между отделен вид, клас и предназначение машини.

Реално погледнато, къде ще развръщат САУта на терена на Куба?

Тежки танкове също не им трябват. Та те нямат пространства за танкови формации.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами явно са си знаели, че с Т-34-ките не могат да се бият срещу американските Патън-и и са се подготвили да ги бомбят от далече със САУ-та, които ще са извън обзора и обхвата им ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

С бързо подвижни оръдия могат да пукат по морето по кораби или да смазват десанти. 100% стратегията им е обусловена от спомените от Плая Хирон.

Със съветска военна подготовка, армията им меду другото не е за подценяване за техните мащаби.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трябвало е да помислят по-скоро за брегови батареи, особено около Хавана.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трябва да подвижни, но необходимо ли е да "качат" на танкови шасита гаубиците?

Идеята да се използват кразове е по-добър вариант.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има и трети варянт - на релси (пак ще са подвижни и съответно успоредни на крайбрежието ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Въпросът е, в какво състояние е тяхното БДЖ и дали в съвременния маневрен бой това е достатъчно.

Идеята с кразовете и според мен е по добра. Може би обаче са решили, че проходимоста на претоварените кразове е недостатъчна.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То е ясно, че кразовете не са най-подходящите машини за целта, но като си нямат други..

Все пак, подобна "крайбрежна артилерия" би изпълнила някои от поставените и задачи, ако противникът не разполага с въздушна подкрепа например...

. . .

Като гледам прикачените имиджи, мисля, че кубинската техника изглежда внушително на паради. Ракети, танкове, САУта и т.н. и т.н.. С една дума - всичко си имат, като една модерна армия. :grin:

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трябва да подвижни, но необходимо ли е да "качат" на танкови шасита гаубиците?

Идеята да се използват кразове е по-добър вариант.

Възможен е и близък бой, от една страна, а от друга - тежки са и са им нужни тежки шасита и високопроходима ходова част за тежките терени.

Има и трети варянт - на релси (пак ще са подвижни и съответно успоредни на крайбрежието ;)

Нет, нет, нельзя:)

Само напред и назад движение - ще ги капичнат, релсата е проследима отпреди траектория. Тц. Требе си автономна и проходима транспортна единица.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...