Отиди на
Форум "Наука"

Духовната страна на източните бойни изкуства.


Haidut

Recommended Posts

  • Потребител

Бойните изкуства имали и духовна страна. Какво представлява обаче тя ?

На времето в залата по бокс идваха дота каратиски и кунг-фуисти да се учат на удари с ръце, понеже стиловете им нямали такива. Тези хора превръщаха обикновеният спаринс в касапница, биеха се с невероятна злоба. Да си кажа честно счупих носовете на поне 4-ма такива ненормалници. Та тогава забелязах че независимо от кой стил са се държат по този доста особен начин. Накрая естествено спрях да правя спаринги с тях, понеже вместо да си отработя дадената техника просто ги пребивах от бой.

Странен е и самият манастир Шао-Лин там духовното ли са развивали или телесното ?

Духовната страна при И.Б. И. е силно повлияна от далекоизточните духовни култуве, които са си директно сатанински. Излиза че всеки влезнал в залата за карате попада под сатанински влияния. Абе те ако бяха нещо добро, ненормалният Холивуд, нямаше да им прави такава реклама.

В нета например веднага познавам човек който се е занимавал с такива изкуства. Как ги познавам:

-прекалено са агресивни

- налагат си мнението на всяка цена

- не държат на толерантната дискусия

- много бързо изпадат в истерия.

И още други куп неприятни неща.

Та хора пазете си децата.

Бойните изкуства може да са много модерни и рекламирани, но с духовните си влияния са вредни.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, останал си с много погрешно впечатление. В този случай нито бойното изкуство, нито пък философията, стояща зад него, имат нещо общо. Просто си попаднал на агресивни хора, които, най-вероятно, поради крехката им възраст, са искали да докажат нещо някому или пък - на себе си. Били са някакви глупаци, които не са научили нищо от това, което е трябвало да научат. Вярно е, че може и да не са попаднали на добър учител. Доколкото става ясно от написаното от теб, те не са идвали, за да се учат, за да допълнят техниката си, а - за да се бият.

Както писах в една друга тема, "в карате няма първи удар, а първата крачка не е напред, а - назад.". Освен това, "карате започва и завършва с уважение". Тези не са усвоили есенцията на бойното изкуство. Тоест, в техния случай не можем да говорим за изкуство, а - за грубиянщина и хамалщина.

Колкото до счупването на носовете на няколко души, не знам дали е било необходимо да се стига чак до там. А как стои въпросът за хамалщината и грубиянщината при теб; в бокса и в борбата?

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Трябва да се обърне внимание на изключително достоверните (за пореден път) док-ва на автора на темата, на тяхната строга научност и безпристрастност! Както и на дълбокото познаване и задълбочения анализ на източната философия и свързаните с нея бойни изкуства. Просто невероятна е бързината на счупването на носовете (а пропо коя техника (че там май няма удари) от борбата използва?) и то забележете! не на един, а поне на 4-ма! Няма начин просто това да се случи, ако автора не е голям спец по разгадаване т.е. на познаването на източната филосифия. Всъщност НЕ, не вярвам такъв гений да падне толкоз ниско, че да се занимава с тази сатанинска философия, въоръжен с старите български техники, малко бокс (мисля си обаче, че няма начин бокса в някой момент от своето развитие да не е повлиян от БГБорбата, класическия и френския и тай-бокса (уффс тоя не, той е сатанински)) православието и кръста громи наляво и надясно всичко сатанинско! Сега малко по-сериозно - мисля си, че в тази тема и в подобните от този автор, както от почти всичките му постове просто лъха на расизъм и то от един от най-долните му форми. Да обявиш духовните култове на огромна част от хората на изток от нас за сатанински! Боже, зоопарка ти е голям, ама му е много ниска оградата, както казва Скуби ;)!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Историк предполагам треньорите им са били на ниско ниво.Идваха да учат удари но на практика се биеха здравата.

Носовете не им ги счупих наистина, но доста им ги тазширявах. Да нямаше нужда, но тези не рзбираха от дума, а и тогава бях на друг акъл та яко ги блъсках. После просто спрях да правя спаринги с тях.

Въпроса с грубоста при бокс и борба е решен от самосебе си. Ако налиташ на бой или се бориш със 100% от силата си , никой не иска да се бори или боксира с тебе. Просто защото няма да може да се отработи техниката и от цялата тренировка няма да има смисъл.

Така че и в двете са доста внимателни. Е на спаринги за квалификация или преборване - нещата са си сериозни.

На практика първата ми дисциплина е бокс и съм ял много бой от мангалите на спаринги, ама и много съм ги бил.

Митковски аз съм православен християнин, както повечето българи. За мене и за православната църква далекоизточните култуве са сатанински. Съжалявам, но е така.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, естествено, че и ти си бил "на друг акъл". Можеше изобщо да не им се връзваш и да ги избягваш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А, естествено, че и ти си бил "на друг акъл". Можеше изобщо да не им се връзваш и да ги избягваш.

Е в началото не се усетих че на тези хора им има нещо в главите. Усетих се чак на 3-ят сериозен бой, после взех да ги избягвам, ама след 3-4 г. пак се излъгах да чукам ръкавици с един такъв. Онзи налетя на як бой, аз се озлобих и направо го смачках. бате Веско треньора на бокса на Славия ни видя и ни спря.

От тогава не съм се лъгал да чукам ръкавици с каратист.

Та странно ми стана това поведение на занимаващите се с бойни искуства.

Тука в работата ми има един негър бивш каратист, беше си добре човека и е даже добродушен и сме приятели. Остана обаче без работа и реши да става треньор по карате. Сложиха го помощник на някакъв сен-сей и какво да ви кажа. Човека направо изтрещя, оглупя и взе да говори и прави страшни глупости.

Сега започна работа през деня, та взе да се оправя. Жал ми е за него понеже е свестен човек. Давах му на заем 2-и пари и ми ги връщаше с педантична точност на уречената дата, което рядко се среща.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Сега ме е страх да споря с тебе Хайдут, че като нищо некой ден както си излизам ще ме сгънат пред нас. :elvis:

Малко майтап си направих за сметка на спортните дисциплини, надявам се, че ще ми простиш. :goodpost:

Редактирано от Mr.Shades
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Сега ме е страх да споря с тебе Хайдут, че като нищо некой ден както си излизам ще ме сгънат пред нас. :elvis:

Малко майтап си направих за сметка на спортните дисциплини, надявам се, че ще ми простиш. :goodpost:

Ти каратист ли си ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Това са пълни безмислици. Какви сатанински прояви има в кунг фу то.... Аз съм тренирал и Кунг и Винг и не ипадам в такива яростни изцепления.... Ако беше запознат повече щеше да знаеш че повечето тактики са за самозащита. Или 80% от техниките който се учат са при атака на противника как да обърниш атаката му срещу него. Другите 20% в различните бойни изкуства са за директна атака. В Винг Чун предимн осе изучават техники за самозащита. Вече ако си прожвал да нараниш някой на ринга и той ти приложи някаква техника това си е интуиция която се развива в даденото бойно изкуство :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Съгласен съм с автора на темата. Източните бойни изкуства са свързани с източни религиозни учения. А те СА сатанински. Това, че първата крачка е назад и уважаваш противника са опасни думи, слагащи лъжлива маска. "Пазете се от вълците в овчи кожи" е казал Христос, също като Ванга, която е била напълно демонизирана и работила с тъмните сили, а всички са я смятали (и до ден денешен маса хора продължават) да я смятат за светица.

Друг е въпроса до колко може да се напредне в дадено бойно изкуство изолирайки се от тези духовни практики. Тренирал съм карате като малък и не ми е навредило в тази насока и не познавам истерични хора, които го тренират, но картината, която описва автора е много точна за всички екстрасенси и всички които се занимават с дявола. След като бъдат оплетени в примамливите му мрежи и му станат роби той показва истинската си същност. Това е описано в книги на екстрасенси за тях, включително и Ванга за себе си е казвала как е била многократно нагрубявана от тези тъмни сили, когато останели насаме. Агресивното отношение към другите хора също е факт. Тогава се показва именно защо тези учения са сатанински.

Повтарям: не знам доколко е 100% обвързано следването на подобни духовни учения при следване на физическите дисциплини. Трябва обаче да се внимава и да се разграничават нещата.

Същото важи и за йогата. Тя има различни степени, като чисто оздравителната гимнастика, която е много полезна не може да бъде вредна сама по себе си, но висшите нива на йогата, свързани с медитация, левитация (издигане на тялото над земята), говорене с духове, претворяване на предмети и какво ли още не, са чиста магия, сатанизъм и връзка с дявола.

Съветът ми е само да проучите църковната част на тези неща и да бъдете много нащрек и да внимавате с тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Зад бойните изкуства не се крие Сатанаил, спокойно!

Не зная откъде ви хрумват такива глупости?!

От каква гледна точка мислите така? От християнска ли? Ей, големи християни се извъдиха напоследък, по-католици и от папата!

А сатанизмът не се ли крие зад християнството? Зад гърба на папта не наднича ли самият сатана? Някои еретици (спрямо християнството) най-искрено са вярвали в това.

По време на тренировка не викаме духове и не общуваме с Дявола. Просто тренираме.

Обаче никой от двамата (Haidut и pastet89) не споделя какво разбира под "духовна страна" на каквото и да е, още по-малко, какво са търсели и не са намерили в източните бойните изкуства.

Изписали сте толкова глупости, че темата си плаче за затваряне. Такива приказки не вървят и на маса с много пиене на нея.

---

Който иска да спаси душата си, трябва да ходи на църква или да влезе в манастир. Който иска да се научи да се бие и да оцелява, трябва да тренира усърдно - всеки ден!

Красотата се крие в очите на наблюдателя. Всеки има собствени критерии за духовно, красиво и така нататък. Лицето на дадено бойно изкуство са неговите учители и трениращите го (обучаващите се в него), но от личност до личност разликите са много. Всеки започва да тренира с различна нагласа.

Смисълът на бойното изкуство не е в това, да участваш в сбивания на укицата, в кръчмата, в дискотеката или на стадиона, а - физическото и личностното израстване на практикуващите го. За съжаление на много места по света бойните изкуства са видоизменени в спортове.

Да се научиш да се биеш не е причина да се биеш с когото и да е. Върхът на изкуството НЕ е да влезеш в 10 000 единоборства и да победиш. Напротив, върхът на изкуството е да съумееш да победиш противника си БЕЗ да встъпиш в бой с него.

До 3-4 дан се усъвършенстват техническите умения, оттам нататък вече физиката е само средство за духовното развитие на личността. Разбира се, някой, който е присъствал на тренировка, ама - гледайки през прозореца как някакви хора се потят в дожото, няма как да разбере това. Целта на упоритите тренировки е да освободиш духа си от формите и стереотипите. Тогава постигаш хармонията на движението и на духа. Но, за да достигнеш такова високо ниво, ти трябва да посветиш живота си на своето бойно изкуство, а не всеки иска, а още повече - не всеки може да постигне това ниво.

Бойното изкуство, освен техническата си страна, освен културата на движение, освен методите на самоотбрана, е и начин на общуване, начин за избягване на конфликтите. Целта е практикуващият бойни изкуства да живее в мир в свят без врагове.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Боксът и борбата - най-християнските и най-правоверните бойни изкуства! :grin::boxed::worthy:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, бе, боксът и борбата преливат от духовност. :frusty2:

Пък занимаващите се с тях до един са християнски мъченици и светци. :innocent:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То е хуманизъм, та дрънка, брат! :boxing::yes:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Боксът и борбата - най-християнските и най-правоверните бойни изкуства! :grin::boxed::worthy:

ама с езически корени:)))

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има си и такива, далеч не всички разбира се, които отиват да се научат просто от любов към побоищата. Познава някои, кажеш им добро утро, а те почват да ти размахват ръце насреща злобно :grin:

Тия, които са тренирали източни бойни изкуства, могат да ни кажат в България в каква степен се набляга на философията зад тях и дали тя служи за усъвършенстване в самото бойно изкуство или някъде включва и квазирелигиозни внушения. А разбира се че от гледна точка на християнството всякакви конкурентни учения са съмнителни, най-меко казано. Но човек има глава на раменете си да избира кое му е полезно и кое излишно.

И все пак:

благословен Господ, който учи ръцете ми на бой и пръстите ми на война

:hmmm:

Редактирано от meandor
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Философията зад бойните изкуства помага за духовното израстване на личността.

Бойните изкуства не служат за разпространение на религиозни учения.

Никой няма да дойде и да ти каже:

"А, така... Ти тренираш еди кое си бойно изкуство, а сега трябва да приемеш еди коя си религия, щото иначе не може да продължаваш да го тренираш. Ама ти си християнин? О, трябва да станеш сатанист, прoдай душата си на дявола и ще бъдеш непобедим! Ще трябва да започнеш да служиш на индийската богиня на смъртта и разрушението Кали. Ако не се съгласиш, ще бъдеш принесен в жертва на богинята и жрецът ще извади сърцето ти."

Такива глупости може да си мисли само някой сектант с промит мозък и с "широко затворени очи".

Вместо да плещите глупости, идете и потренирайте няколко часа! Ще ви се отрази по-добре, отколкото една проповед в сектата.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Говорех по принцип.

До сега писах по темата и компютърът ми се рестартира и... всичко изчезна. Много ме е яд.

---

Собствената ни култура е един от филтрите, през който гледаме и възприемаме света. Културните стереотипи и гледните точки може да се променят с времето.


Кой защо тренира? Кой какво търси в бойните изкуства?

1. Китайските монаси:

- духовност,

- здраве

2. Обикновените китайци:

- здраве,

- умение да се бият

3. Японците:

- умение да се бият,

- духовност,

- здраве

4. Западняците:

- умение да се бият,

- здраве

- (евентуално!) духовност

---

Какво ни дават бойните изкуства?

- успокоение на ума (психотерапевтично въздействие),

- подобряване на цялостното здравословно състояние на организма,

- удължаване на продължителността на живота, така че човек д има повече време за постигане на просветление,

- постигане на просветление,

- духовност,

- възпитание,

- дисциплина,

- физическа сила,

- умения за самозащита.
Въпросът е с каква нагласа започвате да тренирате, какво от всичко това искате да вземете, доколко смятате да навлезете в дълбините на определено бойно изкуство.
Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В духовната култура на българите, под думата "ум" се визира духът на човека, неговото духовно зрение. Тоест нашият ум има способност да вижда, да усеща невидимото за сетивата ни.

В Българското бранно умение техниките, похватите и упражненията спомагат умът на практикуващия да се събере и съсредоточи, сам в себе си, в следствие, на което практикуващият развива голяма духовна концентрация и благодатно усещане за мир и тишина дълбоко в самия себе си. В умиротвореното сърце започва да "вее" тих ветрец и настъпва божествена сладост, в резултат на което човек става по-съсредоточен, по-внимателен , по-дълбок, по-човечен.

Редактирано от nikodim
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бравос! Но възникват доста въпроси. Ето уважаемия Историк е българин, а и до сега се занимава (и преподава, доколкото знам) карате, което си е японска 'измислица'. Значи ли това, че той няма ум, че не го е повеело (повяло де)?

Да оставим Историк ;). Какво ще кажеш, за другите народности, те нямат ли ум, след като понятие си нямат от вее-нето?

Общо взето аз си предпочитам разум;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бравос! Но възникват доста въпроси. Ето уважаемия Историк е българин, а и до сега се занимава (и преподава, доколкото знам) карате, което си е японска 'измислица'. Значи ли това, че той няма ум, че не го е повеело (повяло де)?

Да оставим Историк ;). Какво ще кажеш, за другите народности, те нямат ли ум, след като понятие си нямат от вее-нето?

Общо взето аз си предпочитам разум;).

Съжалявам, не видях добре заглавието на темата !

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...