Отиди на
Форум "Наука"

Мляко / Млечни продукти


Recommended Posts

  • Потребител

Българското кисело мляко е стандартизиран продукт по БДС. В днешно време има няколко фирми, които го произвеждат, спазвайки стандарта.
Една от тях е ЕлБи - това е бившата централа на ДСО "Млечна промишленост" - единственото останало държавно предприятие в бранша.
Причината да е останало държавно е един договор с Япония - да осигуряваме млечно-кисели закваски за японския пазар за срок от 20 години, като е посочено изискване това да бъде на държавно ниво.
ДФ "ЕлБи" продава от своите закваски на фирмите, които произвеждат кисело мляко. Тя е и "банката" на различни закваски в България.
Ако опитате киселото мляко на ЕлБи, ще кажете - но то не е така кисело като едно време, защо? - Директорът ми го обясни много простичко - Защото вкусовите навици на българина се промениха за тези 20 години, най-осезаемо стана след навлизането на Данон с техните сладки кисели млека - и затова киселото мляко го произвеждат с киселинен градус, който е "на ръба" на стандарта - то ест млечно-кисел продукт с 1 киселинен градус под използвания в момента няма право да се нарича кисело мляко. хаха.
Тъжно, всъщност.
Направете си експеримент - купете си едно кисело мляко на ЕлБи и го оставете в стаята на нормална температура. Ще се вкисне до довечера. Това е кисело мляко. Ако вземете мляко на Данон и го оставите в на топло, няма да вкисне до довечера, а в хладилник няма да се развали месец. Защото в него бактерии няма. Те са умрели във финалната права при производството на продукта. Откъде взимат бактерии Данон? До скоро, а може и все още от ЕлБи.

Отваряйки тази тема, се чудя защо разните спициалисти препоръчват консумацията на млека с ниска масленост?

Имате ли някаква идея?
И понеже се зачудих за остеопорозата - един от причинителите на остеопорозата е млякото - тъй като увеличеният прием на белтъци кара организмът да извлича калция от костите си, за да коригира киселинно-алкалното равновесие, рН до нормалните стойности, които след прием на белтъци, става леко кисело.
Затова лъвовете, за да нямат остеопороза, след като изядат месото на антилопата, изяждат и костите й.
Щото само месо и мляко - и остеопорозата ще почука на вратата... чук-чук...кой чука, кой звъни?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За млякото има една класификация - екстра качество, първо и второ качество. За съжаление 65% от млякото не отговаря на изискванията за никое от тези три качества. Защо и какви са последствията? Отговорът на този въпрос би представлявала една съвкупност от дисертации, но ако трябва да кажа две или три неща, колкото да не съм капо -

Представете си мляко, което има високо съдържание на клетки и бактерии - тоест - произхожда от крава с някакъв проблем в млечната жлеза, а на всичкото отгоре и замърсено. Тези бактерии ще папкат и ще отделят непотребни за тях вещества. Клетките пък я живеят, я умрат. Самото мляко е прекрасна хранителна среда за множество бактерии.

И искаме от това мляко да направим кисело мляко, сирене, кашкавал?

Има една емпирична проба, която извършват от млекопреработвателните предприятия при приемане на млякото - с алкохол - алкохолна проба. Гледат дали ще се образуват флоколи, парцалчета за еди колко си време. Никъде не я бях виждал написана тази проба в учебника по ветсан контрол, а фирмите си я правят.

Нещо, което може да не се досещате е, че колкото една крава е по-продуктивна, толкова по-чувствителна е на влиянията на околната среда. Затова кравата на Фидел живееше в стерилна среда, защото даваше по 140 литра мляко на ден!!! Вива Куба!!!

Неспазването на карентните срокове за лекарствените препарати е ясно. Може да са се подобрили нещата през последните години, нямам представа.

В БББ има една "бактофуга" - една от малкото в България - слагате млякото и то се центрофугира от "млечната кал" - бактерии, клетки и онечиствания. Обаче продуктите течните остават. Е, това е - от маститно мляко - правим качествена продукция. В останалите млекопреработвателни предприятия и това нямат. Защо имат в БББ? Защото оборудването е купувано по времето на Тодор Живков и всичката апаратура е "швейцарски стандарт". Може би това е най-добре оборудваната фабрика за мляко в България все още. Недостатък е, че е предвидено да преработва големи количества мляко, а днес е невъзможно да се осигурят такива обеми.

Откъде кравите хващат мастит? Лоша хигиена и неспазване на определени изисквания. Като например кравата да се оставя да постои права половин час след издояване (примерно), защото папиларния канал не се затваря веднага след приключване на издояването, а няколко минути по-късно. Кравата седне ли, вимето контактува с мръсотията на пода, бактериите пропълзяват през канала и това води до възпаление на млечната жлеза. После чакайте от такова мляко да ядете кашкавал...

И също първите струйки при издояване не бива да се слагат в общото мляко. На върха на папилата е бъкано с бактерии.

Или пък централен млекопровод с хиляди чупки, в които се натрупва "млечна кал" и т.н.

Не съм доц. Жиков от ЛТУ да ви пиша за млякото или пък баба Доца, ама все казах две думи на кръст.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може би трябваше да започна по ред на нещата. Имате крава, пиете мляко.

Един ден решавате да продавате млякото от кравата. На първо място ви трябва чист съд. Ако сте по-богати и имате ферма, ви трябват гюймчета. Ако сте още по-богати и имате централен млекопровод, ви трябват хора, които да почистват млекопровода, защото иначе става мазало като тръгне прясното мляко, а в тръбите ви чака ... "извара".

Млякото веднага трябва да бъде охладено до 4 градуса и така да се съхранява до пристигането на цистерната. Обаче преди да се озове в охлаждащата вана (ако е пункт за изкупуване на мляко), работникът на пункта трябва да провери дали млякото ви е читаво.

Вие продавате мляко, искате да продадете повече. Ще сипете вода. Млякото ще посинее и ще му падне плътността. Лесно за "диагностициране". Ако добавите малко нишесте, за да компенсирате падането на плътността, сте супер, обаче има проба за наличие на нишесте - прави се с йод. Получава се синкаво оцветяване при положителна проба.

Вие сте още по-готини и няма да слагате нито вода, нито нишесте, а урина. Прекрасно. Тя има същата плътност като млякото.

...

Разбрахте за предизвикателствата при изкупуването на млякото. Пристига цистерната, която да го отведе. Тая цистерна и тя не е ясно кога е мита за последно, кой я е мил и прочие.

...

В млекопреработвателното предприятие млякото се отсметанява и отсметаненото мляко се пастьоризира. Сметаната не се пастьоризира, щото мазнините ще гранясат. Взимате отсметанено мляко с 0.1% мазнини и си добавяте сметана до стандарт - кеф ви 2.2%, кеф ви 3.6%. Връщайки се към червените букви, схващате ли защо мляко, което е пастьоризирано, се разваля скоропостижно на стайна температура, дори в неразпечатана опаковка? Защото не е стерилно - като млякото, преминало през UHT пастьоризация.

Останалата сметана се заквасва и се получава краве масло.

И понеже попитах защо рекламират консумирането на обезмаслени продукти, тук ще ви кажа защо е питането - защото в млякото всичките полезни мастноразтворими вещества остават в сметаната : ) А и клетъчната мембрана е изградена от фосфоЛИПИДИ. Значи не е съвсем глупаво да консумираме пълномаслени млечни изделия.

...

Има едно мляко, дето е UHT - то си е консерва. Преминало е такава обработка, че може да стои на стайна температура : ) Нищо полезно няма в него.

...

Изобщо аз по принцип гледам дали един хранителен продукт се разваля или не се разваля. Развалянето означава, че "някой го обича" - бактериите са го атакували. Е, ако бактериите не желаят да ядат дадено нещо, що аз трябва да съм толкова глупав да го ям? Имах един кетчуп в хладилника - и това беше май последния кетчуп - на Хайнц - ми за 3 месеца нищо не му стана??? Я купете един доматен сос на Барила и го оставете за 3 дена само в хладилника отворен да видите какво ще стане с него...

Редактирано от Emil z Lonneberg
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Спомням си един хубав неделен ден в казармата... Пазачите на входа се печаха под яркото слънце вместо да влезнат в сенчетата стая на входа на поделението. Като отидох до тях разбрах защо. От вътре се носеше страшна воня. Разчистихме набързо стаята и се оказа, че някой е забравил под едното легло половин бурканче (стъклено) с кисело мляко.

За този случай се сетих след време, когато отворих в къщи едно "кисело мляко" Данон, което не си спомнях кога съм сложил в хладилника. Отгоре имаше малко мухъл и това беше всичко... От тогава Данон не е сред марките продукти, които се купуват в къщи.

Това с апетита на бактеириите ми хареса. Не сме по-будали от тях я. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тъй като вече е обособена отделна тема за млякото от тази за социалистическото мляко да кажа няколко думи, защото от това, дето се въртеше там ... аба доста шашми се вкараха.

Преди "светлата дата" 9.9.1944г. у нас всъщност има две технологии за производство на кисело мляко. Едната е по познатия ни домашен способ. Втората се практикува от занаятчиите, които правят мляко за продан. Тъй като обемът е бил по-голям, то технологията на сгъстяване на млякото е била съвсем мъничко по-различна.

9.9.1944г. разбира се няма отношения към последващите промени - те се дължат на нарастващата индустриализация и на ВСВ, когато голяма част от населението е била на фронта, а е трябвало да се и яде. Та и у нас идва деня, в който се решава да се мине на промишлено кисело мляко. Хубаво, ама не толкова лесно осъществимо. Първо защото киселото мляко по познатия начин се прави само в ограничен регион и челен опит няма. Това е обаче по-малкият проблем. Големият проблем е, че киселото мляко го правят две ама много капризни бактерии, толкова капризни, та направо да се чуди човек как при този им характер живеят в симбиоза. Пък колкото им е по-кофти настроението на двечките, толкова и млякото е по-лошо. И тук има вече две новини - едната хубава, другата лоша. Хубавата е, че все пак се е намерил начин, по-скоро решения на различните проблеми възпрепятстващи промишленото производство, което въпреки следващото, което ще напиша си е много голямо постижение, тъй като макар и съвсем мъничко, но все пак се е угодило на две много капризни дами. Та лошата новина е, че промишленото мляко отстъпва по всички качествени показатели на онова, което се прави при домашни условия и от занаятчии - плътност, вкус, консистенция, аромат.

Светът се развива и идат нови технологии и нови светли дати. Както стана дума извън един относително малък регион киселото мляко не става по познатия начин - още на второто поколение и вече се пръкват изродчета. Но пък отново е нпарвено каквото може, тъй че по-голяма част от света да усети киселото мляко или по-скоро неговия заместител. След новата светла дата 10.11.1989г. родния пазар се отвори за вносни стоки и а се получи възможност да съществува някакъв дребен и среден бизнес, макар и ужасно притискан и мачкан от обръчи от фирми и приятелски кръгове произхождащи от една партия и една служба). Какво донесе това за родното производство на кисело мляко. на първо място разбира се голямо разнообразие от млека и други млечни продукти, но също така и до навлизане на заместители и на други подобни продукти, често с малко по-друго предназначение. И тъй като това е доста по-общо, да мина на споменатия "Данон".

От това, което е написано тук, а и в другата тема се остава с впечатление, че много от продуктите на Данон, които нито пиша на опаковката са кисело мляко, нито пък са кисело мляко се обявиха за кисело мляко с влошено качество, като и последното изобщо не е вярно. Освен киселото мляко на Данон, фирмата произвежда още пудинги, боядисан и ароматизиран йогуртен айрян, йогурт и др. под.

И за да съм още малко по-конкретен, ще направя сравнение между плодово кисело мляко и плодов йогурт на Данон. Много хора си мислят, че са едно и също, но не са. Ето три неща, които всеки може сам и лесно да открие: 1. Различават се по-вкус: киселото мляко е по-кисело, а йогурта е с вкус, по-близък до крем, сиреч става дума за продукт, адаптиран към правене не десерти; 2. Като отворите капачката, ще видите, че киселото мляко има отгоре мъничко суроватка, при йогурта ако е правилно съхраняван по-скоро няма да има. 3. консистенция - нещо като замразен и разтопен сладолед - киселото мляко ако се разбърка леко стои като на бучки, като натрошено, а йогурта е като разтопен сладелод или тесто за палачинки.та това са три неща, от които може да се види, че двата продукта се различават не само по надписа на кутийката.

Проблемът и пред млекопроизводството, както и пред всяка друга стопанска дейност е, че развития социълизъм свърши, но не е свършил и упадъчния. Иначе няма го онова, което покрива напълно понятието "предприятие", т.е. освен активите и пасивите, в него са и фактическите отношения. В последното са популярността и доверието сред клиентите. Няма да соча западни фирми, но всеки ще се сети за много такива, както и за много продукти, които в годините са с неизменно качество. Пазарът е избор, но на българите им трябва време да се научат да избират, а на българските производители трябва да им се даде възможност да работят свободно, така, че да бъдат избраните.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Представете си мляко, което има високо съдържание на клетки и бактерии -

тоест - произхожда от крава с някакъв проблем в млечната жлеза, а на

всичкото отгоре и замърсено. Тези бактерии ще папкат и ще отделят

непотребни за тях вещества. Клетките пък я живеят, я умрат. Самото мляко

е прекрасна хранителна среда за множество бактерии.

По този повод,преди време един лекар надълго ми обяснява как в промишлените предприятия се смесват млека от различни райони и от животни с различно здраве,при това млеката и произведените млечни продукти ще съдържат и пренасят проблемни вещества от района където пасат животните, като алергогени и други.Та се оказа,че за едно малко дете,чувствително към хранителни продукти,ако трябва тепърва да се захранва с кисело мляко,най-добре е млякото да е от едно животно,при това здраво,а районът вече където ще пасе животно какъв е е друг въпрос.

В млекопреработвателното предприятие млякото се отсметанява и отсметаненото мляко се пастьоризира. Сметаната не се пастьоризира,

щото мазнините ще гранясат. Взимате отсметанено мляко с 0.1% мазнини и

си добавяте сметана до стандарт - кеф ви 2.2%, кеф ви 3.6%. Връщайки се

към червените букви, схващате ли защо мляко, което е пастьоризирано, се

разваля скоропостижно на стайна температура, дори в неразпечатана

опаковка? Защото не е стерилно - като млякото, преминало през UHT

пастьоризация.

Останалата сметана се заквасва и се получава краве масло.

И понеже попитах защо рекламират консумирането на обезмаслени

продукти, тук ще ви кажа защо е питането - защото в млякото всичките

полезни мастноразтворими вещества остават в сметаната : ) А и клетъчната

мембрана е изградена от фосфоЛИПИДИ. Значи не е съвсем глупаво да

консумираме пълномаслени млечни изделия.

Всичко това поражда въпроса за качеството на живот и хранене.От една страна днешната цивилизация претендира,че повишава качеството на живот на човечеството ,защото на пръв поглед гладни няма,от друга страна се оказва,че това което слагаме в устата не носи полезни вещества за организма ни или по-голямата част от него. Какъв е смисълът тогава ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Носи кеш.

Иначе е нормално с раздробяването на животновъдството едно млекопреработвателно предприятие да изкупува мляко от няколко различни ферми / райони. И там вече се получава едно акумулиране на проблеми.

Тази тема я пуснах не за да се правя на многознайко, аз не работя като ветеринарен лекар, нито пък в сферата на ветсан контрола. Обаче има много хора, които знаят по-малко и от мен, и би било хубаво да могат да знаят, че проблемите са много и дълбоки.

...

Пропуснал съм да отбележа, че има много сирена (за нас са кашкавали), които се произвеждат от непастьоризирано мляко (повечето са френски, но има и испански и италиански, вероятно и други), към които един организъм може да има чувствителност (като мен, например).

...

Това, което пиша за бактериите, не е съвсем глупост. Бактериите са прости. Имат рецептори по мембраните, които реагират на хранителни вещества. Папкат и ачкат. И ние виждаме - храната се развалила. Ако рецепторите на бактериите не реагират на кетчуп или друг "хранителен продукт", значи има нещо гнило. Не можете да ме убедите, че било от пастьоризацията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросите си ги задавам не защото имам отговор или пък някой има,а просто защото се чудя какво е бъдещето развитие :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз пък си мислех че съм уцелил кетчопа - 2-3 квартири смених, поне на 2 години е, почти съм го преполовил (1л) ама държи, не се разваля. Как да го хвърля като още "работи", преди седмица-две ми се наложи - нищо му няма. Държа си го в хладилника. Само го разтреса по-здраво да добие вид. Вече ме е страх да не му изгние шишето че е от пластмаса.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е кетчуп - не кетчуп, а желязо!!!

...

Имаше един виц - двама мъже си говорят - и единия вика -

Абе, жената май има любовник?

Как разбра? - пита втория.

Ми сменихме щата, а телевизионният техник е същия?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Би ли ни обяснил какви са въпросните две технологии и по какво се различават?

Занаятчийското се е варяло в казани с двойно дъно (нещо като големи млековарки) за да се сгъсти. Става дума за сгъстяване преди подквасването, а не за цедено кисело мляко. Предполагам знаете, че гъстотата и маслеността на млякото не са константни през цялата година, а се менят.

Иначе имаше едни керамични съдинки с капачета, в които са си заквасвали млякото в домашни условия. В момента обаче не се сещам за думичката. Сега най-често си се ползва обикновен стъклен буркан.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще бъде некоректно да се опитваме да ги сравняваме - занаятчийското кисело мляко от домашното - защото разликите при тях не са само в сгъстяването.

Чудя се кое е пораждало нуждата от сгъстяване, въртя тука едни чуденки... и колко е продължавало варенето? До получаването на еди каква си плътност?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ще бъде некоректно да се опитваме да ги сравняваме - занаятчийското кисело мляко от домашното - защото разликите при тях не са само в сгъстяването.

Чудя се кое е пораждало нуждата от сгъстяване, въртя тука едни чуденки... и колко е продължавало варенето? До получаването на еди каква си плътност?

Прясното мляко трябва да е с по-голяма гъстота, за да може от него да се получи кисело мляко. По тази причина нямаше как да си купите социалистическо прясно мляко от магазина и от него да си направите кисело мляко. Поне опиталите не бяха успели.

Освен това гъстотата на прясното мляко и маслеността му имат значение и за качествата на крайния продукт. В началото на 90-те години правеха реклами как като се бучне лъжицата в киселото мляко остава права. Такова нещо не можеше да се прави със соцмлякото и рекламата беше много атрактивна. Сега обаче има доста такива млека, макар при някои ефекта да се постига с добавки. Но може да се прави и с направено вкъщи кисело мляко от домашно. Струва ми се, че Данон използваха първо това и оттам им дойде популярността. Сега не прави впечатление, защото има много такива млека.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За закваските ще кажа накратко -

Закваските се "израждат" - просто бактериите мутират с невероятна скорост. Невероятната скорост на мутиране е и заради невероятната скорост на делене. И новите бактерии имат различни свойства.

Това е различно от невъзможността на някои щамове да се развиват на други географски ширини (с други думи - тези щамове не могат да се поддържат в лаборатории в Япония, а се налага на закваските да им слагат крилца и да летят до Страната на Изгряващото Слънце, за да може японките да поддържат фигурата си).

Обаче много други щамове нямат проблем. Все пак кисело мляко се яде на много места по света и не всичкото е с български закваски, нали така?

Фирмите млекопроизводители си закупуват закваските, не си ги произвеждат сами.

Не съм посещавал музей на киселото мляко, знанията ги черпя от друго място и подозирам, че не пиша неща от областта на научната фантастика. Може да звучат странно, но фантастика няма. Отворете един учебник по Ветеринарно-санитарен контрол на продуктите от животински произход и четете.

...

Да ви питам - знаете ли откъде идват "капчиците" които се добавят към млякото, за да се получи сирене (или кашкавал)?

Редактирано от Emil z Lonneberg
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Един мой колега - състудент си прави домашно сирене, но му се получава шахматно - бяло-жълто (сирене и кашкавал). Има крава, овце и, може би, и коза/и. Не знам дали смесва млякото на различните животни и по каква технология прави кашкавало-сиренето (а французите наричат сирене дори и кашкавалите), но е много вкусно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За получаването на сирена и кашкавали се използва сирищен ензим.

Този сирищен ензим се получава от сукалчета теленца или прасенца. Техните стомахчета се изваждат, почистват се от стомашното съдържимо без да се мият и се надуват като балон, който се закача на връвчица, за да изсъхне. Като изсъхне, се нарязват на лентички, които след това се преплакват във вода. Така получания разтвор на сирищен ензим се пречиства и се използва за подсирването на млякото при производство на сирена и кашкавали.

Съществува ензим, който е с бактериален произход (вероятно генно-модифицирани бактерии го произвеждат, иначе не виждам смисъл една бактерия да произвежда сирищен ензим!?) - но за доста видове сирена бактериалния ензим не дава същите резултати или не дава приемливи резултати въобще.

И това означава, че тези сирена могат да бъдат произвеждани само по класическата технология със сирищен ензим.

Пиша този пост, понеже е възможно за някого тази информация да бъде нова или добре забравена стара.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ангеле,

Занимавал ли си се с анализ на млечни продукти? Може да имаш нещо интересно да ни разкажеш, за което да не подозираме?

Аз само веднъж тествах кренвиршите Сачи / кренвиршите от месо - за наличие на нишесте - и се оказа, че... Кренвиршите Сачи са кренвиршите от БРАШНО!!!

хаха.

Питали един производител на кренвирши дали било вярно, че слагал тоалетна хартия при производството на кренвирши.

И той възкликнал възмутено: Луди ли сте? Знаете ли колко скъпо ще ми излезе!?

(правил съм и други тестове - но няма такива фрапантни изненади, не са любопитни за публика)

Редактирано от Emil z Lonneberg
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето, значи, каква била магията... А аз толкова съм си блъскал главата - да разбера тази тайна. :frusty2:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А как се казват всички бактерии, съдържащи се в млеката?

Само тези ли са?

  • Lactobacillus acidophilus;
  • Bifidobacterium bifidum;
  • Lactobacillus bulgaricus;
  • Streptococcus thermophilus
  • Lactococcus lactis

Съществува ли наистина следната бактерия (или следните бактерии, ако са различни) - Bifidus ActiRegularis, Bifidus digestivum, Bifidus Activo, Bifidus Essensis?

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, прав си, и така става. Вариации различни.

Бактериите произвеждат ензим, но се чудя защо не може да се получат сирената с ензим, получен ин витро? Вероятно има и други фактори. Може бактериите ин витро да не дават желания резултат, зная ли ги? Затова предположих генно-модифицирани бактерии, като с инсулина.

...

По въпроса със заквасването на сирената... ми то малко хора знаят, че дори за получаването на краве масло се използва закваска. В домашни условия се получава самозаквасване, но в промишлени това е невъзможно да стане и се налага да бъде добавяна закваска допълнително. Така процесът може да бъде стандартизиран. Иначе вятър работа със самозаквасването.

===

Ето линк на английски от википедията, малко да пуснем "цитати" ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Rennet

Пример за сирене, което не може да се получи с ин витро бактериален ензим е пармезанът. Класически пример. А има и много други.

Редактирано от Emil z Lonneberg
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бифидус есенсис била регулирала "нередовния стомах"!?

Купете си едно мляко, оставете го на стайна температура без да отваряте капачката (да не влизат "гости") и вижте кога ще се "обади" Бифидуса... на лято ... : )

Ааа, то не било задължително да е жива, те имали предвид, че се съдържала в млякото... пардон.

Ми изяжте две небелени круши с едно силно горещо еспресо и вижте дали няма да ви се "регулира стомаха"... : )))

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

През социализма имаше 2 вида кашкавал (Витоша и Балкан) и три вида сирене - краве, овче и смес. Това обаче доста обърка нашенците, защото трудно се ориентират в голямото разнообразие. В някои случаи дори просто си нямаме популярни думички и всеки си измисля нещо - напр. кашкавалено сирене (щото е бяло като сирене, на вкус е като сирене, меко като кашкавала и като се сложи в баницата резултата е като да се сложи кашкавал). :grin: Но така е, след като 50г. сме били като Робинзон отделени от света.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Използват се имената.

Чедър, Едам, Моцарела, Горгонцола, Пармезан, Маскарпоне, Енциан, итн

Ако намерите горгонцола с маскарпоне няма да сбъркате хич.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...