Отиди на
Форум "Наука"

Последните императрици на Иран : Биография + видео


Recommended Posts

  • Потребител

Последният ирански шах Мохамед Реза Пахлави е бил известен освен всичко друго, и с трите си невероятно красиви жени, като и трите са били модни икони. Нека видим кои са те.


1. Фаузия Египетска.



220px-Princess_Fawzia_bint_Fuad_of_Egypt


Първата му съпруга е египетската принцеса Фаузия. Родена е на 5 ноември 1921 г. като дъщеря на краля на Египет и Судан Фуад I и втората му съпруга Назли Сабри. Представителка е на династията на Мохамед Али, управителя на египет от албански произход. Всъщност кралското семейство на Египет не е от египетско потекло, а в жилите си има албанска и френска кръв. Принцесата се счита за най - красивата египтянка. На 16 март 1939 г. тя се омъжва в Абдийнския дворец в Кайро за иранския престолонаследник Мохамед Реза Пахлави, като церемонията е повторена в Техеран.


220px-Fawzia%2BReza.jpg

Сватбата на принцеса Фаузия с Мохамед Реза Пахлави. Отляво надясно крал Фарук Египетски, Фаузия и иранският принц.

Две години по - късно. Две години по - късно принцът Мохамед Реза наследява баща си, който е изпратен в изгнание и става шах на Иран. На 21 септември 1942 г. принцесата се появява на корицата на списание Life, снимана от Сесил Бийтън, който я описва като ,, Азиатската Венера". От брака с принца на Иран се ражда дъщерята Шахназ - 27 октомври 1940 г. За жалост бракът няма успех. През 1945 г. Фаузия получава развод в Египет и се премества в Кайро. Разводът не е признат от Иран в продължение на няколко години, като официален развод бива получен на 17 ноември 1948 г. Бившата кралица връща предишното си положение на принцеса на Египет. На 28 март 1949 г. тя се омъжва за полковник Исмаил Ширин, възпитаник на Тринити Колидж в Кеймбридж и египетски министър на войната флота за един път. Двойката има две деца. Надя Ханум - 1950 - 2009, и Хусаин Ширин Ефенди, роден 1955 г.


200px-Fawzia-ismail.jpg

Фаузия със втория си съпруг Исмаил Ширин

След свалянето на крал Фарук в 1952 г. Фаузия губи титлата си и заедно с кралското семейство заминава в изгнание. От лятото на 2011 г. живее в Александрия Египет.




2. Сорая Есфандиари Бахтиари

[edit]
220px-Court_Portrait_by_SAKO_of_Queen_So




Сорая, известна като ,, Принцесата на Самотата " - Princess of Loneliness или ,, Принцесата с тъжните очи ", е родена на 22 юни 1932 г. в Берлин. Нейният баща принц Халил Есфандиари Бахтиари е потомък на персийската фамилия на племенни князе Бахтиари и ирански посланик в Германия от 1951 до 1961 г. Майка й Ева Карл е родена в Москва етническа германка. Двамата се запознават в Берлин по време на следването на принц Халил. Сорая има и брат Биян - 1937 - 2001 г. Детството си момичето прекарва в Берлин и Есфахан, също така посещава швейцарски интернати в Монтрьо и Лозана и интерната Сейнт Джеймс в Лондон. Говори свободно немски, английски, френски и персийски език. На 12 февруари 1951 г. се омъжва за последния ирански шах Мохамед Пахлави във двореца Голестан в Техеран. Присъдени са й титлата ,, принцеса " и обръщението ,, Императорско височество ".


220px-Shah_Reza_with_Shahbanu_Soraya%2C_



Сорая и Мохамед Реза на сватбата им през 1951 г.



През целия си брак се нарича Сорая Пахлави. По повод на едно посещение на императорската двойка в Германия тя е отличена със ,, Особената степен на Великия кръст " на Ордена за заслуги на ФРГ. Тъй като бракът не донася така желания наследник на трон поради невъзможността на принцесата да има деца, на 6 април 1958 г. той е разтрогнат. Още през април 1958 г. тя напуска Иран и се премества при родителите си в Кьолн. Разводът инспирира белгийската писателка Франсоаз Малет - Жорис да напише песен : „ Je veux pleurer comme Soraya“ - ,, Искам да плача като Сорая". Като кралица тя е обект на интерес от страна на жълтата преса, която я нарича ,, германката на Трона на Пауните ". След развода си Сорая започва кариера на актриса. Участва във филми като ,, Трите лица на една жена ". По - късно се влюбва във режисьора Франко Индовина, с когото има връзка до смъртта му през 1972 г. Остатъка от живота си тя прекарва в пътувания из Европа, като се страхува от обществени прояви и посещава изключително рядко международния джет сет, защото страда от депресии. Умира в Париж на 25 октомври 2001 г. и е погребана в Мюнхен във фамилния гроб на семейството си.


3. Фара Диба Пахлави




220px-Empress_Farah.jpg



Фара Диба Пахлави е родена на 14 октомври 1938 г. в Техеран като дъщеря на офицера от императорската гвардия Сохраб Диба и Фариде Готби. Дядо й по майчина линия е бил персийски посланик в Русия. През 1953 г. тя става младежка шампионка по високо скачане. В училището ,, Жана Дарк " се присъединява към скаутите. Учи и във френскоговорящата гимназия Рахи в Техеран, като завършва средното си образование като най - добрата в класа си. През 1957 г. заминава в Париж, за да следва архитектура. Две години по - късно среща за пръв път шаха на Иран Мохамед Пахлави, който е на държавно посещение във Франция. Фара е сред иранските студенти, поканени в иранското посолство, за да бъдат представени на монарха. След няколко покани в двореца на шаха на 21 ноември 1959 г. е оповестен официалният им годеж. Имамът Джоме извършва сватбената церемония в двореца Мармор на 21 декември с.г. Така Фара Диба става царица на Иран. На 31 октомври 1960 г. се ражда наследникът на Трона Кир Реза. От брака се раждат още 3 деца. Фарахназ - родена на 12 март 1963 г. , Али Реза - 28 април 1966 г., починал на 4 януари 2011 г., и Лейла - 27 март 1970 г. , починала на 10 юни 2001 г.


220px-FPMHPmariage.jpg


Фара и Мохамед Реза след сватбената церемония през 1959 г.


Наред с възпитанието на децата Фара Пахлави поема и редица официални задачи - възглавява много медицински, социални и възпитателски сдружения, също и културни и спортни сдружения. Сред приоритетите й са здравеопазването, социалното дело, образованието. Освен че покровителства отделни организации и обединения, тя поема и председателства фондации и държавни дружества. Играе важна роля в еманципацията на иранските жени. На 26 октомври 1967 г. бива коронясана заедно със съпруга си за императрица и получава титлата шахбану - уникален случай в иранската история. Взема участие в тържествата по повод 2500 - годишнината на иранската монархия през 1971 г.


220px-Farahiraniankids.jpg


Фара Пахлави посещава училище за момичета.


Въпреки успехите в областта на икономиката и образованието, както и еманципирането на жените, в края на 70 -те години се стига до недоволство заради авторитарната политика на шаха и ограничаването на властта на духовниците, което достига кулминацията си в Ислямската революция през 1978 - 1979 г. След масови протести на 16 януари 1979 г. Мохамед Реза Пахлави напуска Иран със жена си Фара Властта взема духовният лидер аятолах Хомейни. Шахът умира от рак в Кайро през 1980 г. След смъртта му Фара Пахлави поема регентството на непълнолетния си син Реза . На 31 октомври 1980 г. 20 - годишният принц се заклева върху Корана да поеме определите му от старата иранска монархическа конституция задачи. Днес бившата императрица на Иран живее в изгнание във Франция. Ангажира се с програмата на ЮНЕСКО за образование на деца ,, Деца в нужда " и не спира да се интересува от случващото се в Иран, заявявайки подкрепата си за демократичното движение в страната, особено по време на протестите срещу фалшифицираните президентски избори през юни 2009 г.

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

и третата па/х/лавница не е лоша.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

кефи ме ретардното действие на КГ и Пешката, обаче. Единият си пада по ученички, а другият... по минисериали???

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...