Отиди на
Форум "Наука"

Турските сериали и българската историография


Recommended Posts

  • Мнения 76
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

От друга страна, продажбата на "сапунени" и "шампоанени" турски сериали и туристическите посещения в къщите, където те са снимани, е бизнес, от който се печели много. Не е луд онзи, който прави бизнес, който яде "баницата", а другите, които му я дават.

.......

Не е много, ама все е нещо. "Великолепният век" предизвика и раздвижване на книжния пазар, появиха се и се изчерпаха цели 3 заглавия:

"Роксолана" на Павло Загребелни

"Харем" на Колин Фалконър

и "Хюрем" на Демет Алтънйелеклиоглу.

Мнозина, сред тях и турският премиер, искат забрана, но аз съм твърдо за сериалите.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

нищо против турските сериали. Само срещу некадърните и бездарните от тях.

но се присъединявам към призивите за забрана на сериалите. И изселване на почитателите им! както и смяна на имената в сериалите!

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

аз сто пъти съм обяснил вече как със закон може да се забрани правото, ама кой да слуша.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като говорим за сериали,англичаните правят много добри исторически такива.

Пускат ги от време на време по "History"-например "Законът на Гароу".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Даже в сериала ,, Женско царство" по БТВ един от героите - турчин, предлага на една от героините, която е християнка, да приеме исляма. Това, ако не е провокация към християнските съседи на Анкара, не знам. Иначе от българските сериали става ,, Под прикритие" и може би ,, Седем часа разлика". :)

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Досега българските сериали са пълна боза, достойна конкуренция на турските тъпни. А какви сериали се правеха едно време - Петко войвода, Дом за нашите деца, Време за път, Бащи и синове.....

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

От турските сериали съм гледал само част от "Листопад" - почти целия от един от сезоните. Сериалът е направен чрез разводняване на една пиеса на Решат Нури. У нас той е известен много отдавна с "Чучулигата", която също е сравнително тънка книжка. Спомената робиня Изаура пък е направена по книжка джобен формат на Бернарду Гимараес. Той е бил аболюционист и книгата е насочена срещу робството. Този сериал предизвика голяма еуфория у нас, но другаде е била още по-голяма - в Унгария бяха посрещнали много възторжено главните герои, докато в Латинска Америка пък бяха замеряли артиста, който играе лошия главен герой, че се отнасял лошо с Изаура.

Казват, че за всеки влак си има пътници, тъй че да очакваме всички да харесат някой сериал е клонящо към невъзможно. Но и латиносапунките и турските сериали тъй или иначе се продават добре в Европа. А и не мисля, че холивудските сапунки и тези на някои други западни страни са нещо по-стока - примерно "Дързост и красота". Но сапунките са си насочени към определена публика и тя е на лице, тъй че може да ги определим най-малкото като успешни. За сълзливите филми англиканската църква беше излязла със становище да се забраняли, тъй като създавали представа за фантастично добри кавалери и това карало жените да се чувстват неудовлетворени от реалния живот.

Къде сме ние. Нашите филми са трагедия, а и тези от соца бяха трагедия. Но през соца просто нямаше други филми освен български и съветски, тъй че базата за сравнение беше никаква. Тъй че пускането на сериал като "Робинята Изаура" водеше до неистово опиянение, а пък "Шогун" си беше направо епохално събитие (излязоха от печат доста обемните книги на Джеймс Клавел, пътеписи за Япония най-известния от които беше "От Япония за Япония" и т.н.). Днес пък соцсериалите предизвикват носталгията на червените бабички, тъй като им напомня времето преди да ги споходи климактериума. Но истината е, че нямаме хубави български филми. Тъй че те изобщо не се котират извън България, пък и в самата България. Дори българските левове се оказват по-вървежни зад граница от българските филми.

А при това положение може само да завиждаме на турците, че са направили сериали, които да се харестват и Турция, и в чужбина. А то у нас дори и Пайнер се крепи на субсидия от 2мл европари. И това уж била музиката на народа!?!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Значи, не искам да ми се обиждате, но практически всички дотук говорите пълни и завършени глупости.

Този тип сериали са насочени към женската аудитория и то към по възрастната част. Аз лично бях изумен, когато позната, младо, умно и интелигентно момиче гледа тези сериали, реве на тях и наистина е съпричастна с историите на героините. Да не говорим, че съм чувал от по възрастни жени, че турските сериали са много добри, защото учат на достойнство и морални ценности. Така че, може да сте много добри в науката, но в женските сериали сте пълни нубове.

Най важното е, колкото и невероятно да ви се вижда,тези сериали са най гледаните въобще. Тоест, женската част от зрителите е мнозинство и си харесва тези сериали. Да не дава господ (кръстя се три пъти) да харесам тези сериали, защото това ще означава, че нещо със сексуалната ми ориентация не е наред. Но това не означава, че не бива, да ги изучаваме и да ги коментираме, но не като глупави, и тъпи, а като изключително качествени, защото очевидно си постигат целта да привлекат аудиторията.

Колкото до героите, ревльовци и путьовци, все пак, това е женската гледна точка, не може да се сърдим, че жените така си представят идеалните мъже. Ние също си представяме идеалните жени по начин по който те съвсем не изглеждат.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

бе всички жени ги гледат /възрастта, интелектът и образованието нямат значение/. Сериалите са отдушници. Едно време хората са кесели по мегданите, за да гледат сеир и да разнасят клюки. Сега ролята на мегдан, пълен с драми и несподелени копнежи го играят сериалите.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Ами може и да са прави Фружин и Роман, тва са работи за дамите да се забавляват, алтернатива за видеоигрите, дето ги играе младежта от 5 до 55 годишна възраст, че и оттакък. Същата работа; едното ориентирано към мъжката аудитория, другото към женската. Няма лошо, да живеят всички сериали, от зимбабве до афганистан. И видеоигрите и те.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Може би цената на сериал (или - на серия от сериал) е по-евтина, отколкото - от други филми и сериали, които са по-стойностни (например: Stargate - SG1 или Stargate: Atlantis).

Любопитна констатация е, че читателите на любовни (розови) романи вече не четат такава литература. Те вече гледат сапунени сериали, вкл. - и турски.

Турция е продала в чужбина 70 свои сериала. Сред 39-те държави в света, закупили турски сериали, България се намира на второ място! Пред нас е само Казахстан със закупени 42 турски сериала.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ОТ.Какво му е по-хубавото на Старгейта? Признавам си две серии съм гледал - не ми хареса!

Пак си признавам гледам сериали (освен "Аз Клавдий" и "Рим", които не са от сорта на обсъжданите тук), но такива дето не е нужно да следиш.

Край на ОТ

Но всичко това дето пишете от извесно място нататък е страшен офтопик! Темата не е за или против турските сериали, кои ги гледат, защо ги гледат и т.н. Вижте заглавието и да престанем със спама.

Чудех се по едно време защо автора не взима отношение по коментарите. Отдавна престанах да се чудя. Намесихте, латиносериалите щатските продукции та до научната фантастика се опря. Ако желае да обсъждате качествата на сапунките от различни сортове и видиве, да им сравнявате качествата и цените направете си тема, но смятам че тази тема не е за това.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Какво му е по-хубавото на Старгейта?

За мен това е най-интелигентно направеният и най-интересният телевизионен сериал. Общо са 10 или 11 сезона.

От две серии нищо не можеш да схванеш, особено - ако си гледал някакви серии по средата.

Ето за какво иде реч...

Stargate SG-1 е номиниран за множество награди по време на десетте си сезона - Еми, Джемини, Вес и Хюго - за сценарий, за визуални ефекти, за музика, за актьорски състав... През 2007 г., след прекратяването на сериала, „Старгейт SG-1“ е поставен под номер 28 в Списъка на TV Guide на "30-те най-култови предавания".

Във фантастичната вселена на Старгейт, мрежа от древни извънземни устройства, наречени "портали", свързва и най-отдалечените точки на Вселената, правейки възможно междузвездното пътуване. Старгейт SG-1 описва приключенията на SG-1 - екип, който изследва галактиката и защитава Земята от редица извънземни врагове: гоаулдите, репликаторите, а по-късно - и от ораите.

В „Старгейт“ централно място заема древно-египетската митология, присъстваща и във филма „Старгейт“. Във Вселената представителите на човешката раса, позната също като таури, са потомци на Древните, раса от високоразвити същества. Земята се смята за първата планета, на която са съществували хора. След необясненото в началото на поредицата изчезване на древните, хората са били поробвани и откарвани на други планети от гоаулдите (чиито кораби имат пирамидална форма), а споменът за древните се е загубил.

В продължение на хилядолетия, гоаулдите са използвали човечеството, като по този начин са повлияли, но и същевременно ръзпръснали човешката култура. В резултат на това, земни народи като ацтеките, маите, британците, норвежците, монголите, гърците и римляните са открити и на други обитаеми планети. Много митични места като Авалон, Камелот и Атлантида са намерени или е разкрито, че са съществували преди време.

Земният Старгейт (намерен през 1928 г., по време на разкопки близо да Гиза) се съхранява в строго секретна американска военна база, известна като СГК (Старгейт командване), намираща се под планината Шайен.

Полковник Джак О'Нийл (Ричард Дийн Андерсън), ученият д-р Даниел Джаксън (Майкъл Шaнкс), кап. Саманта Картър (Аманда Тапинг) и воинът Тийлк (Кристофър Джъдж) съставят първия екип SG-1. Заедно с още 24 други SG екипа, те пътуват до далечни планети, за да изследват галактиката и да търсят средства за защита от гоаулдите, под формата на технология и съюзи с развити и приятлески настроени раси. По-късно в сериала, някои членове на SG-1 напускат и на тяхното място идват други, като Джонас Куин (Корин Немек), Камерън Мичъл (Бен Браудър) и Вала Малдоран (Клаудия Блек).

Паразитиращите гоаулди (малки змии, живеещи в корема на човека-гостоприемник) използват високоразвита техника за да се представят за богове, като имат за цел да завладеят Галактиката и да бъдат вечно боготворени. Гоаулдите са основният противник през първите осем сезона на сериала. Те са раса от високоинтелигентни, безмилостни, змиеподобни извънземни паразити, способни да контролират телата на други раси, включително - и тези на хората. Първият противник на човечеството от тази раса е системния господар Апофис (Питър Уилямс). Други системни господари, като Баал, Ю, Анубис, Бастет, Кронос, Нирти, Кали, Олокун и Мориган играят основна роля в следващите сезони.

Съюзници на хората са токра - хора (?) от други планети, освободили се чрез иновативна технология от заробилите ги гоаулди.

През трети сезон са представени нови врагове репликаторите - механични буболечки, които се хранят с метал, за да могат да създават още копия от себе си. Те са основната причина, поради която асгардите (съюзници на хората) не могат да победят гоаулдите.

В девети сезон е въведен и нов противник - ораите. Ораите са развити същества с неразгадема технология, идващи от друга галактика, които също имат за цел да завладеят Вселената и да бъдат боготворени. С въвеждането на ораите, вниманието е насочено от древно-египетската митология към тази за Крал Артур. И древните, и ораите са "възнесени същества", което означава, че са преминали към по-високо ниво на съществуване, даващо им необикновени възможности. Всички търсят Светия Граал, който е непобедимо оръжие.

http://www.syfy.com/stargate/

http://stargate.mgm.com/view/series/1/index.html

http://web.archive.org/web/20030401143748/http://www.scifi.com/stargate/index.html

http://www.imdb.com/title/tt0118480/

http://www.gateworld.net/sg1/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Stargate SG-1 е номиниран за множество награди по време на десетте си сезона - Еми, Джемини, Вес и Хюго - за сценарий, за визуални ефекти, за музика, за актьорски състав... През 2007 г., след прекратяването на сериала, „Старгейт SG-1“ е поставен под номер 28 в Списъка на TV Guide на "30-те най-култови предавания".

Както би казал капитан Жан-Люк Пикар относно горното:

what%20the%20fuck%20is%20this%20shit%2010-thumb-468x347.jpg

Контактът ми със 'Старгейт' беше покрай един игрален филм със същото заглавие от 199... и някоя. Не ми стана интересен тъй като от него лъхаше прекомерна деникенщина и пубертетщина. Виж 'Стар Трек' си е съвсем друга бира. Наистина класически сериал. Наистина фантастика.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всеки сериал си има фенове.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ОТ

Ми гледайте си го, аз си предпочитам "Ало, ало", "Том, Дик и Хариет" и подобни.

........

От две серии нищо не можеш да схванеш, особено - ако си гледал някакви серии по средата.

Само моля ти се не ми казвай, какво мога и кога мога нещо да схвана! Ми аз и не желая да схващам.

Край на ОТ

Пак не разбирам? Защо в тази тема трябва да се преразказва СГ? Ако ви е интересно моля преместете постовете в съответната или в новооткрита тема. Мен никак не ми е интересно, а от това по-голям ОТ здраве му кажи!Но ме интересува тази именно тема и откакто се забихте в сравняване (оплюване, критикуване, и т.н) на сериали, дори и малкото пишещи по темата спряха.

Еми добре щом смятате, че това е темата пишете си, аз пък май ще престана да чета.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

'Седморката на Блейк', 'Злостър - Черното влечуго', даже и 'Primeval' /Митака спомена останалите класики/. Въобще идеалният сериал трябва да е кратък и съдържателен. Уви, повечето имат за цел да избият безсмислените капиталовложения в тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

кръв и урина /с удоволствие не го гледах, стигаха ми абсурдните трейлърчета/.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Faulty towers - дано да не бъркам спелинга;

Приключения Шерлока Холмса и доктора Ватсона

Ликвидация

Ментовские войньi

:good:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...